Mnenja udeležencev izobraževanja AEQ metode®

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

SPOZNANJA IN RAZUMEVANJE 1. STOPNJE AEQ METODE
 
Že nekaj let se potapljam v svoj notranji svet in želim razumeti zakaj delujemo tako kot delujemo in zakaj čutimo tako kot čutimo. AEQ metoda ponuja in pomaga pri razumevanju le tega, v bistvu je še veliko več, saj s pomočjo fizike, psihologije, fiziologije in anatomije ter predvsem občutenja lastnega telesa zaznaš najprej svoje realno stanje in koliko je telo v resnici povezan z umom ter kolikšen je odmik realnosti od željenega stanja. Z zavestnim učenjem, občutenjem in usmerjanjem pozornosti v čim bolj učinkovito in urejeno gibanje pa postopoma spremenimo lastne podzavestne vzorce in tako lahko začenjamo uresničevati svoje cilje in s tem polno ter radostno življenje.
 
Vsaka bolečina in neurejeno gibanje kaže na entropijo v telesu in prisotnost senzomotorične atrofije. Senzorna motorična atrofija pomeni, da smo izgubili nadzor nad določenim gibom in tega niti ne čutimo. Zaradi SMA (senzorne informacije iz telesa ne pridejo v zavesten del živčnega sistema) ne moremo zavestno občutiti in posledično tudi ne nadzirati delov telesa kar vodi v toge in neodzivne mišice ter neusklajeno gibanje kar pa posledično slej ali prej pripelje do bolečine.
 
SMA je v večji ali manjši meri prisotna pri vseh ljudeh v razvitem svetu zaradi hitrega načina življenja, napredka in udobja, ki je pripeljalo do tega, da pozornosti ne usmerjamo več toliko v telo ter njegovo učinkovito gibanje ampak v napredek zunaj telesa. Poleg tega so v teh kronično zakrčenih mišicah prisotne tudi stresne situacije iz otroštva, dolgotrajne enakomerne obremenitve, razne poškodbe zaradi katerih se nam je spremenil vzorec gibanja in težke travmatične izkušnje. Ja, naše telo ima spomin in vse to vpliva na naše vedenje, odzivanje in doživljanje življenja, če se tega zavedamo ali ne. Šele, ko se zavedamo trenutnega realnega stanja, ko nekaj zaznamo, šele takrat lahko nastopi pot k spremembi. Pot s pomočjo AEQ metode je trajna in celostna, vendar pa tudi težka in naporna in soočanje s podzavestnimi vzorci ni nikoli prijetno. Z AEQ vajami se potapljamo v globine telesa in ponovno dobivamo nazaj svoje izgubljene dele, ki smo jih nekje na poti zaradi različnih situacij izgubili…. In boljši kot imaš stik s telesom, več odgovorov najdeš v sebi in manj iščeš zunaj sebe.
 
Um (ego) prevrtava le stare in znane komade, stik s telesom pa nam prebuja nove in sveže melodije.
 
S pomočjo AEQ vaj simuliramo tri splošne refleksne vzorce, ki so adaptacija človeka na stres. Vsak od teh refleksov je koristen, vendar zaradi predolge izpostavljenosti se ti vzorci zapišejo v podzavest in tako gibanje in delovanje ni več pod našim zavestnim nadzorom in zato postane neprimerno in vodi v entropijo. Refleks zelene, rdeče in refleks travme določajo značilna drža in z njo povezano gibanje ter tudi vedenje. Sama sem pri sebi opazila, da imamo večinoma en refleks, ki nas najbolj zaznamuje, pod njim pa se kasneje, ko se v določeni mišični skupini SMA zmanjša lahko pokaže tudi drug refleks. In tako sem opazila, kako sem s korekcijo drže, da ne bi bila preveč očitno v rdeči luči, prigarala tudi refleks zelene luči.
 
Opazila sem, kako z izvajanjem AEQ vaj in rahlanjem SMA sočasno na plan privrejo tudi težka čustva. Predvsem sem bila v stiku z jezo, ki jo je sprožal moj partner, izvirala pa iz zapostavljenosti v otroštvu. Že to spoznanje, da partner v resnici ni ničesar kriv, lahko olajša in pospeši predelavo tega vzorca. Pod tem vzorcem sem predvsem na predelu diafragme občutila kot neko zlepljenost, ki mi ne pusti, da se ponosno zravnam, ne pusti, da polno vdihnem in polno zaživim. Ne pusti mi, da stopim v ospredje, ker moj dom v otroštvu je bil dom nevidnosti, nepomembnosti. Tu v diafragmi se skriva strah, strah pred polnim in radostnim življenjem.
 
Šele ko na sebi res občutiš in povežeš telesno stanje z situacijo iz otroštva oz podzavestnim vzorcem, se za trenutek potopiš in podoživiš bolečino, ki si je bil deležen, šele tako lahko v polnosti dojameš kako pomembno je res prvih nekaj let otroštva in kako absolutno otroci dojemajo svoje starše. In šele takrat bi bili v resnici primerni za starševstvo!
Vsi bežimo pred bolečino, najlažje je pojesti tabletko in veliko teže je pogledati resnici v obraz. Vendar bolečina nam vedno skuša nekaj sporočiti! V bistvu s pomočjo bolečine telo že kriči. Kriči, da bi ga slišali, mu prisluhnili in se potopili vanj ter spremenili potreben nivo delovanja, da bi bili bliže sintropiji.
 
Anja Jarkovič Učitelj AEQ metode® 1. stopnje
 

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Aeq metoda je del mene že četrtino časa mojega življenja. Kaj vse mi pomeni najbolj vedo tisti, ki me poznajo celo življenje.
 
Kako nizko lahko pade človek, ki ni v stiku s samim sabo sem občutila na lastni koži. Kako težko je, ko ne ločiš, kateri glas znotraj tebe je glas ega in kateri glas je tisti, ki ga govori tvoje srce, tvoje telo. Natančneje: ko telesa več ne zmoreš slišati in je vse kar poslušaš ego. Iz telesa prihajajo občutki in sporočila, a jih um ne zazna ali noče zaznati, vse dokler telo ne dobi vojne s hudimi posledicami kot so bolečine, bolezni in um šele potem, ko pade iz iluzije v depresijo, začuti tla pod nogami. 
 
Ego želi moč, potrditve, prevlado. Telo pa potrebuje nežnost, toplino, ljubezen, varnost… Kadar te potrebe nehote ali nevede niso uslišane (otroštvo), doživljamo neke vrste bolečino. Kadar ta bolečina traja dlje časa ali se ponavlja, se je otrok primoran prilagoditi, saj druge možnosti nima, ker je odvisen od staršev. Bolečino potlači, zanika, ta se shrani v njegovo telo, navidez nima vpliva, v resnici pa tam ostane in na podzavestnem nivoju vpliva v vsakem trenutku našega življenja. Um oz ego se z njo ne želi srečati, saj bo spet občutil bolečino, ki ji ni bil kos. Tekom življenja vse pogosteje prihajamo v situacije, ko nam je sol posuta na rano. Ego zanika to stanje in povzroči SMA, na obraz si nadene masko, ki pomeni iluzijo, saj je stanje v telesu njegova realnost v sedanjosti, maska pa je produkt ega, ki deluje pod vplivom kvantne fizike. Zmaga vedno tisti, ki je v sedanjosti. Zmaga telo. 
 
Tako med telesom in umom nastane prepad. Um brez telesa, je kot tavanje v megli in bolj kot jo meša, več jo je. Um brez telesa samo premleva in ne pride do zaključka. Namesto usklajenega sodelovanja uma in telesa, človek sam sebi postane tujec. Namesto, da bi izhajal iz sebe, iz svojih občutkov, izhaja iz okolice ter prikriva nemoč. 
 
Že kot majhna deklica sem se spraševala o smislu življenja: zakaj sem tu, je potrebno trpeti, je življenje lepo, kaj vse me čaka, je to odvisno od mene, je vse to usoda.
Odgovore sem iskala v šoli, odločila sem se za zdravstveno šolo, ker sem želela pomagat drugim. Začela sem trenirat atletiko. Atletika mi je dala ogromno lepega. Dobila sem širino, šla sem široko preko začrtanih poti svoje družine. Bila sem tiste vrste mladostnica, ki je raje zavila v knjigarno, kot v trgovino z oblačili. Praznino v sebi sem hotela zakrpati z uspehi v šoli in v teku. A vendar sta me obe dejavnosti peljali žejno čez reko. Znanje v šoli je zelo plastično, pogosto se ne sklada s samo prakso. Medalje in zmage sem vedno težje dosegala. Za isti rezulat sem potrebovala vedno več truda. Več kot sem dosegla, več sem želela in nikoli nisem bila zares zadovoljna. 
 
Še ne polnoletna sem se bila primorana soočiti s hudimi bolezenskimi stanji: izgorelost, depresija, borelioza, hormonski in imunski break down, chronova bolezen in mnogo drugih. Pekel. Ne da sem bila na tleh, bila sem 2 metra pod tlemi. Med tem ko so bili drugi mladostniško brezskrbi, sem bila jaz na dnu. Pomoč sem najbolj potrebovala sama. 
 
Najhuje je bilo, da zdravstveni sistem ni nudil kakšne učinkovite oskrbe. Po vseh možnih preiskava in litrih antibiotika v žilo, sem ostala bolna, izčrpana z vsemi simptomi, ki so se zaradi stranskih učinkov zdravil, poslabšali. 
 
Ne šola, ne knjige, ne atletika mi niso dale odgovorov, na tista vprašanja, ki sem jih pritajeno slišala od nekje daleč. 
 
Ko sem bila pripravljena je prišel učitelj. Spoznala sem se z AEQ metodo in dobila upanje. Začela sem z aktivnimi terapijami. Čeprav je na začetku nisem razumela, sem vedela, da bom prišla temu do dna. 
 
Sploh se nisem zavedala kaj me čaka. Na prvi terapiji sploh nisem znala povedati kaj čutim, niti nisem kaj veliko čutila. Komaj sem čakala, da grem spet na terapijo, ker sem se pomirila. Začelo se je odpirati vse, kar se je kuhalo v meni. Bila sem kot ekonom lonec. Znotraj je vrelo vse mogoče in samo zelo zelo trdna membrana je lahko zdržala takšne pritiske. Moje telo je bilo en sam krč trdih in togih mišic, ki so morale biti takšne, da so zdržale vse te pritiske. Učila sem se čutiti sebe, učila sem se izražanja teh občutkov. Koliko bolečih spoznanj, koliko igranja nekoga, kdor sploh nisem bila. Koliko zanikanja sebe. Tako ranjena in tako nezaupliva vase in v svet, da sem se uničevala po obrokih. Počasi je moj um, prihajal nazaj v njegovo izmučeno telo, zelo počasi. Trajalo je leta, 3, 4, da so moji organski sistemi spet začeli normalno delovati, trajalo je še več let, da sem spoznala kdo sem v resnici, da znam izraziti sebe, svoje želje, potrebe, povedati mnenje. 
 
Moje potovanje je do AEQ metode potekalo stran od svojega bistva, od sebe, od svojega telesa, stran od boleče resnice. Iskala sem zunaj, ker sem svojo notranjost zanikala. Zanikala sem sebe! 
Z aeq metodo sem začela počasi prihajati nazaj k sebi ali v sebe. Vračala sem se, tja kjer je toplo, kjer si lahko miren, kjer se spočiješ, kjer se ni potrebno dokazovati. Potovanje s podporo AEQ metode, me je pripeljalo nazaj domov. Ne samo, da sem spet vse to čutila v svojem telesu, spremenila sem tudi način mišljenja, ki se ga prej niti nisem zavedala, a sem zaradi načina mišljenja hudo trpela. Morala sem ga spremeniti, ker drugače bi končala… Nevem kje. 
 
Zelo težko je graditi temelje, ko je hiša že postavljena. A le dobri temelji so tisti, ki dajo oporo na vplive okolja. Ni pravično da bi krivila koga, ko pa so vsi delali dobro, kakor so znali, kakor so z njimi delali drugi. In vedno je potrebno prevzeti vso odgovornost zase. Ne moreš spremeniti preteklosti. Spremeniš lahko sedanjost, da ti je v prihodnosti lepše. 
 
Kako omejen je človeški um, da ne zmore začutiti preprostih rešitev, ki sploh niso povezane z materialnim svetom. Kako lepo je čutiti mir, ljubezen in sprejetost v sebi. Ko sem gledala dokumentarec Amy Winehouse sem v mnogih njenih besedah zaznala podobnosti s sabo, takrat ko sem bila na dnu. Nekaj tednov pred svojo smrtjo je dejala, da je vse, kar si želi, da se v miru sprehodi po ulici. 
Ni hujšega kot to, da človek znotraj sebe ne čuti miru.
 
Samodestruktivna dejanja so posledica hude notranje bolečine. Pretiravanja v hrani, športu, odvisnosti od alkohola, drog, celo pretiravanje v delu in izčrpavanje sebe je beg in zanikanje sebe. 
 
Odločila sem se za študij fizioterapije in kmalu spoznala, da dejstva podprta z znanstvenimi raziskavami glede telesnih bolečin ponujajo črno-bel film, med tem ko z AEQ metodo spoznavam celo barvno paleto.
 
AEQ metoda me je postavila na noge, da sem si zgradila lastne temelje, da znam izhajati iz sebe, zaupam svojim občutkom in živim tako da mi je lepo. Počutim se, kot da se pomlajujem. Seveda so tu obveznosti in dolžnosti, ki sem jim bolj ali manj kos. Vsa spoznanja, ki sem jih v teh letih dojela in vse kar še bom, želim deliti z drugimi.
 
Ne moremo več mimo dejstva, da je vpliv sodobnega načina življenja popačil in izkrivil osnovne življenske potrebe ljudi, ki na nek prikrit način postajamo sužnji. Sama sem izkusila kaj manjka človeku, ki se žene za navidezno močjo denarja, potrditev, zmag ali položaja. Manjka mu stik s svojo notranjostjo, ki je boleča ali prazna, zato potrebuje vse ostalo kar ga na zunaj obogati. 
 
Vsak ima svoje telo, in v njem so odgovori in  rešitve, kako živeti in biti svoboden v svoji resnici ter narediti kvalitetne spremembe, ki izboljšajo kvaliteto počutja in življenja. AEQ ponuja možnost, da v današnjem svetu, ko več ne moremo zaupati nikomor, najdemo zaupanje vase. Nič ni pomembnejšega, kot stati trdno na svojih nogah, si zgraditi svoje temelje, ki jim dvoumni novi svet ne pride do živega. Aeq metoda nam ponuja možnost, da ozavestimo, kar je na podzavestni ravni in spremenimo svoje mišljenje. Nima smisla, da se izgovarjamo na usodo. Niti nima smisla, da trpimo v bolečini. Svoje življenje lahko vzamemo v svoje roke. 
 
Tisti, ki smo skozi AEQ metodo, ki stoji na fizikalnih zakonih, ki so del našega planeta, spoznali sebe, čutimo kako veliko delo lahko naredi človek sam zase v primerjavi z vsemi sodobnimi pristopi, ki jih ponjuja naš sistem. In kako veliko delo je opravil Aleš s svojim znanjem, občutkom in povezovanjem dejstev, ki držijo vodo ter jih vpletel v današnji sodoben način življenja.
 
Mojca Centrih, učiteljica AEQ metode® 1. stopnje

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Spoznanja in razumevanja (prva polovica seminarja AEQ učitelja 1.stopnje) Monika Adler
 
Z metodo AEQ in njeno filozofijo sem seznanjena sedaj dobro leto in pol. Aleševa razlaga, podkrepljena z izkušnjo čutenja pomankljivega nadzora nad svojim zavestnim gibanjem pri aktivni terapiji, mi je omogočila, da sem svojo dolgotrajno bolečino začela razumeti kot posledico do takrat neučinkovitega vedenja in delovanja ter neusklajenostjo med željami uma in zmožnostmi telesa. Bolečina je takrat zame dobila pomen učiteljice in ne mučiteljice. Z AEQ vajami sem zopet prišla v stik s seboj- s svojim telesnim, mentalnim in duševnim stanjem. S pozornim in vestnim raziskovanjem skozi AEQ gibe sem povečala zmožnosti občutenja telesa in postopno izboljševala nadzor nad svojim gibanjem. Usklajenost med hotenim in izvedenim gibanjem se je tako čez čas povečevala, bolečina pa postopno zmanjševala.
 
Kljub osnovnem dojemanju na kakšen način AEQ metoda pomaga ljudem pri odpravljanju raznoraznih telesnih težav, me je globina zasnove metode, ki nam je v določeni meri bila predstavljena že prve tri dni seminarja, prijetno presenetila.
Pri postavljenem vprašanju, kakšna spoznanja mi je prvi del seminarja omogočil, se mi misli vrtijo okrog tem bolečine, senzomotorne amnezije, entropije, časa, prepletenosti med našo zavestjo, podzavestjo in telesom ter vloge AEQ metode v povezavi s temi.
 
Bolečina je evolucijsko pomemben telesni odziv, ki opozarja na nevarnost zunaj ali nered in neusklajenost znotraj nas samih. Njena glavna naloga je, da nas zaustavi in iz avtomatiziranega delovanja preusmeri našo zavest v trenutno dogajanje. Z njeno pomočjo dobimo priložnost, da v dani situaciji nekaj spremenimo (gibanje, vedenje, odnose, okolje) in se iz nje učimo (kaj je nevarno, neprimerno, nepravilno, neučinkovito). V kolikor bolečino smatramo kot nepomembno, nekaj kar moramo premagati in zaobiti ter poskušamo občutke iz telesa zatreti, se ta sčasoma le stopnjuje, nemalokrat pa privede tudi do kronične bolečine.
 
Da do kronične bolečine pride, je največkrat moralo preteči nekaj časa, ko nismo delovali oziroma se se odzivali primerno glede na naše telesne občutke- ker nismo imeli časa, nismo hoteli, nismo vedeli kako ali nismo smeli. Daljše obdobje zavračanja signalov iz telesa privede do nerealnega odnosa do časa, izkrivljene percepcije svojih zmožnosti in velikokrat neprimernih odnosov. V želji, da bi trmasto nadaljevali z našim načinom delovanja brez sprememb (ki bi bile sicer potrebne), se telo odzove z zmanjševanjem čutenja telesnih senzacij, ki nas opozarjajo na našo neučinkovitost ter porušeno homeostazo v našem telesu. To omogoči z zakrčenjem skeletnih mišic, kar povzroči nastanek senzomotorične amnezije.
 
Senzomotorna amnezija oziroma čutno-gibalna amnezija je pojav sodobnega človeka, ki vedno slabše čuti svoje telo in s tem težje nadzoruje in usklajuje svoje gibanje s hotenim in izvedenim. Človeško gibanje je posledica senzorno-motorne zanke, kjer senzorični receptorji iz telesa pošiljajo informacije o našem stanju in položaju v centralni živčni sistem. Možgani informacije nato razčlenijo in na podlagi le teh posredujejo ukaze v naše skeletne mišice, ki nam omogočijo gibanje. Boljše občutenje in realnejšo sliko kot lahko s pomočjo senzoričnega sistema pridobimo, bolj primeren bo naš čustveni in telesni odziv. Senzomotorična amnezija povečuje neusklajenost v nas in pospešuje entropijo, kar pogosto vodi v postopni razvoj telesnih bolečin in težav.
 
Čas in energija imata pri nastanku SMA pomembno vlogo. Včasih je bilo energije v pomanjkanju, zato so ljudje poskušali porabo energije čimbolj zmanjšati- to so počeli tako, da so povečevali svojo učinkovitost. Za dvig učinkovitosti je bilo potrebno nenehno učenje in pozorno opazovanje (sebe in okolice)- za vse to pa so si morali vzeti čas. In ta je bil na razpolago. V današnjem svetu pa imamo na voljo obilo energije, kar nam omogoča, da kar nekaj časa lahko kršimo naravne zakone in smo v življenju neučinkoviti, preden začutimo entropijski zakon, ki deluje na vsa živa bitja. Današnji pritisk časa nas velikokrat sili, da naši občutki ostanejo nezaznani oziroma so nezaželjeni ter naši odzivi neprimerni. Opozorila iz telesa tako večkrat vidimo kot nadlogo, ki od nas zahteva spremembo, za katero pa nimamo niti časa, niti energije in volje.
 
Za odpravo dejanskega vzroka naših težav ter da bi upočasnili silo entropije na nas, pa je nujno potreben čas ter dovoljšnja energija, da bi do korenitih sprememb lahko prišlo. Dovolj časa in energije nam omogoči usmerjanje pozornosti v svoje telo, opazovanje svojih misli in vedenja ter odnose, ki jih imamo z drugimi osebami. Vedno bolj razumemo kakšni so naši vzorci mišljenja, kakšna so naša prepričanja, na kakšen način delujemo in kako je vse to povezano z našim telesnim stanjem- ravno energije, napetostjo, dihanjem, gibanjem. Počasi začenjamo dobivati odgovore o usklajenosti našega podzavestnega delovanja, naše zavesti in telesa.
 
AEQ metoda z AEQ vajami ter primerno razlago ponuja priložnost, da spremenimo svojo podzavest, nadzor nad skeletnimi mišicami, izboljšamo vzorec dihanja ter s tem posledično tudi svoje vedenje.
 
Monika Adler, učiteljica AEQ metode® 1. stopnje

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Pozdravljen Aleš,

Hvaležen sem, da sem te spoznal. Glede na to, da sem bil pred seminarjem na dveh delavnicah, sem mislil, da vem kaj lahko pričakujem od seminarja.
 
Po prvem delu seminarja sem spoznal, da je boljše kot sem pričakoval. Zelo veliko razlage z namenom razumevanja sebe in okolice, predstavljeno na enostaven in primeren način, kjer vse temelji na zakonih fizike in velja povsod. Pa ne, da je bilo enostavno slišati resnico ali samo del resnice, da sem bil spočit ko sem vsak dan peljal proti domu in potem mirno zaspal. Veliko je bilo vprašanj, iskal sem odgovore, kako je lahko drugače kot klasičen seminar, kjer ti nekaj pokažejo, povedo in potem seminar opraviš ko narediš nalogo ali ko redno ponavljaš naučene vaje.
 
Menim, da si sposoben sprejeti vso resnico takrat, ko sprejmeš sebe in druge na spoštljiv, sočuten in razumen način ter potem urejaš in spreminjaš odnose s trenutnimi zmožnostmi. Veseli me, da v bistvu seminar še vedno poteka, izobraževanje se še vedno nadaljuje, nisi pozabil na nas. Navajeni smo, da ko končamo s seminarjem se z učiteljem ne slišimo več, mogoče za kakšno vprašanje, drugače ne.
 
Seminar tudi ni potekal na način to delajte in boljši boste. Veliko prepuščaš nam, učencem, da sami pridemo preko vaj do spoznanj, vprašanj, odgovorov; raziskujemo, odkrivamo, analiziramo. Iskreno na začetku me je to jezilo in spraševal sem se, zakaj mi ne pove ali delam prav, kako delam, delam narobe. In ni bilo ne prav ne narobe, bilo je v skladu z mojimi trenutnimi zmožnostmi.
 
Hvala tudi za ta nov vidik. Si eden izmed najboljših učiteljev, pa sem spoznal kar nekaj učiteljev. Lahko rečem, da čutim veliko odgovornost, to znanje prenašati naprej. Seveda je prisoten tudi strah, predvsem da bom učinkovit in razumljiv. Znanje, ki sem ga dobil na seminarju mi bo v pomoč pri boljšem razumevanju sebe in drugih, tako doma kot v službi ter okolici. Predvsem pa, da si začnem urejati življenje in dam drugim možnost, da to spremembo vidijo, doživijo in jo sprejmejo.
Lep pozdrav,
 
Robert Kukovic, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Pošiljam mnenje o seminarju za učitelje AEQ metode 1. stopnje:
 
Ko sem se prijavila na seminar, sem mislila, da se bom naučila samo dodatne metode, ki mi bo v pomoč v delu. Dobila pa sem veliko več kot samo to. Celovit sistem, ki bo koristil predvsem in najprej meni in seveda potem tudi drugim. Sicer sem nekaj že sproti v domačih nalogah pisala, kako mi ta spoznanja koristijo na različnih področjih življenja, od tega, kako pomembno je urejanje gibanja in prek tega doseganje reda tudi v glavi, odnosih, delu, pa tudi vse fizikalne zakone lahko koristno prenesemo v vsakdanje življenje.
 
Nove stvari se še vedno odpirajo, trenutno mi je največje spoznanje in tudi telesna izkušnja, kako neposredno so čustva povezana s telesom. Zdaj se mi zdi tako logično, da sploh ne vem, kako sem lahko prej shajala brez tega razumevanja. Nikjer prej nisem zasledila, da bi bilo to tako jasno predstavljeno, kako delujejo refleksni odzivi in kako se postopoma trajno zakrčijo mišice in kako to vpliva na gibanje in zdravje. Nekako na splošno sem vedela o povezavi med čustvi in telesom, o negativnem vplivu stresa na telo. Samoumevno je bilo, da se mišice napnejo in sprostijo, kadar namerno izvedemo neki gib, ne pa, da se napenjajo in sproščajo tudi refleksno in da se lahko tudi »pozabijo« sprostiti. In prav to razumevanje in prek vaj tudi izkušnja mi daje na voljo res učinkovito orodje za to, da spoznam sebe in postanem svobodna v svojih dejanjih in odločitvah, skratka da prevzamem nadzor nad svojim življenjem in ga usmerjam po svojih željah. Kot je napisano v učbeniku: »Spremeniti tok življenja je mogoče le, kadar imamo svobodo in moč.«
 
Na tej poti osvobajanja pa je seveda treba skozi proces spoznavanja sebe, ki je boleč in naporen. Oba dela seminarja sta mi bila naporna, vendar ko pogledam nazaj, opažam, kako previdno, vendar ravno prav močno si začel v prvem delu drezati v moj oklep, ravno toliko, da sem ga začutila in me je začel motiti, in potem me je motil vedno bolj. Do drugega dela seminarja se je ravno toliko razrahljal, da sem začutila, kakšen pritisk je pod njim. In iz tega, kar sem sem se naučila, sem vedela, kaj to pomeni. Ampak bilo je še nekaj odločilnega zraven: ko sem se zadnji dan peljala v Brežice, sem čutila, da se peljem na varen kraj, ne vem, če sem kdaj prej že čutila tako, da res lahko odvržem oklep in me ne bo več sram, ker ni nič takega, česar bi se morala sramovati. Še vseeno je bilo težko, ampak tisti občutek varnosti mi je pomagal. Zdaj mi ta občutek počasi postaja malo bolj domač in mi pomaga, ko se poskušam v konkretnih situacijah narediti bolj opazno, ali kot si rekel, iz vloge slepega potnika prestopiti med člane posadke.
 
Ne vem, ali se mnenje o šolanju nanaša tudi na čisto organizacijski del – meni se je zdelo vse organizirano brezhibno, nekako v duhu same metode: red, učinkovitost, vse je delovalo tako, da smo se lahko osredotočili na učenje. Mogoče se mi je na začetku zdelo, da je preveč časa namenjeno predavanju in premalo vajam, vendar zdaj mislim, da je bilo tako z namenom, da bi lahko zdržali psihični napor in da bi nam odprl pot v razmišljanje v duhu metode AEQ. Kar je glavni cilj vsakega študija – naučiti se samostojno razmišljati in delovati ter raziskovati naprej.
 
Renata Zen Hari, učiteljica AEQ metode® 1. stopnje

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

AEQ – tečaj za učitelja AEQ metode 1. stopnje; Mnenje o seminarju 1. stopnje AEQ metode

Ko razmišljam o AEQ z mislimi vsakič odtavam nazaj, na svoj začetek spoznavanja AEQ, saj je tako oddaljen –7 let nazaj, a se počutim da sem še vedno na začetku.

AEQ spoznavam od leta 2014. Spoznavam počasi, z malimi koraki potujem globlje v svojenotranje vesolje in vsak dan bolj razumem vesolje okoli sebe.

Z vsako terapijo, z vsako ponovljeno vajo, z vsakim razmislekom o sebi, z vsakim zaznavanjem okolice, ki je zavestno in s kontroliranim odzivom na situacijo, s spremembami, ki se v življenju dnevno vrstijo čutim da napredujem in da zavestno živim življenje zahvaljujoč metodi AEQ.

Seminar za učitelja 1.stopnje me je še bolj popeljal v globino razumevnaja AEQ. Globlje sem se zazrla v sebe in mi je omogočil višjo stopnjo kontrole nad življenjem. Spoznala sem kako močan je moj vpliv na reakcijo odnosov in si odgovorila na nekaj ključnih vprašanj, katere pred seminarjem nisem mogla povezati z odgovori AEQ,. Med seminarjem sem našla odgovore in pot. Vplivi na moje odnose v življenju so bili takojšnji, zaznala sem spremembe in v nekaj mesecih se je veliko spremenilo na boljše.

Na drugem delu seminarja sem poglobila znanje o vajah. Skozi leta sem se učila vaj in jih izvajala, a sedaj ugotavljam da premalo in precej površno. Na seminarju sem se poglobila v izvedbo vaje, kajti le z dobrim poznavanjem korakov izvedbe vaje, lahko prenesemo navodila svojim učencem.

Na seminarju sem se naučila besednih zvez in izboljšala artikulacijo pri navodilih za izvedbo.

Po seminarju sem bolj učinkovita v rasporeditvi 24 ur v dnevu in planiranju svojih korakov za doseganje vmesnih ciljev.

Čeprav že dolgo poznam in spoznavam AEQ šele sedaj, po opravljenem seminarju za učitelja 1.stopnje, zares čutim da jo zares poznam. Slika je bolj jasna.

AEQ spoznavam v prvi vrsti z namenom izboljšanja svojega ravnovesja in občutka sreče, posledično želim srečo – pridobljeno znanje – prenesti širšemu krogu.

Vsi si zaslužimo zavestno živeti in biti srečni.

Ivana Buble, učiteljica AEQ metode® 1. stopnje

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Pošiljam mnenje o seminarju za učitelje AEQ metode 1. stopnje:

K izobraževanju za učitelja AEQ 1. stopnje me je zelo močno vleklo že precej časa, saj sem se želela o AEQ metodi naučiti več, iti še globlje. Po drugi strani sem imela strah, saj učitelj pomeni, da potem nekoga učiš in ta misel mi ni bila preveč prijetna, saj se v tej vlogi ne vidim. A je na koncu prevlada želja po znanju, zato sem se na izobraževanje prijavila.

Seminar je bil bogat z razlagami in primeri, s katerimi je teorija dobila boljšo predstavo. Precej stvari sem že slišala, veliko je bilo novih ali povedanih na drugačen način. Tvoje razlaganje je zanimivo, potegne, z lahkoto prehajaš iz ene tematike v drugo in se navezuješ na vse, kar si predhodno povedal. Želela sem si zapomnit vse, kar si povedal. Vse se mi je zdelo resnično in logično. In da mi določenih stvari še nihče ni povedal na tak način, kot ti. V tvojih razlagah sem poskušala najti svoje vzorce za obnašanje in vedenje, nekatere tudi prepoznala, za nekatere sem se začela spraševat in jih raziskovat. Kot skupina smo bili prvi vikend še mogoče malo zadržani, drugi vikend pa kot da so padle zavese. Jaz sem se počutila zelo dobro. Občutek sem imela, da se pogovarjamo o resnično pomembnih zadevah, da smo v prostoru, kjer smo sprejeti in je vse ok in da se nam ne bo zgodilo nič hudega, kvečjemu dobrega. To misel sem izrazila tudi naglas pri kosilu zadnji dan. To je občutek, ki bi si ga želela čutiti kot otrok. Na nek način sem se res vrnila v tisto obdobje, saj sem se začela “pogovarjat” s podzavestjo. Kaj ima shranjeno, v katerih situacijah mi pomaga in v katerih me ruši, blokira, ovira ali kako drugače škoduje.

AEQ metoda je moje življenje spremenila na mnogih področjih. Ni več konstantnega stiskanja v prsnem košu, ni več strahu pred zastavljanjem vprašanj, pristop k učenju česarkoli je postal drugačen, ne iščem (čakam) potrditve in pohvale od zunaj, razumem pomen dihanja in vpliv na telo, veliko opazujem okolico, njene odzive na moje reakcije in obratno. Vse te spremembe so vplivale na moje odnose v družini in širše. Prepoznavam svoje podzavestne vzorce in prepričanja ter jih poskušam spremenit, če vidim, da niso ok. Urejanje odnosov z okolico ima resnično zdravilen učinek. Kronične bolečine v telesu se manjšajo, lažje hodim, delam, razmišljam. Ja, pa odnos do bolečine se mi je spremenil. In do truda tudi. Ne grem čez vse meje in tudi misel, da če se ne bom dovolj potrudila, mi ne bo uspelo, nima več take moči, kot jo je imela včasih. Bolečine se pa sedaj razveselim vsakič, ko delam AEQ vaje in jo začutim, saj to pomeni, da sem odkrila SMA, ki jo je potrebno odpravit.

Seminar mi je ponudil veliko uvidov v moja vprašanja in iskanja o bolečinah, neprijetnih občutkih in vzrokih za to. Ponudil mi je orodje, s katerim lahko nadziram in bolj po svoje upravljam življenje. Da se odločam in ravnam tako, kot je to v skladu z mano in mojimi pogledi (prepričanji) in ne več v skladu s pogledi mojih staršev, njihovih staršev itd.

Naj povem še nekaj o predajanju znanja AEQ drugim. Kot veš, sem ob tvoji razlagi glede poučevanja drugih oziroma organiziranju predavanj čutila gomazenje po telesu in podzavesten odpor do tega. Zame je ta misel nepredstavljiva in kot sem že povedala na začetku, je bil to ravno tisti del, zaradi katerega sem oklevala s prijavo. Teden po končanem seminarju, me je znanka vprašala, kako je bilo na izobraževanju. Začela sem pripovedavat. Znanka me je z zanimanjem poslušala, vmes še kaj vprašala ali povedala komentar na slišano. Ko sem končala, sem prav pogledala na uro, koliko časa sem govorila. Bilo je celih 37 minut. Bila sem začudena in presenečena, saj se mi je zdelo, da tega jaz nisem sposobna. Pa še nisem povedala vsega, kar bi lahko.

Bilo je vredno in kliče po še. Hvala.

Lepo te pozdravljam.

Petra, učiteljica AEQ metode® 1. stopnje

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Izobraževanje AEQ 1. stopnje

Tekom seminarja sem močno poglobil svoje razumevanje senzorno motorne amnezije – SMA, zakaj do nje pride in kako negativen vpliv ima na kvaliteto našega življenja. Nezadovoljstvo, slabo počutje, bolečine, nespečnost so posledica SMA, saj zaradi nje prihaja do slabšanja razmerja med vloženim delom in dobljenimi rezultati, to pa povečuje nered in neučinkovitost pri našem delu in v naši družbi.

Spoznanje, da je razumevanje SMA in njenih posledic ključno za razumevanje vpliva njenega odpravljanja, je bilo zelo pomembno. Preko tega sem doumel, da z rednim izvajanjem in raziskovanjem AEQ® vaj stopimo na pod odpravljanja SMA, rezultati našega dela pa so večja učinkovitost, boljše počutje in zadovoljstvo. Prav spoznanje, da so rezultati tisti, ki so vzpodbuda za trajno učenje, raziskovanje in pridobivanje novega znanja, je bilo ključno za celosten pogled na tematiko seminarja. Rezultati so pokazatelj izboljševanja razmerja med vloženim delom in dobljenimi rezultati.

V spominu mi je najbolj ostala osvetlitev pomena informacijskega vakuma in razlage v povezavi z izzivi modernega časa. Tekom delavnice smo vsi udeleženci občutno izboljšali podajanje svojih misli, občutkov in razumevanja in večkrat dobili potrditev kako vsak posameznik identičen dogodek opiše in razume drugače. Pri današnjem hitenju vse prevečkrat prihaja do površnega podajanja navodil brez preverjanja ali jih je oseba razumela. Izogibanje potrebi po razlagi in dodatnem pojasnjevanju hkrati pomeni, da se je ne učimo, ne izboljšujemo in pri podajanju ne napredujemo, s tem pa je razlaga neučinkovita tudi takrat ko jo uporabimo. Povezovanje tega spoznanja s pomenom uporabe razlage v vsakdanjem življenju in v mnogih situacijah, se mi je zato močno vtisnilo v spomin.

Gorazd Ažman, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Začetek seminarja sem pričakal s precej velikimi pričakovanji. Predvsem sem želel spoznati razliko med navadno klinično somatiko, Feldenkresis metodo in AEQ metodo. Z vsemi sem se v preteklosti bežno srečal in nisem zaznal bistvenih razlik. Princip delovanja mi je deloval enak: z zavestno pozornostjo aktivirati in sproščati mišice ob dokaj enostavnih gibih. Prav tako nisem dobil občutka, da se katera metoda posebej ukvarja z vzroki nastanka kroničnih bolečin ali gibalnih omejitev. Z delovanjem na CŽS pač skušamo mišice prepričati, da se, ko to ni potrebno, napetost v njih z manjša in da se posledično sprostijo.

Čeprav še nisem uspel povezati vsega in imeti jasno sliko, kaj AEQ metoda je, vem da se s človekom ukvarja izrazito celostno in poglobljeno. Daje jasno vedeti, da je vsak človek unikat in za vsakega ne velja ista diagnoza, ampak tudi da za vsakega od nas veljajo iste osnovne zakonitosti. Gravitacija je za vse enaka, ne glede na to, kako jo doživljamo.To je začetek obravnave vsakega posameznika; da se sprejme takšnega kot je, da dojame realnost.

Zavedanje samega sebe skozi gibanje je tisti most, ki povezuje zavest (kar želimo narediti) in podzavest (kompleksnost gibalnega odziva). Je direktni odraz stanja posameznika. Ko imamo enkrat uvid v naše stanje, ga lahko spremenimo. Z iskanjem učinkovitosti v gibanju se začne iskanje globine človekovega individuuma in dobimo možnost najti vzroke za lastne težave ter jih z ustreznim soočanjem z njimi tudi odpraviti. AEQ vaje tako lahko postanejo ultimativno transformacijsko orodje za povezovanje uma in telesa. Doživel sem jih kot nek preplet znanosti in duhovnosti, kar življenje vsekakor je.

Seminar je na prvi pogled deloval sproščeno in spontano pripravljen. Vsebine so se odpirale sosledično ena za drugo in ne po učbeniku. Na ta način so nam postale bližje in bolj razumljene. Zelo dobro so bile podkrepljene s primeri in asociacijami. Glavna pri vsem tem so bila pa osebna spoznanja in predvsem lastni občutki ob navezovanju se na konkretne primere ter ob izvajanju vaj. Udeleženci seminarja smo se sčasoma odprli in še dodatno vnesli uporabniško izkušnjo. Kot učitelji ne moremo in ne smemo pri svetovanju in učenju izhajati le iz sebe, temveč moramo upoštevati doživljanje realnosti tudi drugih. Ego nas iz takšnih in drugačnih razlogov žene v nek fazni zamik, ki nam posledično povzroča težave. To gravitacijsko nihalo, ki deluje na vse nas, mi je bilo res nekaj novega. Nihče mu ne more uiti, ga prirediti ali obiti.

Dobiti spoznanja o svobodi in uživanju v gibanju je bistvo seminarja 1. stopnje. Doživeti to vsekakor sproži malo evforije. Vsekakor je treba paziti, da gravitacijski nihaj ob temu ni premočan. Kajti ta občutek ekspanzije pomeni tudi prevzemanje odgovornosti za to. Mi sami smo odgovorni za učinkovito delovanje našega organizma in za čim manjšo entropijo. Nobeden učitelj, duhovnik ali zdravnik ne more tega narediti namesto nas. To pa je nekaj, v kar sem vedno verjel.

Hvala ti za to izkušnjo in vsa znanja, ki si nam jih podal.

Gregor Marinšek, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Ko sem se pred petimi leti prvič srečala s klinično somatiko na delavnici v Sežani, sem bila povsem pod vtisom mojega takratnega vzpona učenja in napredovanja pri tehniki varne vadbe Pilatesa. Nekako mi ego ni dovolil, da slišim in sprejmem informacije na delavnici in občutim vaje. Gluha in zaprta kot popek, ki nima vode, ne sonca, da bi se odprl. Zdaj vem, kaj pomeni informacijski vakum, pa ne s strani učitelja. Ampak dobila sem prvi košček sestavljanke, kajti nekje v podzavesti sem vseeno shranila nekaj slišanega, določene informacije, ki so hotele na površje. Tako sem se pred dvemi leti ponovno udeležila delavnice, tokrat pod imenom AEQ, torej nadgradnja klinične somatike. Tokrat sem bila pripravljena bolj slišati, morda pa mi je pri ozaveščanju pomagala ravno vaja Roža. Dobila sem precej novih koščkov sestavljanke.

Vedela sem, da si želim več in čakala na priložnost, da se udeležim AEQ seminarja. Pričakovala sem dodatno znanje in predvsem boljše razumevanje vaj, saj sem imela občutek, da nekaj manjka – pa sem hitro izvedela, kaj. Neredno izvajanje, površnost in premalo časa namenjenega vajam.

Dobila sem boljše razumevanje pomena besed, ki opisujejo določena stanja. S pomočjo urejenega sosledja, sem našla in uporabila povezave, ki pripeljejo do stanja, kjer človek izgubi stik s telesom, kar privede do slabega počutja in bolečin. Zdaj vem, kaj pomeni razumeti ozadje, kaj pomeni razlaga, če ne poznaš vzrokov, ne razumeš pomena vaj. / razlaga : vaje…..70 : 30/ Dobila sem toliko koščkov sestavljanke, da že vidim sliko.

Interaktivno sodelovanje skozi celoten seminar, povezanost skupine, učenje ne le od učitelja, ampak od vsakega prisotnega, nenazadnje pa tudi energijsko pozitivno okolje prostora, mi je dalo občutek, kot da sem bila v šestih dneh na neke vrste retreatu. Vendar to ni bil odmik od realnosti, ampak podrobna analiza časa v katerem se nahajamo, dejavnikov, ki vplivajo na naše življenje, katere namen je bil, boljše zavedanje, razumevanje pomena časa, vložene energije, urejenosti in učinkovitosti. Kako aktivirati šesti čut – zavedanje telesa, za boljše zavedanje sebe, zavedanje okolice in s tem ponovno odkriti radosti življenja.

Z učenjem in raziskovanjem metode Aeq si želim nadaljevati, želim si znanje tudi deliti – pot je še dolga, veselim se je!

Na zdravje Aleš, hvala, ker si!

Sonja Gerkman, učiteljica AEQ metode® 1. stopnje

13512043_1155558537820112_1769051065233381035_n

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Skozi svojo športno kariero sem napredek smatral le, če je bilo telo nasljedni dan utrujeno. V kolikor nisem dal vsega od sebe sem imel slab občutek. Tak način dela me je pripeljal do kroničnih bolečin, zdravstvenih težav.Ko sem se z AEQ metodo soočil na delavnici cca. 2 leti sem bil precej skeptičen. Težko je sprejeti dejstvo, da večino stvari, ki si jih do sedaj dela in razumel, obstaja tudi druga bolj prijazna pot. Na koncu te življenje pripelje na točko, ko ne moreš premagovati telesa v nedogled in si prisiljen poiskati drugačno pot.
Delujem kot osebni trener in AEQ metoda, mi omogoča večjo širino pri delu s strankami. Ne le iz fizična vidika, tudi iz psihološkega. Večina strank, ko je sprobala AEQ želeli, da jih umestimo v redni proces treniranja, ker čutijo razliko v počutju in napredku na vseh področjih življenja.

V preteklosti sem poskusil ogromno stvari iz uradne, alternativne medicine, prebral veliko knjig in pri večini sem pogrešal bolj jasno razlago za težave. Že od nekdaj me zanima človek kot celota, kaj lahko oseba spremeni v svojem življenju, da se kvaliteta življenja resnično izboljša.

Aleš skozi celotno izobraževanje, daje odlično razlago, bolj začneš razumeti in povezovati stvari. Namen AEQ metode niso le vaje same po sebi, temveč da začneš upoštevati principe AEQ na ostalih področjih življenja. Omogoča ti, da se ti kvaliteta življenja resnično izboljša, če si pripravljen vložiti svoj čas, energijo, pozornost v raziskovanje.

Celotni seminar je vrhunsko izveden in hvaležen sem za vso znanje, ki ga prejemam od Aleša.

Blaž Jurečič, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

V življenju ima vsak vsega dovolj. Eni imajo več izkušenj, drugi malo manj. Vsak ima znanje na raznih področjih, če ne prirojenih ali priučenih, so ga naučile izkušnje. Jaz osebno sem hvaležna, ker so me resnično napolnile z obilo informacijami in so me pripeljale na pot, kjer se ljudje ustavijo in sprašujejo o življenju samem.

Vsako delo zahteva skoraj da ne popolnega človeka, kar je razumljivo. Pa to sploh lahko smo? Popoln človek? Popolna struktura? Popolna država? Mene je pri teku na delovnem mestu, kjer naj bi bila v formi, ukleščilo v kolku. K sreči ni bilo nič hujšega. Zame pa je bilo dovolj, da sem razumela, da nekaj ni v redu. Ob spraševanju, kaj se dogaja z mojim telesom, nisem imela motivacije, da bi nadaljevala s športom. Niti z rolanjem, niti s plesom, katerega sem oboževala, da ne govorim o drugih področjih življenja.

Kje sem zašla?

Imela sem še toliko volje do življenja samega, da sem se postopoma znašla na poti raziskovanja, se zanimala ter šla v svoje globine in tako prišla tudi do Karmične diagnostike (Marjan Ogorevc), kar mi je dalo dodatno motivacijo, da sem na pravi poti. Vidik in pomen vseh ravni človeka mi je dal še jasnejšo sliko, kje se nahajam in zakaj se nahajam točno tukaj. Tako sem razširila vedenje in znanje o možnih vzrokih za nastajanje težav na fizičnem,čustvenem, metalnem in duhovnem področju človeka in dobila koristne holistične napotke, kako se soočiti z njimi in vse skupaj sprejeti, harmonizirati. Ni bilo vedno lahko slediti tej poti. Na čase prav naporno. Vendar vredno.

In kaj sedaj?

Ker so ostali pritiski okolice, službe in pritiski v lastni glavi, da je potrebno hitreje priti do cilja, da bom “popolna,uspešna”- zmagali, sem se vpisala še na šolanje za Učitelja Klinične somatike. Tu sem dobila še drugačno sliko in pogled na človeka ter procese njegovega delovanja. Učitelj Aleš Ernest mi je podal pot, kako na sintropičen način priti do rezultatov na vseh področjih in nivojih, kljub vsemu kar že imaš v življenju. Z lahkotnim gibanjem spreminjamo zapise shranjene se v mišicah. Tako sem prišla do spoznanja, da imam in kje imam Senzorno motorno amnezijo v telesu. Svoje vedenje, znanje in sposobnosti, združujem in se se učim, ter ne strmim več h popolnosti in uspehupod vsako ceno, ampak živim z zavedanjem sebe. RED se vzpostavlja vsepovsod.

Sicer se je moj um marsičemu upiral in se še upira, ker je bili vedno v fokusu drugje, stran od mene same, ampak so rezultati, kljub upiranju uma vidni takoj. Kaj bo šele, ko bo strah pred potjo izginil, ko bosta um in volja še bolj usklajena, da si to kar me čaka na poti zaslužim. Z znanjem, ki ga zelo na konstukturiran način podaja učitelj AEQ somatike, sem in še pridobivam čas in možnost za hitrejšo rehabilitacijo telesa, čustev, uma in smisla ženske biti, da delujem kjer koli.

Hvala vsem mojim učiteljem in podpornikom za to izjemno izkušnjo, ki smo jo imeli ob pridobivanju certifikata za Učitelja AEQ, ter drugih šol. Sedaj je na meni, da ponovno raziskujem, z občutkom kot otrok in se lažje igram odgovorno v še večjem peskovniku. Neverjetno, kdo bi si mislil, da bom v življenju se tako hrepenela po znanju in vedno bolj odgovorno ravnala do sebe, posledično tudi do drugih. Prej je bilo obratno in tu je luknja brez dna.

Raziskovanje sebe in okolice kot otrok mi daje življenje. Ne umrimo brez izkušenj, ne bodimo roboti. Spoznajmo se do zadnje celice in ozavestimo kdo smo in kako delujemo, da delujemo. Za vsakega je lahko drugje začetek. Zame je začetek celica. Pridodajmo h strukturi vsak svojo močnejšo celico in ozdravimo celoten sistem. Najlepše in zanimivo od vsega je, da se raziskovanje in ob temu spreminjanju nikoli ne konča, z OBčUTNIM zavedanjem naprej, kljub velikim tehnološkimi, svetovnim spremembam. Dogaja se z nami ali brez nas. Bodimo del igre vsi tukaj in sedaj z radostjo.

Simona Lesar, Brežice, učitelj AEQ metode® 1.stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.31.18

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Profesionalni šport in napačen pristop k treningu sta me je pripeljala do toliko poškodb in bolečin , da sem potreboval in dlje iskal rešitev za vse močnejše kronične bolečine v telesu, slabo voljo in utrujenost. Pot me je pripeljala do Aleša , ki je imel drugačen pristop od vseh ostalih. Prvi, ki me je učil, da sem za vse sam odgovoren in pokazal mi je način in mi dal dovolj znanja se rešit iz kronične zakrčenosti in utrujenosti.

Aleš ne rešuje simptomov ampak vzrok in taka metoda me je vedno zanimala. Po nekaj aktivnih terapijah sem se odločil , da se vpišem na tečaj za učitelja po Aeq metodi ,ker sem si želel vedeti več o tem. In končna ocena vloženo dobljeno je več kot zadovoljila moja pričakovanja.

Prijetno okolje , telovadnica, energija, sotečajniki in seveda hrana ,ki smo jo vsi komaj čakali med odmorom.

Aleš ima zelo dober občutek o zahtevnosti in količini predanega znanja in ti da toliko, kolikor si pripravljen sprejeti in razumeti.

Sedaj, ko imam več znanja o času, energiji, pozornosti, učinkovitosti, AEQ vajah in drugih pomembnih a spregledanih področjih to znanje vedno bolje usmerjam v svojo rast in razvoj (sintropija) na vseh področih v življenju.

Hvala za znanje, ki pelje v neskončno raziskovanje.

Kareem Al Saleh, Ljubljana, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.13.25

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Vsakdanje hitenje, skrbi, vrvež dogodkov, me je pripeljalo v stanje, da nisem imela več stika s svojim telesom. Tega seveda tedaj še nisem vedela, čutila sem pa, da ne grem v pravo smer, ker so se posledice pričele odražati na mojem telesu. Vendar sem za vse našla nek izgovor in potisnila v kot, to ni bilo takrat na vrsti. V nekem trenutku sem začutila, da tako ne bom več dolgo vozila, da to ni normalno stanje in da je potrebno nekaj narediti. Tako se je pričelo moje raziskovanje. Prišla sem do informoterapije (komunikacija z našimi celicami v jeziku, ki ga le-te razumejo), ki me je prevzela, ko sem na sebi opazila rezultate.

Tudi sama sem želela to delati in sem se vpisala na izobraževanje, tako da sem postala certificirana informoterapevtka. Vseskozi me je pri mojem delu zanimalo zakaj prihaja do različnih bolezni, težav, to je samo posledica, kaj pa je vzrok? In tako se je moje raziskovanje nadaljevalo v šolo Karmične diagnostike.

Na enem izmed predavanj nam je g. Ogorevc povedal za g. Aleša Ernsta in njegovo metodo, kako so zategnjene mišice, ki so posledica raznoraznih dogodkov v življenju razlog za veliko težav in se z daljšanjem/krajšanjem mišic le-te tudi odpravijo. Še isti dan sem si pogledala Aleševe prispevke na spletu in se naročila na individualno terapijo.

Tu so se pričela moja nova spoznanja, presenečenja. Nisem mogla verjeti, da ne morem narediti čisto preprostega giba – počasnega dviga komolca, … Vsaka terapija je bila novo spoznanje in novo raziskovanje sebe. Želela sem o AEQ izvedeti še več, tako sem se vpisala na seminar AEQ 1. stopnje, kjer sem pridobila še več novih informacij, spoznanj, za katere sem zelo hvaležna. AEQ vaje delam vsak dan in lahko rečem, da mi je AEQ spremenila življenje in postala del mojega vsakdanjika.

Prišla sem do zavedanja, da je moje telo, telo za katerega sem sama odgovorna, imam nadzor nad njim in ga s čutenjem lahko sama tudi spreminjam. Ni se potrebno truditi, biti priden, dovolj je da se učimo, razumemo, raziskujemo in tako postajamo boljši.

Hvala Alešu, ki je prava zakladnica AEQ-ja, za vse podano znanje, vesela sem, da sem imela možnost spoznati tako učinkovito metodo.

Lidija Jakljevič, Metlika, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.17.20

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Imel sem stalne bolečine v vratu in križu. Imel sem stalne probleme pri izstopu iz avtomobila ob stranskem zasuku ter težave z regeneracijo po kakšni fizični aktivnosti (tek ali kolo). Mišice so bile napete še nekaj dni po aktivnosti. Težave sem reševal sam ali pa sem šel do raznih fizioterapevtov. To mi je veliko pomagalo. Vendar so se težave vračale, včasih hitreje včasih počasneje, odvisno od mojih fizičnih aktivnosti in psihičnih obremenitev. Želel sem nekaj, da si lahko v veliki meri pomagam sam, predvsem kadar nimam možnosti pomoči drugih. Začel sem delati AEQ vaje in sem si najprej izboljšal regeneracijo po aktivnostih, mišice so postajale bolj sproščene in lahkotne. Celotno telo je postajalo bolj prožno in lahkotno. Tudi počutje je bilo boljše. Vaje so mi bile sicer tuje, saj nisem bil vajen delati nekaj na tako nežen način. Po drugi strani pa sem ugotovil, kako težko je izvajati povsem enostaven gib tekoče, nadzorovano in sproščeno. Z osredotočenjem na gibanje sem si umiril tudi misli.

Velikokrat se mi je dogajalo, da se mi je veliko misli podilo po glavi. Skozi učenje AEQ ugotavljam, da lahko misli umirim, usmerim in se bolj sprostim. Razmišljanje je bolj učinkovito in uspešno, ravno tako besede, ki jih povem. Sedaj se usedejo globje in lažje dosežejo svoj namen, čeprav so iste kot nekoč, so pa posredovane z drugačnim ciljem, tonom in prepričanjem.

Na seminarju prve stopnje, mi je bilo veliko bolj jasno zakaj je prišlo do vseh teh težav. Spoznal sem vzroke marsikaterih težav in bolezni. Aleš je z logično razlago odgovarjal na mnoga vprašanja s strani fizičnih in psihičnih težav pri športu in v splošnem življenju. Odpirale so se jasne povezave zakaj prihaja do težav in kje so njihovih vzroki. Skozi učenje vaj sem spoznaval, kako pomembna je jasna komunikacija. Brez jasnih navodil so bile vaje izvajane napačno. Zato je zbranost in urejenost misli pri posredovanju informacij bistvena. Seminar je bil obsežen, obenem prijeten, saj smo nenehno izhajali iz praktičnih zadev.

Najbolj pomembno od vsega spoznanega je, da se sedaj zavedam psiholoških in fizičnih pritiskov in jih lahko sproti koregiram. Zaznam napetosti, predvsem v vratu in jih povežem od kod in zakaj nastajajo. Seveda se mi težave še vračajo, vendar se jih zavedam in jih z AEQ vajami uspešno umirim ali tudi odpravim. Seveda je to proces, ki ga je potrebno spremljati in dopolnjevati. Ravno tako kot tehnika v vsakem športu, kjer se jo nikoli ne naučiš popolnoma, saj so vedno odprte možnosti in potrebe po boljšem in bolj učinkovitem gibanju.

Matjaž Zupan, Duplje, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.20.10

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Vse stvari v življenju se zgodijo z razlogom in tako se je AEQ klinična somatika zgodila meni. Spoznanje, da so najbolj preproste stvari v življenju najbolj kompleksne in obratno, še kako drži! Kot terapevt, ki se ukvarjam z ljudmi z akutnimi in kroničnimi težavami, mladimi, starimi, športniki, rekreativci in ostalimi, vključno z mano na čelu, sem prišel do spoznanja, da veliko daješ, pravega efekta, katerega bi si sam želel pa ni.

Bil sem na mnogih izobraževanjih, vendar tako pozitivnega rezultata, kot na AEQ semianrju 1 stopnje nisem doživel še nikjer. To ne pomeni, da dosedanjega znanja ne koristim več, obratno, obogatil sem ga z drugačnim pogledom na težave, s katerimi se srečujem v vsakdanji praksi.

Seveda je potrebno poudariti, da je AEQ metoda, metoda, ki jo je potrebno razumeti, da jo lahko uporabimo na pravi način, ker lahko le tako dosežemo želen napredek. To ni metoda pri kateri se prepustiš in zate drugi opravijo delo, metoda je namenjena tistemu, ki si je pripravljen pomagati sam in doseči željen cilj. Sam sem imel poškodbo rame in zlom lopatice, kar za moje manualno opravljanje dela ni niti najmanj primerno, vendar mi vsa t.i. »priznana medicina« ni dala niti teoretičnega, kaj šele praktičnega napotka za odpravo posledic poškodbe, pri čemer imam sam že več kot 20 let izkušenj in znanja iz manualnih tehnik in rehabilitacije.

AEQ metoda mi je odprla širši pogled na reševanje težav. Z izvajanjem vaj sem še bolje spoznal sebe in svoje deficite in urejenost gibanja dobila svoj pravi pomen, ki omogoča boljše počutje in večji nadzor nad sabo in svojimi dejanji, kakor tudi pozitivni rezultati na ljudeh, ki mi zaupajo se učiti AEQ somatske gibe. »Če si si pripravljen pomagati sam in imaš znanje, je to vložek vase, če se prepustiš drugemu in neznanju, je to lahko največja izguba vložka, časa in rezultata.«

Spoznanje AEQ metode in Aleša osebno, je zelo zaznamovalo moje miselne vzorce in pogled na telo, funkcijo telesa in gibanja, kot tudi splošen pogled na življenje. Seminar in individualne AEQ vaje so vodene na maksimalno visokem nivoju. Učenje poteka sistematično, na jasni in razumski razlagi, ki je podprto s praktičnim delom in ocenjeno z več nivoji pogleda na izvedbo vaj vseh udeležencev.

Nikoli si ne bi mislil, da lahko nekdo, ki ni iz medicinskih krogov, na tako preprost, naraven, logičen, kompleksen in učinkovit način predaja znanje vsem strukturam ljudi in je pri tem z eno besedo nad uspešen učitelj. S svojim bogatim znanjem, jasno komunikacijo in jasnim ciljem, ti da več, kot le jasen odgovor na kakršno koli vprašanje.

Aleš, pohvalno in vredno občudovanja vseh nas, ki smo imeli priložnost biti del tvojih učencev.

Boštjan Ahačič, Ljubljana, učitelj AEQ metode® 1.stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.21.14

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

V svet klinične somatike sem vstopil »šepajoče«. Težave z levim kolenom so se vlekle predolgo. Pri delu, športu, celo enostavnemu sprehodu… V bistvu, če dobro premislim sem v preteklosti vedno imel kakšne težave gledano z vidika poškodb, bolečin, ki sem jih reševal na vse mogoče načine, le z otroško preprostostjo ne…

Seveda na začetku nisem vedel v kaj se podajam, imel pa sem velika pričakovanja. Po prvi individualni aktivni obravnavi sem imel mešane občutke. Dvom, strah, razočaranje, jeza… Nezaslišano se mi je zdelo, da Aleš niti pogledal ni levega kolena kaj šele, da bi na njem izvajal kakršnokoli manualno metodo. Sčasoma mi je postajalo jasno, da AEQ metoda zares vpliva na vzrok težav in ne krpa simptoma, čeprav le ta počasi bledi. Skozi obravnave sem spoznal, da se dogajajo spremembe tudi na duševnem zdravju v obliki boljšega počutja, spoznavanja kdo v resnici sem, kaj si želim ipd. V tistem trenutku, še posebno na kolesu, kjer me koleno ne boli več, mi je postalo jasno, da si želim učiti AEQ metodo poglobljeno in z novim znanjem vplivati na ugodno reševanje situacij drugih ljudi.

Tako se je skozi določeno obdobje izvajanja vaj doma in udeležbe na delavnic pojavila priložnost, da postanem učitelj somatski gibov po AEQ metodi 1.stopnje. V preteklosti sem opravil že veliko izobraževanj vendar še nobena metoda ni imela name tako celostnega vpliva. Še dandanes se povečuje razmerje med vloženim in dobljenim (v prid dobljenega).

Skozi seminar so se mi dogajali podobni mešani občutki kot na aktivnih individualnih obravnavah, ki so ogledalo trenutnega stanja uma, mišljenja in posledično mojih dejanj. Določene vaje so mi bile domače in sem jih lahkotno obvladoval ali pa se mi je tako le zdelo oz. sem si tako domišljal. Preostalo mi ni drugega kot, da se (spet) spustim z višin (tudi s pomočjo gravitacije) na tla in informacija je bila tako nova, da mi je postala všeč.

Vaje katere nisem izvajal lahkotno, so v meni zvabila neprijetna čustva, dogodke, ki sem jih skril globoko. Somatske vaje po AEQ metodi in ostale pretekle izkušnje mi pomagajo, pogledati se v ogledalo, si nameniti čas, nered postaviti v red in nadaljevati življenje učinkoviteje. Kako je lahko tako enostavno, se sprašujem(o)? Da z nekaj dodatnimi gibi v vaji, morda upočasnitvijo, vaja zopet postane lahkotnejša, telo se občuti bolje, olajša se tudi um in duša, tako tudi neprijetni občutki odidejo in jih zamenjajo bolj topli, tisti ki dajejo človeku zalet, optimizem in…?

In to je med drugim smisel, namen somatskih gibov po AEQ metodi. Nedokončano učenje, premišljevanje o rešitvi, osebnostna rast. In to vse skozi gibanje. Tako kot takrat, ko smo bili še otroci. Zakaj pa ne?

Benjamin Trontelj, Novo mesto, učitelj AEQ metode® 1.stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.28.26

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

V preteklih mesecih je AEQ postal del mojega razmišljanja mišljenja, in življenja.

Znanje, ki sem ga osvojila bi bilo težko razdeliti na posamezne celodnevne delavnice, aktivne terapije ali seminar za učitelja 1. stopnje. Vsekakor pa seminar lahko izpostavim kot izkušnje in sposobnosti, ki sem jih pridobila ter poglobila, da lahko to snov podajam naprej in druge učim osnove AEQ klinične somatike.

Za udeležbo na seminarju sem se odločila zato, ker v mesecih po obisku prve AEQ delavnice in aktivnih terapij nisem več potrebovala pomoč fizioterapevta. Čeprav je pozitivne učinke metode mogoče opaziti že takoj po prvi vaji, se tisti pravi, dolgoročni učinki pokažejo skozi čas. Osnova je v spremembi mišljenja. S trudom in prisilo ne pridemo do željenih rezultatov. Tako, kot v otroški igrici Labirint, zmaga tisti, ki od zajčka do korenčka najde najkrajšo in najenostavnejšo pot. Tu je linija najmanjšega odpora najboljša metoda. Hkrati pa se učenje metode lahko primerja z učenjem novega jezika: ko vadiš in raziskuješ vsak dan, se tvoje znanje širi in poglablja. Ko si vzameš čas, bolje obvladaš. Kako in zakaj sploh spreminjati življenje? Spremembe so potrebne, ker se tudi najbolj zdrav, pameten in ozaveščen človek mora izpopolnjevati. Tako sem pričela spreminjati svoje mišljenje in ozaveščati svojo lastno entropijo (nered) ter ozaveščati in večati sintropijo (red). To počnem brez prisile, tako kot so priporočene AEQ vaje, s katerimi ozaveščamo občutenje svojega telesa in (ponovno) vzpostavimo povezavo telo-um.

Ves seminar je bil odlična izkušnja polna novih spoznanj, nadgradenj in aha momentov. Vse se je poklopilo kot se je najbolje lahko moglo. Naša skupina 10 udeležencev ki smo se skozi seminar transformirali v kolege in prijatelje, je na začetku izgledala kot pisana druščina, vsak z drugačnim načinom življenja in predznanjem. Učili smo se iz izkušenj drug drugega, delili lastne in vpijali znanje ki ga nam je naš učitelj Aleš Ernst podajal. Seminar sam je vrhunsko pripravljen in kolegi smo z zanimanjem sledili razlagam, brez težav v držanju pozornosti skozi vseh 6 dni v učilnici.

O vseh znanjih in spoznanjih s seminarja bi lahko napisala debelo knjigo, zato podajam samo delček le-teh: Četudi se imam še toliko naučiti, zdaj o AEQ vem in znam dosti več od ljudi okoli sebe in to kompleksno metodo znam enostavno podajati naprej.

Pridobiti in držati pozornost slušateljev. Pomen razlage, ki zapolnjuje informacijski vakuum. Učimo jih zato, da si znajo sami pomagat. AEQ vaj ne delam, ampak se jih igram. Prav zabavno je! 13 vaj, ki smo se jih naučili in obravnavali z vidika udeleženca, učitelja ali opazovalca. Ko se zabavaš, čas mine hitreje.

Pomembnost timinga. Prava kombinacija vestnosti, natančnosti, sposobnosti in občutka. Preteklost, sedanjost in prihodnost ter preskoki med njimi ko učimo vaje.

Shokunin ali Šukunin – vsak dan ob opravljanju svojega najljubšega opravila zavestno izboljšujem malenkosti, z igrivim veseljem se vedno bolj izpopolnjujem.

Še sklepna misel, ki sem jo razvila iz Aleševe izjave: Seminar poseje semena. In potem se čaka, da bo zraslo.

Narave ne smeš nič siliti naj pohiti. Semena so znanje, ki smo ga pridobili na seminarju. Sestava prsti je moja, toliko mineralov, toliko čustvenih travm in toliko zraka in kamenja. Zalivati je dobro ravno prav, ne preveč in ne premalo. To je moja odgovornost. In potem bom en dan opazila, kako lepo raste!

Tadeja Severkar, Luksemburg, učitelj AEQ metode® 1.stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.29.19

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Za AEQ metodo sem izvedela od športno aktivnega prijatelja, ki je občasno odhajal na aktivne terapije h g. Alešu Ernstu.

Njegovo navdušenje nad učinki AEQ metoda je tudi v meni vzbudilo zanimanje zanjo. Všeč mu je bila zaradi odpravljanja bolečin in spreminjanja našega fokusa razmišljanja v smeri učinkovite in nenehne uporabe naše lastne energije. Zanimala me je predvsem zaradi tega, ker sem se tudi sama soočala z bolečinami, ki so bile posledica intenzivnih treningov in povečanja volumna.

Kmalu po najinem pogovoru je bila tudi v Zagrebu organizirana delavnica in tako sem dobila priložnost iz prve roke izvedeti, za kaj pravzaprav gre. Na celodnevni, izobraževalni in inspiracijski delavnici nas je Aleš vodil čez AEQ vaje, podrobno nam je razložil, kako in zakaj izvajamo somatske gibe. Na vsako vprašanje o neučinkovitosti gibov in bolečini kot neposredni posledici neučinkovitega gibanja smo dobili jasen in racionalen odgovor.

Na začetku je vse delovalo malo zmedeno zaradi veliko »govora« in veliko manj gibanja, vendar je kmalu vse postalo matematično jasno. Takrat sem tudi dojela, koliko energije sem s treningi izgubljala po nepotrebnem, ker sem si tako zelo želela sodelovati na tekmovanjih in sem zato velikokrat posegla po instant rešitvah, vse samo da se čim prej vrnem na treninge…

Moj fokus se je začel spreminjati potem, ko sem začela vsakodnevno vaditi AEQ somatske gibe, ker sem začela namenjati svoj čas učenju in preučevanju gibov.

Moji gibi so postajali vse bolj kakovostni in tako so se izboljševali tudi rezultati. Sedaj se veliko bolj veselim svojih tekmovanj.

S seminarjem za učitelja AEQ metode 1. stopnje pa sem znanje še poglobila.

Sedaj sama redno izvajam AEQ vaje in, na obojestransko zadovoljstvo, jih uporabljam tudi pri mojem delu s športniki in rekreativci. Ni predaha, potrebno je vseživljenjsko učenje. Nenehno!

Keti Mastrovic, Zagreb, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.32.36

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Z AEQ metodo sem se srečala oktobra 2016, ko sem prišla na prvo aktivno terapijo k Alešu. Zadnja tri leta sem imela stalne bolečine v križu, hrbtu, kolenih, kolkih, ramenih… skratka povsod. Obiskala sem veliko zdravnikov specialistov, ki pa niso našli prave diagnoze oziroma vzroka zakaj imam bolečine.

To obdobje me je prisililo da naredim spremembe v svojem življenju. Nisem vedela natančno kaj in kako. Odpovedala sem se svoji najljubši rekreaciji-hoji v hribe saj ni več šlo. V hrib še nekako a navzdol je bilo hudo trpljenje. Z branjem razne literature sem iskala kako odpraviti težave. Ni mi pomagala ne aktivnost, ne počitek, ne protibolečinske tablete.

Rešitve iz strani medicine ni bilo, razen te da pridno jemljem protibolečinske tablete. Zato sem vztrajno iskala rešitev v alternativi; razreševanje vzorcev, kiropratika, manualna terapija, masaže…vse je pomagalo a le za kratek čas.

Poleti 2016 sem izvedela za tebe Aleš, da izvajaš terapije, ki zanesljivo odpravijo bolečine. Resnično sem si želela zopet zaživeti brez bolečin, zato sem se prijavila na aktivne individualne terapije. Aleš mi je takoj odgovoril in mi dal prvi termin v oktobru. Na terapijo sem se odpravila brez velikih pričakovanj. Saj sem poskusila že toliko stvari, ki niso imele dolgotrajnega učinka, da me nič več ne be moglo preseneti.

Prva aktivna terapija me je zelo pozitivno presenetila in navdušila. Ob sprejemu daljši prijeten pogovor skozi katerega me je Aleš spoznaval in ob enem razložil, zakaj sem v takem stanju. Sledilo je aktivno delo, skozi katega sem začutila kako sem sprostila zakrčene mišice, za katere sem mislila da so sproščene. Z vsako ponovitvijo je bil gib večji in lahkotnejši. V možganih sem imela vihar. Ali imam res tako zakrčene mišice, kako da jih ne znam sprostiti, kako lahko samo z navodili katere mišice naj skrajšam in katere naj podaljšam, dosežem tak prijeten občutek in to brez naprezanja in bolečine. Počutje v mojem telesu med in po terapiji je bilo izjemno. Ne vem, kdaj sem se nazadnje počutila tako dobro. Juhu končno sem našla pravo stvar.

Sledilo je še nekaj obiskov do konca leta. Z vsako terapijo sem v svojem telesu začutila boljše počutje. Ob vsaki terapiji je Aleš poskrbel, da sem dobila vaje z jasnimi navodili za izvedbo, da sem jih doma raziskala, kako z čim manj truda in z čim večjo pozornostjo izvesti lahkoten gib. Kaj pomeni da v enaki meri na eni strani krajšamo in na drugi daljšamo mišice. Da bolečina pomeni nered v našem telesu, zato gib izvedemo samo toliko da nam je še prijetno in ne do bolečine.

Za vsa dodatna vprašanja, ki so se mi pojavila doma, pa mi je bil na voljo preko maila. Počutila sem se zelo varno in vse nejasnosti so bile takoj jasne, saj je Aleševa odzivnost res na mestu.

Pri sebi sem čutila velike spremembe na bolje, manj bolečin, več energije, lahkotnejše življenje,zato sem se odločila, da se prijavim na seminar za učitelja AEQ klinične somatike, s katerim bom dobila še poglobljeno znanje.

Prvi del seminarja je bilo veliko koristne teorije, saj bi bilo drugače razumevanje slabše. Aleš nas je vodil skozi vseh 12 vaj, ki smo jih proučili že sami doma. Skozi to vodenje smo spoznali kako pomembno je razvijati občutenje lastnega telesa za kvalitetno učenje drugih. Več imaš občutka bolje lahko nadzoruješ, z več nadzora lažje vzpostaviš red, z več reda so boljši rezultati.

Po treh tednih utrjevanja znanja smo se srečali še enkrat. Vsi smo se preizkusili, kot učitelji, opazovalci in izvajalci AEQ somatskih vaj in s tem pridobili dobrodošle izkušnje za nadaljnje delo, kot učitelji AEQ metode.

Z AEQ metodo se mi je odprl nov pogled na celotno življenje. Skozi učenje AEQ klinične somatike sem spoznala, kako resnično je to kar pravi Aleš; da misli vodijo k odločitvam, ta vodijo v dejanja, dejanja pa k rezultatom. In če z rezultati nisi zadovoljen…

Veliko sem se naučila o občutenju svojega telesa. Vem, da sem na pravi poti in zadovoljna sem, da je le od mene odvisno kako se počutim. Vesela sem, da bom lahko to znanje delila in druge skozi AEQ vaje naučila, kako si sami lahko uredijo prijetnejše in kakovostnejše življenje.

Aleš hvala ti, da deliš svoje znanje z nami.

Damjana Kristanc, Kranj, učitelj AEQ metode® 1.stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.42.03

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Pri delu s strankami sem se vse pogosteje srečevala z bolečinami neznanega vzroka. Pedagoški pristop pa mi ni dovoljeval v svoje skupine sprejemati stranke z bolečinami. Po izobrazbi sem trenerka in že od nekdaj me je pri delu z ljudmi zanimala celovitost in ne zgolj vadba in tako mi je na neki točki zmanjkalo znanja za pot, po kateri sem nameravala nadaljevati.

Med prebiranjem člankov priznanega kondicijskega trenerja, čigar delo ljudje spoštujejo zaradi njegovega znanja in kakovosti, sem se srečala z izrazom senzorno-motorna amnezija in ga začela raziskovati. Na internetu sem našla metodo AEQ in pisala Alešu glede svojih dvomov pri delu s strankami. Odgovoril mi je, brez vsiljevanja, da je AEQ metoda točno tisto, kar potrebujem. Njegov način brez vsiljevanja me je še dodatno motiviral, kajti upira se mi vse, kar se skriva za sloganom – to je najboljša rešitev.

Vse se je obrnilo na bolje po izobraževanju in aktivni terapiji. Strah pred novimi potmi je popuščal in postajala sem vse bolj prepričana v svoje delo. Začela sem se lažje učiti in vse več časa mi je ostajalo za mojo družino. Opazila sem veliko razliko od takrat, ko sem mislila, da se učim, ko sem prebila veliko ur pri prebiranju strokovne literature, ko sem begala in poskušala razumeti zmešnjavo. To me je utrujalo in izčrpavalo. Sedaj uporabljam metodo AEQ, tako na individualnih terapijah kot tudi pri delu s skupinami. Nove osnove prinašajo rezultate, stranke so vse bolj zadovoljne, prihajajo tudi nove stranke, in jaz sem postala bolj vesela in manj obremenjena.

Aleš je primer pravega učitelja. Zakaj je to pomembno pri mojem delu in razvoju? Učitelj predaja znanje, spodbuja in aktivno sodeluje pri našem razvoju, nas usmerja, neumna vprašanja zanj ne obstajajo. Na izobraževanju sem spoznala čudovite ljudi, različni karakterji, a tako enaki v eni stvari, namreč v želji po učenju, razvoju in da vsak dan postajajo vse boljši ljudje.

Dragana Djurić, Podgorica učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.34.35

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Seminar za učitelja somatskih gibov po AEQ metodi 1. stopnje je bil zame en izmed najboljših izobraževanj katerim sem prisostvoval. Poleg tega, da je potekal v nadvse prijetnem okolju in je bilo za nas v kratkih odmorih lepo poskrbljeno, se je Aleš s svojim znanjem in občutkom za podajanje znanja le še dodatno izkazal.

Pred več kot dvema letoma sem v roke dobil knjigo Thomasa Hanne – Somatics. Teorija in razmišljanje v knjigi sta me prepričali, da sem končno našel pravo tehniko, ki lahko pomaga meni, in vsem, ki so k meni hodili na masaže in druge vrste terapij. Ker vem, da se večine tehnik ne da naučiti zgolj iz knjige sem začel z iskanjem izobraževanja, vendar sem našel izobraževanja zgolj v tujini. Končno sem odkril www.aeq.siin Aleša Ernsta. Ob prvi priložnosti sem se prijavil na 4 urno delavnico v Dvorski vasi in kmalu zatem še na drugo. Že na prvi delavnici sem dobil potrditev »to je to – kar sem iskal«. Razlaga teorije, vodenje vaj – vse je bilo tako kot mora biti, čeprav je bilo popolnoma drugače, kot katerakoli delavnica do sedaj. Počutje po delavnici – odlično. Vaje sem izvajal naprej doma, kjer je čarobnost občutkov sčasoma malo splahnela. Na drugi delavnici sem ob izvajanju iste vaje dobil spet popolnoma nove občutke. Ob izvajanju sem opazil, da navodila na trenutke slišiš zelo selektivno. Kot pravi Aleš, se je tudi izkazalo, da se z večanjem znanja, posledično poveča kontrola in občutenje mišic in telesa. Ista vaja je postala še prijetnejša in učinkovitejša. Zavedanje gibanja sem po delavnici prenesel iz blazine na tleh še na hojo, sedenje na delovnem mestu,…

Težko sem pričakoval seminar za učitelja, saj sem se po delavnicah začel zavedati, da se v ozadju somatskih vaj po AEQ metodi skriva še veliko več kot le sproščanje mišic in boljše občutenje fizičnega telesa. Na seminarju so se iz ure v uro odpirala nova znanja, nova spoznanja, novi občutki in zavedanje, kako široko je delovanje in vpliv AEQ metode. Sedaj ko to pišem in je od seminarja že več kot mesec in pol, še vedno lahko rečem, da iz dneva v dan sestavljam informacije in znanje pridobljene na seminarju z izkušnjami ob izvajanju vaj in vodenju delavnic.

Na seminarju sem imel ob sebi obsežno skripto, ki sem jo preštudiral že pred seminarjem, zvezek za zapiske, vendar je vse ostalo zaprto in nedotaknjeno. Vse predano znanje na seminarju je bilo lepo povezano, logično in celo preprosto, da sploh nisem čutil potrebe po beleženju dodatnih zapisov. Vse se že nahaja v skripti in končno tudi v nas samih, le opazovati se moramo. Najlepše in najbolj poučno pa je opazovanje malčkov, kako pravilno in z užitkom se gibljejo, kako raziskujejo in napredujejo.

Znanje pridobljeno na seminarju s časom dobiva svoj širši smisel in dodano vrednost.

Pridobljeno znanje že delim naprej. Zavedam se, da so v današnjem času ta znanja potrebna vsakomur. Vsekakor pa si svoje znanje želim povečati, razširiti, tako z lastnim raziskovanjem, kot tudi na naslednjih seminarjih in delavnicah Aleša Ernsta.

Samo Sinik, Kranj, učitelj AEQ metode® 1.stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.35.44

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

O AEQ metodi sem prvič slišala in brala na internetu, kjer sem našla tudi Aleša in njegovo stran na Facebooku. Eno leto sem ga spremljala, brala njegove članke in razmišljala o pozitivnih učinkih metode.

Sama sem namreč že 8 let inštruktorica pilatesa in moj pristop je že od samega začetka usmerjen bolj na majhne skupine oz. individualno delo. Posledično k meni prihajajo stranke, ki imajo različne težave in bolečine, vsi pa si želijo pomoč k boljšemu počutju in zmanjšanju oz. odpravi bolečin. Večini strankam sem pomagala, vendar sem v določeni točki kljub nenehnemu izobraževanju doma in v tujini videla, da »nekaj manjka«. V AEQ klinični somatiki sem videla možnost, da to manjkajočo luknjo v znanju nadgradim.

Najprej sem se udeležila 2 Aleševih 4-urnih delavnic, kjer sem metodo dejansko tudi spoznala in začutila, ter bila nad obema delavnicama navdušena. Aleš me je povabil tudi na individualno aktivno terapijo, kjer sem spoznala metodo še skozi individualni pristop.

Naslednji korak je bil seminar za učitelja AEQ metode. Aleševe besede sem požirala, razmišljala o njih tudi po koncu vsakega dne seminarja ter si dala čas, kako vse pridobljeno znanje vplesti v moje delo. Veliko novih stvari sem izvedela, veliko znanja pridobila. Vse druge besede bi bile odveč, saj trdim, da bi moral te vaje poskusiti vsak.

Zate Aleš imam samo pohvale. Si vrhunski predavatelj, si človek s srcem, si oseba, ki zna pomagati in ki na vsak zakaj najde odgovor. Vesela sem, da sem te spoznala in da sem lahko tvoja učenka. Pridobljeno znanje že s pridom uporabljam – na sebi kot tudi individualnih strankah.

Jaz in stranke smo navdušene nad metodo in pozitivnim učinkom vaj. In moj moto se nadaljuje: »Positive energy. Positive result.«

Dunja Gačnik, Ljubljana, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.38.56

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Svoje življenje že od nekdaj rada raziskujem, ga izboljšujem in nadgrajujem. S pomočjo karmične diagnostike, jyotisha in zvočne terapije Ohmpunctuur sem bila pri tem dolgo uspešna; vse do takrat, ko se mi je pojavila močna bolečina v vratu in ramenih, ki se je sicer že večkrat pojavljala v milejši obliki, tedaj pa me je popolnoma zaustavila za skoraj tri mesece. Iskala sem nerazrešene vzorce, si skušala pomagati z zvokom, masažami, toda nobena tehnika in metoda ni bila prav posebno učinkovita.

In potem sem se po naključju, ki ni naključje, srečala najprej s klinično somatiko, nato pa še s AEQ klinično somatiko Aleša Ernsta. Po aktivnih terapijah in izvajanju vaj doma sem se počutila bistveno bolje, bolečine in druge spremljajoče nevšečnosti so izginile. Prebirala sem Aleševe članke in vse bolj dojemala bistvo AEQ klinične somatike. Vse dobljene pozitivne izkušnje, logičnost, jasnost ter urejenost metode so me navdušile in so postale smerokaz moje nadaljnje poti. Odločila sem se za izobraževanje za učitelja somatskih gibov po AEQ metodi.

Izobraževanje sem z navdušenjem pričakovala. Proučevala sem skripto, ki smo jo dobili pred seminarjem in se poglabljala v vaje, v katerih sem vse bolj uživala, saj sem vse bolj čutila telo, se ponovno naučila sproščati oziroma daljšati mišice, ki so bile prej ves čas napete.

Izobraževanje, ki je potekalo v dveh delih, je bilo zelo kvalitetno, poučno, s teorijo, ki ji je predavatelj dodal svoje zanimive izkušnje in prakso, ko smo sodelujoči vaje izvajali, jih vodili ali pa smo bili opazovalci. Po vsaki »akciji« je sledila izmenjava vtisov, pogovor. Navdušilo pa me je tudi to, da je bilo vse v istem duhu: urejeno, uravnoteženo in učinkovito.

Zavedam se, da sem šele zakorakala na to pot in da je pred mano še veliko učenja, izpopolnjevanja, iskanja, raziskovanja, oziroma da se to ne sme nikoli končati. In tega se veselim, prav tako kot tudi tega, da bom to vitalno znanje lahko prenašala na druge ljudi in jim omogočila, da si bodo lahko sami zagotovili kakovostnejše, bolj zdravo in polno življenje.

Jasmina Rome Rodić, Zagorje, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.44.12

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Nagovarjajo me tehnike in metode, ki so neagresivne, enostavne, po katerih se počutimo boljše in zadovoljna. Ena me vodi k drugi. Tako sem spoznala tudi AEQ metodo. Že po osnovni enodnevni delavnici sem začutila razliko v dihanju, drži. Presenetilo me je kako se z enostavnimi, počasnimi, predvsem pa zavestnimi gibi naredijo takojšnje spremembe v telesu. Na seminar sem se prijavila, ker sem želela vedeti več in znanje vključiti v delo. V kratkem času sem bila že na delavnicah za učitelja. Niti pomislila nisem, da bo to tudi korak v mojem mišljenju in vedenju o sami sebi in svetu.

Ob Aleševem vodenju somatskih vaj s teoretično podporo sem začutila in razumela vaje veliko bolj jasno. Spoznala, da je vaja pomembna, še bolj pa učenčevo občutenje in široko znanje učitelja. Čutila sem natančneje, kje je telo zakrčeno, kje nimam kontrole in korak za korakom tudi sproščanje mišično vezivnega tkiva . Po zaključku seminarja pa se je začelo še sproščanje ujetih čustev, napetosti. Bila sem zelo utrujena, saj se je vse procesiralo in iskalo svoje mesto v urejanju in odgovorih. Zaznala sem spremembe tudi v mišljenju. Sedaj sem mirnejša in se bolj zavedam sedanjosti, kar daje čudovit občutek. Tako vedno bolj spoznavam večplastnost in širino AEQ metode.

Učil si nas voditi skupino na drugačen način. Predvsem, da ljudje občutijo, razumejo in vedo zakaj se tako počutijo in lahko iščejo še boljšo pot, se spreminjajo in so sami svoji zdravitelji. Potrebna je jasnost povedanega in razumevanje na drugi strani. Praktično delo in analiza je ozavestila in utrdila vedenje, znanje in dala še natančnejšo sliko o meni kot učitelju ali opazovalci ali kot vadečemu udeležencu.

V vsakodnevnem individualnem delu so mi AEQ vaje oz. deli vaj že nepogrešljivo dopolnilo delu. Ljudje jih dobro sprejemajo. Prve izkušnje pa dobivam tudi pri vodenju manjših skupin. Vesela sem, da sem lahko bila tvoja učenka, imela podporo tebe in skupine. Seminar je odlično izveden in daje nove in nove odgovore tudi v času po izvedbi.

Marinka Zgonc, Cerknica, učitelj AEQ metode® 1.stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 01.07.01

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Človek je kompleksno bitje, ki zahteva celosten terapevtski pristop; le-tega gradim z uporabo različnih metod in tehnik. Samo če sledim temu vodilu, se lahko poleg telesa dotaknem globin posameznika, posežem globlje, v njegovo bit.

V življenju me stvari običajno najdejo same. Vedno ob pravem času. Tako me je našla tudi AEQ metoda.

Prepričala me je s svojo preprostostjo, lahkotnostjo in izjemno učinkovitostjo. Omogoča mi, da je moj gib med izvajanjem vaj zavesten, lahkoten in uglašen, moja pozornost je usmerjena v telo. Občutenje telesa med izvedbo vaj, prepoznavanje mišic, ki se podaljšajo med tem, ko se druge krajšajo, mi odpira prostor za prepoznavanje vzorcev obnašanja in čutenja sebe.

AEQ metoda mi omogoča, da sem med izvajanjem vaj prisotna v danem trenutku, usmerjena le v gibanje. Je pot k doživljanju sedanjega trenutka. Je aktivna meditacija, preko katere sočasno odkrivam tudi vzroke zavozlanosti in nepretočnosti v svojem telesu.

Poznavanje AEQ somatskih vaj toplo priporočam vsem, ki iščejo pot iz ujetosti v fizične bolečine telesa ali pri tem kot terapevti pomagajo drugim. Metoda obeta transformacijo posameznika v zavestno bitje, ki si v življenju samo utira svoje poti, zase izbira prave odločitve in rešitve za izboljšanje kvalitete življenja.

Hvala in vse pohvale Aleš tebi za profesionalno ter hkrati prijetno in igrivo izvedbo seminarja.

Petra Šmid Seljak, Vrhnika, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 01.05.29

Mnenje o AEQ dihanje® 1. stopnje

Prvi dogodek, ko se rodimo je vdih in zadnji, ko umremo izdih. Torej je znak živosti, življenja dihanje. To je pomembna, prvinska življenjska funkcija, ki domuje v možganskem deblu, kjer se nahajajo vse življenjsko pomembne funkcije in se izvršujejo avtomatsko. Zato dihanju ne namenjamo veliko pozornosti, saj se nam zdi samoumevno, da znamo dihati, sicer bi umrli.
Če pa se v to življenjsko funkcijo nekoliko bolj poglobimo, ugotovimo, da je kvaliteta našega življenja odvisna tudi od tega, kako dihamo.

Že nekaj časa sem ugotavljala, da sem na trenutke kar pozabila dihati, dihala plitvo, mi je primanjkovalo zraka in sem kar začela ‘hlastati’ za njim, počutila sem se utrujeno, primanjkovalo mi je življenjske energije, imela sem hladne roke, noge, … pa vendar nisem vseh teh simptomov pripisovala slabi kvaliteti dihanja. Imela sem nekaj informacij iz tega področja, tako, da sem se čedalje bolj pričela zavedati pomembnosti le-tega, dihala sem s trebuhom, globoko,…

Odločila sem se to področje bolje spoznati, raziskati, nadgraditi. Z veseljem, zanimanjem in navdušenjem sem se prijavila na seminar AEQ dihanja in ga nestrpno čakala, saj sem slutila, da bo to nekaj dobrega zame.
Sledilo je spoznavanje realnega stanja – moj center za nadzor dihanja je popačen, prepričanje, da znam pravilno dihati – iluzija.

Skozi seminar sem pri sebi zaznala kar nekaj simptomov nefunkcionalnega dihanja:
hiperventilacija, dihanje samo z zgornjim delom pljuč, dihanje z rameni, kratka dihalna prekinitev, napenjanje trebušnih mišic med vdihom (za kar sem bila prepričana, da jaz tega ne počnem, dokler nisem tri tedne redno izvajala dihalnih vaj 🙂, …

Skozi seminar sem vsak dan bolj, ob dobri razlagi spoznavala, kako pomembno in kompleksno dihanje dejansko je, saj si lahko zmanjšamo oksidativni stres, izboljšamo imunski sistem, povečamo količino kisika v tkivih, izboljšamo cirkulacijo,…

Težave se začnejo že v otroštvu, saj se zgodi veliko potlačitev čustev (jok, kot sredstvo za izražanje močne jeze ali strahu, čustvena ali fizična odsotnost matere, …), zato si mora otrok, da lahko preživi zanj premočna čustva, dogodke, narediti ščit (odrasla oseba se odzove z bojem ali begom, otrok to še ni sposoben), tako, da zmanjša gibljivost – otrpne, hkrati pa s povišanjem mišičnega tonusa stisne trup in omeji dihanje, tako zmanjša količino energije in zmanjša moč čustva strahu in občutka nemoči. Vse to ostane ujeto v nas, tudi, ko so realni razlogi že preteklost.

Nepravilno dihanje vpliva na naše delovanje, zdravje in vitalnost. Težave, ki zato nastanejo so kronična utrujenost, anksioznost, nespečnost, spalna apnea, kardiovaskularne bolezni, astma, alergije, debelost, refluks, zaprtost, razdražljivo črevesje, bolečine v vratu, ramenih, glavoboli,…).
Dihanje je most med našim zavednim in nezavednim (povezava um in telo).

Z AEQ dihalnimi vajami in dihalnimi protokoli korigiramo center za nadzor dihanja in si tako izboljšujemo kvaliteto dihanja (na nos, tiho, počasi, umirjeno), zdravja, življenja – zadihamo s polnimi pljuči.

Hvala Aleš za odličen seminar. Spoznala sem, da je naš vdih in izdih veliko več, kot samo avtomatska izmenjava plinov.

Z veseljem in spoštovanjem bom to znanje delila naprej.

Lidija Jakljevič, Metlika, Učiteljica AEQ dihanja 1. stopnje

Screenshot 2020-07-09 at 23.10.20

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

AEQ metoda je zame metoda, ki mi je rešila športno kariero, z znanjem AEQ klinične somatike™. imam večjo kontrolo nad svojim telesom, spremenila mi je način razmišljanja in veliko lažje rešujem probleme, kateri so prej bili videni kot veliki, sedaj pa jih rešujem lahkotno in nadzorovano brez stresa. Odlično se počutim, ker znam za večino svojih bolečin poskrbeti sam odpravljati vzroke zanje in bolje razumem kaj se dogaja v mojem telesu.

AEQ metodo sem se učil na tri načine: Individualno, na delavnicah in seminarju za učitelja AEQ somatskih gibov 1. stopnje. Vsi trije načini so name delovali pozitivno. Tako sem na primer pri individualni terapiji spoznal vaje in preko terapije in pogovora z Alešem začel doživljati prve spremembe v mišljenju, občutenju in predvsem odpravljanju bolečin. Ker mi je AEQ metoda zelo zanimiva, sem se odločil povečati znanje na 4 urni delavnici, kjer sem sprva mislil, da že vse vem, vendar sem zopet pridobil nova spoznanja o lahkotnosti gibov in daljšanju mišic, ki so mi vsak dan naredili še boljši.

Na Seminarju za učitelja AEQ somatskih gibov 1. stopnje pa sem vso že dobljeno znanje nadgradil še z večjim razumevanjem, da se je potrebno vaje učiti in preko domišljije iskati najenostavnejši način za izvedbo giba, poleg tega pa sem se naučil to znanje prenašati na druge, kar mi je v največje veselje.

Seminar je potekal 5 dni. Prvi trije dnevi so obsegali teoretičen del, ki je bil po mojem mnenju zelo kvaliteten, razumljiv in uporaben. Na drugem delu seminarja smo izvajali praktičen del. Svoje znanje smo preskušali na drugih, hkrati pa dobivali povratne informacije o kvaliteti učenja drugih. Mislim, da je ta praktičen del smisel celega seminarja, kjer sem spoznal kako pomembna je komunikacija in izbira besed učitelja, po drugi strani pa sem doumel, kako je pravilna in urejena komunikacija pomembna in podcenjena v vsakdanjem življenju.. Po mojem mnenju je celotna AEQ metoda v smislu vloženo/dobljeno ne glede ali je to individualna terapija, štiri ali osem urna delavnica, kot tudi seminar, v razmerju 1 proti neskončno, ker pridobiš znanje, ki ga imaš za celo življenje.

Znanje o AEQ metodi je zame najbolj kvalitetno in uporabno znanje, ki sem ga pridobil v svojem življenju.

Žiga Božič Žagar, Brežice, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 01.08.07

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Od prvega dela seminarja (3 dnevni) do danes sem ˝švoh˝. Rahlo me bolijo mišice, ki so se po mnogih letih sprostile – podaljšale. Energijsko sem na cca 65%. Pojavila se je nenavadna diareja, sanje z resno vsebino – nepredelane zadeve iz preteklosti, potreba po spanju je močno povečana, itd. Skratka, AEQ metoda deluje večplastno. Dolgoročno gledano je to vrhunsko, kratkoročno malce moteče; tako kot vse ostale resne oblike dela na sebi. Zanimivo je to, da večino ˝šare˝ iz podzavesti – ujete v fasciah, s terapijo aeq k.s. predelamo podzavestno. Sam bom AEQ metodo s pridom uporabil tudi kot orodje za ljudi, ki imajo skeptičen pogled na ezoteriko in energijsko zdravljenje.

AEQ metoda je resnično most med racionalnim in energijskim pristopom k reševanju težav ljudi. Seveda je lahko tudi vrhunsko samostojno orodje ali dopolnilo k ostalim aktivnostim. Slika o pravilni izvedbi in vodenju vaj se bistri, vendar se vzporedno krepi tudi zavedanje o kompleksnosti in večplastnosti AEQ metode. Vsak dan učim nekaj vaj, kot zaključek vadbe naših varovancev ali kot samostojne terapije in v 95% naletim na ekstremno pozitiven odziv in učinek. Izjema so le ˝močne osebe˝, ki zaradi psihološkega profila ali težko verjamejo v učinkovitost tovrstne aktivnosti ali pa nimajo potrpljenja za učenje.

Nad seminarjem sem v celoti zelo zadovoljen in ga z veseljem in popolnoma iskreno priporočam. Bi pa poudaril, da je metoda še veliko učinkovitejša, če jo vodi učitelj s čim več znanja na področju funkcionalne anatomije, osnov športnega treniranja, fizioterapije ter psihologije. Učitelj s ˝kapaciteto˝ bo z AEQ metodo osrečeval ljudi na vseh nivojih bivanja; ne zgolj odpravljal SMA na mišičnem nivoju, čeprav je že to ogromno.

Uroš Petan, Ljubljana, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Untitled design - 2020-06-02T003349.569

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Že nekaj let opažam, da moje telo ne funkcionira tako, kot bi moralo. Kljub kratkotrajnim učinkom različnih terapij entropija vztrajno dela svoje. Z večjim neredom v telesu opažam, da čedalje več časa porabim tako za delo v službi kot v gospodinjstvu. Po seminarju mi je tako razlaga entropije kot ostalih vsebin dala nov, drugačen uvid v človeško telo in široko paleto možnosti pomoči tako sebi kot ostalim.

Izobraževanje je zelo dobro zasnovano. V prvem delu se razlaga teorije prepleta s somatskimi vajami – super izkušnja, da lahko ponovno občutiš marsikateri delček svojega telesa, na katerega si že pozabil. Sam način vodenja je bistveno drugačen, kot sem ga bila vajena doslej.

V drugem delu pa učenje samostojnega vodenja vaj, opazovanje in komentiranje napak oziroma pomanjkljivosti pri medsebojnem vodenju, zaključeno z učiteljevo oceno pravilnosti izvedbe.

Že po prvem tridnevnem sklopu sem se počutila boljše, ledveni del hrbta je bil sproščen, bolečine, ki so izžarevale v noge, so bile bistveno manjše. Dogajanje ni bilo omejeno zgolj na telesni ravni, nemir je bilo moč opaziti tudi med spanjem. Z omenjenim bi lahko potrdila, kar smo obravnavali tudi na drugih izobraževanjih – napete mišice so v močni povezavi s psiho in obratno.

Vaje so s strani mojih strank zelo dobro sprejete, učim jih kot individualno terapijo in v skupini.

Zelo sem hvaležna, da sem lahko bila sestavni člen prve skupine učencev. S pridom uporabljam novo znanje, ki sem ga pridobila. S samim izobraževanjem sem zelo zadovoljna in ga iz srca toplo priporočam.

Dajana Frank dipl. fizioterapevtka, Ilirska Bistrica, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Untitled design - 2020-06-02T003743.382

Zakaj ne spremenimo svojih reakcij, ko nekaj ne teče kot bi moralo

Pred parimi dnevi je prišla moja najstarejša hčerka k meni in spet nekaj ‘sikala’ čez mojo alternativo in AEQ. V smislu: ‘Kaj se greš s to tvojo alternativo, če ti nič ne pomaga. Zakaj pravzaprav ne more človek normalno samo živeti, zakaj se mora ves čas ukvarjati z neko preteklostjo in popravljati stvari za nazaj? A smo res vsi tako uničeni? Zakaj se je treba ves čas toliko truditi?’

Pa sem ji odgovorila, da se ji ni treba truditi, da je dovolj že, če samo živiš. Jaz sama se pa s tem ukvarjam, ker si želim lahkotnejšega in lepšega življenja in se nebi rada celo življenje lovila okrog enih in istih zank in na koncu sklenila, ja usoda je pač taka ali pa, da res nimam sreče v življenju… Ne, ne grem se tega. Toliko so mi že jasne zakonitosti življenja, da vem, da si sama sebi kreiram svoje življenje in če mi gre sodelavka v službi na živce ni to njen problem, ampak moj. Vem da, če se ji izognem, s tem nisem ničesar rešila, ampak samo preložila problem, ki se bo prej ali slej spet pokazal. Vem, da je polno majhnih stvari, ki me motijo v življenju. Lahko se delam, da mižim in jih ne vidim, ampak me bodo še vedno motile, kljub temu, da jih ne vidim. Kadarkoli bom v življenju naletela na podobno situacijo, se mi bo moj vid spet povrnil in spet si bo za prikrivanje treba nadeti še debelejše pregrinjalo.

Hčerkin odgovor je bil: ‘Jaz pa nimam težav, mene pa nič ne moti.’ Pa jo malo začudeno pogledam in skoraj nedolžno vprašam: ‘Pa te res ne?’ Tu se je pa ustavila in potem je kar vrelo iz nje, česa vsega se boji in kaj ji gre na živce. No, otrok moj, samo toliko, da boš vedela, zakaj alternativa.

Res je težko narediti prvi korak in se odločiti, da boš v svojem življenju nekaj spremenil. Tudi naslednji koraki so težki, ker ugotoviš, da za te spremembe potrebuješ kar nekaj poguma in potrpljenja in da se ne da samo s čarobno paličko zamahnit in je vse urejeno. Spomnim se svojega razočaranja nad samo seboj, ko sem se resnično zavedala svojih dejanj. Pri svojih starših ali drugih ljudeh je veliko lažje videt in jih obtoževat tudi rešitve so nam vsem kristalno jasne. Ko pa se sam znajdeš v podobni situaciji, smo pa navadno povsem krotki, nebogljeni, razočarani sami nad sabo in šele tu lahko vidiš in dejansko občutiš, kako težko je narediti spremembo pri sebi. Veliko enostavneje se je ujeti v najrazličnejše pasti obsojanja, izmikanja, igranja vloge žrtve, kot pa prevzeti odgovornost za svoja dejanja in se soočiti z vsemi svojimi strahovi.

Veronika Lovšin, Vodice, Učitelj AEQ metode 2. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 01.14.38

Mnenje o AEQ metodi® 2. stopnje

Doživetje seminarja AEQ metode 2. stopnje

Vsakemu, ki je že prišel v stik z AEQ metodo, naj si bo preko delavnice ali aktivne terapije in je občutil razliko stanja v telesu po AEQ vajah, priporočam, da se udeleži seminarja za učitelja. Če ste se po prvi delavnici in začetnem učenju AEQ vaj še mučili z odporom do rednega učenja vaj, vam po prvi stopnji seminarja to dejstvo sploh ne bo več vprašanje.

Izobraževanje za 1. stopnjo učitelja AEQ metode vam da razlago kroničnega stanja v družbi, razlago zakaj je do tega prišlo, razumevanje, kam nas ta način in hitrost življenja pelje. In kako se tako stanje odraža na posamezniku in njegovem telesu. Celotna teorija pa sloni na treh osnovnih fizikalnih zakonih ( 1. zakon termodinamike, 2. zakon termodinamike, 3. Newtonov zakon) skozi katere spoznaš, da naš obstoj in stanje v telesu definira fizika. Če tega dejstva ne upoštevamo, nas le-ta zopet po lastnem zakonu entropije (2. zakon termodinamike) samo še hitreje pripelje do skrajnega stanja, do katerega imamo ljudje veliko stigmo, strah in upor (smrt).

Na seminarju 1 v nadaljevanju spoznate 11 osnovnih AEQ somatskih vaj, ki vam daje odlično podlago, tako za raziskovanje lastnega telesa, kot tudi učenje le-teh na strankah. S pozornostjo in časom, ki ga skozi vaje namenjate svojemu telesu, v sebi prepoznate lastne napačne vzorce delovanja, kot tudi neželene reakcije na spremembe v vaši okolici. S tem si dvignete zavedanje lastnega telesa in občutkov, in s tem moč, da na to lahko s spremembo gibanja po lastni presoji in hitrosti vplivate. S časom razvijete več občutka za lastno telo in posledično tudi več občutka za svoje življenje in sprejemanje pravih odločitev na podlagi bolj realnih občutkov iz telesa. Bolj, ko živite v stiku s svojim telesom (in samim sabo), bolj vam lastno telo vrača s hvaležnostjo – manj vnetij, manj glavobolov, manj kilogramov, manj kroničnih bolečin nasploh in negativnih posledic napačnega načina življenja……

Seminar stopnje 2 je logično nadaljevanje, potem, ko ste skozi stopnjo 1 prepoznali, na kakšen način živite (v iluziji, ali depresiji) in ste skozi vaje že spremenili odnos do lastnega telesa in postopoma začeli spreminjati način življenja. Potem, ko ste na lastni izkušnji v dobrem letu intenzivnega raziskovanja lastnih telesnih občutkov in razumevanja teorije skozi tedenske pisne obnove iz učbenika očitno spremenili svoj vsak dan. Na stopnji 2 dobite novo, bolj globoko razlago vzrokov za kronično stanje v telesu (vpliv neizraženih in potlačenih čustev na telo, vpliv zgodnjega otroštva, vpliv medosebnih odnosov, ki se prenašajo iz generacije v generacijo, itd.).

Na seminarju 2 v nadaljevanju spoznate 12 nadgrajenih vaj, ki vam dajejo osnovo za še bolj globoko raziskovanje lastnega telesa, in razumevanje vpliva lastne preteklosti na stanje v katerem ste. Vsaka vaja vam da vpogled v princip realnosti, vsaka vaja vam da več občutka za to, kar je prav in ne samo to kar je »fajn« (besedi prav in fajn se nanašata na besedišče Vesne Vuk Godina in na njeno definicijo funkcionalno neodraslih ljudi).

Ustavite se. In najprej opazite. Kako ste?

Če lahko to opazite, potem občutite. Kaj občutite? Bolečino, vnetje morda bolezen ali sproščeno, zdravo telo?

Večkrat, ko si boste to dovolili, lažje si boste odgovorili zakaj ste, tako kot ste.
Kje ste oz. kam vas je dosedanji način pripeljal? Kdo ste v vsem tem času postali? In kam vas ta pot pelje? Kaj lahko naredite, spremenite? In kdaj bo to? Zdaj.

Vse kar vidimo okrog sebe je fizika. Je najbolj temeljna znanstvena veda in verjetno najstarejša veda o naravi (vir Wikipedia). Vse kar vidimo okrog sebe določajo fizikalni zakoni. Zakaj hiša stoji? Zakaj je posijalo sonce? Zakaj reka teče? Pravo vesolje pa se začne znotraj nas.

Tjaša Garin, Ljubljana, Učitelj AEQ metode 2. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 01.11.41

Mnenje o AEQ metodi® 2. stopnje

Na 2. stopnji sem poglobil način razmišljanja glede težav in poškodb ki nas pestijo. Iz razumevanja kako odpravljati težave in bolečine v telesu, sem dobil znanje, zakaj sploh prihaja do teh težav in kako se projecirajo na telo iz načina življenja, razmišljanja in preteklih dogodkov. Ko spremljam tekmovalce mi je marsikateri njihov odziv bolj jasen in lažje ga sprejmem ter posledično tudi bolje reagiram.

Če smo v 1. stopnji šolanja odpravljali posledice, ki so se transformirale na telo, in jih odpravljali z AEQ vajami, smo na 2. stopnji dobili znanje kako in zakaj prihaja do težav. Prevečkrat smo mnenja, da je težava ali poškodba, ki nastane, le problem nekaj preteklih dni ali tednov. V resnici smo se na to pripravljali že leta, z načinom življenja, ki smo ga imeli.

Za odpravljanje težav je potreben čas in potrpežljivost, ki pa ju v današnjem času vedno primanjkuje. Rezultat mora priti takoj. Če pa razumeš kako prihaja do težav, razumeš tudi zakaj je potreben čas za odpravljanje težav. Poleg časa nas pesti tudi pozornost in energija ki ju vlagamo v delo ali vaje. Ko vse skupaj združimo pri izvjanju kakršnegakoli dela, vidimo napredek in kakovost dela.

Seveda je potreben drugačen način razmišljanja in razumevanja. Ko nam to uspe, postanemo bolj umirjeni in preudarni.

Matjaž Zupan, Kranj, Učitelj AEQ metode 2. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.20.10

Doživetje seminarja AEQ metode 2. stopnje

Slišal sem, da tam nekje, za neko ograjo, obstaja dvorišče, kjer, če vstopite, dobite srečo, dobite tisto, kar iščete. Tudi jaz sem se podal na pot do tega dvorišča. Nanj so me usmerjali bleščeči smerokazi. Zagledal sem dolgo vrsto ljudi, ko sem bil deset kilometrov oddaljen od njega. Stali so v desetih vrstah, ena zraven druge. Tudi jaz sem se postavil v eno izmed vrst in čakal. Minevale so minute, ure. Dan se je prevešal v noč. ‘Oprostite, kako dolgo se čaka na vstop na dvorišče?’, sem vprašal ljudi pred seboj. Odgovorili so mi, da čakajo že dva dni. Še vedno stojimo na istem mestu. Vprašal sem ‘Dva dni brez premika?’. Ob tej misli sem občutil tesnobo. ‘Poznate koga, ki je že vstopil na dvorišče, ste slišali, da je že kdo bil tam?’

Sklonili so glave in nadaljevali z momljanjem in čakanjem. Vprašal sem ‘Zakaj ni nihče vstopil, kaj je na vhodu? ‘So tam stražarji, ali so vrata zaklenjena in nihče nima ključa?’ Obrnil sem se in za sabo zagledal že novih deset vrst, vsaka po dobrih 30 metrov. Ponovno sem pomislil, da nimam časa za to, zakaj se nihče ne premika, je kje kakšna ovira, kakšna ograja ali zaščita je na vhodu. Prav v tem trenutku pa se je iz druge smeri, od ograje proti nam, približeval en človek. Sklonjene glave, težkega koraka, sivih las, zastrašujočega razpoloženja. Nihče ga ni ničesar vprašal, samo premerili so ga s pogledi. Nihče ni izstopil iz svoje vrste, da bi ga kaj vprašal, da ne bi slučajno izgubili svojih mest v vrsti.

Opogumil sem se, izstopil iz vrste, ker tako ali tako nimam časa čakati v nedogled. Zaustavil sem ga in vprašal ‘Zakaj se vračaš?’. ‘Nisem poznal odgovorov na vprašanja, ki sem jih dobil pri ograji’, je odgovoril. ‘Zame ni bilo vstopa. Vso mladost sem čakal. Ves moj trud in znanje sem vložil v to, da bi prišel na dvorišče. Zdaj se vračam nazaj, na konec vrste. Moj čas se je zdaj iztekel. Ko pa ponovno pride, bom mogoče bolj moder.’ Nadaljeval je s hojo. Ostali, ki so slišali pogovor, so še naprej stali v vrsti. Njihovi komentarji so bili, da oni poznajo ta vprašanja ter da bodo zagotovo vstopili na dvorišče, da je to edini način in da morajo tu stati. Tako so jim rekli.

Še enkrat sem se zamislil, se ozrl okoli sebe in nič mi ni bilo jasno. Malo bolje sem pogledal in polegvrste čakajočih ljudi zagledal potko v mali gozdiček, gaj. Bil je gost, prepleten s krošnjami. Šel sem bližje, da bi videl, do kod seže ta potka. Tako ali tako sem stopil iz vrste čakajočih. Radovednost me je vlekla po potki v gozdiček.

Nihče od čakajočih se ni oziral name. Niti niso pogledali, kam sem se namenil. Začel sem hoditi in z vsakim korakom sem čutil lahkotnost, spretno sem premagoval ovire, korenine, veje, trnje na poti. Z vsakim korakom sem se vse manj trudil. Občutil sem, kam moram stopati in kako naj spretno stopam še naprej. Gozdiček je postajal vse redkejši in vedno bolje sem videl, kam vodi potka. Bila je vzporedna s potjo, kjer so vsi stali v vrsti. Še vedno sem slišal njihovo momljanje in godrnjanje. Vzkliknil sem ‘Hej, me kdo sliši?!!!! Mislim, da je ista pot in da vodi do iste ograje pred dvoriščem’. Nihče me ni slišal, ni bilo odgovora. Obrnil sem se da bi pogledal, kolikšno pot sem prehodil, kako je bilo na začetku poti, kako gost je bil gozd in kakšne so bile ovire. Počutil sem se varnega, čeprav sem bil na neznanem terenu in nihče od drugih ni šel po tej poti.

Nasmehnil sem se in odšel naprej, vse je postalo bolj jasno, pogled je šel v daljavo. Vendar pa nisem mogel misliti na čakajoče v vrstah, niti koliko moram še prehoditi in kakšna vprašanja me čakajo. Teren je bil še vedno tak, da bi se lahko spotaknil ali da bi mi lahko spodrsnilo; na tem gozdnem terenu sem moral ostati zbran na vsakem koraku. Gozd je postajal vse svetlejši. Porabljal sem vedno manj energije, manj me je bilo strah, moja hoja je bila prožnejša, vedno bolj sem čutil okolico. Nešteto misli se je podilo v moji glavi, kako in zakaj, a bilo je tudi vse več odgovorov na ta vprašanja. In niso bili vsi odgovori po mojih pričakovanjih. Vendar pa sem take odgovore vse bolj sprejemal in spoznal, da nimajo opore v sedanjosti, kajti pred menoj je bilo še mnogo poti, novih vprašanj. Količina moje energije je omejena in mora biti usmerjena na pot, ki vodi do te ograje. Korak za korakom sem prišel do samega vhoda. Ograja pa niti ni obstajala!!!!!, ampak iz perspektive čakajočih v vrstah je izgledala zelo visoka, vsaj 5m, iz velikih kamnov, in ki se jo da prebiti zgolj s silo. Zraven vrste, na tej naravni poti, za katero se zdi, da je polna trnja in kot da ne vodi nikamor, a je edina pravilna in vodi do vhoda, ni ograje. Ni vprašanj, na katere ne bomo poznali odgovorov. Ne bomo sklonili glav in ne bomo se vračali. Stopil sem na dvorišče. Pogled seže v neskončnost, vse diši, veliko je pisanega cvetja, dreves vseh vrst, ptice brezskrbno letajo z veje na vejo. Tudi sonce nekako lepše sije, vedno je jasno. Občutek tukaj na vhodu je občutek, kjer ni strahu. Možnosti so velike, če spoštujemo princip ravnotežja, želja in trenutnih možnosti. Pozornost usmerimo na vsak novi korak in ga odmerimo. Dvakrat, trikrat preden ga naredimo.

Poslušamo govorico okolice, kako jo telo sprejema in kaj misli. Ne vem, do kod seže to dvorišče, niti kakšne ovire me čakajo na njem. V daljavi, tukaj z vhoda, vidim obrise gora, iznad katerih sije sonce. Ne hitim do njih. Ne bom hitel, kajti okolje tukaj je preveč lepo in prijateljsko, da bi razmišljal o nečem, kar je daleč in v obrisih. Uživam in poslušam. Obzorje mi je všeč in ne bom ga kvaril. Poznam pot nazaj iz dvorišča in gozda, kot tudi občutek stanja in čakanja v vrsti. Zdaj vem, da ni bližnjic, ni hitenja in pritoževanja. Ne poslušam več govoric, da mogoče obstaja pot, zdaj vem, kje je ta pot. Ni želja brez spoštovanja principa, ki uresničuje te želje. Obzorje, pogled na dvorišče se mi vse bolj odkriva. Gremo z roko v roki, korak za korakom po poti. Želje, jaz, moje telo, misli in občutki.

Stopil sem na pot, kjer se deli sreča.

Stjepan Ostroški, mag. kineziologije, Feričanci, Hrvaška, učitelj AEQ metode® 2.stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 01.16.09

Mnenje o AEQ metodi® 2. stopnje

Odvisni smo od uspeha, a tega ni in ni oziroma ne ostane. Vrtenje v kolesju nemoči, zamrznitve, besa, žrtve, bolečine…. Skozi leta in leta takšnih odnosov do sebe in drugih smo si ustvarili veliko navad ter odnosov, ki niso več potrebni, sploh pa ne za čas in prostor v katerem se trenutno nahajamo. Po mojem mnenju je AEQ metoda najboljša in trajna pot, ki nam omogoči iz velike zakrčenosti in napetosti pot navzgor. Da lahko preživeto in sedaj nepotrebno opustimo in se spremenimo.

Za to je potrebna sprememba razumevanja do katere prihaja po narejeni AEQ vaji, ki jo tako lahko izvajamo v vsaki situaciji, kjer je potrebno spremeniti razumevanje sedanjosti. Telo takrat sprostimo in povečamo dojemanje smisla bolečine. Bolečina nam tako pokaže, če gremo v preveč. In tako se nam postopoma vse od znotraj navzven harmonizira in vedno bolj trdno lahko stojimo ter se razumemo in zaupamo, kar nam da višek energije za kreiranje boljšega danes, za drugačen boljši jutri.

Po osvojeni 1. stopnji AEQ metode sem na fizični ravni presenečeno doumela in začutila senzorno motorno amnezijo v sebi. Vedno bolj jasno mi je bilo, da je glaven razlog zanjo ta, da je bilo v življenu vsega preveč. Z manj pa takrat nisem znala živeti.

Po 2. stopnji Aeq metode se je občutek in logika poglobila in sedaj prihajam do zavedanja, kako bi lahko bil strm padec v bolečino in bolezen predvsem na področju mojih kolkov- mojih vrat življenja in njihove gibljivosti, če ne bi vstopila v to učenje in odkrivanje vzrokov za to in spremenila mišljenje.

Biti lahkotno, elegantno gibljiva in topla ženska, to mi je bila velika želja, a se mi je v preteklosti vedno izmuznila. Kot da sem se mogla vsega tega skozi napake naučiti, videti, občutiti, kar si ne želim biti. Šele, ko sem skozi AEQ sprejela dejansko stanje, sem se resnično odločila, da ne želim biti stroj, ki vse prenese, ampak ženska, ki stisne objame, poljubi, podpira, vodi, usmerja, razume, ŽIVI….

Vedno več je dni, da začutim mravljince po vsem telesu, ki jih sedaj razumem kot moje signale radosti in telesnega užitka . Od nekdaj sem imela dobesedno trn v peti, če sem bila v coni udobja in ni bilo mravljincev a sedaj so ti mravljinci drugačni. Sedaj jih ne spremlja občutek krivde, besa ter togosti. Kot da bi takrat čutila, da se nič ne učim, in da me to vodi v pogubo. In sem našla rešitev tako da sem s polnim plinom kot z turboletom bežala ven iz udobja, in sem se »učila« skozi bolečino trud in trmo. Trudila in učila sem se, živela pa ne. Sedaj vedno bolje usklajujem oboje.

Ob AEQ metodi 2.stopnje spoznala, kako sem bila še vedno kljub prepričanju, da sem dobro v telesu pokrčena, ujeta, hlastala za zrakom in svobodo, da se osvobodim tega gnusa, zamrznjenosti, besa, togosti… Vedno manj je bilo dni, da bi z zaupanjem in zadovoljstvom šla na ples in trampolin,… Kje so vse zamujene igre z otrokoma in prevzemanje odgovornosti za moje počutje… in stanje se je samo slabšalo,.. Sedaj se veselim dnevom, ko mi mravljinci tečejo skozi telo in um in razumem ter zaupam, da se samozdravim ter grem po spirali navzgor. Teh negativnih občutkov, ki so mi takrat omogočali preživetje je vedno manj in manj.

Od kje so sploh prišli in zakaj?

Z mojim telesom je takrat upravljala meni neznana sila, ki mi ni dala dihati, včasih tudi živeti ne. Ko misliš in verjameš, da si vesel in da boš vedno vesel, čeprav veš, da temu ne more biti tako, ker s trudom ali vdajo ni možno iti v veselje. Spoznala sem, da lahko skozi AEQ vaje prideš do svojih najbolj temačnih delov, ki si jih vestno potiskal v globino in bil navidezno prilagodljiv, in da tako živeti ne gre v nedogled. Vse z natančnostjo pride naproti, da bi to lahko ozavestil, razumel sprejel in spremenil. Če ne nam, pa našim otrokom.

Na seminarju 2 stopnje sem tako pod kontrolo in s hvaležnostjo vstopala v ta prej nezavedni del, in spajala zavedni del z nezavednim.

Kot učitelj AEQ metode 2. stopnje se kljanjam in razumem koliko in kakšnega učenja stoji za tem. Hvaležna sem moji poti, da sem si dovolila iti po njej, na srečo še pred razpadom sistema veliko bolj občutnim korakom. Vsega tega sem se potihem zavedala, a sam proti vsemu in samo z umom, ne moreš in toneš.

Entropijo sedaj budno in primerno upočasnjujem, ker vedno več je energije, pozornosti in časa usmerjeno bolj pravilno. Pravilno zame in vse, ki me obdajajo in tako ne vodi več v izgubo nadzora in zamrznitev, kjer obstojiš v mlaki, in se dogaja točno tisto, kar si najmanj želiš, pa da se ne vem kako trudiš. Tako je edina pot, ki ti ostane, da se rešiš pobeg. Pobeg iz realnosti v odvisnosti in stran od telesa.

Sedaj, ko imam možnost, da z AEQ vajami ozavestim svoje občutke, s tem naredim največ za svojo membrano, da me ne vodi nešteto nezavednih vzorcev, gibov, ki so me vodili v entropijo, bolečino. Ni mi več potrebno iti na Kamino pot, ampak lahko delam na sebi doma z ljudmi in materialom, ki me obdaja, z jasno komunikacijo z vsemi in povezujem um z telesom. Ne bežim pred seboj in svetom, ki sem si ga ustvarila. Tisto kar je preveč začnem zmanjševati, tisto kar je premalo pa povečujem. In vedno bolj trdno stojim, ker me za nazaj povezana in razumljena kompleksnost pri tem podpira.

Vplivam lahko na energijo in pozornost, opazovanje in spreminjanje skozi razumljene napake.

Odločila sem se nameniti čas in vložiti pozornost AEQ življenju in ponosno spreminjam svet od znotraj navzven. Nevromuskulaturni sistem, membrana in vse okoli mene je občutno hvaležno.

Hvala Aleš, da si pripravljen to znanje deliti med nas. Hvala vsem sošolcem, da smo se bili pripravljeni učiti in povezati. Naj se širi temelj vseh nas.

Simona Lesar, Brežice, učitelj AEQ metode® 2. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.31.18

Mnenje o AEQ metodi® 2. stopnje

Kako težko je OBČUTITI.

Moja pot v spremembo (in v AEQ metodo®) ali kako priti do »čutiti in občutiti«

Končno delavnica, ki sem jo čakal že celo življenje!
Delavnica, ki me je zaznamovala in popolnoma spremenila moje življenje. A spremembe, na tak način kot to občutim, vem in pišem zdaj, sem se ravnokar začel zavedati. Šele več kot tri leta po mojem obisku prve delavnice AEQ metode®. Metodo sem takoj sprejel, takoj sem jo prepoznal kot »univerzalno orodje« primerno za vsakogar. Navdušilo me je, kako enostavno je vse pojasnjeno in postavljeno na svoje mesto. Tako kot je v resnici vse preprosto. Vsi veliki izumi, vse velike iznajdbe so v resnici čisto enostavne. Isto je z vajami pri AEQ metodi®. Vaje so zelo preproste in je na sploh vse čisto logično.

Paradoks enostavnosti pa je, da je vse enostavno v bistvu izredno težko.
Kako težko je vaje, sploh na začetku, izvajati mehko, z občutkom, igraje in še učiti se zraven. Nekako gre, ko te učitelj vodi od giba do giba, pa še to se zdi »nekako čudno«, sploh ko vaje izvajaš prvič. Nihče ne pokaže, kako izvesti vajo, samo z besedo podaja navodila. Učitelj te z besedami vodi od giba do giba, ti pa vaje izvajaš sam. Iz avdia dobimo video. Z besedo dobimo gibanje.

Najtežje od vsega pri vadbi je – čutiti. Zame je ta del gotovo bil najtežji. Občutki, občutiti… Kaj sploh so občutki v telesu? Kako jih sploh lahko opišeš z besedami? Kako težko je začeti ČUTITI. Kako težko je ČUTITI. Kako težko je OBČUTITI. Kako težko je potem to opisati, o tem govoriti.

V takšnih situacijah malo zavidaš našim južnim »bratom« njihov sočni besednjak. Uh, kolikokrat me je imelo, da bi uporabil kakšno takšno res sočno…

Ravno o tem, o izvedbi same AEQ vaje® bom pisal v prispevku. Verjamem, da bo marsikomu pomagalo, da bo vedel, da ni edini, ki ima takšne težave z na videz tako enostavnim gibom. O tem, kako je to enostavno, pa v bistvu NI enostavno, pa potem je enostavno. Nočem ustvarjati zmede, a to je res pravi paradoks. Dvojnost, dualnost, jin in jang…a TO JE življenje. Vse v življenju se odvija na tak način. Bolj ko zapletemo, močneje, seveda šele čez čas, spoznamo, da bi šlo tudi enostavneje.

Šele zdaj se popolnoma zavedam, pa tudi razumem, zakaj se mi je zdelo tako težko razumeti besedo čutiti. Šele zdaj se popolnoma zavedam, zakaj mi je bilo tako težko razumeti vprašanje »Kako čutiš?«. Zdaj tudi razumem in vem, zakaj je to tako težko popolnoma vsakemu, ki začne z AEQ vajami® in ravno to me je spodbudilo k pisanju tega eseja o čutiti, o občutiti. Svojo zgodbo o tem, kako te lahko samo ena beseda, samo en stavek in samo en OBČUTEN in RAZUMLJEN občutek začne spreminjati.

Tako se pot šele začne, pot sprememb, ki trajajo vse življenje.

Ob začetku z AEQ metodo®, se številna vprašanja kar sama od sebe odpirajo. To je super. A to je tudi problem, velik problem. Jaz pa ne bom odgovarjal – le del moje zgodbo bom napisal.

Ko sem se z vajami srečal prvič, je bi to šok. Zame osebno, za moj vzorec razmišljanja, za popolnoma vse moje tedanje znanje, moje tedanje vrednote in tudi za moje telo. Vse, teorija, filozofija za vajami, vaje same, je bilo popolnoma drugačno, neznano, a spet tako enostavno razumljivo in privlačno. Kar potegnilo me je vase. Tega ne moreš razumeti z analitičnimi možgani, saj dokler ne začutiš v telesu, razum ni dovolj. Nič ne pomaga, če možgani pošiljajo signale da vedo, pošiljajo signale da razumejo. To ne pomeni prav nič, dokler RES na začutiš giba, dokler ne začutiš mišice, ki ustvarja ta gib v telesu.


To signaliziranje možganov je brez občutenja samo iluzija. To je isto, kot da bi ti možgani signalizirali, da vedo kakšen je okus kremšnite na sliki, kot da vedo kakšen je okus vina Barbera, katerega naše oči vidijo v izložbi trgovine z vini… Ali bi želeli tako živeti in »uživati« ob kremšniti in vinu na takšen način? Jaz že ne bi. Verjamem da tudi vi ne želite tega.

Prav vse, učitelji, knjige, tečaji, vso učenje in čisto vse, karkoli sem do tedaj srečal na svoji življenjski poti, je govorilo in me učilo drugače. To je bil popolnoma drugačen (zame popolnoma NOV, »noro« nov) vzorec razmišljanja:

Ko prvič slišiš drugačen vzorec razmišljanja, ko ti ta vzorec razmišljanja »pride v glavo«, ko začneš o njem razmišljati, ko ti ta vzorec razmišljanja »sede v glavo«, ko ti ta vzorec razmišljanja kar naenkrat začne »biti blizu«, ko ti ta vzorec razmišljanja postane »domač«, ZAČNEŠ razmišljati DRUGAČE.

To pa pomeni velik korak k spremembi in pomeni veliko spremembo zate.

Vaje so enostavne, prijetno jih je izvajati, ob tem se prijetno počutiš. A vsaka sprememba že s samim začetkom spremenjenega razmišljanja prinese tudi manj ali več odpora proti tej spremembi. Obenem vsaka sprememba ni mogoča brez procesa učenja. Kako boš kaj počel drugače, kako boš kaj spremenil, če se ne naučiš tega novega?

Pravo učenje pa te »ustavi«. Proces učenja je omejen, omejeni smo s količino informacij v določeni časovni enoti, ki se jih lahko naučimo. Če se želiš učiti, se moraš upočasniti, na trenutke celo tudi ustaviti. Potrebuješ dovolj vloženega časa, pozornosti in dovolj energije. Pri tem procesu se ponavadi pojavita dve veliki oviri: – Ena vidna, danes splošno znana družbena vrednota – HITREJE – In naš sovražnik in prijatelj hkrati – naš EGO. Prav vsaka pot spremembe vsebuje ti dve oviri. Obe te ves čas »napadata«.


Zmanjšujeta tvojo pozornost, s tem zmanjšujeta tvojo voljo in željo do spremembe in posledično tvojo verovanje v spremembo in potem tudi upanje, da se boš spremenil. Kar pa vse skupaj zmanjša energijo. Nikoli ne veš, katera od teh dveh ovir je hujša. Ena »napada« od zunaj, druga »napada« od znotraj.

Kako pa se danes ob hitrem življenjskem tempu sploh lahko ustaviš? Naši možgani so velik pristaš hitrosti.


Nevarnost, napetost, vznemirjenje, razburjenje, vse kar povzroči HITRO, sproža hormone ugodja (v tem primeru adrenalin in noradrenalin). To je prijetno za naše telo. Vse, kar nam je prijetno, radi počnemo. Od nas se pričakuje, to je že družbena norma današnjega časa, da bomo hitreje razmišljali, hitreje delali, hitreje govorili, hitreje brali, hitreje pisali, hitreje jedli, pač čisto vse počeli hitreje. Vendar če ti ravnaš drugače, če si vzameš čas, če ne hitiš, če samo poskusiš uživati v čemerkoli, se v najboljšem slučaju povprečnemu sodobnemu človeku zdiš čuden. Večinoma pa postaneš nerazumljen.

