Združevanje AEQ metode in telesno orientirane psihoterapije je prav gotovo velik dobrobit za kliente. 

30-dnevni program AEQ metode za zgornji del trupa mi je bil zelo všeč. Morda še bolj kot 30 dnevi program AEQ dihanja, čeprav se mi zdi, da je program dihanja najbolj osnoven. Po programu zgornji del čutim precejšnjo razgibanost v zgornjem delu telesa. Vse vaje so mi bile všečne, koristne, skoraj ljube. Velikega pomena je red vadb, dvakrat dnevno vodenje pospeši zavestno delo na sebi.

 

Posebej sem užival v roži stoje in v vajah za vrat in glavo. Kot da sem prvič v življenju zares razmigal vratne mišice. Vesel sem, da se je programu pridružila žena in vesel sem, da nadaljujejo z dihanjem žena in še sin ter hči. Tudi se o vsebina precej doma pogovarjamo. Tekom obeh programom vsem ozavestil, kako pomembna je miofascialna povezanost telesa in kako sta naš čustveni svet in telesni, mišični svet dobesedno prepletena, spojena. Da, počutim se bolj živega zgoraj. Tekom dneva vsaj enkrat naredim neko vajo, še najrajši dihalne module, ker se mi na ta način ogrejejo noge. Zagotovo je najbolj očiten doprinos obeh programov učinek na moje noge. Učinek se je pričel kazati po približno 6 tednih programa. Noge še niso v celoti tople, vendar je 70% bolje. Skoraj ne nosim več volnenih nogavic. Predvsem pa imam orodje – redna vadba dihanja spremeni občutek mraza v toploto v nogah. Božansko lepo je – kot bi bil v savni ali na Jadranu, ko je zunaj 35. Kakšnih drugih drastičnih sprememb pri sebi do okolice ne opažam, morda še največ je to, da bolj jasno in večkrat izrazim jezo do žene (kar sva se tudi dogovorila, da to sedaj lahko pričakuje). No, to je vendarle velik premik, saj se moram za to še vedno zavestno odločiti.

 

Prepričan sem, da bo udeležba več članov naše družine na vaših programih še izboljšala počutje in vzdušje, zavedanje vsakega posameznika v naši družini, prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja in čutenja. Pri nas že sedaj nimamo ovir za pogovor o katerikoli temi. Zelo smo domači z izražanjem čustev in pogovoru o njih. Otrokom sva tudi jasno povedala, da lahko vedno izražajo jezo do naju in do najinih dejanj, tudi postavljanja meja in reda, čeprav ni rečeno, da na koncu ne bo obveljala moja usmeritev, navodilo.

 

Pozitiven učinek moje udeležbe je tudi novo pridobljeno znanje, ki ga posredujete. Vaš pristop do človeka je drugačen kot moj psihoterapevtski način, hkrati se dotikava istih vsebin v človeku. In tudi usmeritev na rezultate pri klientih je precej podobna, le pot je drugačna. Tako da združujem vaše besede, znanje in način dela z mojim pristopom. Jeseni se vpišem še na izobraževanje za učitelja prve stopnje, da pridobim dodatno znanje in dovoljenje za uporabo AEQ metod (kolikor pač I. stopnja omogoča, dovoljuje). Posledica udeležbe na obeh delavnicah je moje spoznavanje klinične somatike, fascije in telesnega spomina v fascijah. Ni veliko znanstvenih člankov (z raziskavo) na to temo, nekaj jih je pa čudovito padlo na moj način dela in na spoznavanje samega sebe. Združevanje AEQ metode in telesno orientirane psihoterapije je prav gotovo velik dobrobit za kliente.

 

Bodite dobro!

 

Janez Logar

 

Preberite še: