Vpliv podzavestnih vzorcev na rezultat

Športnik ima zelo jasno in močno željo zmagati. Trener in strokovni štab pove, da glede na testiranje fizično izpolnjuje vsa merila in bi tehnično gledano mogel in moral biti najboljši. Veščine, znanje, gibalne sposobnosti niso težava. Vendar, zakaj potem ni tako dober, kot bi lahko bil? Zakaj se mu v ključnem trenutku zgodi napaka ali poškodba ali pa odpove material.

Ko gremo v analizo skozi AEQ metodo, vzrok skoraj vedno najdemo v podzavestnih vzorcih.

Vprašamo se denimo, v kakšen položaj spravi športnik svojo okolico, svojo družino z uspehom? Če je uspeh v preteklosti ustvaril negativen rezultat ali pa okolje ni zmožno delovati na ravni, ki bi jo uspeh omogočal in zahteval, bo športnik na svoj napredek razvijal vedno večji podzavestno pogojen odpor do uspeha. Ko se dvigne nad moč svoje volje, ga njegovo telo zaradi vpliva iz podzavestnih struktur začne blokirati, da ne bi sebe in svoje okolice od katere je odvisen spravil v podzavestne nesprejemljivo stanje.

Sam uspeh predstavlja pozitiven stres na okolico in posledično sproži vedno močnejši podzavesten odpor okolja do uspeha športnika. Ta odpor mu potem vedno bolj otežuje gibanje in nan deluje kot veter v prsi, ki ovira le njega ne pa tudi njegove nasprotnike.

Podzavestni del živčnega sistema se odziva v nasprotju z zavestno željo in potrebo kot reakcija na vpliv okolja, ki uspeha več ne more prenašati in ga spravlja v stisko, čeprav je na zavestni ravni željen in zahtevan.

Tako lahko podzavestni vzorec nevede spodkopava naš uspeh. Ko skozi AEQ vaje začnemo vedno bolj zaznavati svoje lastno telo, vedno bolj vidimo, kako se v odločilnih trenutkih v telesu ustvari močna ločenost, ki nam odvzame določen del telesa, veščino in moč, negativno vpliva na dihanje ter veča verjetnost napake in manjša pozitiven vpliv športne sreče. Bolj, ko znamo čutiti čustvene reakcije in občutke, ker si jih zavedamo, bolj lahko te vzorce spreminjamo v manj močne in vedno bolj primerno in učinkovito dosegamo uspeh v prihodnosti in s tem se povečujemo učinkovitost doseganja želenega rezultata. Pot do tam pa zahteva spoznavanje in razumevanje delovanja podzavestnih struktur in odnosov, razumevanje obstoja in odločilnega vpliva čustev druge stopnje (po AEQ metodi) na prihodnost.

 

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in AEQ dihanja

 

Preberite še: