Vzroki za kronično utrujenost

Pomanjkanje živosti kljub zadostni količini hrane, vode in kisika je zmeraj rezultat kronične mišične zakrčenosti in s tem povišanega mišičnega tonusa, kar je običajno posledica potlačenih čustev in pretiranega samonadzora nad samoizražanjem skozi pogojne odzive pridobljene v otroštvu. Eden od presenetljivih učinkov zmanjšane življenske energije je povečana aktivnost in potreba po pridnosti. Do tega običajno pride v poskusu, da bi pridobili ljubezen okolice. Večina otrok, ki je utrpela izgubo ljubezni verjame, da se je to zgodilo, ker niso vredni tega, da bi jih ljubili. Veliko staršev povzroči ta pogojen odziv s tem, da obtožijo otroka, da je preveč zahteven, preveč živ, preveč neubogljiv, nezadovoljen, preveč….

Otrok sčasoma spozna, da se mora prilagoditi okolici, predvsem materinim potrebam, da bi še naprej dobival njeno ljubezen od katere je življensko odvisen, saj si potrebne energije za preživetje ne more zagotoviti. Prepričanje, da si je potrebno ljubezen zaslužiti, se ob integraciji tega pogojnega odziva v membrano, s tem pa v nezavedno, nadaljuje v odraslost, kjer se pogosto pojavi v obliki odvisnosti o doseganju in potrjevanju in v potrebi po uspehu. Takšno obnašanje je značilno za osebo tipa A *(močno aktiviran refleks zelene luči), ki se kaže kot čezmerna želja po dokazovanju, potlačena jeza in stalno prisotna nervoza. Vedenje tipa A je faktor pri nagnjenosti osebe k srčnim obolenjem in depresiji. Takšno obnašanje je tudi vzrok za kronično utrujenost, ki je endemična za našo kulturo.

Na žalost se večina ljudi sploh ne zaveda realne utrujenosti. S tem ko se soočajo z vsakodnevnimi pritiski, verjamejo, da morajo nadaljevati tako, kot so navajeni, če hočejo preživeti. Ko se počutijo utrujene, se ustrašijo, da ne bodo zmogli delati. Večina jih ne zmore reči ”Ne morem!” Kot otroke so jih naučili, da kjer je volja, je pot. S tem ko rečeš: ”Ne morem,” priznaš poraz, in s tem ko so poraženi, mislijo, da niso vredni ljubezni. Pri teh osebah običajno pride do močne spremembe drže in izgube sposobnosti pravilne drže z rahlo pokrčenimi koleni. Stegna tako izgubijo svojo funkcijo zaznavanja in obveščanja zavesti o pritisku, pod katerim je trenutno membrana. Vse to pelje v kronične bolečine.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite še:

Pomanjkanje živosti kljub zadostni količini hrane, vode in kisika je zmeraj rezultat kronične mišične zakrčenosti in s tem povišanega mišičnega tonusa, kar je običajno posledica potlačenih čustev in pretiranega samonadzora...