Ravni čustvene zrelosti

Vpliv dviga čustvene zrelosti pri enem od partnerjev v zakonu. Kaj se zgodi, če samo eden od partnerjev dviga čustveno zrelost, drugi pa ne?
Prva stvar je, da dokler dvigate samo zavestno čustveno zrelost, običajno naletite na vedno več jeze pri partnerju. To je glavni problem ljudi, ki se lotevajo dviga čustvene zrelosti z metodami, ki ne dvigujejo podzavestne čustvene zrelosti. To pa je na žalost večina metod, s katerimi ljudje poskušajo dvigniti svojo empatičnost in duhovnost, kjer pride do hitrih sprememb, saj se spreminja samo zavest.

Kinetična energija, ki jo pošiljate partnerju na tretji stopnji, se pravi zavestna, je dovolj drugačna zaradi tega, ker ste bili recimo na nekem seminarju, na delavnici, ste prebrali neko knjigo, ste šli na kakšen »retreat« ali kaj podobnega, s čimer pride do hitre spremembe. To je namreč tudi lažje prodati. Domov pridete navdušeni in evforični. Vse vam je »vau, oh in sploh«. Vendar pa se nivo podzavestne čustvene zrelosti zelo malo ali pa nič ne premakne. Ko pridete do določenih uvidov ali spoznanj, se potem razkorak med tem, kako se pogovarjate s partnerjem na zavestni ravni in kako vi nanj vplivate na telesni ravni, poveča.

To je tako kot, če si predstavljate, da bi v službi imeli dva šefa, ki bi vam dajala vedno bolj različne ukaze. Če si predstavljate sebe kot delavca pod vplivom dveh neusklajenih šefov, je normalno, da postajate vedno bolj jezni, besni in razočarani nad partnerjem. Normalno je, da pride do »razkola« med partnerjema, če eden od partnerjev dviga samo zavestno čustveno zrelost.

Pri učenju AEQ-ja na programih, ki jih vodi učitelj visoke stopnje, se dvigujeta obe čustveni zrelosti oziroma vam je omogočeno, da izmenično dvigujete obe čustveni zrelosti. Koliko ju boste dvigovali, pa je odvisno od vas. Dvigovati podzavestno čustveno zrelost je bistveno bolj zahtevno in neprijetno opravilo, kot če hočete dvigovati samo zavestno čustveno zrelost, in za to potrebujete več razlage, več znanja in močnejši vpliv tistega, ki vas uči.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite še:

Prva stvar je, da dokler dvigate samo zavestno čustveno zrelost, običajno naletite na vedno več jeze pri partnerju. To je glavni problem ljudi, ki se lotevajo dviga...