Mnenje o AEQ dihanju® 1. stopnje, Gorazd Ažman

Glavna spoznanja po seminarju AEQ dihanja 1. stopnje

Na seminarju sem dobil nov drugačen vpogled v dihanje in vpliv dihanja na naš vsakdan. Iz imena seminarja bi se dalo sklepati, da je usmerjen predvsem v dihanje. Na podlagi dosedanjega poznavanja metode AEQ sem pričakoval, da bo dihanje postavljeno v širši kontekst metode. Tako sem že tekom seminarja uro za uro in dan za dnem spoznaval in dojemal, kako slišano in izkušeno dopolnjuje moje dosedanje znanje in razumevanje in kako vzpostavljam nove povezave med do sedaj nepovezanimi sklopi znanja. Največja sprememba v razumevanju dihanja je bila povezana predvsem s tem kako močno vpliva na našo zmožnost zaznave v nas samih, izražanja čustev in na naše vedenje. Prav v tem delu je bil seminar močno usmerjen v izboljšanje razumevanja notranje zaznave (introcepcije). tako preko lastnega občutenja preko izvajanja in učenja AEQ dihalnih vaj in protokolov, kot tudi s primerno razlago podkrepljeno s primeri.

Po izobraževanju sem sem se tako lažje poglobil in dobil dodatno motivacijo za izpopolnjevanje mojega znanja in razumevanja notranje zaznave. Tako s samo opazovanjem pri vsakdanjih opravilih, kot pri izvajanju vaj. Prav vaje mi pomagajo izboljšati občutenje dogajanja in spreminjanja stanj v telesu. Na seminarju pridobljena razlaga pa mi pomaga te spremembe primerno analizirati in kasneje tudi prilagoditi vedenje. Prav zaradi vsega tega je zame prišel seminar v pravem času.

Poizkusil sem se spomniti o čem sem razmišljal po prejšnjih seminarjih. Po seminarju za učitelja prve stopnje sem se spraševal o tem ali je razmerje med vloženim in dobljenim pravo. Po izobraževanju za učitelja druge stopnje sem se že začel spraševati kako se počutim pri posamezni nalogi ali opravilu. Kaj čutim, ko pomislim na nekaj, kar me še čaka? Kakšen vpliv imajo moje akcije? Je rezultat mojih akcije  dober, koristen zame (kako se po tem počutim)? Spreminjam sebe in okolico na bolje? Imajo moja dejanja pomen, smisel? Po tem seminarju sem dobil povsem nov vpogled v to, kako pomembno je zmanjšanje SMA za izboljšanje zaznave notranjih občutkov. Kako močno zaznava dihanja in izboljšanje k temu pripomore, a hkrati pripomore tudi pri učinkovitejši izvedbi akcij. Ob vsem se zavedam in že opažam, da z več znanja prihaja večja odgovornost. Akcije so lahko močnejše, izrazitejše, zato je pomembno da so pravilno usmerjene. Enako pomembno mi spremembe pomagajo primerneje odreagirati tudi na reakcije drugih. Naj bo to v družini, službi in pri delu s strankami. Je pa pred mano še dolga in zanimiva pot.

 

 

 

Preberite še:

Na seminarju sem dobil nov drugačen vpogled v dihanje in vpliv dihanja na naš vsakdan. Iz imena seminarja bi se dalo sklepati, da je usmerjen predvsem v dihanje. Na podlagi dosedanjega poznavanja metode AEQ sem pričakoval, da bo dihanje postavljeno v širši...