OSNOVE AEQ

Osnove AEQ metode

 

LASTNA, NAŠA ODGOVORNOST


O našem psihofizičnem počutju odločajo življenjski stil, mentalno zdravje in okolje, česar se vsi zavedamo. Za marsikoga pa bo novo spoznanje, da zaradi ponavljajoče se mišične napetosti, nepravilnega dihanja in slabega zavedanja telesa upada kakovost našega življenja.

Preberi vse

LASTNA, NAŠA ODGOVORNOST

, 09.04.2020

O našem psihofizičnem počutju odločajo življenjski stil, mentalno zdravje in okolje, česar se vsi zavedamo. Za marsikoga pa bo novo spoznanje, da zaradi ponavljajoče se mišične napetosti, nepravilnega dihanja in slabega zavedanja telesa upada kakovost našega življenja. tukaj.

Osnovni principi AEQ metode


Skozi večletno prakso opažam, da je 80 do 90% kroničnim bolečinam vzrok senzorno-motorična amnezija (SMA). To je stanje, v katerem senzorno-motorični nevroni cerebralnega korteksa izgubijo del sposobnosti zaznavanja in nadzora skeletnih mišic.

Preberi vse

Osnovni principi AEQ metode

, 14.06.2019

Skozi večletno prakso opažam, da je 80 do 90% kroničnim bolečinam vzrok senzorno-motorična amnezija (SMA). To je stanje, v katerem senzorno-motorični nevroni cerebralnega korteksa izgubijo del sposobnosti zaznavanja in nadzora skeletnih mišic. tukaj.

Dihanje in AEQ metoda®


Sprejemanje/dajanje, odpiranje/zapiranje, širjenje/krčenje so pojmi, primerljivi z dihanjem - vdih/izdih.

Namen dihanja je, da čim bolj učinkovito izmenjavamo pline med zrakom in krvjo v pljučih. Kisik iz zraka, ki je za človeka najpomembnejša snov, postane tako dostopen

Preberi vse

Dihanje in AEQ metoda®

, 14.10.2018

Sprejemanje/dajanje, odpiranje/zapiranje, širjenje/krčenje so pojmi, primerljivi z dihanjem - vdih/izdih.

Namen dihanja je, da čim bolj učinkovito izmenjavamo pline med zrakom in krvjo v pljučih. Kisik iz zraka, ki je za človeka najpomembnejša snov, postane tako dostopen tukaj.

Ločenost


Čeprav ima človek enako osnovno telesno strukturo in funkcijo kot ostali sesalci, je edini sesalec, ki je popolnoma uravnotežen v pokončni drži. Osnova zanjo je povečana vloga in moč ritne mišice. Pokončna drža je izpostavila njegove ranljive dele telesa (trebuh, vrat, mednožje) svetu. Tako izpostavljen se je pričel močneje zavedati čustev...

Preberi vse

Ločenost

, 13.10.2018

Čeprav ima človek enako osnovno telesno strukturo in funkcijo kot ostali sesalci, je edini sesalec, ki je popolnoma uravnotežen v pokončni drži. Osnova zanjo je povečana vloga in moč ritne mišice. Pokončna drža je izpostavila njegove ranljive dele telesa (trebuh, vrat, mednožje) svetu. Tako izpostavljen se je pričel močneje zavedati čustev... tukaj.

AEQ metoda® izobraževanje


AEQ metodno® izobraževanje je proces, ki širi razpon našega zavedanja in svobodne volje. Za začetnika klinične somatike velja Moshe Feldenkrais, s svojimi metodami pa so jo utemeljili in uporabljali Elsa Gindler, F. Mathias Alexander, Gerda Alexander in Thomas Hanna. Klinično somatiko uporablja množica sodobnih terapevtov. Tehnike klinično somatskega izobraževanja, ki jih poučujejo ti terapevti, so primerne za odpravo vseh oblik čutno-gibalne amnezije, vključno s paralizo.

Preberi vse

AEQ metoda® izobraževanje

18.1.2015, 01.03.2017

AEQ metodno® izobraževanje je proces, ki širi razpon našega zavedanja in svobodne volje. Za začetnika klinične somatike velja Moshe Feldenkrais, s svojimi metodami pa so jo utemeljili in uporabljali Elsa Gindler, F. Mathias Alexander, Gerda Alexander in Thomas Hanna. Klinično somatiko uporablja množica sodobnih terapevtov. Tehnike klinično somatskega izobraževanja, ki jih poučujejo ti terapevti, so primerne za odpravo vseh oblik čutno-gibalne amnezije, vključno s paralizo. tukaj.

Celovitost in zavestnost


Človek brez zavesti bi bil kot robot: popoln v svojem gibanju, niti giba preveč ali premalo ne bi napravil v brezpogojni usmerjenosti k cilju. Bil bi brez čustev in občutkov, skrbno zaščiten pred bolečino. A ker človek ni stroj, je prav, da se tej svoji zavestnosti skrbno posveča. Zavedati se sebe nam je prirojeno in nam omogoča odločati se in izbirati. Bolj svobodni smo v telesu in duhu, lažje usmerjamo svoje življenje, medtem ko nas ignoranca naredi ujetnike začaranega kroga težav in bolezni.

Preberi vse

Celovitost in zavestnost

10.5.2015, 28.02.2017

Človek brez zavesti bi bil kot robot: popoln v svojem gibanju, niti giba preveč ali premalo ne bi napravil v brezpogojni usmerjenosti k cilju. Bil bi brez čustev in občutkov, skrbno zaščiten pred bolečino. A ker človek ni stroj, je prav, da se tej svoji zavestnosti skrbno posveča. Zavedati se sebe nam je prirojeno in nam omogoča odločati se in izbirati. Bolj svobodni smo v telesu in duhu, lažje usmerjamo svoje življenje, medtem ko nas ignoranca naredi ujetnike začaranega kroga težav in bolezni. tukaj.

Nadzor nad mišicami


Nadzor nad mišicami ne obeta le izboljševanja sposobnosti mišične kontrakcije, pač pa tudi sproščanja (daljšanja) mišic, oboje je enako pomembno. Z nadzorom se naučimo tudi selektivne uporabe mišic, kar omogoča optimalen gib.

Preberi vse

Nadzor nad mišicami

22.12.2016, 27.02.2017

Nadzor nad mišicami ne obeta le izboljševanja sposobnosti mišične kontrakcije, pač pa tudi sproščanja (daljšanja) mišic, oboje je enako pomembno. Z nadzorom se naučimo tudi selektivne uporabe mišic, kar omogoča optimalen gib. tukaj.

Entropija in smisel bolečine


Entropija (2. zakon termodinamike) je razpad sistema in kaos. Je časovno, gravitacijsko, evolucijsko pogojeno spreminjanje kompleksnega v enostavno. Pomeni spremembo na slabše v manjšo urejenost in kompleksnost. Je tendenca k posplošitvi z zmanjšanjem razvejanosti in notranje hierarhije sistema do popolnega izenačenja z najnižjo vrednostjo (smrt). Večja kot je urejenost, manjša je entropija in obratno. Pri človeku se od spočetja naprej urejenost veča in s tem se veča prilagodljivost, uporabnost in kompleksnost.

Preberi vse

Entropija in smisel bolečine

28.8.2016, 26.02.2017

Entropija (2. zakon termodinamike) je razpad sistema in kaos. Je časovno, gravitacijsko, evolucijsko pogojeno spreminjanje kompleksnega v enostavno. Pomeni spremembo na slabše v manjšo urejenost in kompleksnost. Je tendenca k posplošitvi z zmanjšanjem razvejanosti in notranje hierarhije sistema do popolnega izenačenja z najnižjo vrednostjo (smrt). Večja kot je urejenost, manjša je entropija in obratno. Pri človeku se od spočetja naprej urejenost veča in s tem se veča prilagodljivost, uporabnost in kompleksnost. tukaj.

Kaj se lahko skozi izvajanje somatskih gibov naučimo o učinkovitejšem življenju?


Kako biti učinkovitejši v vašem življenju, delu, razmerju, športu itd.AEQ metoda® temelji na procesu povečanja občutka in nadzora nad gibanjem mišic, ki zajema temeljito samoopazovanje in spoznavanje samih sebe na podlagi vzorcev izvajanja somatskih gibov.

Preberi vse

Kaj se lahko skozi izvajanje somatskih gibov naučimo o učinkovitejšem življenju?

17.4.2016, 25.02.2017

Kako biti učinkovitejši v vašem življenju, delu, razmerju, športu itd.AEQ metoda® temelji na procesu povečanja občutka in nadzora nad gibanjem mišic, ki zajema temeljito samoopazovanje in spoznavanje samih sebe na podlagi vzorcev izvajanja somatskih gibov. tukaj.

Senzorno motorna amnezija


Refleks ima, tako kot vsak biološki proces, čutno zaznavno in gibalno komponento. Kadar nam preide v navado – postane nehotena reakcija -, to pomeni, da smo izgubili zavestni nadzor nad določenim gibom ali vrsto gibanja in zavedno ter čutno zaznavanje tega istega giba ali gibanja. Takemu stanju pravimo senzorno-motorna ali čutno-gibalna amnezija in je pri človeku vsesplošno prisoten pojav, ki nastane kot posledica dolgoročne izpostavljenosti stresnim dejavnikom predvsem pomanjkanju časa.

Preberi vse

Senzorno motorna amnezija

17.1.2015, 24.02.2017

Refleks ima, tako kot vsak biološki proces, čutno zaznavno in gibalno komponento. Kadar nam preide v navado – postane nehotena reakcija -, to pomeni, da smo izgubili zavestni nadzor nad določenim gibom ali vrsto gibanja in zavedno ter čutno zaznavanje tega istega giba ali gibanja. Takemu stanju pravimo senzorno-motorna ali čutno-gibalna amnezija in je pri človeku vsesplošno prisoten pojav, ki nastane kot posledica dolgoročne izpostavljenosti stresnim dejavnikom predvsem pomanjkanju časa. tukaj.

Tipični refleksni vzorci


Thomas Hanna je prepoznal in definiral tri splošne refleksne vzorce, ki so adaptacija človeka na stres. Vsak od nas jih lahko prepozna in občuti. A četudi so za človeka značilni, ni nujno, da se jih zaveda. Ti vzorci imajo tako dobro kot škodljivo plat. Ko se pojavi ustrezen vzrok ali potreba, se določen refleks aktivira.

Preberi vse

Tipični refleksni vzorci

15.1.2015, 23.02.2017

Thomas Hanna je prepoznal in definiral tri splošne refleksne vzorce, ki so adaptacija človeka na stres. Vsak od nas jih lahko prepozna in občuti. A četudi so za človeka značilni, ni nujno, da se jih zaveda. Ti vzorci imajo tako dobro kot škodljivo plat. Ko se pojavi ustrezen vzrok ali potreba, se določen refleks aktivira. tukaj.

Refleks zelene luči


Sprožitev refleksa zelene luči aktivira mišice zadnje strani telesa, ki opravljajo raztezanje. Telo poprime držo vojaka, pripravljenega za akcijo in spremembo. Hrbet se usloči, ritne in zadnje stegenske mišice in meča napnejo, ramena potegnejo nazaj, glava dvigne. Običajne težave, ki jih povzroča refleks zelene luči, so: išias, bolečine v spodnjem delu hrbta, bolečine v vratu in ramenih, hernije diska in bolečine v čeljusti ter napetostne glavobole, če naštejem samo najbolj pogoste.

Preberi vse

Refleks zelene luči

4.11.2014, 22.02.2017

Sprožitev refleksa zelene luči aktivira mišice zadnje strani telesa, ki opravljajo raztezanje. Telo poprime držo vojaka, pripravljenega za akcijo in spremembo. Hrbet se usloči, ritne in zadnje stegenske mišice in meča napnejo, ramena potegnejo nazaj, glava dvigne. Običajne težave, ki jih povzroča refleks zelene luči, so: išias, bolečine v spodnjem delu hrbta, bolečine v vratu in ramenih, hernije diska in bolečine v čeljusti ter napetostne glavobole, če naštejem samo najbolj pogoste. tukaj.

Refleks rdeče luči


Refleks rdeče luči je nasproten refleksu zelene luči in je skupen vsem živim bitjem s hrbtenico. Služi kot obramba pred nenadno spremembo ali nevarnostjo. Ob nenadnem glasnem poku ali ropotu se aktivira in pokrči mišičje sprednje strani telesa. Trebušna mišica se skrajša, napnejo se prsne mišice, ki glavo potegnejo naprej, napnejo se notranje stegenske mišice, poveča se pritisk na mehur. Ob stalno prižganem refleksu rdeče luči postane drža starikava, nagnjena naprej, z grbo ter kurjim vratom.

Preberi vse

Refleks rdeče luči

4.11.2014, 21.02.2017

Refleks rdeče luči je nasproten refleksu zelene luči in je skupen vsem živim bitjem s hrbtenico. Služi kot obramba pred nenadno spremembo ali nevarnostjo. Ob nenadnem glasnem poku ali ropotu se aktivira in pokrči mišičje sprednje strani telesa. Trebušna mišica se skrajša, napnejo se prsne mišice, ki glavo potegnejo naprej, napnejo se notranje stegenske mišice, poveča se pritisk na mehur. Ob stalno prižganem refleksu rdeče luči postane drža starikava, nagnjena naprej, z grbo ter kurjim vratom. tukaj.

Refleks travme


Ta refleks nastane zaradi nesreče ali poškodbe, lahko pa tudi kot odgovor telesa na prežečo nevarnost. Velikokrat se pojavi kot posledica nesimetričnih obremenitev (natakarji) ali specifičnih adaptacij pri delu ali športu. Pri zlomu noge na primer se mišice na nasprotni strani trupa napnejo, da bi prevzele obremenitve namesto poškodovane nog...

Preberi vse

Refleks travme

4.11.2013, 20.02.2017

Ta refleks nastane zaradi nesreče ali poškodbe, lahko pa tudi kot odgovor telesa na prežečo nevarnost. Velikokrat se pojavi kot posledica nesimetričnih obremenitev (natakarji) ali specifičnih adaptacij pri delu ali športu. Pri zlomu noge na primer se mišice na nasprotni strani trupa napnejo, da bi prevzele obremenitve namesto poškodovane nog... tukaj.

Zamrznitveni odziv


Zamrznitveni odziv, nastane ob hkratni aktivaciji simpatičnega in parasimpatičnega stanja avtonomnega živčnega sistema. Do nje pride, ko limbični sistem zazna, da ni primeren ne beg ne boj in da je smrtna nevarnost realna...

Preberi vse

Zamrznitveni odziv

, 19.02.2017

Zamrznitveni odziv, nastane ob hkratni aktivaciji simpatičnega in parasimpatičnega stanja avtonomnega živčnega sistema. Do nje pride, ko limbični sistem zazna, da ni primeren ne beg ne boj in da je smrtna nevarnost realna... tukaj.

Spreminjanje uma


Konvencionalni pristopi pri odpravljanju napak v telesu, ki jih občutimo kot kronične bolečine, omejitve gibanja ali kot neučinkovito gibanje, izhajajo iz strukture telesa ter spoznanjih o delovanju mišic in telesnih procesov. Kemične spojine, ki spadajo v medicinsko doktrino, in krepitev mišičnih skupin ter največkrat dolgotrajni rehabilitacijski postopki pa so pogosto invazivni posegi v telo. Običajno prinesejo samo kratkotrajne spremembe na bolje ter dolgoročno slabšanje zdravja. Radi rečemo: kriva je genetika in spremembe na slabše so ”normalne in neizogibne”.

Preberi vse

Spreminjanje uma

17.10.2014, 18.02.2017

Konvencionalni pristopi pri odpravljanju napak v telesu, ki jih občutimo kot kronične bolečine, omejitve gibanja ali kot neučinkovito gibanje, izhajajo iz strukture telesa ter spoznanjih o delovanju mišic in telesnih procesov. Kemične spojine, ki spadajo v medicinsko doktrino, in krepitev mišičnih skupin ter največkrat dolgotrajni rehabilitacijski postopki pa so pogosto invazivni posegi v telo. Običajno prinesejo samo kratkotrajne spremembe na bolje ter dolgoročno slabšanje zdravja. Radi rečemo: kriva je genetika in spremembe na slabše so ”normalne in neizogibne”. tukaj.

Naučimo se spremeniti svoje vzorce gibanja


Pomislite, kako bi hodili, če bi nas v levo stopalo pičila čebela. Bi obe nogi obremenjevali enakomerno ali pa bi morda levo nogo »pazili« in temu primerno bolj obremenili desno?

Preberi vse

Naučimo se spremeniti svoje vzorce gibanja

, 17.02.2017

Pomislite, kako bi hodili, če bi nas v levo stopalo pičila čebela. Bi obe nogi obremenjevali enakomerno ali pa bi morda levo nogo »pazili« in temu primerno bolj obremenili desno? tukaj.

Pravo učenje skozi AEQ vaje


Neuspeh ne obstaja, če ste se iz napake nekaj naučili in namenili spremeniti se. To imejte na umu in dosegli boste več. V bistvu boste lahko tako dosegli vse, kar si boste zamislili, kar je realno dosegljivo, če si boste za to le vzeli dovolj časa ter vložili primerno količino energije, pozornosti in znanja. Na ta proces glejte tako, da v življenu ne doživljamo neuspehov, ampak ustvarjamo rezultate, na katerih se potem učimo in spreminjamo na bolje.

Preberi vse

Pravo učenje skozi AEQ vaje

, 17.02.2017

Neuspeh ne obstaja, če ste se iz napake nekaj naučili in namenili spremeniti se. To imejte na umu in dosegli boste več. V bistvu boste lahko tako dosegli vse, kar si boste zamislili, kar je realno dosegljivo, če si boste za to le vzeli dovolj časa ter vložili primerno količino energije, pozornosti in znanja. Na ta proces glejte tako, da v življenu ne doživljamo neuspehov, ampak ustvarjamo rezultate, na katerih se potem učimo in spreminjamo na bolje. tukaj.

AEQ vaje®


Pri AEQ vajah® izboljšujemo povezavo um-telo, izboljšujemo občutek ter nadzor nad mišicami in iščemo najlažji trenutno možen način za izvedbo gibov ki jih vaja vsebuje.Bolečine ter gibalne omejitve običajno nastanejo zaradi premočne podzavestne blokade samoizražanja. Samoizražanje ki je mogoče samo skozi gibanje je skozi življenje potrebno imeti pod primernim samonadzorom, ki se ga učimo večino otroštva...

Preberi vse

AEQ vaje®

, 16.02.2017

Pri AEQ vajah® izboljšujemo povezavo um-telo, izboljšujemo občutek ter nadzor nad mišicami in iščemo najlažji trenutno možen način za izvedbo gibov ki jih vaja vsebuje.Bolečine ter gibalne omejitve običajno nastanejo zaradi premočne podzavestne blokade samoizražanja. Samoizražanje ki je mogoče samo skozi gibanje je skozi življenje potrebno imeti pod primernim samonadzorom, ki se ga učimo večino otroštva... tukaj.

Aktivna terapija AEQ metode®


S pomočjo AEQ metode® odpravimo senzorno-motorno amnezijo in se naučimo zavestno usmerjati telesne gibe; občutke ob gibanju se naučimo zaznavati do meje, ko jih lahko tudi nadzorujemo; razvijamo senzibilnost za čutenje telesa. Za vse našteto se je kot najbolj učinkovita izkazala aktivna terapija AEQ metode®. Temelji na izkušnji sodelovanja med stranko, ko ta leži na mizi, in terapevtom.

Preberi vse

Aktivna terapija AEQ metode®

17.10.2014, 15.02.2017

S pomočjo AEQ metode® odpravimo senzorno-motorno amnezijo in se naučimo zavestno usmerjati telesne gibe; občutke ob gibanju se naučimo zaznavati do meje, ko jih lahko tudi nadzorujemo; razvijamo senzibilnost za čutenje telesa. Za vse našteto se je kot najbolj učinkovita izkazala aktivna terapija AEQ metode®. Temelji na izkušnji sodelovanja med stranko, ko ta leži na mizi, in terapevtom. tukaj.

Pendikulacija


Za AEQ metodo® je značilna pendikulacija, s katero si povrnemo občutek za nadzor nad mišicami in izboljšamo določen gibalni vzorec. Pendikulacija je aktivni pristop do reševanja izgube nadzora nad mišicami, napravimo jo v treh fazah.

Preberi vse

Pendikulacija

17.10.2014, 14.02.2017

Za AEQ metodo® je značilna pendikulacija, s katero si povrnemo občutek za nadzor nad mišicami in izboljšamo določen gibalni vzorec. Pendikulacija je aktivni pristop do reševanja izgube nadzora nad mišicami, napravimo jo v treh fazah. tukaj.

Gibanje temelji na principu "od središča telesa proti periferiji"


Struktura telesa, oblika medenice in stanje najmočnejših osrednjih mišic nam povedo, da gibanje telesa izvira iz središča telesa in se širi proti periferiji . Pri klinični somatiki se gibalne nepravilnosti na periferiji (vrat, komolca, rami, kolena, stopali … ) rešujejo z delom in učenjem pravilnih gibov v centru telesa (boki, hrbet, trebuh ter trup kot celota). Šele ko se spremenita kontrola in občutek v centru telesa, se posvetimo periferiji ter odpravimo, kar je še ostalo nepravilnosti. Vsi ti pravilno naučeni gibi pa morajo počasi preiti v gibalni vzorec.

Preberi vse

Gibanje temelji na principu "od središča telesa proti periferiji"

17.10.2014, 13.02.2017

Struktura telesa, oblika medenice in stanje najmočnejših osrednjih mišic nam povedo, da gibanje telesa izvira iz središča telesa in se širi proti periferiji . Pri klinični somatiki se gibalne nepravilnosti na periferiji (vrat, komolca, rami, kolena, stopali … ) rešujejo z delom in učenjem pravilnih gibov v centru telesa (boki, hrbet, trebuh ter trup kot celota). Šele ko se spremenita kontrola in občutek v centru telesa, se posvetimo periferiji ter odpravimo, kar je še ostalo nepravilnosti. Vsi ti pravilno naučeni gibi pa morajo počasi preiti v gibalni vzorec. tukaj.

Gibanje temelji na sodelovanju agonistov in antagonistov


Pri gibanju je soudeleženih več mišic hkrati. Gibanje je kontrolirano s senzorno motornim sistemom, ki je temelji na sodelovanju ( sinergiji) mišic udeleženih oz. potrebnih za izvedbo določenega giba (agonistov in antagonistov).

Preberi vse

Gibanje temelji na sodelovanju agonistov in antagonistov

20.4.2014, 12.02.2017

Pri gibanju je soudeleženih več mišic hkrati. Gibanje je kontrolirano s senzorno motornim sistemom, ki je temelji na sodelovanju ( sinergiji) mišic udeleženih oz. potrebnih za izvedbo določenega giba (agonistov in antagonistov). tukaj.

Enourni pogovor o osnovah AEQ metode®


Za boljše in lažje razumevanje AEQ metode® in AEQ klinične somatike vam priporočam ogled oddaje o AEQ klinični somatiki. Vabljeni!

Preberi vse

Enourni pogovor o osnovah AEQ metode®

29.3.2017, 11.02.2017

Za boljše in lažje razumevanje AEQ metode® in AEQ klinične somatike vam priporočam ogled oddaje o AEQ klinični somatiki. Vabljeni! tukaj.

Napredovanje


Od trenutka, v katerem se odločite za spremembo, do dokaza, da ste jo resnično izvedli, poteka obdobje prehoda. Nihate med starim in novim. Nihate naprej in nazaj med tistim kar je bilo, in tistim, kakršni bi radi bili ali kar bi radi imeli. Proces je popolnoma naraven in normalen. Pogosto slišim ljudi reči: ”vse to mi je poznano.” Moj odgovor je ”pa vztrajate?”

Preberi vse

Napredovanje

9.3.2014, 03.02.2017

Od trenutka, v katerem se odločite za spremembo, do dokaza, da ste jo resnično izvedli, poteka obdobje prehoda. Nihate med starim in novim. Nihate naprej in nazaj med tistim kar je bilo, in tistim, kakršni bi radi bili ali kar bi radi imeli. Proces je popolnoma naraven in normalen. Pogosto slišim ljudi reči: ”vse to mi je poznano.” Moj odgovor je ”pa vztrajate?” tukaj.

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor