Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje, Niko Akrap

Moja prva izkušnja z AEQ metodo sega približno 3 leta nazaj. Spomnim se, da je šlo za kineziološke dneve in na predstavitveno predavanje sploh nisem imel namen iti. Ker je eden od predavateljev odpovedal svojo prezentacijo so se ure predavanj spremenile in sva s partnerko poslušala o AEQ klinični somatiki. O temi in predavatelju nisva vedela ničesar. Sama prezentacija pa je bila povsem nekaj drugačnega. Predstavljeno je bilo predvsem AEQ dihanje. Tako se mi je vseskupaj vtisnilo v spomin in mi ni dalo miru, da sem šel čez nekaj mesecev na dihalno delavnico enega od učiteljev AEQ metode.

Metoda mi je postajala vedno bolj zanimiva. Sam se namreč ukvarjam z osebnim trenerstvom, terapevtsko vadbo in tudi delom s športniki. Že predenj sem se bolj natančno seznanil z AEQ metodo in AEQ dihanjem sem dajal kot trener veliko poudarka na regeneracijo, dihanje, spanje ter življenjski ritem. Na celoto in ne zgolj na trening ter prehrano. AEQ metoda je bila torej smiselna nadgradnja in sem se prijavil na seminar za učitelja AEQ metode.

Veselil sem se septembrskega obiska Brežic in bolj kot se je bližal seminar bolj sem se želel pripraviti. Poslušal sem dva dela podcasta o AEQ metodi in preletel učbenik, ki ga je poslal Aleš. Mislil sem, da sem pripravljen in da bom dobil veliko novih znanj kako bolje razumeti druge. Sledil pa je prvi dan seminarja. Že po nekaj urah sem ugotovil, da je stvar še mnogo bolj globoka in tako povezana, da mi je “odpihnilo” glavo. Po prvem dnevu sem bil brez besed. Dobesedno sem bil v šoku. Pa ne, ker bi bilo kaj narobe. Zgolj spoznanja in povezava zakonov časa, ravnovesja, termodinamike ter Newtonovih zakonov z delovanjem človeka so bili za mojo podzavest “too much”. Čez noč sem se prehladil. Drugi in tretji dan sta mi dala potrditev, da to ne bo znanje za nekaj tednov branja in potem nova licenca.

Ugotovil sem, da ne bom mogel učiti ter razumeti druge, brez da bi najprej razumel sebe. Vedel sem, da me čaka delo na sebi. Domov sem odšel poln upanja, novih spoznanj a hkrati tudi zamišljen in rahlo prestrašen. Prestrašen sem bil, ker sem ugotovil kaj vse sem počel napačno v preteklosti. Kot, da bi v treh dneh spoznal več kot prej v celem življenju. O sebi, svojem vedenju, odnosih, o gibanju ter naravnih zakonitostih po katerih se vedemo vsa živa bitja ter tudi neživa okolica. Spoznal pa sem tudi še 9 “sošolcev” s katerimi smo bili skupaj na seminarju. Zdi se mi da večino poznam bolje kot nekatere svoje prijatelje iz otroštva. Pa smo bili vključno z drugim delom seminarja 6 dni skupaj.

Po seminarju smo ostali v kontaktu preko Facebook skupine, kjer smo vadili AEQ vaje, se veliko pogovarjali in si pomagali. Občutek po drugem delu seminarja je bil kot, da sem šele začel s potjo. Licenca, ki sem jo dobil je šla sicer takoj v okvir in na steno a sam sebe bom resnično dojel kot učitelja AEQ metode, ko bom napisal vse domače naloge, preučil ter dojel vsa znanja.

Seminar za AEQ učitelja razumem kot svoje ponovno rojstvo. Kot, da bi obstajal jaz prej in jaz po seminarju. Toliko širokega znanja, podpore ter možnosti raziskovanja kot sem ga dobil v teh 6 dneh, nisem dobil še nikjer. Vsekakor izkušnja, ki jo priporočam vsakemu, ki “nekaj išče”. Jaz sem vsekakor iskal ta “nekaj”. Iskal sem odgovore, ki jih nisem dobil v šoli, od staršev, na nobenem izobraževanju ali pa knjigah, ki sem jih do seminarja prebral. Kot bi vzel rdečo tabletko v Matrici in odkril nov svet. Zdaj pa me čaka pot, ki jo moram prehoditi sam, a imam ves čas podporo, zgled ter jasno sliko kam bi rad šel.

Niko Akrap, Učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Preberite še:

Moja prva izkušnja z AEQ metodo sega približno 3 leta nazaj. Spomnim se, da je šlo za kineziološke dneve in na predstavitveno predavanje sploh nisem imel namen iti. Ker je eden od predavateljev odpovedal svojo prezentacijo so se ure predavanj spremenile in...