POGOSTA VPRAŠANJA

Pogosta vprašanja v zvezi z AEQ Metodo

AEQ metoda je namenjena urejanju senzorno gibalne amnezije. Z njeno pomočjo si povrnemo zadovoljivo propriocepcijo, a le če vaje izvajamo zavestno in aktivno določen čas. Propriocepcija zagotavlja zavedanje gibanja, drže in spremembe ravnotežja, je sposobnost telesa, da razbere občutke položaja. Posebnost AEQ metode je urjenje zavedanja gibanja, ki je bilo okrnjeno ali se je bilo zmanjšalo zaradi različnih vzrokov. Somatske metode in pristope so razvijali zaradi potrebe ohranjanja učinkovitosti gibanja in dela ter lažjega preživetja. Človek se od nekdaj bori za preživetje, zato je pomembno, da ostaja zdrav. Ker sta bili dobra propriocepcija in kontrola prisotni pri večini, sistemi niso razvijali načinov za odpravo izgube propriocepcije in zavestnega nadzora. Njihovo izhodišče je bilo, da se človek že v otroštvu nauči, kako ob točno določenih gibih, ki potekajo ritualno in po določenem vrstnem redu, ohrani občutek in nadzor nad psihofizičnimi sposobnostmi tudi v starosti, s tem pa se izogne večini bolezni in izgubi učinkovitosti pri delu.

Psihični odzivi, ki jih v nas sprožajo dogodki vsakdana, se odražajo tudi v tonusu mišic. Mehkoba, elastičnost in voljnost ter učinkovitost niso samoumevno stanje organizma, slej ko prej postanejo cilj. Približujemo se mu z različnimi prijemi in zavestnimi odločitvami. Doseganje mehkobe je zato vsestransko in celovito delo na sebi. Klinična somatika je gotovo primeren del teh prizadevanj, ki pomagajo bolje razumeti sebe kot tudi lažje začutiti in razumeti zlato sredino v našem življenju. Pri primerjavi AEQ metode z drugimi somatskimi sistemi, ki večinoma izhajajo iz Azije, je dobro razumeti, da preplet telesa, možganov in okolja tvori naše celovito odzivanje, torej tudi odzivanje na različne somatske tehnike. Gre za preplet med nevrofiziološko in simbolno mrežo. Prva predstavlja fiziološke in nevrološke procese v telesu in možganih, ki pogojujejo različne vedenjske odzive. Druga pa simbolno imaginarno mrežo, v kateri se shranjuje vse akumulirano simbolno znanje v obliki znanosti, religije, filozofije. To mrežo oblikuje naše kulturno okolje, ki ga skozi življenje in učni proces znotraj določenega okolja ponotranjimo. V oblikovanju simbolno imaginarnega okolja igrajo pomembno vlogo konkretni, abstraktni in metaforični jezikovni pomeni, ki se povezujejo in prepletajo z izkušnjo. Naše izkušanje simbolnih pomenov vzhodnjaških veščin je zato pogosto nejasno, še posebej če nimamo učitelja, ki bi nam znal te pomene prevajati v naš simbolni sistem. Prav zato je AEQ metoda lahko toliko bolj učinkovita, ker so njene gibalne zahteve povezane s simboli, ki so izrasli iz našega kulturnega okolja.

*Propriocepcija je zavedanje gibanja iz mišičnih, kitnih in sklepnih virov. (Charles Scott Sherrington, 1906)

Najučinkoviteje je ob dobrem učitelju s certifikatom AEQ metodo®, nato obvezno naučeno ponavljamo doma. Vaje moramo izvajati redno. S tem krepimo pravilne gibalne vzorce ter pridobivamo zdrav odnos do telesa. Tako mišicam preprečujemo, da bi se ponovno zakrčile in se povrnile k slabim gibalnim vzorcem.

Ker je učenje metode AEQ zahtevno, je priporočljivo učitelja obiskati večkrat. Le tako bomo resnično začutili samozavedanje in odpravili senzorno motorično amnezijo.

Tudi na delavnicah, ki jih organizirajo učitelji AEQ metode različnih stopenj, se bomo osredotočali na različna področja. Med ostalim tudi:

• zakaj smo se začeli grbiti in kako to odpraviti,
• kako zmanjšati bolečine v hrbtu in vratu,
• kako zboljšati splošno počutje in dvigniti življenjsko energijo,
• kako izboljšati samopodobo in samozavest ter voditi svoj um in telo,
• kako omiliti in odpraviti boleče, neprijetne, neredne, predolge menstruacije,
• kako izboljšati spanje,
• kako zmanjšati kronične bolečine,
• povrniti si pravilno držo po porodu ter odpraviti bolečine hrbta in nog
• razumeti, zakaj je pri športu in rekreaciji izjemno pomembno povečati občutek za gibanje ter kontrolo nad gibi ter zakaj sploh izboljšati gibanje.

Na seznamu učiteljev AEQ metode® poiščite najprimernejšega učitelja. Za ogled učiteljev pritisnite TUKAJ

• 22 opisov somatskih gibov z slikami

• podrobno razloženi razlogi za nastanek senzorno motorične amnezije

• predstavljeni načini in priporočene vaje ter njihovo zaporedje za najbolj učinkovito odpravo kroničnih bolečin in težav

• AEQ metoda® in somatski gibi, opisani v knjigi, omilijo in v milejših oblikah odpravijo kronične bolečine in težave

Osnovni predpogoj za učenje AEQ metode je zagotovitev časa in pozornosti, ki ga lahko namenimo samo sebi. Le tako bomo spoznavali povezanost med zavestnim in telesnim. Pomanjkljiva zmožnost usmerjanja zavesti v telesna občutenja in gibanje je najpogostejši vzrok za kronične bolečine in njeno zmanjševanje zahteva vložek časa in pozornosti.

Včasih določene telesne vadbe ne prinesejo olajšanja, zato je koristno poizkusiti z metodo AEQ. Senzorno motorična amnezija namreč otežuje pravilno izvajanje gibov. Nepovezanost med telesom in umom pa vodi v pogosto pretiravanje, ki onemogoča boljše počutje in željeno izboljšanje. AEQ metoda omogoča boljšo določitev resničnega cilja in dinamično spreminjanje le tega skozi spremembe in rast s tem, ko omogoča in spodbuja vračanje medsebojne usklajenosti uma in telesa, s katero smo se že rodili. V zahodnih kulturah vse preradi pozabljamo, da telo niso zgolj organi, koža, mišice … Tudi um ne more predstavljati superiornega vidika človekovega obstoja, medtem ko naj bi mu telo zgolj služilo. Subjektivni del človeka, ki ga predstavljajo telesni občutki in čustva, je enako pomemben del sestavljanke, ki omogoči rešitev iz zanke, v katero se nas večina ujame.

AEQ metoda je nastala zaradi prenizke učinkovitosti klinične somatike in ostalih somatskih metod, ki sem jih spoznal in preučil pri svojem delu somatskega učitelja. Pridobljenemu znanju sem dodal potrebna znanja iz področij fizike, športa, biologije, psihologije, fascije, dihanja, razvoja otroka in vpliva staršev na razvoj otrokove osebnosti. Nov izboljšan in učinkovitejši pristop, ki je prilagojen današnjim razmeram, omogoča urejanje tudi najtežjih posledic kronično zakrčenih mišic.

Odvisno od jakosti in dolgotrajnosti težav. Spremembe občutite že po primerno izvedeni vaji, na delavnici, še najbolje pa po aktivnem učenju AEQ metode pri učitelju 3. ali višje stopnje. Poudariti pa moram, da je odprava kronično zakrčenih mišic dolgotrajen proces, saj je za to potrebno spremeniti delovanje celote, kar pa zahteva primeren čas in vztrajnost ter rednost. Čas, potreben za občutene dolgotrajne spremembe, se razlikuje glede na starost  in dolgotrajnost bolečin, ki lahko trajajo več let ali pa so še sveže.

Vsak si pa lahko pomaga pri spremebi življenja z znanjem, ki ga pridobi pri učenju AEQ metode, in spoznanji ki mu jih omogočijo AEQ vaje. Pomemben del teh je učenje pravilnega dihanja.

Metoda pomaga pri stanjih, ki so posledica izgube zmožnosti sprostitve mišic v mehko sproščeno stanje takrat, ko mišična napetost ni primerna. Ko se zjutraj redno zbujate bolj utrujeni, kot ste zvečer šli spat, je potrebno razmisliti, da bi se spopadli s stanjem senzorno motorične amnezije. Večina kroničnih bolečin izvira iz stanja senzorno motorične amnezije in njegovo zmanjševanje pozitivo vpliva na njihovo odpravo.

Z učenjem razumevanja telesnih in umskih procesov ter razlogov za nastanek senzorno motorične amnezije večamo sposobnost zavesti, da spreminja senzorno motorične povratne zanke med zavestjo in telesom. Skozi AEQ dihanje večamo jakost občutkov, volje ter energije, potrebnih za spremembo gibanja in vedenja. Skozi aktivno učenje in AEQ vaje zmanjšujemo ločenost med telesom in zavestjo, ki je nastala v preteklosti in povzročila izgubo sposobnosti zavestnega nadzora nad mišično napetostjo.

Aktivno učenje pri učitelju 3. ali višje stopnje omogoča natančneje usmerjati pozornost. Učimo se zavedanja dogajanja v delih telesa, ki so v preteklosti zamrznili in otrdeli zaradi določenih travm. Skozi posebne protokole si močno povečamo zavedanje in nadzor nad gibanjem. Bolje se zavedamo, kako telesni občutki in čustvena stanja vplivajo na delovanje uma, na naše odločitve in dejanja. Aktivno učenje je potrebno pri močnejših stanjih kroničnih zakrčenosti in kroničnih bolezni.

AEQ vaje je potrebo redno izvajati, da se s tem dovolj pogosto spreminja zavesten odnos do telesa in gibanja, da sprostimo pretirano mišično napetost in postopoma prenesemo nove gibalne vzorce ter telesne reakcije tudi v podzavest. Na ta način odpravimo senzorno motorično amenzijo.

AEQ: aequitas je latinski koncept pravice, enakosti, skladnosti, simetrije ali poštenosti.