OSNOVE AEQ | Kaj se lahko skozi izvajanje somatskih gibov nauči

Kaj se lahko skozi izvajanje somatskih gibov naučimo o učinkovitejšem življenju?

  

Kako biti učinkovitejši v vašem življenju, delu, razmerju, športu itd.

 

AEQ metoda® temelji na procesu povečanja občutka in nadzora nad gibanjem mišic, ki zajema temeljito samoopazovanje in spoznavanje samih sebe na podlagi vzorcev izvajanja somatskih gibov.  Ne spoznavamo tega, kdo mislimo ali so nam rekli, da smo, ampak to, kdo smo v resnici.  Spoznavamo torej svoj pravi jaz in stvari, ki so nam všeč oziroma nam niso.  Pomaga nam ugotoviti, kaj nam je všeč in kaj ne, česa nas je strah, katere so naše dobre in slabe navade.

 

Pri korak do odkrivanja tega, kdo želite postati, je to, da ugotovite, kdo ste trenutno.

 

 

Vse je odvisno od vas in samo vas.

 

Ko izvajate somatski gib je vse odvisno samo od vas. Če nekdo drug izvaja gib namesto vas vam to ne bo pomagalo.

To, da je vse odvisno od vas in samo vas, je zastrašujoče, hkrati pa vam lahko vlije veliko moč. Lahko je reči, da vas nekdo nadzira oziroma da je odgovoren za vaš uspeh ali neuspeh.  

 

To vzame odgovornost z vaših ramen.  V resnici ste zgolj vi razlog, da ste na tej točki v življenju, kjer ste.  Do tega lahko zavzamete negativno stališče ali pa se odločite, da je to nekaj najbolj pozitivnega, kar imate v življenju.  Pri tem, ali se želite pohvaliti ali si priznati poraz, gre predvsem zato, kako močno si to želite ali želite prevzeti nadzor nad tem.

 

 

Zgolj dodajanje več moči in sile ni najboljša rešitev.

 

Ko izvajate somatsko vajo vam več sile prinese bolečino in utrujenost, več občutka pa užitek in sprostitev čeprav izvedete isti gib.

 

Dejstvo je, da se noben spor nikoli ne razreši tako, kot si želimo.  Zakaj? Pri sporu gre preprosto zato, da imata dve strani različna mnenja, obe pa želita prepričati druga drugo, da imata prav.  Redko je mogoče najti želeno rešitev.  Kaj torej običajno storimo? Še bolj silovito zagovarjamo svoje stališče.  V skladu z inercijo pa eni sili nasprotuje enaka sila, torej ko okrepimo svoje stališče, bo to storila tudi nasprotna stran, kar nas ne pripelje nikamor. Ko imate težave z več sile, običajno situacije ne vidite takšne, kakršna je v resnici.  

 

Namesto da uporabite silo, poskusite uporabiti razum, občutek in analizo situacije. Ohranite zavestni nadzor nad situacijo, s tem povečate možnosti za ugodno rešitev problema z minimalnim trudom.

 

 

Vsako težavo ali vprašanje je lažje rešiti, če razmišljamo bolj zavestno, uporabimo izkušnje in modrost.

 

Ko izvajamo somatski gib z zavesno pozornostjo in željo povečati občutek in nadzor nad gibom hitro odkrijemo kako lahko isti gib (delo) izvedemo bolje, učinkoviteje in varneje.

 

Ali se hitro odzovete, ko vam kdo kaj reče? Težava je v tem, da lahko zamudite najboljše priložnosti, če si ne vzamete časa za razmislek o celotni situaciji. Ko se namesto z namero odzovemo z reakcijo, je težko doseči želeni odziv.  Kaj to pomeni? To pomeni, da si vzamemo čas za razmislek o dejanskem vprašanju ali situaciji, preden se odločimo reagirati.  S tem oklestimo vsako situacijo čustev in nerazumnosti, zato da lahko ugotovimo, kaj je njeno bistvo, in poiščemo pravo rešitev.

 

Dogodkov iz svoje preteklosti ne moremo povezati, če pogled usmerjamo samo v prihodnost; namreč če želimo očistiti pretekle travme in boleča čustva, je razmislek za nazaj potreben. Torej se bom naprej premaknili lahko le, če bomo v sebi uredili občutke, ki so nas težili v preteklosti in so se nam zapisali v zavest in tudi nezavedno.

 

Somatski gibi so učinkovit način povezovanja uma in telesa. Na podlagi razmisleka lahko povežemo pretekla izkustva med seboj, razvozlamo vzorce in s te perspektive bomo pretekle dogodke lažje razumeli. To nam bo pomagalo sedanjost pogledati v drugačni luči in bolj optimistično bomo lahko zrli v prihodnost. Če preveč živimo v preteklosti, ne usmerjamo dovolj pozornosti v ta trenutek in nikakor ne moremo učinkovito živeti za boljši jutri, če premalo, pa nimam dobre popotnice za naprej.

 

Telo se odziva na nepredelane travme in dušne bolečine, ki se jih zavedamo s staranjem.

 

Tudi če je oziranje nazaj v preteklost včasih boleče, je nujno za bistvene postopne spremembe.  

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode, učitelj klinične somatike

 

Kaj se lahko skozi izvajanje somatskih gibov nauči

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor