Mnenje o AEQ dihanju® 1. stopnje, Sonja Gerkman

Rojstvo zaznamuje vdih, smrt pa izdih – vmes je življenje. Življenje pomeni dihanje, dihanje je življenje. Zakaj potem dihanju ne dajemo večje pozornosti? Ker je samoumevno!

Tudi zame je bilo. Dihanju nisem pripisovala večjega pomena, sicer sem se ga zavedala pri vadbi, pozornost usmerjena v pravilen trodimenzionalni vdih s trebušno prepono in izdih z aktivacijo trebušne mišice se mi je zdela več kot dovolj ukvarjanja z dihanjem. V zadnjih letih se je začelo pojavljati čedalje več informacij, predvsem člankov na temo dihanja, kako pomembno je in kakšne koristi prinaša pravilno dihanje. Ampak kakšno pa je pravilno dihanje? Na spletu sem zasledila kar nekaj različnih tehnik dihanja, vsak učitelj je zagovarjal svojo, kako izbrati pravo in na koncu – zakaj jo sploh izbrati. Ker če kaj res znam, znam dihati! Tako sem po naključju slišala, da je pri založbi MK izšla v slovenšćino prevedena knjiga Oxygen advantage.  Sem si prebrala nekaj o avtorju, prelistala sem jo v knjigarni, se odločila za nakup, jo doma odložila na polico, kjer bi počakala na »pravi čas«, in je čakala.

Medtem sem opravila izobraževanje za učitelja AEQ metode 1. stopnje in si pridobljeno znanje nestrpno želela nadgraditi, a nasvet učitelja Aleša Ernsta je bil, naj se, preden nadaljujem, udeležim 1. stopnje šolanja za učitelja AEQ dihanja. Čeprav njegovi presoji popolnoma zaupam in sem ga modro upoštevala, sem bila skeptična do konca. Pravzaprav do tistega trenutka, ko sem v roke končno vzela knjigo, ki je eno leto ležala na polici. Ker se je bližal datum seminarja, sem si rekla, da to pa je pravi čas, da se posvetim knjigi, saj jo tudi sam učitelj priporoča. Knjiga je odlična in zbistri pogled na dihanje. Razbije kar nekaj mitov in prepričanj, zame je bil največji kisikov paradoks, tudi to, kako dihanje vpliva na razvoj človeka, zanimivo je bilo prebrati tudi vsa dognanja in raziskave na področju športa.

Pa vendar je pravo razsvetljenje prineslo šele šolanje. Način podajanja znanja, razložene povezave, ki te popeljejo veliko globje v razumevanje pomena dihanja. Zakaj začnemo dihati nepravilno, kakšni so razlogi za prilagoditev dihanja, na kaj vse vpliva napačno dihanje. Odgovori na marsikatero vprašanje so tako logični in odkrijejo povezave med načinom našega dihanja in potlačenimi čustvi, ki so vzrok za slabo počutje, kronične bolečine v telesu in nasplošno slabo kvaliteto življenja. Dihalne protokole, ki smo se jih naučili, so v celoto povezale in nadgradile vaje, ki so unikatne, njihov učinek pa je takojšen.

Domov sem se vrnila ne le polna novega znanja in zavedanja, tudi neverjetno spočita in polna energije.

Sonja Gerkman, Ljubljana, Učiteljica AEQ dihanja 1. stopnje

Preberite še: