Nosečnost in kako nam takrat lahko pomaga AEQ metoda®

Nosečnost  povzroči znatne spremembe v telesni drži in gibanju.

V zadnjih mesecih nosečnosti se težišče pomakne naprej. To povzroči močnejšo ukrivljenost spodnjega dela hrbta in nagnjenost medenice naprej. Sprememba težišča nadalje povzroča napetost hrbtnih mišic in meč, da se ohrani pokončna drža, ramena se pomaknejo nazaj, glava naprej. Poveča se ukrivljenost hrbtenice ter pritisk na spodnji del nog in sprednji del stopal.

Izvajanje AEQ vaj®  bistveno omili in celo odpravi vrsto običajnih nosečniških težav.

Sprememba težišča aktivira refleks zelene luči, ki ostaja prisoten tudi, ko nosečnica stoji, sedi ali leži. Somatski gibi omogočajo ohranitev nadzora nad mišicami hrbta in trebuha ter njihovo sprostitev; med počitkom se zmanjša pritisk na hrbtenico in sprostijo prenapete nožne mišice. To prepreči zatekanje nog in nastanek krčnih žil. Zaradi pogosteje sproščenih mišic sprednjega dela trupa v predelu maternice je otrokov razvoj pravilnejši, verjetneje je, da bo njegov položaj v maternici pred porodom pravilen. AEQ metoda® preprečuje izgubo sposobnosti sprostitve mišic, kar je še posebej pomembno pri porodu. Sproščanje mišic v spodnjem delu trebuha omogoča odpiranje. Ob tem hkrati poteka napenjanje zgornjega dela trebuha, prepone in prsne mišice, ki potiskajo otroka ven. Dober nadzor nad mišicami centra, ki je pri večini žensk zaradi modernega načina življenja slabši, olajša porod. Pozornost na stanje v telesu in sproščanje preobremenjenih mišic hrbta in trebuha bistveno olajšata nosečnost in tudi sam porod.

Nosečnica, ki redno izvaja AEQ vaje®, omogoči svojim mišicam počitek  med spanjem, s tem pa zmanjša možnost za rizično nosečnost. Ta je namreč velikokrat posledica preutrujenih mišic medeničnega vratu. Te so napete predvsem zato da obdržijo otroka v telesu, ki ga iz njega želi potisniti prenapeta trebušna mišica in ostale mišice refleksa rdeče luči.

Kot so pomembne Keglove vaje, je pomembna tudi sprostitev. Pogosto je ženska zaradi omenjenih vaj utrujena, pride do krčev in bolečin. V nosečnosti so močneje obremenjene mišice trebuha in medeničnega dna in v zadnjih mesecih lahko pride do senzorno-motorične amnezije v teh delih telesa. Posledica je stalna napetost v predelu maternice, kar bi lahko otežilo porod (ovirano odpiranje materničnega vratu, manjša razlika med kontrakcijo pri popadkih in sprostitvijo med njimi). Boljše zavedanje in nadzor nad krčenjem in sproščanjem, ki ju urimo med nosečnostjo, pripomoreta k lažjemu in hitrejšemu porodu ter zmanjšata tveganje za komplikacije.

Po porodu je potrebno povrniti držo in gibanje telesa v stanje pred nosečnostjo. Mnogo otročnic toži zaradi bolečin v hrbtu, medenici in nogah. Navade in vzorec drže, ki jih ženska pridobi v nosečnosti, se ohranjajo. Telo se sicer povrne v normalno stanje, ne pa tudi senzorno-motorični del uma, ki telo nadzoruje. Napete mišice hrbta, nazaj potisnjena ramena, pokrčena kolena in naprej nagnjena glava ostajajo. Drža je drugačna kot pred nosečnostjo. Nenehna pozornost, ki jo mama namenja otroku, ter obilo novih odgovornosti zmanjšujejo pozornost do gibanja. Neredno spanje poveča napetosti v telesu, utrujenost raste, boleče telo zjutraj pa postaja za žensko po porodu stanje normalnosti. A naj ne bi bilo tako. Če hočemo preprečiti nastanek nevšečnosti, kot so hernija, skolioza, išias …, je najbolje redno izvajati vaje AEQ metode®, ki bodo spremenile gibalne vzorce, pridobljene med nosečnostjo. Nadvse pomembno je povrniti občutek, nadzor in usklajenost nad mišicami trupa ter držo in tako vrniti hrbtenico v pravilno obliko ter zmanjšati nagnjenost na eno stran, ki jo povzroči nošenje dojenčka.

 

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

 

 

Preberite še:

V zadnjih mesecih nosečnosti se težišče pomakne naprej. To povzroči močnejšo ukrivljenost spodnjega dela hrbta in nagnjenost medenice naprej. Sprememba težišča nadalje povzroča napetost hrbtnih mišic in meč da se ohrani pokončna drža...