TEŽAVE | Pogrbljena drža

Pogrbljena drža

  

Splošno prepričanje med učitelji pravilne drže in terapevti je, da so prešibke mišice hrbta in vratu krive za pogrbljeno držo.

Običajen vzrok za takšno držo so pa preveč napete mišice sprednje strani telesa. To je navada, ki je naučena skozi pretirano in prepogosto aktivacijo teh mišic skozi stres, dolgo sedenje in gledanje v ekran. Primeren način povrnitve lahkotne vzravnane drže je skozi učenje ter odpravo nenadzorovane aktivacije mišic sprednje strani telesa. Z povrnitvijo sposobnosti sprostitve odpade tudi potreba za močnejšimi mišicami hrbta saj že te, ki jih imamo z lahkoto vzdržujejo vzravnano držo. Toda samo če z zavestnim nadzorom odpravimo podzavestno napetost sprednjega dela telesa. Video v linku spodaj je tipičen napačen nasvet tistim stati pravilno, vzravnano in zakaj je težko, imeti ramena nevtralno nad kolki. Učitelj v posnetku uči gledalca da stori, kar možgani v resnici ne želijo, narediti: zategnite ramena nazaj, lopatice stisnite skupaj, dvignite glavo, ampak sprostite zadnjico. Ampak mišice zadnjice se naravno usklajujejo z mišicami hrbta in ramen. Možgani, ki nas organizirajo kot sistem, napnejo vse mišice na zadnji strani telesa, ko želimo da je glava dvignjena in ramena napeta.

 

https://www.huffingtonpost.com/2015/01/21/yoga-move-for-confidence_n_6515830.html

 

Kronično napete mišice sprednjega dela in nezmožnost da jih sprostimo je posledica čutno gibalne amnezije. To stanje imenujemo refleks rdeče luči. Učenje AEQ metode®, izvajanje somatskih vaj in pri dolgotrajnejših in močno aktiviranih primerih tudi aktivna terapija AEQ metode®, pa to relativno hitro sprevimo pod zavestni nadzor ter odpravimo vzrok za pogrbljeno držo.

 

Primer pogrbljene drže. Preveč naprej potisnjena brada, grba v spodnjem delu vratu, pretirano napet spodnji del hrbta, ki mora obdržati pokončno držo. Težišče potinjeno naprej in pretiran pristisk na meča in sprednji dela stopal.

 

Pogrbljena drža 1

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stopnje

 

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor