Izgorelost, kronična utrujenost, nespečnost

IZGORELOST

To stanje čustvene, kognitivne in telesne izčrpanosti se razvije zaradi dolgotrajnega stresa; počutimo se ujeti v zahteve, naloge,v občutek, da smo nesposobni tem zahtevam zadostiti. Posledice izgorelosti občutimo na vseh področjih, poklicnem, družinskem, partnerskem, socialnem. Zaradi padca odpornosti smo bolj izpostavljeni telesnim boleznim: prehladom, srčno-žilnim boleznim, boleznim prebavil, glavobolom, nespečnosti itd. Pojavljajo se nam motnje pozornosti in pozabljivost ter depresija. Naše čustvene reakcije postajajo impulzivne. Vse to vpliva na našo delovno ali študijsko uspešnost ter navsezadnje na kakovost življenja.

KRONIČNA UTRUJENOST

Povečana aktivnost je presenetljiva posledica zmanjšane živosti, potlačenih čustev in preizkus, ali si zaslužimo ljubezen. Večina, ki so kot otroci občutili pomanjkanje ljubezni, živi v zavedanju ali pa imajo to v nezavednem, da je do te izgube prišlo zaradi napak, ki so jih storili, zato jih je bilo težko imeti rad. Starši sami so ta občutek še povečali z očitki o otrokovi prezahtevnosti, neubogljivosti, nezadovoljstvu, preveč živahnosti. Otrok tako hitro spozna da se mora prilagoditi starševskim zahtevam, če želi biti ljubljen. Prepričanje, da si mora ljubezen zaslužiti, pogosto prenese v odraslost, kar se običajno odraža v premočni želji po vidnih dosežkih. To pelje v samouničujoče vedenje in nezdrav odnos do telesa. Našteto je razlog za kronično zakrčenost mišic, kajti to pripomore k omejevanju premočnih občutkov in čustev.

NESPEČNOST

Na lepem ne znamo več sprostiti mišične napetosti in notranje napetosti. Spanec postaja nemiren, spimo le še po kosih oz. ko je utrujenost tolikšna, da ne moremo drugače. Zjutraj se zbudimo z glavo, polno misli in obveznosti, hkrati čutimo napetost in utrujenost, ki je po spanju ne bi smelo biti. V dan vstopimo zaskrbljeni. Da se bomo s stresom spoprijeli uspešno, moramo spremeniti odnos do dihanja; tako bomo zmanjšali nepotrebno porabo energije.

Glaven vzrok za izgorelost sta maska in oklep, ki blokirata živost organizma. Oseba ne more dvigniti ravni energije zgolj z večjim vnosom hrane ali kisika. Povečanje osnovne energijske ravni dosežemo z resničnimi izrazi občutkov in čustev, pri tem nas blokirajo potlačena čustva in slabo dojemanje občutkov, kar pa hkrati povzroči, da se ne zavedamo dovolj pravočasno, da tonemo v izgorelost. Veliko jih ne zmore reči, ”ne morem”, ”nočem”, ”nimam časa”, kajti to bi pomenilo priznati poraz. Pa tudi da smo nevredni ljubezni.

Osebam z izgorelostjo pomagam, tako da jih na programih učim, zakaj lahko sploh pride do stanja izgorelosti, kako lahko z AEQ metodo in vajami začutijo, v kakšnem stanju so in se na okolico drugače reagirajo kot prej. Kako z dvigom čustvene zrelosti in učinkovitosti odpravijo podzavestno potrebo, da so tako globoko utrujeni, ker so le tako lahko dovolj neodzivni na neravnovesja v sebi, odnosih okoli njih in do njih. Ob spremembah, ki jih omogoča razumevanje sebe, vpliva fizikalnih zakonov in časa na to, kako smo in zmanjševanje ločenosti telesa od zavesti, se ustvarijo pogoji, da postopoma izgine podzavestna potreba po izgorelosti.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite še:

To stanje čustvene, kognitivne in telesne izčrpanosti se razvije zaradi dolgotrajnega stresa; počutimo se ujeti v zahteve, naloge,v občutek, da smo nesposobni tem zahtevam zadostiti. Posledice izgorelosti občutimo na vseh...