Timotej Ferjan

Pozdravljeni, moje ime je Timotej Ferjan, za večino krajše Tim in sem učitelj AEQ metode 1. stopnje. Rodil sem se leta 1996 v Ljubljani, trenutno živim v Medvodah. Svoje otroštvo sem preživel kot običajen otrok in verjamem, da bi ob misli na svoje otroštvo temu prikimala večina ljudi. Kot način za preusmerjanje viška svoje energije sem v otroštvu našel obšolske dejavnosti in šport. Vrsto let sem kot mlajši otrok treniral košarko in nogomet, v najstniških letih pa sem se »našel« v boksu, katerega sem treniral tekmovalno in se udeleževal raznih ligaških in državnih tekmovanj. Kasneje sem kot marsikateri mladenič zapadel v svet fitnesa v želji po boljši postavi z več mišicami.

Leta pretiravanja v športu, s katerim sem se na družbeno sprejemljiv način umikal od neurejenih odnosov v okolici in za to izkoriščal svoje telo so me pripeljala do vse več in več bolečin ter poškodb. Kar nekaj let sem trmasto z močjo volje in »no pain, no gain« mentaliteto uspel ignorirati opozorila telesa v obliki bolečin in poškodb, ki so me želele opozoriti, da je bila moja gibalna inteligenca prenizka za takratne zahteve zavesti, ki je hrepenela po prehitrih rezultatih in napredku, čeprav mi je telo jasno sporočalo, da ni zmožno slediti idejam ega.

Ker mi medicina in fizioterapija nista ponudili ustreznega odgovora in rešitve za moje kronične težave z ledvenim delom hrbtenice (kompresijska fraktura L1 in L2) in ker krepilne vaje, magnet, laser in raztezanje v kombinaciji z bolečimi masažami niso imeli dolgoročnega učinka na odpravljanje vzrokov za moje težave, sem bil kasneje po vse močnejših bolečinah v hrbtu, kolku, gležnju in poškodbi kolena, ki je botrovala k operaciji primoran rešitve poiskati drugje in takrat sem se srečal z AEQ metodo, ki jo je razvil moj učitelj Aleš Ernst.

Prednost AEQ metode pred ostalimi podobnimi metodami je ta, da nam omogoča, da sami prevzamemo odgovornost za naše lastno stanje. Omogoča nam, da namesto da iščemo rešitelje v obliki tablet, zdravnikov, fizioterapevtov in maserjev, sami z zavestnim izvajanjem vaj in ustrezno razlago učitelja AEQ metode spreminjamo svoje podzavestne vzorce in s tem vplivamo na spremembo tonusa podzavestno preveč napetih in zakrčenih mišic, ter tako rešujemo težave. To pa je edina dolgoročna rešitev, če se želimo znebiti kroničnih bolečin in bolezni. Namreč kosti »stojijo« tako kot jih mišice držijo oziroma vlečejo, mišice pa vlečejo tako kot ukažejo možgani.

Se pravi, če želimo trajno znižati podzavestno napeti mišični tonus, ki vpliva na funkcijske spremembe, katere s časom postanejo strukturne in so tako dobro vidne tudi na RTG in MR slikanjih in nam povzročajo neprijetnosti in bolečine, je ključ do uspeha zavestno izvajanje vaj AEQ metode, ki omogočajo postopno spremembo podzavestne mišične napetosti.

Poleg tega z AEQ metodo zvišujemo svojo čustveno inteligenco, kar vpliva na spremembo odnosa okolja do nas in na drugi strani naš odnos do okolice s čimer pa postajamo čedalje manj nemočni ter čedalje manj odvisni od drugih ljudi. Ljudje čustva občutimo ob premikih mišic. Namreč, ko se mišice krajšajo ali daljšajo, v nas ustvarijo občutek, ki ga prepoznamo kot določen čustveni vzorec. To mrežo čustvenih vzorcev, smo oblikovali že v otroštvu. Torej večja kot je naša gibalna inteligenca in s tem sposobnost krajšanja in daljšanja mišic, več čustev lahko občutimo in tako postane večja tudi naša čustvena zrelost, kar nam omogoča širši nabor bolj primernih rešitev za urejevanje odnosov in vsakodnevnih situacij.

Z ustrezno količino vloženega časa, energije in pozornosti v izvajanje vaj AEQ metode postopno zmanjšujemo senzorno motorno amnezijo in senzorno motorno odtujenost. Izboljšamo zaznavanje občutkov iz notranjosti telesa (interocepcija), ter zaznavanje občutkov iz okolice (propriocepcija). To pa nam omogoča, da spoznamo resnico o sebi in okolju v katerem živimo. Na takšen način lažje definiramo kdo smo in ne kdo mislimo da smo, kaj čutimo, kaj nas moti in česa si želimo. Občutimo, kako smo zakrčeni, kar nam je v preteklosti sicer pripomoglo k lažjemu preživetju, v sedanjosti pa nam povzroča kup navidez »nepojasnjenih« bolečin, glavobolov, poškodb, bolezni in slabe volje. Na podlagi teh spoznanj, ustvarimo možnost za uvedbo primernih sprememb in izvedbo potrebnih dejanj ter tako primerno vplivamo na postopno urejevanje kroničnih težav, ki nas pestijo.

S svojim znanjem učim ljudi kako začutiti dejansko stanje svojega telesa, učim jih kakšen je namen bolečine, kako se gibati bolj prijetno in lahkotno ter prek učenja vaj AEQ metode in ustrezne razlage pojasnim vzroke za zakrčenost ter jim pokažem pot do sprememb, kar ljudem omogoča bolj polno, lahkotno in igrivo življenje. Stranke peljem po poti lastnih izkušenj in spoznanj, po kateri sem sam že hodil in hodim še naprej, to pa mi omogoča večji vpliv na predajanje znanja, kar stranke privede do potrebnih sprememb.

AEQ metodo prve stopnje poučujem individualno na naslovu: Koprska ulica 52, 1000 Ljubljana.

Za naročanje na termine sem dosegljiv vsak dan od 8-18 ure na telefonski številki 040 522 092, ali na [email protected].

 

Timotej Ferjan,

Učitelj AEQ metode 1. stopnje metode, 1. stopnje dihanja in 1. stopnje odnosov

Preberite še:

Koprska ulica 52, Ljubljana, SlovenijaGSM: +386 40 522 092Mail: [email protected]