Gorazd Preskar

Moje ime je Gorazd, in sem učitelj AEQ metode 1. stopnje in AEQ dihanja 1. stopnje.

Travme v zgodnjem otroštvu so mi pustile breme težkih čustvenih stanj, katerih pa sam kot otrok nisem znal reševati. Starša sta nosila preveč svojih bremen in mojih še opazila nista. Tudi sama sta živela v družinah, kjer se ni veliko pogovarjalo o težavah in čustvih. Nikoli se nista zares naučila izražati. Tako tudi nista tega mogla naučiti mene. Ko sem bil star 12 let sta se ločila in takrat se je življenje popolnoma spremenilo.

Čustvena nezrelost in potlačena bolečina sta me silili v kratkotrajno pozabo z uporabo kemičnih substanc. Neurejene razmere doma so bile razlog, da sem večino časa preživljal na ulici. V družbi podobnočutečih vrstnikov sem stopil v spiralo odvisnosti. Zaradi uporniškega vedenja sem prihajal v konflikt tudi v šoli.

Sprememba vedenja v tistem času mojega življenja ni bila možna. Stanje se je stopnjevalo do mojega odhoda na zdravljenje od trdih drog. Po enem letu in dveh mesecih na “zdravljenju” se mi še vedno ni niti sanjalo o pravih vzrokih za moje težave ali kako se z njimi soočiti.

Naslednjih 10 let sem preživel v prekrivanju bolečine in jeze v sebi. Na treningih boksa sem sproščal frustracije, ki so se nabirale v meni. Že tako naporni treningi so bili zame še težji, ker je bila moja prehrana samo rastlinskega izvora. Večino časa sem bil utrujen in brezvoljen. Boksu se nisem mogel odreči, prav tako pa nisem želel spremeniti prehrane.

Depresija in tesnoba sta prihajali v valovih. S pomočjo antidepresivov sem opustil kajenje in postal mnogo bolj učinkovit deloholik. Moje življenje v obdobju 5h let so bili 12 urni delavniki v službi med tednom in med vikendom gradnja hiše. Res je, da sem hišo uspel dokončati z večino del narejenih v lastni režiji. A takšen tempo je pustil posledice na telesu.

Dolgo časa sem verjel, da bom s pomočjo duhovnosti nekoč le prišel do razrešitve notranjih konfliktov. Boril sem se proti svoji senci, ki pa je vsebovala vedno več aspektov mojega vedenja.

Po herniji diska leta 2011 sem iskal rešitve za bolečine v hrbtu. Fizioterapija, bioenergija in razne druge terapije so delovale le kratkoročno. Uradna medicinska razlaga degenerativnih sprememb na hrbtenici povezanih s starostjo me ni zadovoljila. Imel sem občutek, da je vzrok psihosomatskega izvora in sem raziskoval v tej smeri. Tako sem našel AEQ metodo.

Skozi učenje in razlage sem uvidel, da sem se do sebe vedel kot so se nekoč do mene vedli starši. Večino časa sem bil do sebe zelo strog in neprizanesljiv. Zahteval sem popolnost pri sebi in tudi pri drugih. Moje telo mi je skozi kronično bolečino sporočalo, da ne zmore slediti pričakovanjem uma.

Po naukih AEQ metode sem začel zelo počasi spreminjati svoje vedenje do sebe in drugih. Sočutje in prizanesljivost do svojega telesa sta porodili nov nivo zaupanja. Bolj kot si zaupam, da zmorem prenesti vse kar je v meni, bolj potlačena čustva prihajajo na plano. Kar je sprva težko, a v telesu občutim veliko olajšanje. Prikazala se mi je tudi srednja pot tam, kjer sem prej videl samo levo ali desno.

Z AEQ vajami sem začutil svoje telo na način kot ga še nisem nikoli. Vedno večkrat opazim telo lahkotno in živo. Zaradi boljšega občutenja telesa hitreje občutim utrujenost in se ne izčrpavam po nepotrebnem. Spoznal sem, kako kronično napete so bile moje hrbtne mišice, pa tega sploh nisem vedel in ne občutil zaradi senzorno motorne amnezije. Sedaj hitreje občutim napetost in stres, ko se mi začne nabirati v telesu in ga lažje uravnavam.

Sem oče 2 letne deklice na katero ne želim prenesti podedovanih vzorcev vedenja in čustvovanja, ki so se pri meni pokazala za nefunkcionalna. Zato je moja motivacija velika, da spremenim svoje in s tem tudi živjenje moje družine na bolje.

 

AEQ metodo učim:

– individualno v živo, na lokaciji Podčetrtek,

-10 ali 20 dnevni spletni programi

-3-4 urne delavnice, na lokaciji Podčetrtek in okolica.

 

Za dodatne informacije sem dosegljiv od pon. do pet. med 9 in 16 uro na tel. 041 735 515, ali na email [email protected]

 

Preberite še:

Lastnič 66b, Buče, SloveniaMobi: +386 41 735 515Mail: [email protected]