Boleča menstruacija

Boleča menstruacija, njen izostanek in refleks rdeče luči

• Pri delu z ženskami, ki imajo težave z menstruacijo, opažam dobro izražen in aktiviran refleks rdeče luči

• Ženska ima prenapet trd trebuh, ki ga nikakor ne more sprostiti, naprej potisnjena ramena, vrat in glavo

• Že z nekaj aktivnimi terapijami AEQ metode® se v nekaj tednih izboljša sposobnost sprostiti trebušne mišice

• Bolečine med menstruacijo ponehajo, spet postane redna.

Zaradi boleče menstruacije (dismenoreje) občasno trpi 50 do 90 odstotkov žensk.

Menstrualno bolečino povzročajo krči maternice, ki so podobni krčem med porodom. Maternico sicer ves čas stresajo blagi krči, ne da bi se ženske tega zavedale, med menstruacijo pa so močnejši, še močnejši pa med porodom. Med krčem se krvne žile skrčijo, to pa za trenutek prekine dotok krvi v steno maternice. Ker tkivo ne dobi hranil in predvsem kisika, se sproščajo kemikalije, ki sprožijo bolečino. Sočasno telo sprošča posebne kemikalije, prostaglandine, ki vplivajo na to, da so krči močnejši, s tem pa tudi bolečina. Namen krčev je, da se med menstruacijo odlušči notranja sluznica maternice, zraste pa nova, ki se pripravi za sprejem oplojenega jajčeca. Če jajčeca ni, se čez slab mesec zgodba ponovi. Ženske se sprašujejo, ali je bolečina med menstruacijo res nekaj normalnega. Bolečina se lahko iz trebuha širi v spodnji del hrbta in v noge. Navadno se začne prvi dan menstruacije, lahko pa že prej. Običajno boleči krči trajajo en dan, lahko pa tudi več dni.

Zaradi stresa menstruacija lahko izostane oziroma postane neredna. Ko je ženska napeta, njeno telo izloča hormon kortizol, ki, če je njegova raven dovolj visoka, lahko prepreči proizvodnjo drugega hormona GnRH (gonadoliberin ali sproščevalni hormon gonadotropinov je dekapeptidni hormon, ki ga izloča hipotalamus). Brez hormona GnRH, ki bi spolnim hormonom sporočil, naj odebelijo maternično oblogo in sprostijo jajčece, pride do krajšega ali daljšega izostanka menstruacije. Ko raven kortizola pade, se GnRH spet okrepi in ciklus se nadaljuje. Ta težava je še posebej pogosta pri vrhunskih športnicah. Večina meni, da je stanje normalno ob dolgotrajnih težkih in napornih treningih, ki so potrebni za vrhunske dosežke, a v resnici bi amenorejo lahko preprečile.

Pri delu z ženskami, ki imajo težave z menstruacijo, opažam dobro izražen in aktiviran refleks rdeče luči. Ta refleks je tudi vzrok za večino težav, povezanih z ženskimi rodnimi organi kot tudi s težavami pri porodu. Ker refleks rdeče luči povzroča pretirano napetost mišic, prihaja do omejitve in oteženega abdominalnega dihanja ter povečanega abdominalnega pritiska. Sčasoma nastanejo težave v delovanju telesnih sistemov, prekrvavitvi, pride do hormonskih neravnovesij, navsezadnje pa do menstrualnih težav. Ženska ima prenapet trebuh, ki ga nikakor ne more sprostiti, naprej potisnjena ramena ter vrat in glavo. Težje diha ter težko vzravnano sedi ali stoji. Že z nekaj aktivnimi terapijami AEQ metode® se v le nekaj tednih izboljša sposobnost sprostiti trebušne mišice. Stranka pa tudi pridobi občutek kontrole mišic sprednjega dela telesa ter s tem prepreči pretirano zategovanje. To blagodejno vpliva na nivo stresa, umiri in sprosti, kar vse pomaga vzpostaviti pogoje za normalno delovanje vseh organov. Bolečine med menstruacijo ponehajo, spet postane redna.

Potek in rednost menstruacijskega ciklusa je zanesljiv znak in del diagnostike splošnega zdravja. Zatorej poskrbite, da bo redna in neboleča. Če ni, se postavite pred ogledalo ter ocenite, ali vaša drža nemara ne kaže znake pretirane aktivacije refleksa rdeče luči. Presodite o tem, kako bi si lahko s terapijo AEQ metode® povrnili sproščeno držo in lahkotno dihanje ter občutek nadzora nad sabo.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite še:

Menstrualno bolečino povzročajo krči maternice, ki so podobni krčem med porodom. Maternico sicer ves čas stresajo blagi krči, ne da bi se ženske tega zavedale, med menstruacijo pa so močnejši, še močnejši pa med porodom.