Jeza

Pomembno je, da sprejmemo obstoj več ravni homeostaze. V grobem lahko delujemo na ravni osnovne homeostaze, ki nam omogoča preživetje, ali na višjih ravneh homeostaze (sintropije), ki nam omogoča živeti. Z ravnjo homeostaze je skladen tudi občutek, ki ga imamo v sebi in o sebi. Ko smo bolni, je naša homeostaza na nižji ravni, a je še vedno dovolj visoka, da ne umremo, ni pa na ravni, da bi lahko rekli, da se počutimo dobro ali da smo v redu. Ko pa smo zdravi, dobro naspani, ravno prav siti in v prijetnem, sprejemajočem, varnem okolju, ljubljeni in zadovoljni s seboj, ker obvladamo življenje ter se ne bojimo jutrišnjega dne, smo na veliko višji ravni homeostaze in se počutimo dobro, smo v redu in smo zadovoljni in pozitivni. Seveda pa lahko ustvarimo senzorno motorno iluzijo, da smo tako, čeprav v resnici za tako počutje nimamo realnih pogojev v vsakdanu načina življenja.

Tako je razpon tega, kar nas moti, ovira, ogroža ali omejuje in s tem v nas sproža jezo zelo širok in spreminjajoč, odvisno od našega trenutnega položaja in tega, kako se počutimo, kaj si želimo in kaj potrebujemo. Jeza je osnovno čustveno stanje, ki nam omogoča aktivno alostazo in s tem vpliv na okolje kot tudi nase. Ravni ter oblike jeze imajo širok razpon in jim je skupno, da ima energija, ki jo usmerjamo v okolico v obliki, ki jo čutimo in pravilno poimenujemo jeza vlogo dviga sintropije med osebo, ki se jezi in okoljem, ki na to osebo vpliva na način, ki ga jezi. Namen jeze je torej izboljšanje kompleksnosti in učinkovitosti odnosa. Kar pomeni, da bo pravilno usmerjena jeza omogočila lažje zagotavljanje potrebnih pogojev za višjo raven homeostaze in se bo tako v odnosu oseba počutila vedno bolje ter bo tako vedno manj potrebovala jezo za urejevanje odnosa, hkrati pa s pravilnim poimenovanjem in uporabo jeze preprečevala uporabo entropičnih čustev in entropično delovanje, ki dolgoročno vodita v kronična stanja.

Če se želite naučiti več o sintropični uporabi jeze za drvig kvalitete življenja, ste vabljeni na spletne programe AEQ metode.

Odlomek iz učbenika učitelja AEQ metode 4. stopnje

Preberite še:

Pomembno je, da sprejmemo obstoj več ravni homeostaze. V grobem lahko delujemo na ravni osnovne homeostaze, ki nam omogoča preživetje, ali na višjih ravneh homeostaze (sintropije), ki nam omogoča živeti. Z ravnjo...