Vpliv kronične bolečine na zdravje

Ljudje imamo univerzalni odziv na poškodbe: zategnemo se. Ta reakcija se pojavi od dojenčkov do odraslih, tudi pri živalih. Reakcija je pri vseh podobna: zvijemo se, da bi se zaščitili in izognili bolečini. To se zgodi zato, ker naši možgani začutijo bolečino in povzročijo mišično krčenje, saj imajo pokrčene mišice med drugim vlogo varovanja poškodovanega dela telesa. Vsi smo že doživeli ta proces, najbrž pa se nismo zavedali, da ga nadzorujejo možgani.

Posledice ignoriranja bolečine

Pogosto se ob kroničnih bolečinah obrnemo na kiropraktike, maserje, pomislimo na akupunkturo, fizioterapijo, kirurgijo. Pomembno se je zavedati, da se ti zdravstveni strokovnjaki ne ukvarjajo z izvorom naših težav, pač pa po najboljših močeh zdravijo z generičnimi metodami, ki niso prilagojene našim specifičnim težavam. Vzrok in napetost tako ostajata, bolečina pa se čez čas vrne.

Včasih tudi ne storimo ničesar. Morda upamo, da bodo težave izginile same od sebe, morda ne verjamemo, da se jih da odpraviti, morda se zganemo šele takrat, ko situacija postane nevzdržna. Posledice so lahko hude: stalna bolečina in neizbežna degeneracija tkiva, izguba gibljivosti, prehitro staranje ter bistveno slabša kvaliteta življenja. Pogosto se nam v takem primeru obeta tudi srečanje s kirurgom. Toda vedeti moramo, da nič od tega – ne kiropraktika ali operacija in tudi ne naše ignoriranje problema – ne more spremeniti varovalne reakcije možganov na stres v telesu, ki ga je povzročila poškodba fizična ali čustvena.

Varovalna reakcija možganov

Poškodbe se zacelijo, reakcije možganov pa ostanejo, včasih tudi več let po tem, ko poškodbe ni več. Mišična napetost je lahko v telesu prisotna tudi še več desetletij po poškodbi in kasnejšemu celjenju poškodbe, kot element obrambnega odziva telesa. Razlog za to so naši možgani, ki mišično napetost po poškodbi trajno označijo za učinkovito varovalno reakcijo, zato ta postane del običajne možganske funkcije. To je razlog, da bolečina, ki je našim mišicam in možganom že prešla v navado, ostane.

Zanimivo je, da je bolečina signal – ne škode, ampak – možganske varovalne navade, ki ohranja mišice napete po poškodbi. Konstantno napete mišice pa postanejo utrujene in boleče. Če poškodbo odpravimo, pri tem pa se ne posvetimo odpravi preostale mišične napetosti, ima to lahko usodne posledice. Dokončno jo lahko odpravimo z izobraževanjem na področju AEQ metode, ki nam pomaga prekiniti »napetost iz navade«.

Težave lahko postanejo še večje. Razlog, da bolečina pride na površje, je splet številnih dejavnikov. To so lahko živčna napetost, neurejeni odnosi, nemoč, prekomerna športna aktivnost ali slaba drža, kar vse poveča obstoječo že prisotno mišično napetost zaradi omenjenega obrambnega mehanizma telesa. Dodaten oteževalni dejavnik so sklepi in mehka tkiva, ki zaradi konstantne napetosti in pritiska napetih mišic degenerirajo, kar privede do artritisa, burzitisa, hernije diska, bolečine in togosti. Če ne poiščemo trajne rešitve za tovrstne bolečine, lahko to dolgoročno vodi v: – kronično idiopatsko bolečino, – degeneracijo tkiv, – izgubo gibljivosti in – prehitro staranje.

S pomočjo AEQ metode® se naučimo ponovno razumeti vzroke, prevzeti nadzor nad svojimi mišicami in gibi ter na ta način prekinemo boleč odziv telesa na poškodbo.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

 

Preberite še:

Ljudje imamo univerzalni odziv na poškodbe: zategnemo se. Ta reakcija se pojavi od dojenčkov do odraslih, tudi pri živalih. Reakcija je pri vseh podobna: zvijemo se, da bi se zaščitili in izognili bolečini.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA