Tine Seražin Lisjak, učitelj AEQ metode 1. stopnje – Izzivi modernega časa in AEQ metoda

Sprememba paradigme

 

Način delovanja moderne družbe nas z vedno večjo hitrostjo sili v nepotrebno aktivnost, komunikacijo in potrošništvo. Z razvojem tehnologije se je tempo življenja pospešil, ljudje pa kljub visokemu dvigu standarda ostajamo s čedalje manj časa, energije in zadovoljstva ter s čedalje več težavami in kroničnimi bolečinami. Glavni izziv modernega časa je najti način kako se vsak dan umakniti iz nore dirke s časom in narediti nekaj zase. Kako postati slabši potrošnik in hkrati boljši človek, partner, starš in prijatelj? Pripravljen moraš biti žrtvovati udobje materialnih dobrin za večje udobje bivanja v lastnem telesu in boljše odnose.

 

Če bi kot (bodoči) učitelj AEQ metode imel le minuto časa, da bi nekomu svetoval, kako dvigniti kvaliteto bivanja v lastnem telesu in učinkovitost svojega delovanja bi mu svetoval naslednje. Spremeni paradigmo “učinkovite uporabe časa” v “učinkovito uporabo energije”.

 

Svoje delovanje organiziraj okoli lastne razpoložljive energije, čas prilagajaj temu in ne obratno. Upoštevanje tega nasveta za sabo potegne domino efekt pozitivnih sprememb v delovanju posameznika, kar sem izkusil tudi na lastni koži. Zelo hitro se zniža nivo stresa, umiri se tok misli in zmanjšajo se kronična napetost in bolečine. Človek ima kar naenkrat več časa in ne razume več, kam je prej tako hitel. Odnosi z družino in prijatelji se izboljšajo in iz nuje postanejo užitek.

 

Tako enostavno pa tako težko

 

Sprememba paradigme pa zahteva pogum in je zato izjemno težka. Vsi okoli tebe tečejo ali bolje rečeno plavajo s tokom v neko smer, ki naj bi jim prinesla veselje, srečo uspeh. Ko se odločiš drugačnega delovanja dejansko čutiš, da plavaš proti toku. Ljudem okoli se zdiš čuden in drugačen. Označijo te lahko za kršitelja ustaljenih vzorcev in tega kar je prav. Argument večine je, da tako svet deluje, tako je od nekdaj in ne bodi izjema. Tako pač je v norišnici, samo doktor deluje nor.

 

Odpor do spremembe je poleg družbeno-socialnega prisoten tudi v vsakem izmed nas. Steven Pressfield v svoji knjigi The War of Art to lepo opisuje skozi pojem “resistance”. Ta pojav lahko pojasnimo tudi skozi dejstvo, da je za spremembo vzorce delovanja potrebujemo veliko več časa in energije, kot za delovanje po podzavestnih vzorcih. Torej se srečujemo z začaranim krogom, ko zaradi prevladujoče paradigme učinkovite izrabe časa primanjkuje časa in energije za delo na sebi.

 

Zaradi močnega zunanjega in notranjega odpora se večina od nas za spremembo odloči  šele tedaj, ko so fizični ali psihološki simptomi tako neznosni, da druge izbire sploh nimamo.

Verjetno nas bomo kot bodoče učitelji AEQ metode poiskali predvsem taki posamezniki, kar z vidika dela s stranko sploh ni slabo. V svoji trenerski praksi opažam trend, da najbolj poškodovani in obupani posamezniki najbolj prisluhnejo in upoštevajo moje nasvete. Tisti, ki pa jim je dobro imajo 1001 idejo kako naj bi trenirali in mene očitno sploh ne potrebujejo.

Preberite še: