Učenje AEQ metode® kot pristop k lajšanju in odpravi bolečin

AEQ metodo®, kot proces prekvalifikacije delovanja uma skozi zavestno premikanje mišic, se lahko naučimo. Z znanjem, ki ga pri tem pridobimo, lahko omilimo bolečine zaradi poškodb tako čustvenih kom fizičnih, ki v nas sprožijo reflekse, katerih posledica so (pre)napete mišice. S pomočjo AEQ metode® se naučimo ponovno prevzeti nadzor nad svojimi mišicami in gibi.

Spremeniti je potrebno način delovanja možganov

Trajne napetosti v mišicah ustvarjajo bolečino, utrujenost, zatekanje sklepov in tkiv ter ukleščenje živcev, toge mišice pa omejijo gibljivost in povzročijo togost ter izkrivljajo držo. Tudi ko se poškodovana tkiva zacelijo, lahko bolečina zaradi nevromišičnih napetosti ostane, včasih do konca življenja. Poškodbe in stres nas samodejno napnejo in naredijo trde, dovolj močan in ponavljajoči stres pa lahko trajno spremeni tudi način delovanja naših možganov.

Možgani so nadzorni center za mišice. Kadar popačena drža oziroma bolečina vztrajata kljub krepitvi mišic, raztezanju in manipulativnih terapijah, lahko sklepamo, da na možganski ravni ni prišlo do spremembe, zato tudi dokončna odprava težav ni možna. Pravilne drže in gibanja se moramo na novo naučiti z učenjem boljše kontrole mišic in gibanja. To učenje je možno zaradi prilagodljivosti in učljivosti naših možganov. S pomočjo AEQ metode® naučimo možgane delovati drugače, kar spremeni našo sposobnost zaznavanja položaja v prostoru in gibanja ter nam omogoči nadzor nad napetostjo mišic in nad gibanjem.

Koristi učenja AEQ metode®: Z  učenjem AEQ metode® se naučimo zaznati svojo napačno držo in spremeniti škodljive gibalne navade. S tem odpravimo bolečine v mišicah, hkrati pa povečamo svojo gibljivost, koordinacijo in ravnotežje.

 

Koristi učenja AEQ metode® vključujejo:

  • dolgotrajno odpravo bolečin pri večini kroničnih bolezenskih stanj,
  • znanje, ki nam omogoči, da si povrnemo zavestni nadzor nad podzavestno napetimi mišicami,
  • večjo fizično neodvisnost in obvladovanje gibanja,
  • večjo prilagodljivost, koordinacijo, sprostitev stresa in boljše ravnotežje,
  • globljo propriocepcijo (sposobnost zavestnega in podzavestnega prepoznavanja položajev lastnega telesa v prostoru),
  • varno, enostavno in razumno alternativo medikamentoznemu tretiranju bolečine ter kirurgiji.

Kako učinkovito je učenje AEQ metode®

AEQ metoda® zagotavlja učinkovito izboljšanje številnih težav, povezanih z napačno držo in z bolečimi oziroma posledic poškodb. Izboljšanje je mogoče čutiti na vsakem koraku procesa učenja in terapije. Z relativno enostavnimi tehnikami izkoriščamo delujoče procese v možganih in si s prefinjenim razumevanjem svojih refleksov, gibanja in koordinacije omogočimo  trajno izboljšanje, ki daje svobodo, olajša gibanje in vodi v fizično udobje.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

 

Preberite še:

AEQ metodo® , kot proces prekvalifikacije delovanja uma skozi zavestno premikanje mišic, se lahko naučimo. Z znanjem, ki ga pri tem pridobimo, lahko omilimo bolečine zaradi poškodb tako čustvenih kom fizičnih...