TEŽAVE | Glavobol

Glavobol

 

Obstajajo tri splošne kategorije glavobolov: napetostni (tenzijski) glavobol, sinusni glavobol in migrenski glavobol. Vse tri vrste sprožita dve stanji, ki privedeta do mišične napetosti, tj. poškodba in stres, in vse tri vrste glavobola je običajno mogoče odpraviti z nekaj obiski aktivne terapije AEQ metode®.

 

Preostanek tega članka obravnava mehanizme napetostnih in sinusnih glavobolov ter migren in opiše sredstva za njihovo sprostitev. Prosimo, upoštevajte, da glavoboli, ki izhajajo iz bolj resnih stanj, kot sta možganski tumor ali encefalitis, ne spadajo v nobeno od treh zgoraj omenjenih kategorij, zato zanje naslednji članek ne velja.

 

 

Napetostni glavobol

 

Napetosti glavobol nastane, ko mišice hrbta in vratu, ki so najbližje hrbtenici, in tiste na spodnjem delu glave (temenu) postanejo preveč napete. Zaradi napetosti v teh mišicah lasišče pritisne ob notranjo oblogo lobanje (lat. dura mater), posledica pa je bolečina. Če je napetost na levi strani glave bolj močna kot na desni, čutimo glavobol na levi strani močneje, in obratno. Mišična napetost na območju, kjer se hrbtenica vrašča v glavo, lahko povzroči bolečine v čelu ali očeh; napetost na območju zatilja, obnosnih votlin in grla pa povzroča sinusni glavobol. V vseh primerih občutek povečane napetosti mišic doživimo kot glavobol. Ko se mišice sprostijo in se napetost manjša, postane napetostni glavobol manj intenziven, nato pa izgine.

 

 

Sinusni glavobol

 

Sinusni glavoboli so povezani z mišicami na sprednji strani vratnih vretenc (na območju žrela). To mišičje vpliva na sluznico žrela v ozadju nosne votline, pri čemer njegova prevelika napetost preprečuje normalno sinusno drenažo. Ko napetost vratnih mišic, še posebej grla, popusti oziroma izgine, se drenaža sinusov takoj poveča. Bolečina, ki jo čutimo na obrazu in področju sinusov, se zmanjša in glavobola ni več.

 

 

Migrenski glavobol

 

Migrenski glavoboli so posledica preveč napetih mišic na obeh straneh vratu. Prepričljive teoretične razlage, zakaj zmanjšanje napetosti v vratnih mišicah vpliva na prekinitev migrenskih glavobolov, ni. Vendar pa gre za dejstvo, ki ga vedno znova opazim pri delu s strankami. Ena od možnih razlag za migrenskih glavobol je, da so velike krvne žile, ki gredo v in pridejo iz glave pod velikimi in močnimi vratnimi mišicami, stisnjene in zato slabo pretočne. V teh žilah se nahajajo baroreceptorji, to so receptorji, občutljivi na nateg žilne stene, ki možganom omogočajo uravnavati krvni tlak v glavi. Če so mišice vratu prenapete, pride do pritiska na krvne žile in posledično do spremembe pretoka krvi skoznje, kar zaznajo baroreceptorji, ki povzročijo nenormalno stanje krvnega tlaka v možganih.

 

Medtem ko o predpogojih za migrenske glavobole nekaj torej le vemo, so raziskovalci še vedno negotovi glede neposrednih vzrokov. Z gotovostjo pa je mogoče reči, da se premosorazmerno z zmanjšanjem napetosti globoke muskulature vratu migrenski glavoboli pojavljajo manj pogosto in manj intenzivno ter pogosto v celoti izginejo.

 

Poškodbe, kot je poškodba tilnika pri nesreči ali padcu, povečajo nezavedno napetost v vratnih mišicah in mišicah hrbta. Če nekdo že trpi zaradi napetosti v vratu, denimo zaradi stresa, lahko takšen dogodek vodi v dolgoročno povečanje napetosti v vratu. Povezava med tovrstno poškodbo in glavoboli, vrtoglavicami in drugi povezanimi simptomi sicer ni očitna na prvi pogled; poškodovano tkivo se po poškodbi sčasoma zaceli, mišična napetost, ki je očem skrita, pa ostane povečana in pogosto sledijo nepojasnjeni glavoboli.

 

 

Kako učinkovito odpraviti glavobol?

 

Zdravila in manipulativne terapije običajno ne vodijo v trajno sprostitev varovalne reakcije mišic na poškodbo; napetost ostane ali se čez čas vrne. Olajšanje pri tem načinu zdravljenja je zato pogosto začasno (zdravila) in potek zdravljenja dolg (manipulativne terapije).

Hitrejša in bolj učinkovita rešitev za težave z glavoboli je AEQ metoda®. Vseh treh vrst glavobola se lotimo z odpravljanjem osnovnega vzroka za njihov nastanek: posvetimo se stalno povečani napetosti mišic vratu in glave. Ena od glavnih možganskih funkcij je nadzor mišične napetosti; AEQ metoda® spreminja delovanje možganov, tako da možgani normalizirajo mišične napetosti.

 

Nič več pritiska na živce, nič več žilnega neravnovesja, nič več bolečine.

 

Napetostni glavobol običajno izgine po enem obisku, medtem ko sinusni in migrenski zahtevata 3–5 obiskov, med katerimi se naučite vse potrebno, da lahko kasneje glavobole preprečite oziroma prekinete sami in si s tem bistveno dvignete kvaliteto življenja.

 

Tipična drža, ki skozi čas povzroči migrenske glavobole

Refleks rdeče luči 1

 

 

Izkušnja stranke

 

• K učitelju Alešu Ernestu sem prišla zaradi bolečin v zgornjem delu hrbtenice, bolečin v vrstni hrbtenici ter zaradi hudih glavobolov. Bolečine sem imela že dve leti in pol, bili pa so posledica okvare vratne hrbtenice. Že po prvem obisku pri Alešu se mi je stanje izboljšalo. Zmanjšale so se bolečine v glavi in hrbtenici. Do sedaj sem imela štiri terapije, ki vključuje tudi dnevne somatske vaje. Po tretjem obisku se je moje zdravstveno stanje izboljšalo v veliki meri. Ostale so občasne bolečine v vratni hrbtenici in občasni glavoboli. S obiski bom nadaljevala, ker mi učenje AEQ metode® zelo pomaga.

lp

Barbara

 

 

• V moj vsakdan so se začeli vrinjati glavoboli. Sprva tu in tam kakšen. Kasneje pa dva do tri na teden in so znali preiti v migrenski glavobol in trajati po par dni. Prišla sem do točke, ko sem vedela, da moram nekaj storiti. Najprej sem se obrnila na uradno medicino, kjer mi nihče ni vedel povedati zakaj glavoboli. Na vprašanje kako to pozdraviti pa sem dobila tri možnosti: z antidepresivi, z akupunkturo ali pa se sprijazniti z analgetiki do konca življenja. Rešitve zame niso bile sprejemljive (no, razen akupunkture, kjer pa je čakalna vrsta 9 mesecev). Zato sem iskala naprej. Prišla sem v kontakt z Alešem. Na prvi terapiji mi je predstavil KS. Že po par vajah sem v telesu čutila lahkotnost. Preprostost. Spoznala sem, kako z manj napora dobim več. Učila sem se, kako z zavestnim izvajanjem vaj izboljšujem zavestno delanje vsega. Na vseh področjih življenja. Aleš mi je predstavil tudi glavobol kot posledico nečesa, kar ni ok. Z rednim delanjem vaj sem začela ozaveščati tudi ta del sebe. Glavoboli so izzveneli. Ne samo da so izzveneli glavoboli, moje življenje se je začelo vzpenjati navzgor. Naredila sem veliko korakov. Danes po 4 terapijah se počutim odlično. Veliko bolj se zavedam sebe, svojih gibov in dejanj. V tem obdobju sem doživela ogromno uspehov na večih področjih. Hvaležna sem Alešu za vso podporo in znanje, ki ga je delil z menoj.

Mag. Mihaela Kežman Zavod Prosum

 

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stopnje

 

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor