Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje, Matjaž Zupan

Imel sem stalne bolečine v vratu in križu. Imel sem stalne probleme pri izstopu iz avtomobila ob stranskem zasuku ter težave z regeneracijo po kakšni fizični aktivnosti (tek ali kolo). Mišice so bile napete še nekaj dni po aktivnosti. Težave sem reševal sam ali pa sem šel do raznih fizioterapevtov. To mi je veliko pomagalo. Vendar so se težave vračale, včasih hitreje včasih počasneje, odvisno od mojih fizičnih aktivnosti in psihičnih obremenitev. Želel sem nekaj, da si lahko v veliki meri pomagam sam, predvsem kadar nimam možnosti pomoči drugih. Začel sem delati AEQ vaje in sem si najprej izboljšal regeneracijo po aktivnostih, mišice so postajale bolj sproščene in lahkotne. Celotno telo je postajalo bolj prožno in lahkotno. Tudi počutje je bilo boljše. Vaje so mi bile sicer tuje, saj nisem bil vajen delati nekaj na tako nežen način. Po drugi strani pa sem ugotovil, kako težko je izvajati povsem enostaven gib tekoče, nadzorovano in sproščeno. Z osredotočenjem na gibanje sem si umiril tudi misli.

Velikokrat se mi je dogajalo, da se mi je veliko misli podilo po glavi. Skozi učenje AEQ ugotavljam, da lahko misli umirim, usmerim in se bolj sprostim. Razmišljanje je bolj učinkovito in uspešno, ravno tako besede, ki jih povem. Sedaj se usedejo globje in lažje dosežejo svoj namen, čeprav so iste kot nekoč, so pa posredovane z drugačnim ciljem, tonom in prepričanjem.

Na seminarju prve stopnje, mi je bilo veliko bolj jasno zakaj je prišlo do vseh teh težav. Spoznal sem vzroke marsikaterih težav in bolezni. Aleš je z logično razlago odgovarjal na mnoga vprašanja s strani fizičnih in psihičnih težav pri športu in v splošnem življenju. Odpirale so se jasne povezave zakaj prihaja do težav in kje so njihovih vzroki. Skozi učenje vaj sem spoznaval, kako pomembna je jasna komunikacija. Brez jasnih navodil so bile vaje izvajane napačno. Zato je zbranost in urejenost misli pri posredovanju informacij bistvena. Seminar je bil obsežen, obenem prijeten, saj smo nenehno izhajali iz praktičnih zadev.

Najbolj pomembno od vsega spoznanega je, da se sedaj zavedam psiholoških in fizičnih pritiskov in jih lahko sproti koregiram. Zaznam napetosti, predvsem v vratu in jih povežem od kod in zakaj nastajajo. Seveda se mi težave še vračajo, vendar se jih zavedam in jih z AEQ vajami uspešno umirim ali tudi odpravim. Seveda je to proces, ki ga je potrebno spremljati in dopolnjevati. Ravno tako kot tehnika v vsakem športu, kjer se jo nikoli ne naučiš popolnoma, saj so vedno odprte možnosti in potrebe po boljšem in bolj učinkovitem gibanju.

Matjaž Zupan, Duplje, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Preberite še: