TEŽAVE | Išijas

Išijas

 

Ljudje pogosto mislijo, da imajo išias, pravzaprav pa so boleče mišice in krči vzrok za bolečine in težave, ki jih pestijo.

Tipičen išias je sevajoča bolečina, ki se začne na zadnjici (običajno na samo eni strani ), in ta bolečina se lahko podaljša navzdol po zadnjem delu stegna, tudi v stopalo. Občutki lahko vključujejo otrplost, pekoč občutek bolečine, ki teče od spodnje strani hrbta, ki gre navzdol v zadnjico in/ali zadnjo stran noge ali občutek vročega kabla v nogi. Bolečina v hrbtu se pogosto zgodi pred tem in spremlja išias. Če sevajo bolečine tudi v sprednji del noge, imate verjetno mišične krče kvadricepsa. Če gre bolečina ob strani noge, so verjetno prenapete mišice, ki so pritrjene na iliotibialni trak (IT band).

 

V tem članku bom na kratko pojasnil izvor ishiatične bolečine, tri vrste te bolečine in zanesljiv način za odpravo dveh vrst bolečin.

 

 

Od kod izvira ?

 

Išias spada v kategorijo prenesene bolečine, pri kateri mesto, kjer čutimo bolečino, ni tam, kjer je vzrok za njo. Omenjena bolečina je posledica pritiska na živec .

 

Možgani zaznajo bolečino, kot da prihaja iz kraja, kjer živec gre, čeprav je vzrok pritisk v izhodišču živca, kjer pride iz hrbtenjače ali nekje vzdolž poti proti stopalu .

 

Običajen vzrok pritiska na živec je podzavestna kronična mišična napetost, stalno vzburjanje mišic spodnjega dela hrbtenice iz možganov. Stalno vzburjenje nastane skozi signal iz možganov, ki je posledica pridobitve navade zaradi pogoste uporabe stresa ali nenadne poškodbe.(čutno gibalna amnezija) Ker pa je ta akcijski vzorec naučen, se ga da zamenjati z novim skozi učenje AEQ metode® in somatskim vajam in s tem lahko odpravite vzroke pritiska na živec. Išias lahko razrešite in odpravite z razvijanjem ustreznega nadzora vključenih mišic, da jih lahko sprostite in naredite odzivne na nadzor zavestnega dela možganov.

 

 

Tri vrste išiasa

 

Obstajata dve najbolj tipični vrsti išiasa : običajni išias in piriformis sindrom ter manj pogosta, ki nastane zaradi ekstrudiranega diska.

 

Da bi lažje razumeli naravo išiasa, je dobro poznati pot ishiatičnega živca. Ishiatični živci imajo živčne korenine, ki izhajajo iz hrbtenjače na ravni L3 – L5 – najnižja tri vretenca v ledvenem delu hrbtenice (križu). Živci potujejo v sprednjem delu križnice (centralna kost medenice) in nato v ozadju medenice ter nadaljujejo svojo pot proti stopalu po zadnji strani noge.

 

 

Običajni išias

 

Najpogostejši vzrok za išias je kombinacija prekomerne ukrivljenosti spodnjega dela hrbta (lordoza) in stranskega nagiba (skolioza). Kombinacija obeh stanj povzroči zmanjšanje prostora, skozi katerega gredo živčne korenine, ter jih stisne. To potem povzroči top vroč občutek bolečine v ritnici in nogi.

 

 

Piriformis sindrom

 

Piriformis sindrom je precej redkejši kot običajni išias.

nogeIšijas 1

 

Medicinska definicija piriformis sindroma: »… draženje ishiatičnega živca zaradi stiskanja živca, povzročenega v zadnjici, kjer piriformis mišica pritiska na živec. Značilno je, da se bolečina v piriformis sindromu poveča s kontrakcijo mišice piriformis, dolgotrajne napetosti ali neposrednega pritiska na mišico. Bolečina v zadnjici je skupna.« Diferencialna razlaga piriformis sindroma: Piriformis sindrom prihaja iz krčenja piriformis mišice zadnjice (po navadi samo na eni strani), preko katere ishiatični živec pri nekaterih ljudeh poteka, pri drugih pa prehaja okrog. Zgolj prehod skozi mišico ni dovolj, da povzroči simptome ampak mora biti ta mišica zaradi čutno gibalne amnezije kronično napeta, če pa je piriformis mišica prenapeta predolgo, pride do išiasa .

 

Poučen video, ki govori o stanjih, ki privedejo do piriformis sindroma.

 

 

Tretja oblika išiasa

 

Tretja oblika išiasa se pojavi, ko se spinalni disk pretrga in material iz ekstrudiranega diska (nucleus pulposus) pritisne na živec ali pa zaradi zagozditve med ledvenimi vretenci (L3 – L5), ki se sesedejo. Ta oblika išiasa je redka, vendar zaradi boleče narave išiasa mnogi ljudje mislijo, da je to tisto, kar povzroča bolečino. Ta diagnoza zahteva MR potrditev.

 

Še redkejša je bolezen, pri kateri so prehodi, skozi katere gredo živčne korenine iz hrbtenice (foramen), ozki zaradi rasti kosti.

 

Navadno zadnji dve obliki išiasa zahtevata kirurški poseg. Če želite biti uspešni na dolgi rok, je treba zdravljenje teh oblik obravnavati tudi s strani mišične kontrakcije, ki je pri takih primerih vedno prisotna in je tudi privedla do okvare diska ter je bila še povečana zaradi operacijskega posega. Zato priporočam diferenciacijo kot metodo za zmanjšanje in odpravo nepravilne drže in kontrakcij. S tem v največji možni meri zmanjšate možnost ponovitve išiasa.

 

Po spodaj opisani metodi priporočam kirurški poseg kot zadnjo možnost, ker so rezultati hitro vidni. Priporočljivo je, da se hkrati z začetkom učenja diferenciacije dogovorite za MR slikanje. Običajno je nanj potrebno čakati 2 – 3 tedne, do takrat se pa že vidi, ali učenje AEQ metode® pomaga pri zmanjšanju bolečine in se lahko MR tudi odpove.

 

 

Pomoč pri pogostih vrstah išiasa

 

Če ima pritisk na živec mišičen izvor, je rešitev načeloma preprosta in v praksi enostavno dosegljiva z učenjem AEQ metode® in somatskih vaj, skozi katerega izboljšate senzorno gibalno mišično kontrolo. Ker je osnovna funkcija mišic gibanje, AEQ metoda® skozi aktivno terapijo in somatske vaje ustvari nove, drugačne senzorno gibalne vzorce in navade in s tem odpravimo mišičen izvor ishiatične bolečine.

 

Če si predstavljamo, da so mišice hrbta kot tetiva loka in mišice hrbtenice kot lok sam, bolje razumemo, kaj se zgodi, ko napetost hrbtnih mišic naraste in se izgubi zmožnost sprostitve tega dela telesa. Tetiva na loku drži lok ukrivljen, prav tako nepravilna napetost hrbtnih mišic nazaj ukrivljeno držo telesa z grbo v zgornjem delu hrbta, ki nastane zaradi potrebe vodoravnosti glave in pogleda (usločen hrbet).

 

Običajna posledica take drže so bolečine v spodnjem delu hrbta, slaba rotacija in težko gibanje (hoja). Če taki drži dodamo nagnjenost na eno stran, ki je običajno posledica udarca ali poškodbe, dobimo povečano napetost na strani nagiba.

 

Kombinacija usločenega hrbta in stranskega nagiba povzroča pritisk na živčne korenine, kjer izstopajo iz hrbtenice. Rezultat: išias. (primer spremembe drže lahko vidite na slikah spodaj).

 

Torej prekvalifikacija drže in gibanja hitro in neboleče zmanjša in odpravi pritisk na živec in odpravi bolečino. Pri piriformis sindromu je odprava bolečine še hitrejša in enostavnejša. Takoj ko se osvobodi in normalizira napetost in gibljivost piriformis mišice, se bolečina zmanjša in izgine. Običajno je potrebnih 3 – 5 aktivnih terapij za dosego teh rezultatov. Stranka se poleg same terapije nauči tudi, kako občutiti in nadzorovati in odpraviti podzavestne gibalne vzorce, da se prepreči možnost ponovitve, v primeru ponovitve pa ima znanje, da lahko sama odpravi težavo.

 

Primer stranke z močno bolečino v spodnji desni strani hrbta in desni nogi pred pričetkom in po treh aktivnih terapijah AEQ metode® in 40 dneh izvajanja somatskih gibov (cca 30 min/dan) ko bolečine ni bilo več.

 

Refleks travme 1

 

Refleks travme 2

 

Refleks zelene luči 1

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stopnje

 

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor