Darja Kramer Štiglic

Sem Darja Kramer Štiglic, žena in mati dveh odraslih otrok. Živim in delam v Nazarjah, v kraju ob sotočju rek Drete in Savinje. Po poklicu sem diplomirana fizioterapevtka in ljubiteljica narave in gibanja.

Od nekdaj me zanima človek, kot celota. Ne samo kot fizično telo, temveč kot bitje s čustvi, čutenjem in razmišljanjem. Vsak človek je zase edinstven. S sabo in svetom se sooča po svoje. Kaj pa je tisto, ki nas dela različne, pa me je vedno zanimalo in spodbujalo k raziskovanju.

V svojem poklicu se srečujem z ljudmi, ki imajo različne bolečinske in travmatične težave. Te pomagam odpraviti na čim bolj učinkovit način. Odziv ljudi je različen. Vprašanje, kaj je tisto, kar pripelje do ponovitvenih bolečinskih stanj, mi je postajalo vedno bolj pomembno. Odgovore sem iskala na različnih področjih. Kot bioterapevtka sem spoznala, da telo ni samo naše orodje, vendar je tudi kazalnik naše some, naše notranjosti. Za veliko kroničnih, bolečinskih težav v telesu so odgovorna naša čustva, prepričanja, vplivi iz okolja, odnosi, naše otroštvo in druge travme. Kajti bolezen se ne odvija samo na fizični ravni, pač pa tudi na energijski in čustveni.

Kakšnih sedem let nazaj mi je prijateljica predstavila AEQ metodo. Takrat sem sama še površno razmišljala, da z redno vadbo in športom ohranjam svoje telo pri kondiciji in da tega ne potrebujem. Splet okoliščin in moj radovedni duh pa me je pripeljal do seminarja AEQ učitelja 1. stopnje, kjer sem si dovolila spoznati in začutiti tisto, kar si pred leti še nisem.

Pri svojih petnajstih letih sem imela operacijo pljuč zaradi benignega tumorja. Brazgotina na telesu mi je jasno kazala, da nekaterih gibov ne morem narediti na levi strani trupa, kot jih lahko na desni. Z AEQ metodo pa sem odkrila še več. Ni bila težava v brazgotini, vendar v tem, da sem odrezala čutenje svojega telesa na operiranem delu in tudi drugod. Posledično pa tudi zavedanje svojega gibanja. To mi daje jasno vedeti, da v življenju nisem vedno delovala, kot sem si sama mislila, da je prav, ker tistega, ki je »bolj prav« nisem niti zaznala. To je moja prva izkušnja, ki pa so jim sledile še druge.

Kronične bolečine lahko preko zavedanja lastnega telesa in spoznanja, da se ne čutimo in posledično slabše delujemo v smislu učinka dela, odnosov, odločitev, razumemo in zmanjšamo.

Pomembno je zaznavati sebe v svojih šibkostih in se ne prepustiti strahu, temveč zbrati pogum, da se z voljo in delom na sebi da veliko spremeniti na bolje. Svojega telesa ne smemo podcenjevati, moramo ga spoštovati z zdravimi odnosi, zdravim načinom življenja, zdravo prehrano in lastnim čutenjem … Za svoje zdravje smo odgovorni izključno sami. Da se znamo zdraviti, pa moramo imeti znanje, notranjo moč, motivacijo in pomoč, da se lotimo dela.

Delavnice bodo potekale individualno ali skupinsko, v živo v Nazarjah, po ZOOMu ali na drugi lokaciji (po dogovoru).

Tiste, ki ste začutili povezavo z mano in ki si želite novih znanj, vabim, da me pokličete med delovnim tednom med 15. in 17. uro popoldan, na telefonsko številko 051/413-533 ali napišete mail na [email protected]

Veselim se srečanja z vami!

Preberite še:

Tominškova ulica 6, Nazarje, SlovenijaMobi: +386 51 413 533Mail: [email protected]