Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje, Samo Sinik

Seminar za učitelja somatskih gibov po AEQ metodi 1. stopnje je bil zame en izmed najboljših izobraževanj katerim sem prisostvoval. Poleg tega, da je potekal v nadvse prijetnem okolju in je bilo za nas v kratkih odmorih lepo poskrbljeno, se je Aleš s svojim znanjem in občutkom za podajanje znanja le še dodatno izkazal.

Pred več kot dvema letoma sem v roke dobil knjigo Thomasa Hanne – Somatics. Teorija in razmišljanje v knjigi sta me prepričali, da sem končno našel pravo tehniko, ki lahko pomaga meni, in vsem, ki so k meni hodili na masaže in druge vrste terapij. Ker vem, da se večine tehnik ne da naučiti zgolj iz knjige sem začel z iskanjem izobraževanja, vendar sem našel izobraževanja zgolj v tujini. Končno sem odkril www.aeq.siin Aleša Ernsta. Ob prvi priložnosti sem se prijavil na 4 urno delavnico v Dvorski vasi in kmalu zatem še na drugo. Že na prvi delavnici sem dobil potrditev »to je to – kar sem iskal«. Razlaga teorije, vodenje vaj – vse je bilo tako kot mora biti, čeprav je bilo popolnoma drugače, kot katerakoli delavnica do sedaj. Počutje po delavnici – odlično. Vaje sem izvajal naprej doma, kjer je čarobnost občutkov sčasoma malo splahnela. Na drugi delavnici sem ob izvajanju iste vaje dobil spet popolnoma nove občutke. Ob izvajanju sem opazil, da navodila na trenutke slišiš zelo selektivno. Kot pravi Aleš, se je tudi izkazalo, da se z večanjem znanja, posledično poveča kontrola in občutenje mišic in telesa. Ista vaja je postala še prijetnejša in učinkovitejša. Zavedanje gibanja sem po delavnici prenesel iz blazine na tleh še na hojo, sedenje na delovnem mestu,…

Težko sem pričakoval seminar za učitelja, saj sem se po delavnicah začel zavedati, da se v ozadju somatskih vaj po AEQ metodi skriva še veliko več kot le sproščanje mišic in boljše občutenje fizičnega telesa. Na seminarju so se iz ure v uro odpirala nova znanja, nova spoznanja, novi občutki in zavedanje, kako široko je delovanje in vpliv AEQ metode. Sedaj ko to pišem in je od seminarja že več kot mesec in pol, še vedno lahko rečem, da iz dneva v dan sestavljam informacije in znanje pridobljene na seminarju z izkušnjami ob izvajanju vaj in vodenju delavnic.

Na seminarju sem imel ob sebi obsežno skripto, ki sem jo preštudiral že pred seminarjem, zvezek za zapiske, vendar je vse ostalo zaprto in nedotaknjeno. Vse predano znanje na seminarju je bilo lepo povezano, logično in celo preprosto, da sploh nisem čutil potrebe po beleženju dodatnih zapisov. Vse se že nahaja v skripti in končno tudi v nas samih, le opazovati se moramo. Najlepše in najbolj poučno pa je opazovanje malčkov, kako pravilno in z užitkom se gibljejo, kako raziskujejo in napredujejo.

Znanje pridobljeno na seminarju s časom dobiva svoj širši smisel in dodano vrednost.

Pridobljeno znanje že delim naprej. Zavedam se, da so v današnjem času ta znanja potrebna vsakomur. Vsekakor pa si svoje znanje želim povečati, razširiti, tako z lastnim raziskovanjem, kot tudi na naslednjih seminarjih in delavnicah Aleša Ernsta.

Samo Sinik, Kranj, učitelj AEQ metode® 1.stopnje

Preberite še: