Barbara Peterlin, Učiteljica AEQ metode 2. stopnje – Urejanje zavesti in raziskovanje nezavednega s pomočjo AEQ metode

Tokratno nalogo bom izkoristila bolj kot samorefleksijo ob zaključku starega leta.

Poglabljanje v AEQ metodo me uči drugačnega načina razmišljanja in povezovanja stvari. V dveh letih in pol sem z AEQ vajami zmanjšala zakrčenost membrane. Tako zmorem zaznati hitreje in več občutkov v telesu in z njimi lažje zdržim. Dopustim, da so. Včasih se jih sramujem, drugič se jih ustrašim. Najtežje od vsega mi je o njih govoriti. Iskanje besed, s katerimi opišem občutke, je dobra šola. Učim se izražanja čustev. Učim se poslušanja in sprejemanja odziva sogovornika. Prvi sogovornik je mož. Veliko lažje sedaj, ko se  je tudi on udeležil seminarja.

Analiziram svoje vedenje, vedenje drugih in naše medsebojne reakcije. Bolje razumem pretekle dogodke, njihovo povezanost, vpliv na sedanjost in prihodnost.

Vsi imamo v sebi svojega notranjega sovražnika. Temno plat samega sebe, nerazrešene dogodke, potlačena čustva, zanikane občuke, zamrznjene dele telesa, ki nam otežujejo življenje. Eni manj, drugi več. In tega pri meni ni malo. Kot je napisal Jani Brajkovič v svoji pesmi, če povzamem. So prazne luknje, v katere padamo vse do takrat, ko se jih ne zavemo da so in dokler ne najdemo druge poti.

Skozi razumevanje, kaj čutim in večje čustvene zrelosti, da od teh občutkov ne zbežim ampak jih sprejmem, se po malo spreminjam. Z nadzorom uma prevzamem nadzor nad delovanjem. Manj zrele obrambne mehanizme postopno menjam za bolj zrelo vedenje. Rezultati so večja spontanost, ko objamem in si dovolim bližino. Manj sramu, ko se pogovarjam o osebnih stvareh. Več samozaupanja, ko sprejemam odločitve. Malenkost več potrpežljivosti, da čakam na najbolj primerno rešitev. In malo manj trmasto vedenje, s katerim sem včasih dosegala cilje. Prevečkrat sem z njimi kupovala pohvalo in si hranila potrebo po vrednosti.

Počasi spoznavam pomen in globino besedne zveze »ljubim te«. Bolje razumem, zakaj je le ta v meni vedno vzbujala tako zelo tuje občutke in sem jo dosledno nadomeščala z »rada te imem«.

Ob tem pa se že srečujem z bolečino, ko nekateri odnosi niso to, kar sem vzdrževala z iluzijo. Ob tem čutim odpor in kanček strahu. Kako naprej? Boljše čutenje same sebe mi dviguje samozavedanje. Bolj ko se zavedam kaj delam, bolj so moja dejanja pravilna. Tako dvigujem občutek samozaupanja in vere vase, da bo rezultat moje sprememe več iskrenosti v odnosu do partnerja in otrok ter do mojih staršev.

Barbara Peterlin, Učiteljica AEQ metode 2.stopnje

Preberite še: