KAKŠNO JE DIHANJE MED HOJO

Med umirjeno hojo je pravilno dihanje dihanje skozi nos. Če pri umirjeni hoji ne morete dihati skozi nos, navadno takrat, kadar ste bolni ali zelo močno utrujeni zaradi dela ali pretiranih obremenitev, potem je to posledica tega, da je notranja napetost mišic v trupu previsoka in posledično zaradi tega trebušna votlina pretrda. Ker je slednja pretrda, je pri vdihu ne morete upogniti v položaj, ki bi omogočil trebušni preponi primerno lahak premik proti medenici za vdih skozi nos.

Takrat ko ne morete več dihati skozi nos, izberete lažjo pot dihanja, tj., da začnete dihati skozi usta. To dihanje je manj primerno. Namreč ko dihate skozi usta, zrak prehitro »vsrkate« in je tako premalo vlažen in segret. Pri takem načinu dihanja zrak prehitro izdihamo, niti ne moremo kakovostno dihati s pljuči, ker zrak ni dovolj dolgo v pljučih, da bi lahko prišlo do kakovostne zamenjave, tj., da bi CO₂ iz krvi predali v pljuča, kisik iz pljuč pa v kri.

Kadar se gibate zelo hitro, zlasti pri večjih fizičnih obremenitvah, takrat zelo težko dihate skozi nos, razen če nimate širokih ličnic in širokega nosu, kar je značilno za Afričane, ki imajo drugačno fiziognomijo obraza.

Ko enkrat začnete čutiti, da se vam nos polni s sluzjo, pomeni, da je napor prevelik za vašo gibalno učinkovitost, po drugi strani pa vas »sistem« hoče upočasniti, ker se gibate v neskladju z vašimi dejanskimi in ne ego sposobnostmi. V takem primeru lahko izvajate naslednjo tehniko: vdihnete skozi usta in izdihnete skozi nos ali obratno. Zavedati se morate, da je to vseeno pretiravanje, ki ima vedno svojo ceno, in da prevečkrat ne dihate na tak način. Pri dihanju skozi nos, tudi če je za vas naporno, je pomembno, da ste pozorni na to, ali pri vdihu upognete trebušno votlino ali ne ter na tej osnovi gradite dalje.

Če hočete doseči maksimalen izkoristek vdihanega zraka, potem morate »odpreti« spodnjo tretjino pljuč. To lahko odprete samo, če trebušno prepono dovolj spustite navzdol oziroma povečate amplitudo gibanja trebušne prepone navzdol, zaradi tega da lahko bolj odprete spodnji del prsnega koša. To je tisto osnovno, na kar morate paziti pri umirjeni hoji ali na splošno pri vsakršnem gibanju.

 

Preberite še: