To mi bo zagotovo prišlo prav, ko bom zavestno rabil da se želim pomiriti in pripraviti na spanje.

Če primerjam udeležbo na tem programu z preteklima dvema, sem na njemu prišel do več spoznanj in na globji ravni pa tudi v bolj jasni obliki (mi preprečuje, da bi si še naprej zatiskal oči). Kljub temu da je prišlo do več spoznanj, sem si po mojem mnenju pri udeležbi na prejšnjih dveh programih pripravil teren za zadnjega, tako da se mi zdita prav tako pomembna mejnika na poti do danes.

Največ sem odnesel od stoječih vaj, čeprav so mi hkrati tudi najbolj neprijetne in bi se v kritičnih momenith najraje povsem sesedel in šel nazaj lebdet v maternico ali pa povsem v drugo smer, da bi najraje prenehal z vajo in vpil na ves glas.

Prišel sem z namenom, da bi več vedel o svojem dihanju in ga znal primerno izboljšat. Delno tudi v želji po napredku, katerega želim dosegati na moji poti AEQ učitelja. Z izvedbo programa sem zadovoljen in je bil vreden nakupa.

Dogodek pri katerem sem prišel do najbolj jasnih soočanj z mojimi težavami, je bil pri stoječem izvajanju modula 5, ki smo ga kombinirali z dihalnim predklonom, med govorjenjem številk pa smo dodajali začimbo v obliki aktivnih čustev. Predvsem mi je pomagalo, da so se specifični občutki vedno pojavili v isti fazi pri vsaki ponovitvi vaje in sem tako še veliko lažje prepoznal, da je to vedenjski vzorec in ne nekaj naključnega. Občutek ki se mi je ponavljal in najbolj opominja na mojo neučinkovitost se je vsakič pričel ko smo zaključevali s plemenitenjem zraka v pljučih in pričeli s štetjem številk, in vedno samo pri štetju prvih petih do desetih številk. Takrat sem vsaki proti glavi dobil val vroče energije, zaradi katere sem deloma tudi izgubil vid in dobil občutek da bom padel v nezavest. Samo sem zaradi dobre podlage, varnega okolja in zaupanja vase, lahko ostal v stoječem položaju in šel skozi proces brez prekinitve. In se je splačalo, ker sem z vsako ponovitvijo bil v manjšem strahu in je bila negativna reakcija na začetek štetja vse manjša.

Res je, da še ne vem kaj natančno to pomeni in zaradi česa, pride do te reakcije ravno pri začetku štetja. Zdi se mi, da je to zato ker imam na začetku štetja največ energije in se podzavest prestraši, da bom s to energijo preveč vplival na okolje in napravil več škode kot koristi. Ta del bom še naprej raziskoval, tako pri vaji, kot tudi v odnosih z drugimi.

Všeč mi je bilo tudi da sem bolj dojel kako uporaben je lahko 1. in 2. dihalni modul za sproščanje in pomiritev v primeru, da sem zaradi česa v prevelikem stresu in da želim zmanjšati obremenitev na telo. To mi bo zagotovo prišlo prav, ko bom zavestno rabil da se želim pomiriti in pripraviti na spanje.

Hvala Aleš za kvalitetno odvoden program!

Klemen Žagar

Preberite še: