BLOG

Kaj je razlog, da začnemo dihati neučikovito in zakaj je to sploh pomembno?

Dihanja se lahko v kateremkoli trenutku začnemo zavedati in nanj tudi vplivati. Tako lahko načrtno začnemo dihati pravilneje in tudi počutimo se bolje. Ko pa pozornost preusmerimo drugam se dihanje povrne nazaj v prvotno stanje. Poiskati je treba razlog, zaradi katerega se telo vedno znova vrača k nepravilnemu dihanju, ne gleda ne to, kako močno si želimo spremembe na bolje.

Do manipulacije dihalnega ritma najpogosteje pride v prvih letih odraščanja, kasneje pa ga le še okrepimo in ponotranjimo. Otrok je ob rojstvu nebogljen in rabi za svoj obstoj pomoč staršev. Naloga staršev je, da prepoznajo otrokove potrebe in za njih poskrbijo.

PREBERI VEČ »

Hiperstimulacija in trajajoči stres

Modrost pravi, da drevo ne more biti močnejše od svojih korenin. Dober sadjar bo zaviral in nadziral rast sadike, da tako doseže boljše razvijanje njenih korenin. S tem sicer zakasni prve sadeže in polno rodnost, a se mu…

PREBERI VEČ »

Celovitnost in zavestnost

Človek brez zavesti bi bil kot robot: popoln v svojem gibanju, niti giba preveč ali premalo ne bi napravil v brezpogojni usmerjenosti k cilju.

Bil bi brez čustev in občutkov, skrbno zaščiten pred bolečino. A ker človek ni stroj, je prav, da se tej svoji zavestnosti skrbno posveča. Zavedati se sebe nam je prirojeno in nam omogoča odločati se in izbirati. Bolj svobodni smo v telesu in duhu, lažje usmerjamo svoje življenje, medtem ko nas ignoranca naredi ujetnike začaranega kroga težav in bolezni.

Naš organizem je kompleksen in spreminjajoč se sistem, zato nas nenehno sili, da negujemo njegovo celovitost: da se ga v polnosti zavedamo in skušamo napredovati na vseh nivojih bivanja. Človekova zavest je tista, ki omogoči, da so vsi deli sistema učinkoviti in kooperativni. Zavedanje samega sebe je tisto, kar omogoča začutiti pomanjkljivosti v delovanju tega našega sistema, le nenehno učenje nas ubrani, da bi ne klonili pred težavami.

PREBERI VEČ »

Telo in podzavest

Telo in podzavest imata nalogo, da stanje čeprav navidezne homeostaze (proces, ki omogoča, da se fiziološki procesi in telesna zgradba organizma kljub večjim spremembam v okolici ne spreminjajo bistveno) kronično vzdržujeta. Predvsem…

PREBERI VEČ »

Primer Elvan Abeylegesse

Kondicijski trener turške tekaške reprezentance Nikola Borić me je prosil, da si ogledam rentgenske posnetke njegove varovanke Elvan, ki se je dva tedna pred tem udarila v levo koleno, med tem ko je stopala iz avta. Od takrat naprej je vidno spremenila gibanje med tekom, zato se je njen rezultat poslabšal. Vedno bolj je tožila zaradi bolečin v desni nogi in na desni strani medenice. Trener je še napisal, da ima občutek, kot da bi dekletu med tekom leva noga zaostajala. Poslali so mi tudi fotografijo in po drži njenega telesa je bilo jasno, da se nagiba na desno; njena hrbtenica je pretirano ukrivljena, njen trup zategnjen, zato se je med tekom zibala, kar je verjetno privedlo do ‘stres fraktur’, utrujenostnih mikro zlomov v desni nogi (na rentgenskih slikah so bile vidne razpoke na desni stegnenici, ki so bile, po mnenju radiologa iz Carigrada, posledice teka, sam pa sem videl, kako je pretirano obremenjevala desno nogo – pri teku na 42 km tako pride do mikro poškodb).

PREBERI VEČ »