TEŽAVE | Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis

 

Plantarni fasciitis prepoznamo, kot zbadajočo bolečino na spodnji notranji strani pete, ki se lahko širi po stopalnem loku proti prstom. Je posledica poškodb plantarne fascije, vezivne strukture, ki sega od petnice proti prstom in podpira stopalni lok. Vzroki vnetja so pogosta hoja, tek in stanje na trdi podlagi, šport (odbojka, rokomet, nogomet, atletika), skrajšana golenska mišica, nefleksibilna ahilova tetiva, plosko stopalo. Težave se razvijejo postopoma, običajno samo na eni nogi. Posebno boleči so prvi jutranji koraki, čez dan pa se stanje poslabša pri teku, daljši hoji ali dolgotrajnem stanju. Poškodbe plantarne fascije pripeljejo do vnetja sosednjih tkiv in sčasoma do nastanka petnega trna in kalcinacije na petnici. Če poškodb ne saniramo temeljito, se te lahko razvijejo v kronične težave. Zaradi spremenjene mehanike hoje se bolečinam v stopalu pridružijo še težave s koleni, kolki in hrbtenico.

 

Plantarni fasciitis 1

 

“na sliki je z rdečimi puščicami označen poteg posledica refleksa zelene luči, ki povzroča vnetje in bolečine v stopalu in peti”

AEQ metoda® vidi glaven razlog za nastanek plantarnega fasciitisa v pretirano in stalno aktiviranem refleksu zelene luči. Mišice zadnje strani telesa (ekstenzorji) so zaradi senzorno motorne amnezije napete in zategnjene. To povzroča togost v mečih, ahilovi tetivi in veznem tkivu stopala. Ob premiku stopala naprej (hoja) se sprednji del noge in prepona napneta bolj, kot bi bilo potrebno. Z leti je togost gibanja nog vedno večja, dolžina koraka vedno krajša, s tem pa se spreminja biomehanika in učinkovitost gibanja. Na vse skupaj še dodatno vplivajo nepravilna obutev, visoke pete ali sprememba težišča telesa med nosečnostjo. Zaradi refleksa zelene luči je medenica potisnjena naprej kar spremeni razporeditev teže na stopalo in preobremeni stopalne mišice. Hkrati ima takšna oseba nerealen odnos do časa in stresa, ki ga lahko po njenem mnenju prenaša, kar vodi v previsoko obremenitev stopal, ki telesu ne omogočajo več učinkovit prehod v suplinaren položaj stopal (položaj ki omogoča korak naprej) in telo sili v pronacijo ( položaj ki omogoča statično držanje bremena, a ne omogoča učinkovit premik naprej). Oseba se tako znajde v paradoksu, ko jo podzavest skozi refleks zelene luči sili naprej telo je pa v drži ko samo nepremično drži preveliko breme, ki se ga oseba ne zaveda ali ne sme zavedati ali pa se ga noče zavedati.

 

AEQ metoda® plantarni fasciitis odpravi z zmanjšanjem senzorno-motorične amnezije in boljšim nadzorom refleksa zelene luči. Z manj napora učinkoviteje usklajujemo kontrakcijo in sproščanje mišic, hkrati pa omogoča razumevanje realnega stresa in permanentnega stresa na celoten sistem. Pomembna je sprostitev tudi med nočnim počitkom, ki jo omogoča postopno zmanjševanje SMA skozi učenje AEQ metode, saj to povrne elastičnost noge in stopala. Učenje  vpliva na dolžino in mehkobo koraka in povrne pravilnejšo biomehaniko gibanja ter odpravi nesimetrično rotacijo in nepravilno pozicijo medenice glede na stopali. Ta je vedno prisotna pri bolečinah v stopalih.

 

Z rednimi vsakodnevnimi vajami v korak povrnemo simetrijo, bolečine pa naj bi ponehale v nekaj mesecih. Plantarni fasciitis ne smemo dojemati kot napako, proti kateri se moramo boriti z raznimi terapevtskimi prijemi in medicinskimi pripomočki. Dojemimo ga kot slabo komunikacijo in čutenje svojega telesa, kar nas zaveda da zmoremo veliko več kot pa dejansko lahko prenesemo brez neželjenih posledic in povabilo, da to izboljšamo.

 

Plantarni fasciitis 2

(Lepljenje fiziotrakov ni potrebno po vključitvi AEQ metode® v trenažni ali rehabilitaciski proces!)

 

S pomočjo AEQ metode® je plantarno fascijo ozdravil tekač na 800 in 1500 metrov, Matjaž Pregrat, iz AK Krka Novo Mesto. Fasciitis je imel na obeh stopalih. Takole pravi: »Po nekaj mesecih zdravljenja s fizioterapijo je bila bolečina samo še večja. Preprosto obupal sem. Ko sem izvedel za AEQ metodo®, sem nemudoma pričel z terapijo, po dveh terapijah in mesecu dni sem pričel lahkotno teči, v naslednjem mesecu pa že resno trenirati. Občutek je bil neverjeten, saj sem lahko končno nadzoroval svoje telo in tekel z določenim občutkom in mero.«

 

stanje 18.09.2015

 

Zdravo.

Lahko rečem, da boljše kot je, skoraj ne more biti. Brez AEQ metode® se res več ne da.

Tudi karakterno sem se dosti spremenil, imam drugačen pogled na dogajanje v in okrog mene.

Če potegnem črto, po tako kratkih dveh mesecih somatskih vaj in štirih aktivnih terapijah ter 3 mesecev intenzivnega treniranja je to to…

Rezultatsko imam še nekaj rezerv, jutri imam še zadnjo pomembno tekmo na stezi letos.

Čutim in opazim, da imam še veliko možnosti za izboljšavo tehnike teka. A to da sem se tako enostavno rešil plantarnega fasciitisa še kar ne morem verjeti smile emoticon.

Zima bo pestra in plodna.

Lep pozdrav

Matjaž Pregrat AK KRKA Novo mesto

 

 

Zdravo, Aleš.

No, sploh ne vem, kje naj začnem. Najprej naj se vam zahvalim – za koristne nasvete, pa vero v pozitiven razplet, ko je sama nisem imela.

Stanje se je nepopisno izboljšalo. Pred nekaj meseci, ko je že nekaj tekašnih korakov pustilo zelo boleče posledice, si nisem mogla predstavljati, da bom lahko že kmalu tekla, ne sicer še zelo dolgih razdalj, ampak 20 minut pa vendarle. Nikoli si nisem mislila, da me bo nekaj tako preprostega kot je 20-30 min teka tako osrečilo. Vem, da še nisem tam, na cilju in me čaka še veliko dela, ampak sem nekako pomirjena in srečna, ker vidim, da se vse skupaj premika v pravo smer.

Danes sem pretekla “rekordno” dolžino (5 km), vmes sem se sicer enkrat ustavila, ker sem začutila zelo neprijeten občutek v predelu narastišča ahilove tetive, naredila sem nekaj somatskih vaj in s tekom nadaljevala, bolečina pa je izvenela. Po teku je leva ahilova tetiva še vedno nekoliko zadebeljena, vendar vem, da bo tudi to sčasoma in rednim zavestnim izvajanjem somatskih vaj minilo.

Veselim se že dne, ko bom lahko končno rekla, da je ta mora, ki se je verjetno zgodila z razlogom, za mano.

Hvala!

Neža Sintič, Šentjernej

 

Plantarni fasciitis 3

 

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor