Meta Ribič, Ljubljana, Učiteljica AEQ metode 1. stopnje -Tek in hitra hoja

Domača naloga izobraževalnega programa za učitelja AEQ metode 1. stopnje -Tek in hitra hoja

Rada bi začela s svojo izkušnjo o teku. Nikoli nisem bila navdušena tekačica. Vedno je bila moja miselnost, da potrebujem tek. V petem razredu osnovne šole, ko sem začela trenirat karate, sem s prijateljico začela tudi teči na stadionu. In to po napornem treningu, 3x na teden. Moje telo je res bilo vzdržljivo, ampak vedno sem se matrala. Ni bilo lahkotnosti, sproščenosti in ljubezni do teka. Bolečin, razen musklfibra, nisem imela. Kasneje sem bila sposobna preteči tudi 9 km. Nato pa so se začele težave. Po dolgem času brez teka sem šla na morju tečt brez ogrevanja po strmem klancu navzdol. Pričele so se pojavljat bolečine v kolenih. Takrat nisem vedela, zakaj. Seveda sem z rednim tekom prenehala. Ko sem kdaj pa kdaj spet šla tečt, pa se je pojavila ista bolečina že po kilometru ali dveh. Obiskala sem tečaj učenja pravilnega teka, kjer sem ugotovila, da sploh ne tečem napačno. Amak zakaj se mi pojavljajo vedno iste bolečine?

Po raziskavah sodeč se pri tekačih v enem letu rednega teka pričnejo kazat poškodbe ali vnetja (vnetje pokostnice, poškodbe  Ahilove tetive, plantarni fascitis, sindrom ITB…). Vprašanje pa je, zakaj? Tek v primerjavi s hitro hojo se razlikuje v tem, da je tehnika pri hitri hoji najpomembnejša. To privede do tega, da je športnik stalno osredotočen na telo in gibanje. Hojo izboljšuje nenehno in se zaveda, da več kot zna, več zmore. Miselnost tekača pa je ”znam in zmorem”. Osredotočen je, da čim hitreje pride od starta do cilja. Ne ozira se na bolečine, ki opozarjajo na nered. Primarni center je za tekača v nogah in ne v trupu.

Pravilnejši odnos do katerega koli športa vodi v zmanjšanje poškodb in bolečin. Zavesten nadzor, trdo delo in pravila, ki spodbujajo učenje so nujna. Športnikov odnos naj bi bil ”usklajena raba celotnega telesa, uma in mišic ob najboljši možni samokontroli ter vestnost do dviga sposobnosti” – ”znam, da bi lahko zmogel več”. To lahko dosežemo z učenjem AEQ metode in rednim izvajanje AEQ vaj, kar opisuje članek. Zelo pomembno je poglabljanje vase, razumevanje lastnih občutkov in soočanje z njimi.

Vso znanje, ki ga imam o gibanju in terapijah ter lastne izkušnje o teku so me naučile, da moram najprej uredit svoj odnos do teka. Urediti ravnovesje mišic v telesu ter ozavestit nepotreben povečan mišični tonus in ga normalizirati.

Meta Ribič, Ljubljana, Učiteljica AEQ metode 1. stopnje

 

Preberite še: