TEŽAVE | Bolečine v vratu

Bolečine v vratu

 

Za razumevanje vzrokov bolečin in otrdelosti vratu je potrebno vedeti, da ljudje s trdimi vratovi nimajo trdih vratov – imajo trda telesa.

 

Vratna vretenca so del hrbtenice, ko nas boli vrat in razglabljamo, od kje bolečine, pa na to radi kar pozabimo. Če ne morete ali ne znate premikati preostalega dela hrbtenice, se vrat zdi omejen in zategnjen. Ko pa se tega naučite, ko vaše telo celotno hrbtenico vključuje v gibanje z lahkoto, hitro ugotovite, ”hm moj vrat postaja mehkejši”. Zdaj tudi zavestno uporabljate vedno večji del telesa. Imate občutek, kot da vaše telo postaja vedno bolj inteligentno, to pa za sabo potegne tudi bistroumnost. Tako je vaš nadzor nad gibi in celotnim gibanjem vedno večji, vedno bolj se zavedate, ali gibe izvajate naravno, ali pa opažate, da boste v to smer morali še kaj storiti.

 

Premikanje vratu ni neodvisno od premikanja celega telesa. Gib telesa ni neodvisen od možganskih impulzov. Reakcija možganov je enako reakciji mene kot osebe. Gibanje je telo, so možgani in električni impulzi, sem jaz – je vse hkrati.

 

Ljudje, ki imajo zategnjen vrat, se zamislijo: ”Ne morem obrniti glave levo ali desno niti jo dvigniti, boli me ko usločim vrat; ne morem pogledati za sabo, ne da bi se hkrati zasukal/a s celim telesom.” Zaskrbi jih, da bi to stanje postajalo vsakdanjost in se celo slabšalo. Zaradi bolečin v vratu je slabo njihovo splošno počutje, videti so zaskrbljeni, potrti, čemerni, počutijo se bolne in delavno nesposobne.

 

Vretenc v vratu je samo 7 od 24, a v resnici se vrat začne pri medenici. To pomeni naslednje: če hočete obrniti vrat, pri tem sodeluje celotno telo. Če je torej telo zategnjeno, je zategnjen tudi vrat. Ko se ponovno naučimo nižji del hrbta občutiti in se gibati pravilno, ko gibe tega dela telesa znamo nadzorovati in se mišice ne napenjajo pri vsakem gibu oziroma se ne napenjajo pretirano, postane hrbet sproščen, hkrati pa se sproščeno in mehko giba tudi naš vrat.

 

 Zategnjene in napete mišice v ledvenem delu hrbta so eden od najpogostejših težav v sodobnem svetu, prepolnem tempa, pomanjkanja prostega časa in s preveč stresa. Konstantna aktivacija refleksa zelene luči spremeni funkcijo hrbtenice in s tem tudi funkcijo vratnega dela hrbtenice. Povečana ukrivljenost ledvenega dela hrbta (lordoza) posledično privede do spremembe položaja in težišča lobanje, brada se pomakne naprej, zato mišice ramen in vratu nosijo večjo težo glave. To s časom privede do kronične napetosti teh mišic ter zmanjšane mobilnosti glave ter bolečin v vratu, glavobole in migrene.

 

S AEQ metodo™ razmeroma hitro, neboleče in trajno pomagamo osebi povrniti nadzor nad mišicami hrbta in spremeniti gibljivost hrbtenice. Tako se popravi drža in razbremenijo mišice. Vse to je pogoj, da bolečine v vratu popustijo.

 

Seveda je najpogostejši razlog za bolečine v vratu psihosomatski saj imajo ramena ter vrat pomembno vlogo pri nadzoru izražanja čustev in zadrževanju prevsem jeze in besa ter prezira. Ko ne smemo na obrazu, v očeh ali z zvokom (besedami) pokazati in vplivati na to kar nas moti, ovira, ogroža ali omejuje zakrčimo mišice ki povezujejo glavo in trupa, saj ne smemo izgubiti nadzor nad samo in svojim izražanjem. Če je takšno stanje pogosto in dolgotrajno se v tem delu telesa pojavi senzorno motorna amnezija kar vrat zakrči in ga pogosto zvije naprej. Sploh v primerih ko okolica od osebe zahteva ali pričakuje da upogne glavo. Trma, da jo ne bodo uklonili ali zlomili in ponos ter odločenost, da obdrži dvignjeno glavo pogosto pripelje do cervikalne hernije diska. 

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stopnje

 

 

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor