Premlevanje

Premlevanje je dejanje neprestanega ponavljanja problemov v glavi. Zapeljivo je. Klic sirene premlevanja zveni podobno temu: Če boš kar naprej premleval o stvareh, če boš razmišljal o nerešenih problemih ali pa o tem, zakaj se ti slabe stvari kar naprej dogajajo, boš doživel razsvetljenje. Rešil boš probleme, našel boš navdih in oddih! Ampak premlevanje samo izgleda, kot da rešujemo probleme. Če se zatopimo v premlevanje, je to podobno, kot da nas posesa vrtinec negativnih samokritičnih misli. Kadar premlevamo, smo dejansko manj učinkoviti pri reševanju problemov in se zato počutimo precej slabše.

Kako prepoznamo in ločimo premlevanje od pomisleka in analize problemov, ki nas bremenijo? Pomisliek je naraven, radoveden, introspektiven in je filozofska analiza, zakaj se stvari dogajajo v določenem vrstnem redu. Pomislek lahko povzroči nekaj zdravega nelagodja, sploh če razmišljate o nečem, kar ne bi smeli narediti. Kadar premlevamo, se običajno počutimo grozno. Ne moremo se ustaviti, tudi če se skušamo. Premlevanje ne vodi k rešitvi, temveč v še več premlevanja.

Če si, iz kakršnegakoli razloga, želite podaljšati slabe učinke stresa še dolgo po težkem dogodku, je premlevanje kot nalašč za to. Kadar premlevamo, stres ostane aktiven še dolgo potem, ko dejanskega razloga zanj ni več. Telo se na premlevanje odzove v obliki podaljšane aktivacije višjega krvnega tlaka, dvignjenega srčnega utripa in višjimi stopnjami kortizola. Glavni aktivator parasimpatičnega načina živec vagus, ki nam omogoči, da se počutimo umirjenega in nam uravnava srčni utrip in prebavo, se deaktivira in ostane še dolgo po tem, ko je stresni dogodek končan. Ljudje, ki veliko premlevajo, izkusijo več depresije in nelagodja, ki vodi v večjo deregulacijo avtonomnega živčnega sistema z vsemi posledicami.

Aleš Ernst, Avtor AEQ metode in Avtor AEQ dihanja

Preberite še:

Premlevanje je dejanje neprestanega ponavljanja problemov v glavi. Zapeljivo je. Klic sirene premlevanja zveni podobno temu: Če boš kar naprej premleval o stvareh, če boš razmišljal o nerešenih problemih ali pa o tem...