Skozi program sem ozavestila, da sem bolj zakrčena kot sem Mislila. Kljub temu vem, da je novo občutenje napredek v smeri,  da sem bolj povezana s telesom

V procesu 30 dnevnega programa za spodnjo polovico telesa, ob rednem izvajanj AEQ vaj z vodenjem in razlago Aleša, sem imela možnost bolj občutiti svoje telo.
 
Po dolgih letih, v katerih sem prerezala stik s spodnjim delom telesa, v smislu, da nogi vendarle uporabljam ampak minimalno in brez občutka.. Se mi je sedaj v 30 dnevnem programu nekoliko občutka povrnilo. Sedaj boljše občutim nogi od kolen navzgor, kar najbolj jasno čutim je to kako napete mišice imam. Ob Aleševi razlagi sedaj razumem, da je zame gibanje tako težko prav zaradi prenapetih mišic. Četudi v ležečem položaju mi je težko dvigniti nogo, četudi zelo malo. Preprosto, ker namesto, da bi napela samo mišice, ki jih dejansko potrebujem za dvig noge uporabim, zaradi kroničnih napetosti, tudi mišice, ki jih za ta gib ne potrebujem.
 
No do tega razumevanja sem prišla seveda s pomočjo razlage.
 
Ni enostavno to spremeniti, pa vendar je vsekakor prednost ravno ta, da sedaj, ko več čutim lahko zavestno opazim kaj delam narobe in to tudi zavestno poskusim počasi spremeniti.
 
Vse bolj razumem kako zelo pomembno je to kaj živiš, še bolj pa to kako stvari v sebi živiš in doživljaš. Telo ni niti slučajno izključeno. Četudi bi um rad bil vsemogočni vladar, se telo odziva na dogodke, dogajanje in okoliščine na svoj naravni način, ki ga um ne zmore prelisičiti.
 
Tudi to zavedanje je zelo pomemben del procesa
 
Predvsem sedaj bolj občutim napetost v levi notranji stegenski mišici in to napetost povezujem s stanjem nemira v sebi. Z nezaupanjem svoji levi nogi, da me le ta ne bo podprla, sem občutila in opazila kako uporabljam prav desno nogo, ki je bolj trda in močno iztegnjena, kot steber za uporo saj se na levo ne morem zanesti. Po Aleševih razlagah grem še dlje z razumevanjem leve in desne strani telesa skozi razumevanje energij. Ker je leva stran povezana z žensko energijo in desna z moško, sem počasi, ob razmisleku začela razumevati vzroke mojih zakrčenost, ki segajo v otroštvo. Zakrčenosti, ki sem jih sprejela seveda, da bi sebe zaščitila pa vendar na dolgi rok, nimajo več želenega učinka ampak me danes tovrstna uporaba mišičnih tenzij kvečjemu omejuje in ovira.
 
Tokratni 30 dnevni program sem nadaljevala direktno iz prvega, uvodnega 30 dnevnega programa AEQ metode in morem reči, da sem po 50 dnevu rednega izvajanja s podkrepljeno Aleševo razlago občutila, da potrebujem sedaj čas, da vse sprejete informacije predelam in integriram, ker je sedaj moja “shramba za nove informacije” že polna in potrebujem čas, da vse to, kar sedaj drugače razumem predelam in si z novim dojemanjem omogočam spremembe.
 
Program je zelo intenziven in potreben je čas. Skoraj vsak večer sem ob izvajanju AEQ vaje, ob vodenju in konkretno razlago, v sebi spodbudila razmislek. Ravno to me je počasi izčrpalo, ker tudi za razmišljanje seveda uporabljam energijo.
 
Vsekakor sem odločena, da nadaljujem. Iz spoštovanja svojih opažanj in občutkov si bom vzela premor od programa, ne od rednega izvajanja AEQ vaj.
 
S tem, da si nas skozi vztrajno opazarjal, da smo pozorni nase, na to s kakšnim odnosom se vedemo do svojega telesa z veseljem povem, da sem veliko bolj pozorna na svoj odnos do svojega telesa in ustvarjam pogoje, da sem bolj nežna do sebe. Brez prevelikih pricakovanj. Res to je Globoko potovanje vase in zdaj po zaključenem programu nameravam s pozornostjo do sebe tudi nadaljevati vsakdanje življenje. Z večjo pozornostjo v razumevanje tega kaj mi telo sporoča.
 
Skozi program sem ozavestila, da sem bolj zakrčena kot sem Mislila. Kljub temu vem, da je novo občutenje napredek v smeri,  da sem bolj povezana s telesom. Sedaj je moja naloga ta, da bolečine več ne skušam prezirati ampak le to razumeti in delovati v smeri za odpravo bolečin in ustvarjanje ravnovesja.
 
Z ozaveščanjem pomembnosti življenjskih procesov, kot so gibanje in dihanje, se večkrat dnevno usmerim v opazovanje dihanja. Ko se zavedam mojega avtomatiziranega procesa dihanja, hkrati opazim kako plitko diham in v sebi se zavedam, da moj način dihanja seveda ne podpira namena proizvajanja energije, ki jo danes potrebujem, saj sem skozi odraščanje tudi ta proces omejila na minimum. Zakaj? To je naučeni program dihanja s katerim sem si zagotavljala zaščito pred možnimi reakcijami, ki bi jih lahko imela. Nekontrolirani izbruhi jeze, ki jih nekoč nebi vedela nadzirati. Danes pa, z zavedanjem svoje stopnje zrelosti vem, da lahko sama poskrbim za to kakšne reakcije izberem in čas je, da popravim tudi ta del.
 
Prav zato se vnaprej veselim udeležbe na delavnici dihanja kjer bom še poglobila zavedanje in pridobila znanje, ki ga potrebujem.
 
Zadnji stavek sem napisala z mislijo na prihodnost in se mi zdi smiselno dodati ravno to na, kar nas je Aleš skozi opozarjal in sicer, da smo lahko zavestno prisotni edino v tem trenutku, v sedanjosti in iz tega razumevanja je možno sprejemati spremembe edino s tem, da smo prisotni v trenutku tukaj in zdaj.
 
Veliko novega znanja, hvala tebi Aleš, za tvoje izčrpne razlage in potrpežljivost.
 
Lep pozdrav,
 
Jana

Preberite še: