Karin Jeglič, Učitelj AEQ metode 1. stopnje – Moja spoznanja in razumevanja AEQ metode

Moja spoznanja in razumevanja AEQ metode

Odločitev« je beseda, s katero lahko najbolje povzamem moje začetke v povezavi z AEQ metodo. Odločitev, da prevzamem odgovornost za svoje fizične in psihične bolečine, za svoje delovanje, odnose in življenje na sploh. Lahko bi rekla, da je opuščanje svojega uma nekaj najtežjega, kar sem sprejela in da sem se lahko pogumno podala na pot proti iskanju svobode v razmišljanju, odločitvah in gibanja. In za to priložnost sem neizmerno hvaležna.

Moji »prebojni« trenutki segajo (sedaj zame že dolgo nazaj) samo tri leta v preteklost, ko je moje delovanje še nadzirala robotska podzavest, krepko podprta s čustvi na najnižjih ravneh in ko sem z obupom sprejela še zadnjo možno alternativno zdravljenje za kronične bolečine v hrbtu. Iskreno povedano si nisem predstavljala, kako bi meni AEQ metoda sploh lahko pomagala. Da sem zavrtela številko na telefonu in se naročila na prvo terapijo je preteklo kar nekaj časa – um me je peljal v vso možno meglo izgovorov, da bi me od tega odvrnil. Kot da bi že takrat vedel, da je to za njega Začetek konca. A potem že po prvi terapiji sem vedela, da je to po desetih letih iskanja rešitve, TO tisto pravo. Obravnavati človeka celostno.

In to mi je pri AEQ najbolj všeč. Ne samo simptomatsko reševanje ampak iskanje vzrokov. Če človek razume zakaj je nekaj tako kot je, bodo rezultati in učinki zagotovo boljši, saj bo njegovo delovanje v smeri reševanja nekega cilja bolj jasno, bolj usmerjeno, bolj urejeno. To se tudi sama skozi AEQ vaje učim. Znanje, ki ga pridobivam z izvajanjem vaj, se je že začelo odražati tudi na ostalih področjih življenja. Kot, da bi na vse skupaj začela gledati skozi druga očala. Druga percepcija. Moje delovanje je začelo postajati bolj zavestno, bolj urejeno, bolj nadzorovano. Kronično napete mišice hrbta postajajo vse bolj mehke, stres se je začel sproščati, v telesu je čutiti večjo usklajenost. Zelo se je izboljšala kvaliteta učenja plesa, telo se je začelo odzivati bolj skladno, začela sem občutiti posamezne dele telesa kako se premikajo – prej je bilo kot iz enega kosa in sploh se nisem tega zavedala. Z večjim veseljem se lotim gospodinjskih opravil, saj pri mešanju mase za palačinke ne trpim več pekočih bolečin v hrbtu ker znam napeti samo tiste mišice, ki so dejansko potrebne za ta gib, ne celotnega telesa. Smešno, a resno s sproščanjem stresa iz mišic, je postalo mehkejše tudi moje srce in posledično so se seveda začeli izboljševati tudi družinski odnosi.

S še večjim poudarkom lahko izpostavim moje spoznanje o zaznavanju občutkov v telesu in izven njega. AEQ nam omogoča, da svojemu telesu lahko privoščimo kar se da najbolje, če ga znamo poslušati in če sledimo njegovim potrebam. Ko z zavestnim izvajanjem vaj razvijamo sposobnost občutenja lastnega telesa in s tem omogočamo boljši stik telesa z možgani, smo zmožni izbirati pravilnejše odločitve za doseganje nekega cilja.

Učenje AEQ mi je prineslo še eno veliko spoznanje in korist – ceniti ČAS. Prej bi lahko rekla, da je bil zame »greh« imeti nekaj prostega časa, saj to ni nekaj, kar bi sodobna družba podpirala. Vedno je treba biti v neki akciji, ne smeš se niti za malo ustaviti, nikoli ni nič dovolj kar počneš, vedno lahko še več, še bolje. A je pravo olajšanje, opuščanje tega »norenja in hitenja«. Spoznala sem, da raje počnem manj, a to bolj zavestno in posledično mi prinese več zadovoljstva. Od kar cenim svoj čas, tudi bolj spoštujem čas drugih.

Ne pravim, da v življenju nimam več težav in bolečin. Le sedaj imam AEQ kot orodje, da razumem, zakaj se mi določene stvari dogajajo ter, da jih znam bolj zavestno ter učinkovito reševati.

Po prvem vikendu seminarja za učitelja AEQ metode prve stopnje sem dodatno še spoznala, da je za dobre in kvalitetne stvari potreben čas in usmerjena pozornost ter energija – na način, kot je bila metoda tudi razvita. Nič, kar je »instant« hitra rešitev, dolgoročno ni učinkovito.

Če povežem moja lastna spoznanja in razumevanje AEQ metode iz zgoraj napisanih osebnih izkušenj ter seveda prebiranjem literature lahko povzamem da je AEQ izobraževalni proces, s katerim:

Ø spoznamo in dolgoročno odpravimo vzroke za kronične bolečine z razumevanjem senzorno motorne amnezije (šum v komunikaciji telesa z možgani in obratno,         torej razumemo, zakaj so mišice sploh konstantno napete)

Ø se naučimo občutiti lastno telo in ga posledično bolje nadzorovati

Ø se naučimo zavestnega delovanja (obvladovati svoje mišljenje, vedenje, gibanje, čustva..)

Ø povečujemo urejenost krajšanja in daljšanja mišic pri gibu

Ø ohranjamo visok nivo energije (s kronično napetimi mišicami se energija porablja nenadzorovano)

Z nadaljevanjem seminarja od sebe pričakujem še bolj poglobiti zaznavanje svojega telesa, in pa predvsem se učiti učinkovito podajati informacije. Močno se zavedam odgovornosti, ki jo kot bodoči učitelj nosim. Glede na to, da sem se z AEQ začela vračati nazaj na noge, nazaj k sebi in svoji pravi naravi, imam do nje globoko spoštovanje in upam, da bom nekoč svoje pridobljeno znanje lahko enako kvalitetno predajala naprej.

 

Karin Jeglič, Učitelj AEQ metode 1. stopnje.

Preberite še: