V spremembe s samoopazovanjem

Prvi korak do spremembe je samozavedanje. Opazujte se: svoje misli, strahove, prepričanja, navade, dejanja in tudi svoje nedelovanje. Položite se pod mikroskop. Večina nas verjame, da svoje življenje usmerjamo le mi sami, z lastnimi odločitvami. Je res tako? Rekel bi, da ne glede na to, kako duhovno razviti smo, utegnemo dnevno povleči komajda kakšno odločitev, ki bi v polnosti izražala, da se jasno zavedamo svoje poti in sebe v sedanjem trenutku. Večinoma namreč delujemo kot roboti, samozadostno, avtomatsko programirano, pod taktirko starih navad. Z izvajanjem vaj AEQ metode® se naučimo zavestnega delovanja. Zavest utirimo kot opazovalko lastnih misli, kar našim odločitvam in dejanjem omogoča, da se uresničijo tako, da podpirajo naše poslanstvo.

Izjemno pomembno je razvijati sposobnost občutenja lastnega telesa. To lahko ohranjamo s tako imenovanimi somatskimi gibi. Zavedati se samega sebe je izjemno prijetno, celo narcisoidno; pozoren si na samega sebe, z zavednim umom spremljaš delovanje svojega telesa. Kdo sem jaz, da sem tako pomembna, pomemben? Pomembni smo enako, kot so pomembni ljudje okoli nas, ki bi jih morali spoštovati ali imeti radi kot sami sebe. Zato razmišljajmo o sebi in se trudimo spoznavati se v globino ter negovati duhovnega raziskovalca v sebi.

A vedno je tu naše telo, ki nas na pot raziskovalca pripelje prvo. Nekaj nas boli ali pa le nismo dovolj sproščeni v lastnem telesu in se pri določenih gibih in premikih počutimo, kot bi nas zategovalo. Že zdavnaj se ne znamo več gibati s polnim zavedanjem, tako, da gibom prisluhnemo in jih opazujemo, gibanje je za nas nekaj samoumevnega, početje, ki mu ni treba namenjati niti pretirane pozornosti niti kontrole. Kontroliramo lahko tisto, česar se zavedamo; če zavedanje urimo, lahko dosti bolje kontroliramo misli, besede, dejanja. In gibanje! S somatskim raziskovanjem ne le usklajujemo svoje gibanje, pač pa programiramo svoje delovanje.

Ko urimo samozavedanje, zaživimo bolj polno, saj bomo najverjetneje opustili nekoristne in/ali škodljive navade – tako psihične kot fizične. Naše psihofizično odzivanje bo ustreznejše, pri tem bomo uporabili svoje na novo odkrite potenciale. Človeka oblikujejo dedni material, primarna družina in družba. Prepričanja, navade, vzorci obnašanja in razmišljanja ter informacije naj nas usmerjajo ob naši budnosti: budno spremljajmo naše notranje dogajanje in ravnanje! Tako bomo zlahka ugotovili, kateri dedni material v obliki obremenjujočih vzorcev, ki ga tako zvesto tovorimo s sabo, nam sploh ni potreben. Ko se zavemo posledic slabih navad, se lahko odločimo spremeniti jih. Prepričanja in ravnanja, ki se ujemajo z našimi željami in namerami, nas bodo podprla pri doseganju boljšega nadzorovanja telesa in uma. Postanemo snemalec, ne posnetek, vsebina v kozarcu, ne kozarec. Nočemo biti programska oprema, pač pa računalnik, ki lahko ocenjuje in spreminja programsko opremo na njem, da kot celota deluje vedno bolje..

Res je, dednost lahko odigra svojo vlogo in tudi duhovni vidiki so lahko v igri, toda večina tistega kar vas je oblikovalo, izhaja iz prepričanj, navad in informacij drugih ljudi. Kot smo že omenili, prepričanja niso nujno pravilna ali napačna, resnična ali zgrešena, toda ne glede na njihovo vrednost prepričanja krožijo in potujejo iz ene generacije v drugo, dokler ne pridejo tudi do vas. Ko to veste, in občutite posledice nepravilnih navad, se lahko zavestno odločite, da boste opustili vsa prepričanja in ravnanja, ki ne podpirajo vaših želja, in da jih boste nadomestili s prepričanji, ki vas bodo podprla pri doseganju boljše kontrole telesa in uma. Poskusite razumeti, da vaša prepričanja niso to, kar ste vi in niso nujno vezana na vas. Čeprav morda verjamete, da so dragocena, nimajo večjega pomena, kot jim ga pripisujete. Nič nima pomena samo po sebi, razen tistega pomena, ki ga nečemu pripišete sami. Če ste podobni večini ljudi, boste pač nečemu verjeli, zato je najbolje sprejeti prepričanja, ki vas podpirajo, svobodna prepričanja.

ZAPOMNITE SI, DA MISLI VODIJO K OBČUTKOM, TA VODIJO K DEJANJEM, DAJANJA PA VODIJO K REZULTATOM.

S AEQ metodo® varno, nežno, razumsko in dolgoročno skušamo odpraviti kronične bolečine. To je izobraževalni proces, z njim mišico ‘prekvalificiramo’ ter zavestno spremenimo svoje gibanje. Je aktivna, ne pasivna terapija, je uspešen način čutno-gibalne vadbe, ki nas nauči odpraviti vzroke večine kroničnih bolečin v mišicah.

AEQ* metodo® je preučevanje some, pri čemer soma ni le to, kako sami v prvi osebi dojemamo svoje telo, temveč tudi to, kako ga nadzorujemo. Soma je skupek čutno-gibalnih funkcij, od katerih so nekatere zavestne in hotene (delujejo pod vplivom naše volje) ter smo se jih naučili, druge pa so tiste, ki smo se jih naučili kot otroci, pa nato nanje ‘pozabili’.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite še: