TEŽAVE | Boleč hrbet

Boleč hrbet

 

 

Večina ljudi, ki ima bolečino v hrbtu, dobro ve koliko trpljenja, odrekanja pomeni in koliko časa potrebuje ko se le-te poskuša znebiti.

Morda ste poskusili raztezanje, fizioterapijo, masažo, kiropraktiko, akupunkturo, zdravila proti bolečinam ali celo operacijo, vendar nobena od teh metod ni pomagala ali pa ni pomagala dolgoročno.

 

AEQ metoda® nudi dolgoročno, znanstveno utemeljeno rešitev za bolečino v hrbtu.

 

Izobraževanje je eden od najboljših načinov, kako demistificirati skoraj vsak problem. Več kot veste o sebi, več si lahko pomagate sami. Ko gre za odpravo kronične bolečine v hrbtu, je rešitev dokaj preprosta, ter izhaja iz znanstvenih podatkov, kako možgani čutijo in nadzorujejo mišice.

Povezava možganov in mišic deluje kot preprosta povratna zanka, podobno kot osnovni sistem računalnika: senzorne informacije (občutek) gredo v možgane in motorna sporočila (gibanje) gredo ven do mišic. Čutite, se premikate, čutite, se premikate.

 

Če se pa osredotočimo na bolečino v hrbtu, je zanjo odgovoren specifičen možganski refleks, ki se imenuje Landau Refleks (refleks zelene luči), ki je vzrok večine kroničnih bolečin v hrbtu. Zaradi njega govorimo o bolečini in težavi, ki je najbolj pogosta pri ljudeh. Razlog zakaj je ta težava tako pogosta in hkrati tako vztrajna in težavna za odpravo leži, ker v osnovi za njo ni degeneracija ali sprememba strukture oz. bolezensko stanje. Veliko bolj je povezana z psiho, osebnostjo in čustvenimi odzivi kot telesom. Zaradi tega je razlog z vztrajanje bolečine v hrbtu povezana z načinom in družbo v kateri živimo. Osnovna težava današnjega časa in življenja v industrijski z alarmi in razporedi ter vedno hitrejšim tempom življenja naravnani družbi je proprioceptična nepismenost. Ljudje odraščajo z vedno manjšo sposobnostjo zaznavanja in dojemanja kaj se dogaja v nji in njihovih telesih. In naš senzorni sistem je ustvarjen da nam daje te informacije. Ko se zgodi kakšen specifičen dogodek v naših telesih ga običajno ne opazimo kot npr. zazvoni telefon, nekdo nas pokliče po imenu, takrat moramo skočiti v akcijo. Ko se to zgodi vsi mi instinktivno napnemo mišice v spodnjem delu hrbta zaradi refleksa zelene luči. Ta refleks nas samo pripravi na akcijo, vzravna našo hrbtenico, nas poviša in pripravi na gibanje. Z samim refleksom ni nič narobe in je potreben da lahko kaj naredimo in spremenimo, težava je v družbi v kateri živimo in načinu kako živimo, ker se ta refleks sproži več tisočkrat dnevno, ter počasi postane navada. Zato vedno bolj čutimo utrujenost, bolečino in zategnjenost v spodnjem delu hrbta, vendar vedno manj razumemo zakaj smo v takšnem stanju.

 

V svoji skrajnosti običajno aktiviran refleks izgleda kot na fotografiji spodaj.Na drugi  fotografiji je pa lepo vidno zmanjšanje pretirane ledvene krivine po štirih terapijah.

 

Boleč hrbet 1

 

Boleč hrbet 2

 

Landau Reflex je pozitiven odziv na stres. Vendar pa ni zdravo, da ostanemo v tem (ali kateremkoli drugem) refleksnem vzorcu zaradi njegove pretirane nezavedne aktivacije. Moramo se naučiti, da sprostimo mišice hrbta, ko niso več potrebne (npr. ko spimo).

 

Karkoli velikokrat naredimo v kratkem času, postane navada na ravni možganov. Potrebno je, da lahko to dejanje, ki je verjetno potrebno, izvajamo vedno bolje, lažje in hitreje. Če stalno držimo napet hrbet kot odziv na stres in prenehamo opominjati te mišice, da se sprostijo, ko niso več potrebne za ukrep, bomo mišice naučili, da ostanejo trde in napete. Vedno napete mišice so pa neučinkovite, utrujene in boleče. Enostavna rešitev za bolečino v hrbtu je, da se naučimo sprostiti napete mišice hrbta.

 

Noben zdravnik, masažni terapevt ali fizioterapevt ne more sprostiti vaše hrbtne mišice za vas, to morate storiti sami.

 

 

izkušnja stranke

 

Pri mojih 32 letih je moje življenje vodila kronična bolečina križa. Življenje mi je iz aktivnega spremenila v pasivno. Trpela so vsa področja: karierno, športno, družabno in privatno. Prišla sem do faze, kjer me je za dobro jutro pozdravila huda bolečina v križu, katera se je čez dan samo še stopnjevala. Velikokrat pa mi niti ni dopuščala, da se obujem ali vozim avto. Moje življenje je postalo polno omejitev.

 

Zdravstvo mi ni ponujalo realne rešitve, zato sem jo začela iskati drugje; reiki, ponovna povezava in različna energetska zdravljenja. Vendar vse neuspešno. Ko sem izvedela za AEQ metodo® sem prišla na terapijo k Alešu. Sedaj je minilo šele slabe tri mesece od prvega obiska in moje življenje se vrača. Bolečina izginja. Izboljšuje pa se tudi moje življenje. Z vajami AEQ metode® ponovno povezujem svoj um in telo. Aleš mi je pomagal odkriti moje podzavestne vzorce, nekaj pa jih še vedno odkrivam sama skozi vaje. Vse bolj se zavedam svojega telesa in misli.

 

V veliko pomoč mi je bila tudi knjiga AEQ metode®, za katero menim da je odlično dopolnilo k terapijam in za domačo samopomoč. Knjigo bi priporočala, da je prebere vsak pred terapijami, saj bo tako lažje razumel kaj AEQ metoda® je. Čas terapije bo potekal bolj kvalitetno, saj bo osnove te vede že poznal. S tem mu bo ostalo več časa za pogovor z Alešom in račlenitev njegovih karakternih ovir, ki so vzrok za nastale bolečine, saj ima Aleš poleg AEQ metode® tudi ogromno vedenja o življenjskih modrosti.

 

Vsekakor pa je sedaj knjiga tudi moj priročnik za domačo prvo pomoč saj lahko z opisom in prikazom vaj odstranjujem tudi druge bolečine, kot so npr. glavobol in menstrualni krči. Vaje pomagajo!

 

Neskončno sem hvaležna Alešu, da me je sprejel in mi pokazal pot, kako si vrnem svoje življenje nazaj.

 

Hvala ti! Nataša, Ljubljana

 

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stopnje

 

Boleč hrbet

Image of a senior man having a back pain against white background

 

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor