Stres in čustva

Vpliv modernega časa aktivira stresni odziv, naša zavest pa se ne zaveda grožnje, zaradi katere je telo aktiviralo stresni odziv. To je tudi nujno, če je povzročiteljev stresa preveč in trajajo predolgo, saj tega zavest ne zmore prenesti in se tako s senzorno motorno amnezijo zaščiti pred preveč dražljajev, ki so vsi pomembni in napadi iz okolice, ki želijo pridobiti našo pozornost in z njo naš denar. Zaradi tega ostajamo v stresnih položajih in se samo bežno ter popačeno ali pa se sploh ne zavedamo dolgoročnega vpliva teh položajev na nas, saj za dolgoročno razmišljanje o dogajanju potrebujemo desno možgansko poloblo. Simpatično stanje avtonomnega živčnega njen vpliv zmanjšuje in v ospredje postavlja levo poloblo, ki pa svet razume kratkoročno in ozko.

AEQ to stanje določa kot osnovo sodobnega življenja in vedenja. Druga osnova je, da so prikriti povzročitelji stresa v življenju večine ljudi, ki živijo v modernem svetu, čustveni. In ravno tako kot živali v laboratoriju, na katerih so izvajali poskuse, ne morejo pobegniti ali se boriti proti zlorabi in nemoči, se tudi ljudje znajdejo v odnosih in načinih življenja in čustvenih vzorcih, ki so dolgoročno škodljivi za njihovo zdravje. Višja, kot je stopnja ekonomske razvitosti družbe in okolja, bolj so ljudje anestezirani, da ne čutijo same sebe, in se ne zavedajo čustvene resničnosti ter neprimerne čustvene zrelosti. Ne čutijo več, kaj se dogaja z njihovimi telesi in zato ne morejo delovati v samozaščiten način oz. ne morejo spremeniti tega, kar jih uničuje.

Ekonomska razvitost temelji na učinkoviti uporabi časa in vedno večjem številu dogodkov, dražljajev in dejanj v določenem časovnem obdobju. Kar je v nasprotju z delovanjem in principi, po katerih delujejo čustva. Ta za svoj razvoj in vpliv potrebujejo primeren čas in je potreba po času premo sorazmerna z jakostjo in kompleksnostjo čustva. Tako čustvo pa potrebuje telo in integriranost telesa in zavesti za učinkovito uporabo. Tega pa v ekonomsko razviti družbi za čustva ni. Torej je ločenost zavesti od telesa logična in neizogibna posledica zahtev družbe, ki je v neskladju z naravnim delovanjem in strukturo telesa in čustev v njem ter pomena globljih odnosov za normalno delovanje celote in primeren odnos do stresa. Globlji, kot so odnosi večje je zaupanje in večje je zaupanje manj se pretirano odzivamo na probleme, ki nam jih daje vsakdanjik.

Kronično aktiviran stresni odziv zmanjša stik in povezanost zavesti s telesom, ne zaradi tega, ker je odziv ”bori se ali beži” nepotreben, ampak ker ga več ne smemo začutiti, prepoznati, ustrezno ukrepati in regulirati. Podobno kot preslišimo vlak, ko nekaj časa živimo ob železniški progi. Ravno tako kot stres tudi čustva pogosto aktiviramo in upravičenega namena. In ravno tako kot stres imajo tudi čustva več komponent. Za razumevanje namena AEQ učenja je poznavanje veš stopenj čustev glede na njihov izvor, zavedanje in vpliv zelo pomembno.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite še:

Vpliv modernega časa aktivira stresni odziv, naša zavest pa se ne zaveda grožnje, zaradi katere je telo aktiviralo stresni odziv. To je tudi nujno, če je povzročiteljev stresa preveč in trajajo predolgo...