Aleš mi je predstavil delovanje telesa na popolnoma drugačen način, kot sem ga do takrat poznala.

Z AEQ metodo sem se srečala pred pol leta in od takrat je del mojega vsakdana. V preteklosti so me pestile mnoge telesne bolečine, začenši z bolečinami v kolenu v obdobju treniranja atletike-teka. Ker s takratno strokovno medicinsko pomočjo dolgo nismo našli vzroka, sem treniranje opustila. Bila sem strastna navdušenka nad gibanjem, zato je temu primerno sledil vpis na Fakulteto za šport. Takrat že kronične bolečine v kolenu, so se skozi različne druge telesne aktivnosti začele razširjati po celotni dolžini noge, nato tudi v zadnjico in hrbet… telo sem pripeljala do točke, da me je “živcna” bolečina po celotni polovici telesa neprestano spremljala. Že nekaj minutna hoja je pustila kaskado močnih neprijetnih telesnih občutkov. Vsakršno gibanje je imelo boleče posledice. Bolečina ti stopi v glavo, zamegli ti um. Velikokrat nisem mogla razmišljati o ničemer drugem, le o tem, da bi se vse skupaj razrešilo.

Pomoč sem iskala pri različnih stokovnjakih, od fizioterapevtov, manualnih terapevtov, ortopedov, kiropraktikov, gibalnih terapevtov/kineziologov, opravila vsa mogoča slikanja mišičnih in skeletnih tkiv,… Poskušala sem si pomagati s kineziološkim znanjem pridobljenim na fakulteti ter samostojnim preučevanjem literature ter poskušanjem vseh teh metod na lastnem telesu.

Ob poglabljanju v vzroke in mehanizme mišično-skeletnih bolečin sem spoznala, da marsikatera metoda temelji le na akutni odpravi težav, je pretirano specifično usmerjena in obravnava telo kot stroj, brez upoštevanja številnih procesov v in izven njega, ki lahko vplivajo na ravnovesje v telesu. Najbolj razočarana sem bila nad mnogimi neosebnimi, površimi, celo pokroviteljskimi obravnavami, kjer je pacientova vloga pasivna, le-ta je odvisen od “vsevednega” strokovnjaka. Ker ne pride do prave informiranosti pacienta, se kljub možni začasni razrešitvi težav, te vrnejo. Pacient pa, misleč, da mu nihče od strokovnjakov /nobena metoda ne more pomagati, niti ne pomisli na svojo aktivno vlogo v procesu zdravljenja.

S kombinacijo določenih tehnik sproščanja (raztezne vaje, miofascialno sproščanje), krepilnih vaj in nadzorovanim gibanjem, se je bolečina skozi čas v veliki meri zmanjšala. Še vedno pa je bila tam, mi onemogočala vsako bolj dinamično gibanje, v katerem sem včasih tako uživala. Zaradi lastne situacije me je zanimanje za področje kronične bolečine zelo zanimalo, zato sem se ob srečnem naključju odločila seznanit še z metodo AEQ. Ta naj bi bila dodelana razlčica klinične somatike, katera mi je zbujala zanimanje v takratnem obdobju, saj je na preprost pa vendar logičen način predstavila vzroke za pandemijo današnjih kroničnih nespecifičnih bolečin.

Aleš mi je predstavil delovanje telesa na popolnoma drugačen način, kot sem ga do takrat poznala. Postopno sem s pomočjo primerne razlage začela razumeti vzroke za svojo bolečino in jo s pomočjo AEQ vaj, samoopazovanjem in boljšim občutenjem lastnega telesa, tudi odpravljati. Prenehanje obupanega iskanja rešitev in odgovorov izven sebe ter razumevanja odnosa med telesom in lastnim delovanjem me je opolnomočilo. Bolečine sedaj, po več kot 5 letih stalne prisotnosti, z rednim in pozornim izvajanjem vaj počasi izhlapevajo, telo se odziva z vedno večjim občutkom udobja in lahkotnosti. Če sem prišla v stik z AEQ metodo zgolj zaradi želje po odpravi telesnih bolečin, mi je ta s pomočjo Aleša ponudila neprecenljivo možnost samospoznavanja in rasti. Definitivno je in bo izkušnja z metodo prinesla mnoge spremembe v mojem življenju, tako osebnem kot poslovnem.

Aleš, iskreno se ti zahvaljujem za vso nudeno pomoč! Neverjeten si!

Monika Adler

 

Preberite še: