Refleksni vzorci

Thomas Hanna je prepoznal in definiral tri splošne refleksne vzorce, ki so adaptacija človeka na stres. Vsak od nas jih lahko prepozna in občuti. A četudi so za človeka značilni, ni nujno, da se jih zaveda. Ti vzorci imajo tako dobro kot škodljivo plat.

Ko se pojavi ustrezen vzrok ali potreba, se določen refleks aktivira. Medtem ko je že po evoluciji koristen, pa njegova pogosta aktivacija, recimo ob stresu, ki se pojavlja kar naprej, sčasoma preide v stanje, ki se ga več ne zavedamo in ga ne moremo nadzorovati. To stanje prepoznamo v posebni drži in gibanju. Za splošno počutje in našo dnevno učinkovitost je pomembno, da te reflekse prepoznamo, da razumemo njihovo sprožitev in jih znamo voditi; celo namerno lahko vanje vstopamo in izstopamo. Pri večini ljudi se s staranjem razvija njim edinstvena kombinacija dveh ali treh refleksov. Njihovo občutenje ter kontrola, do katere lahko ponovno pridemo s pomočjo AEQ metode®, pa nam omogočata, da omejimo in zmanjšamo, lahko pa tudi v celoti odpravimo posledice ter izboljšamo zdravje, počutje in sposobnosti.

Spodnje našteta stanja niso posledica staranja, kar je splošno, a napačno prepričanje!

 

Preberite še:

Thomas Hanna je prepoznal in definiral tri splošne refleksne vzorce, ki so adaptacija človeka na stres. Vsak od nas jih lahko prepozna in občuti. A četudi so za človeka značilni, ni nujno, da se jih zaveda. Ti vzorci imajo tako...