Med programom sem tudi ugotovila, da ne ločim čustev med seboj.

Pozdravljen Aleš,

 

počutim se kot da sem prej (pred programom) gledala grozljivko na tv iz kavča. Bilo me je strah, ampak ne zares. Sedaj sem ozavestila, da sem jaz glavna igralka v tej grozljivki in da se to

v resnici dogaja meni.

Čeprav imam sedaj razumevanje in orodje, kako se lahko rešim, me je to spoznanje, kaj vse imam v globinah zelo pretreslo. Nič novega, vse že vem, ampak je veliko bolj intenzivno in pristno. Ne morem zanikati in ne uiti. Čaka me, da uredim.

Najgloblje spoznanje se mi je zgodilo že med programom.

Občutek krivice, ki sem je bila deležna s strani družine glede vzgoje v primerjavi s sestrama in nečakoma. Huda bolečina se je selila iz strtega srca v drobovje in vse do kosti.

Po nekaj dneh sem začutila kako se je nekaj zlomilo, prelomilo in odpadlo z mene. Delček mene je zaceljen in sem precej drugačna kot prej. Do sebe sem veliko bolj sočutna in potrpežljiva. Prijazna in razumevajoča. Ker vem, kaj je ta majhna punčka vse doživela.

Sem bistveno bolj umirjena, čeprav vem da imam še veliko dela na sebi. Vendar me to ne spravlja več v obup in hitenje ter pretiran trud.

Ta bolečina je čisto drugačna od tiste, v kateri je človek ko je v nevednosti in zanikanju samega sebe.

Ta ima izhod, je le prehod med starim in novim. Je odrešilna. Lažje se jo prenese, ker imamo razumevanje.

Ker vemo, da je iz preteklosti. Da smo jo obudili zato, da jo končno zacelimo in spustimo.

Hkrati pa sem ozavestila, kako sem to tradicijo krivice nadaljevala sama in sicer na drugem sinu. Zato ker me spominja na bivšega moža in očeta. Najprej sem se mu spet iskreno opravičila in prenehala s takim vedenjem do njega. Tudi on se bolje počuti, čeprav je pot odpuščanja še dolga.

Težko gledam svoje demone in zmaje, še toliko bolj ker niso moji. Vsilili so mi jih starši in okolica.

Pri spreminjanju mi zelo pomaga to, da nimam več stika z ljudmi, ki me ne spoštujejo in ki me omejujejo.

Med programom sem tudi ugotovila, da ne ločim čustev med seboj. Oziroma jih ne znam izražati.

Zato si sedaj delam seznam čustev in njihov pomen. Naprimer kakšna je razlika med gnevom, srdom, besom… Upam, da se bom kmalu lahko udeležila še seminarja 2.stopnje, da dobim še dodatno znanje glede vpliva čustev na telo.

Všeč mi je tudi to, ker zelo velikokrat ponavljaš in razlagaš ene in iste stvari. Nekateri tvoji stavki so se mi zelo vtisnili v spomin in kadar je res hudo, mi pomagajo da zdržim in ne obupam.

 

Hvala ti in lep pozdrav,