Naša druga ovira je ego, ki mu spremembe niso najbolj po volji in bo zato našel vse mogoče načine, da spremembe prepreči. Moj ego ni bil samo »mali fakin«, ki samo išče, kje bi kaj zakuhal. Moj ego je bil pravi satan. Kaj vse se mi je pripetilo…

Vedno znova sem bil presenečen, kaj vse je mogoče doživeti s svojim egom. Še danes se ni omilil, še vedno je satanski, le da ga že malo bolje kontroliram. Vsake toliko me spomni, da še vedno obstaja, še vedno se bori za NEspremembe. Saj veš kaj pravijo: »Sovražnika moraš imeti stalno na očeh.« Omenjeni dve oviri sem dodobra spoznal, še katero drugo, a ti dve sta res najbolj neugodni. Občutki, ki so se pojavljali ob spremembah, ko sem sam začel potovati preko tega popolnoma istega procesa, kot že milijarde ljudi pred mano, moram priznati, so mi res nagajali, imel sem veliko resnih težav. Dolga, dolga dva meseca.. Neprijetnih misli, spotikanj od zunaj in udarcev ega od znotraj je bilo na pretek.

Pri izvajanju vaj sem bil trd, neroden, sunkovit, prav nič nežen, napet in obremenjen v glavi, izvajal sem prevelike amplitude, kot vrečo sem premetaval vseh teh mojih 696 mišic. Vsi gibi so bili daleč od želeno nežnih, mehkih, energetsko učinkovitih, lahkotnih, igrivih in tudi zabavnih izvedb.

Ves čas sem imel polno glavo misli: »A sn naredu prav? A sploh kaj delam prav? Kako mora izgledati izvedba vaje? Kako moram narediti vajo? Je 20-30 ponovitev vaje dovolj? Zakaj tako počasi, a lahko to naredim vsaj malo hitreje? Bil sem pozen, je v redu da sem naredil samo 10 hitrih ponovitev?« Še celo stran teh vprašanj bi lahko opisal…

A ta vprašanja so bila napačna. Vsa ta razmišljanja so bila napačna, ampak to vem šele danes.To so bila vprašanja iz starega načina razmišljanja, iz družbene vrednote HITRO.

Ne vem zakaj, ali slučajno, ali pa sem res mogoče začutil, da počnem nekaj narobe. Zdelo se mi je, da moram vprašati svojega učitelja, kaj naj naredim. A kot se za pravega učitelja spodobi, je še večje razočaranje sledilo iz njegovih ust. Ni bilo odgovorov, samo njegova postavljena vprašanja: “Mudi se ti, OK. Zakaj pa se ti mudi? Kam pa? Kaj pa boš dosegel s tem, da se ti mudi? Kaj pa čutiš?” Bil sem nezadovoljen, pravzaprav, če sem pošten, nisem bil nezadovoljen, bil sem jezen. Nisem dobil odgovorov, le vprašanja na vprašanja… Saj mi hudiča nič ni povedal. Pa tako lepo sem ga vprašal. Kaj te on sploh ve?

Minilo je nekaj dni. Vprašanja pa so mi vedno pogosteje prihajala v glavo. Vseeno sem se zaradi teh vprašanj ustavil, poskušal odgovoriti. Premišljeval sem, zakaj ta vprašanja, zakaj mi jih je postavil, kaj posamezno vprašanje pomeni. Nekako nisem v svojih možganih našel niti enega odgovora, ki bi vsaj nakazal smer, mi kaj povedal.

Če možgani ne poznajo, oči ne vidijo. Pa tudi dokler se učenčeva ušesa ne odprejo, učitelj ne spregovori. Nekaj v meni, ne z razumom, nekaj v meni mi je spet postavilo vprašanje – kaj pa čutiš. Glava pa mi je celo takoj javila, da v bistvu nič, saj si samo premaknil nogo. Kaj pa naj bi sploh čutil?

Spet se je nekaj v meni oglasilo – razmišljaj drugače, kaj čutiš, sprašuj se, kaj čutiš.

Ne vem, kako dolgo je to trajalo, a na nek način sem opazoval dvogovor mojih možganov in še nekoga, »nekoga« v meni. Potem pa sem se odločil narediti eno bolj pametnih stvari v mojem življenju (do takrat). Teden dni bom poskusil z načrtom, plansko.

Naredil sem si plan in si tedenski plan in zadal pravila in cilje. Sedem dni zapored navsezgodaj bom naredil vaje, tako da bom: – naredil samo eno isto vajo vseh 7 dni, – vsako jutro pred izvedbo POZORNO prebral opis te iste vaje, – vsako jutro to vajo izvedel, kar se da počasi, z užitkom, mehko, kot otrok, – vsako jutro to vajo izvedel samo 4-krat, – med vsako od teh 4 ponovitev počival vsaj 2x vdih-izdih, – med vsako vajo in sploh med počitkom pozoren na vsak OBČUTEK, ki (če) ga bom zaznal.

Ob skeniranju morebitnih občutkov bom pozoren na:

a. kaj sploh čutim,

b. kje to čutim,

c. če bom kaj čutil, kako to čutim,

d. pa tudi na to, ali me trese med izvedbo (to pomeni preveč energije, prevelika amplituda, preveč na silo).

Od nekdaj sem bolj enciklopedičen tip. Želim vse prebrati, preveriti, dobiti čim več informacij, da potem lahko razmislim in da razum (ego) razume. Še vedno sem takšen, čeprav se stvari “popravljajo”.

Bil je čudni teden. Misli so kar brzele po glavi. Morje misli: »Kaj čutim? Mast kurja, kak je to učitelj mislil da čutim? Kaj naj čutim? Zakaj mi ni točno pojasnil, kaj naj čutim? Kako sploh čutiš mišico? Tega ni v nobenem priročniku. Kje še lahko kaj preberem o tem?« V glavnem, nenavadno sem se počutil. Nisem odkril novega planeta, nisem dobil Nobelove nagrade, ni bilo nekih odkritij, nekih ne vem kakšnih občutkov…A kljub temu, občutil sem nekakšno razliko! Razliko v samem telesu, pri hoji, pri počutju. Po 4 ali 5 dnevih mi je kar naenkrat med izvedbo postalo prijetno. Vajo sem izvajal počasneje (danes vem, da še vedno prehitro). Takrat še nisem znal opisati, kaj se je dogajalo v meni. Danes znam, vendar to ni toliko pomembno, najbolj pomembno je, da je vse to povzročilo neko spremembo. Bilo je prijetno in ugodno, tako za moje telo kot zame. Ko začutiš nekaj tako prijetnega in ugodnega, potem te res nič več ne ustavi na tej poti sprememb. TO JE BIL KLJUČ, DA DANES POČNEM TO, KAR POČNEM.

Danes vem tudi, kaj je spodbudilo tisti prvi korak, ki je povzročil, da sem tu kjer sem zdaj. Takrat, pred približno dvema letoma se mi niti sanjalo ni o tem.

Ti boš verjetno našel kaj drugega zase, a moji motivi za prvi korak so bili:
– nekako sem bil jezen (motiv, sicer ni ravno najboljši), kako ne razumem, kako ne znam, če pa sem se v prav vseh športih, ki sem se jih lotil, uspešen; – odločil sem se za 7 dni, kar niti ni toliko, pa še plan sem si naredil, torej bom ta čas gotovo izvajal vajo. Zato: – sem si res vzel (okoli 15 minut) brez motilcev, – res sem bil pozoren, – res sem zdržal 7dni – energija je bila velika, – res nisem hitel, bilo je počasneje (danes vem, da je bilo tudi to še vedno prehitro).

To je moja pot in začetek moje zgodbe na poti AEQ, ki obenem pomeni moj začetek poti enosti telesa-duše-razuma, začetek izbire, v življenju početi samo to, kar te res veseli, začetek zadovoljstva s svojim življenjem vsako jutro, ko se zbudiš, začetek ljubezni med telesom in dušo in razumom ter začetek sevanja enosti duše in razuma.

Različni smo, in vsak bo našel in šel po svoji poti. Lažje pa je, če slišiš zgodbe ljudi, ki so del te poti že prehodili. To pomaga in da ti zavedanje, da lahko to storiš tudi ti. Seveda na tvoj način.Vsak na koncu najde svoj način… In če BO ali če NE bo našel svoje poti do sprememb – v obeh primerih je to njegova , samo njegova pot! V obeh primerih ima prav.

Obilo užitkov na vaši poti do sprememb.

Želim vam, da ta pot zajema tudi AEQ metodo® in AEQ vaje®!

Uživajte,

James M. Tomažin, Zgornja Polskava, Učitelj AEQ metode 2. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 01.19.50

Mnenje o AEQ metodi® 2. stopnje

Seminar 2 stopnje ni le nadgradnja 1 stopnje. Poleg logične/pričakovane nadgradnje fizičnega-gibalnega dela metode – učenje novih vaj in sklopov vaj za odpravo specifičnih bolezni/bolečin, seznani udeležence z najpomembnejšo povezavo med zavednim delom uma, nezavednim delom uma, membrano, čustvi,…. te povezave so ključni manjkajoči del uradne medicine pri obravnavi mnogih pacientov. Psihiatrija se ukvarja le z “glavo”; ortopedija in fizioterapija le s telesom; AEQ pa z obojim in zato lahko zelo uspešno sanira kronična obolenja, ki so za psihiatrijo, ortopedijo in fizioterapijo večinoma nerešljive uganke. AEQ metoda vleče niti iz mnogoterih znanstvenih smeri in jih vrhunsko potrdi ter poveže v zelo smiselno/uporabno celoto.

Seminar 2 stopnje zelo jasno in logično poda orodja za konkretne razlage vzrokov bolečin/bolezni/gibalnih omejitev ter navodila kako jih trajno odpraviti ali vsaj omiliti. Globina znanja in razumevanja povezav med sposobnostjo dobrega čutenja muskulatuire ter dobre medmišične koordinacije/usklajenosti ki se v primeru izboljšanja (rednega kvalitetnega izvajanja vaj) obojega prenaša na mnoga za človeka zelo pomembna področja bivanja je skoraj neskončna. Udeležence zelo jasno seznani z dejstvom, da brez lastnega angažmaja ne gre pričakovati dobrega razumevanja in posledično dobrega opravljanja dela kot učitelja AEQ metode.

Seminar je odlično organiziran; gostoljubje, pogostitev in splošno vzdušje so na enako visokem nivoju kot metoda sama – vrhunskem!

Zame osebno je ves čas, energija, pozornost in denar ki sem jih namenil AEQ izobraževanju zelo dobra investicija. Izboljšalo se mi je osebno življenje (počutje, zdravje, odnosi, učinkovitost, telesne sposobnosti,…) in uspešnost pri opravljanju dela.

Uroš Petan, Ljubljana, učitelj AEQ metode® 2. stopnje

Untitled design - 2020-06-02T003349.569

Mnenje o AEQ metodi® 2. stopnje

Pravijo, da se učitelj pojavi, ko je učenec pripravljen, res je bilo tako.

Na 2. stopnjo AEQ sem se vpisala brez posebnih pričakovanj. Želela sem si nadgraditi, razširiti obstoječe znanje, še zdaleč pa nisem pričakovala takšnega viharja v moji glavi, ter da bom posledično naredila takšen korak naprej.

Na seminarju 2. stopnje sem srečala, odprla novo škatlo – prodrla sem v nove podzavestne vsebine, ki je bila še globje potisnjena v moji podzavesti in sploh nisem vedela za njen obstoj, a dejansko je imela tako močan vpliv name in me ovirala v vsakdanjem življenju. Mišice so bile zakrčene in zato motena komunikacija možgani-fascia, četudi je bil razlog za to že zdavnaj mimo in ‘nepomemben’. In ja, odprla sem njen pokrov. Iz nje je začelo vreti, kopica potlačenih, nepredelanih čustev, jeze, zamere, nemoči, stisk, obsojanj, žalosti, … skratka zahtevno, neprijetno, neznano, novo… Cel kup nenavadnih občutkov, s katerimi kar nisem vedela kaj bi, kako si naj vse to razvrstim, zložim, uredim…

Podala sem se na pot zorenja, po AEQ metodi: ”energija omogoča pozornost, pozornost omogoča učenje, učenje omogoča razumevanje, razumevanje omogoča sprejemanje trenutnega stanja, sprejemanje trenutnega stanja omogoča bolj učinkovito uporabo viškov energije in usmerjanje pozornosti, ki so pogoj za spremembe, spremembe omogočijo napredek”. Veliko pozornosti, energije in časa je bilo potrebnega za učenje, dojemanje, sprejemanje, analiziranje, spreminjanje, a bilo je vredno.

Navdušena sem nad Aleševim občutkom za podajanje informacij, ter širokimi modeli razmišljanja, da v vsakem trenutku ve, koliko, kako in kam nas usmerjati, da bo ravno prav, da bomo zdravo rasli, šli po pravi poti naprej, raziskovali, analizirali in spreminjali svoje globine, katere nam danes ne služijo več.

AEQ metoda mi omogoča razumeti vzroke za stanja s katerimi se srečujem. Sedaj drugače razumem ključne dejavnike: čas, pozornost, energijo in njihovo (ne)usklajenost. Imam boljši nadzor nad življenjem, saj spoznavam sebe na drugačen način, svoje občutke veliko bolje občutim in razumem, ker moja membrana postaja vse bolj selektivno prepustna, vertikalna in horizontalna povezanost se izboljšujeta, obenem pa se širijo modeli razmišljanja. Tako bolje razumem sebe in ljudi, ki me obdajajo.

Hvaležna sem, da sem spoznala AEQ metodo, saj grem z lahkotnejšimi, a kompleksnejšimi koraki naprej in to znanje prenašam tudi drugim, učenja željnim ljudem.

Lidija Jakljevič, učitelj AEQ metode® 2. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.17.20

Mnenje o AEQ metodi® 2. stopnje

Po opravljeni 1. stopnji izobraževanja za AEQ učitelja somatskih gibov mi je življenje vse bolj preplavljala filozofija te metode. Pričela sem drugače razmišljati, dojemati stvari, drugače čutiti, se gibati. Naučeno in dojeto sem živela sama, seveda pa sem znanje predajala tudi naprej.

A želela sem se naučiti več, želela sem si še bolj ponikniti v globine, ki jih nudi AEQ metoda. Želja se mi je izpolnila, saj sem postala udeleženka prvovrstnega izobraževanja za AEQ učitelje 2. stopnje.

Petdnevno druženje desetih posameznikov, ki jih veže AEQ miselnost ter Aleša, »očeta« te metode, je bilo poučno, pestro, zanimivo in polno najrazličnejših spoznanj. Poglabljanje znanja teorije in prakse. Navdušena sem bila nad tem, kako metoda celostno obravnava človeka, telo in um.

Pogovarjali smo se o naši membrani (koža in mišice s fascijami), ki nas ločuje od okolja in nas tako definira kot posameznike. Skušali smo jo čimbolj začutiti in uporabiti za boljše sprejemanje informacij iz okolja in iz notranjosti telesa.

Govorili smo o modelih razmišljanja, kako jih je dobro širiti, spoznavati nove, saj so to orodja, s katerimi lahko bolje razumemo življenje, lažje rešujemo probleme in sprejemamo odločitve.

Izvedeli smo še več o senzorno motorični amneziji, o delovanju simpatičnega in parasimpatičnega živčnega sistema, o tem, kako nam valuje življenjska energija, kaj pomeni, če je nečesa preveč ali premalo.

Pozornost, čas in energijo smo namenili tudi spoznavanju in učenju novih vaj oziroma serijam vaj. Na lastni koži smo lahko občutili učinkovitost le teh, ko so se pri večini pričeli sprožati razni procesi.

Vsak od nas se je preizkusil tudi v vodenju enourne delavnice.

Od Aleša smo prejeli veliko kvalitetnega novega znanja, namenil nam je veliko pozornosti. Prav tako pa smo bili deležni tudi Vesnine pozornosti in njenih kulinaričnih mojstrovin. Hvala obema za pripravo tako učinkovitega izobraževanja.

Dobili smo veliko, na nas pa je, da to integriramo v dosedanje znanje, ga tako poglobimo in oplemenitimo.

Jasmina Rome, Zagorje, učitelj AEQ metode® 2. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 01.25.03

Mnenje o AEQ metodi® 2. stopnje

Preživeli smo nepozabnih 5 dni “reality show-a” pod taktirko izkušenega moderatorja Aleša Ernsta.

Izbor udeležencev z različnimi miselnimi vzorci (različnimi osebnostmi in karakterji) je prispeval k zelo dinamičnemu in poučnemu seminarju. Skozi tvoje podajanje znanja in vodenje vaj po AEQ metodi so se v nas začeli prebujati občutki, čustva, spomini, ki smo jih tekom našega življenja doživeli a potlačili. “Spretno” si začutil in prepoznal dogajanje vsakega posameznika, kot tudi cele skupine. S pravim izborom besed in primerov si nadaljeval s podajanjem znanja, kar nam je pomagalo naučiti se novih pogledov in spreminjanja naših miselnih modelov.

Skozi vseh 5 dni si s svojo neverjetno pozornostjo zadržal tudi našo pozornost na zelo visokem nivoju. Temu primerni so bili sproženi procesi znotraj (in zunaj) vsakega od nas. Procesi so bili sproženi na vseh nivojih, na energetskem, psihičnem, čustvenem in fizičnem. Ko je bila potrebna globina in širina dogajanja na vseh nivojih prisotna, si z metodo AEQ sprožil nadaljnje procese, s katerimi smo lahko dogajanje tudi mi začutili, razumeli, komunicirali in se osvobodili.

Spoznali smo naslednjo stopnjo AEQ metode, da jo bomo razumeli pa nas čaka še povezovanje občutenega, slišanega, videnega, prebranega in seveda napisanega . Spoznali smo močan vpliv AEQ metode na nas same, kot tudi na druge, kar nam da misliti s kakšno mero in kako bomo razpolagali in ravnali z novo pridobljenimi “orožji”.

Verjamem, da so se vsem nam, pa tudi tebi odprla nova obzorja AEQ metode.

Vem in čutim, da mi bo AEQ metoda spremenila življenje, posledično tudi moji družini in ljudem, katere naprej učim AEQ metode.

Zanimivo in nadvse poučno je bilo prisostvovati valovanju AŽS posameznika in njegovi pozornosti, kako si s svojo pozornostjo in občutenjem to zaznal in v pravem trenutku nanizal dodatna vprašanja in primere, na začetku na splošno celi skupini, kasneje pa direktno posamezniku – in kabum.

Lepo je bil viden prehod iz simpatikusa v parasimpatikus – in akcija se je začela – rezultat – zgodil se je “čudež”, katerega pa sedaj razumemo.

Delavnico in udeležence si zadnji dan lepo umiril, še vedno pa nas naučil pomembnosti pozornosti, mišljenja in dotika. Sam sem dobil odgovore na dogajanja v meni in spremenil prioritete.

Novo naučene AEQ vaje so fenomenalne. Kot po vsaki delavnici ali seminarju pri tebi se počutim odlično, “medenica mi je zaplesala”, še vedno pa je veliko prostora za izboljšavo.

Ujel sem val in grem naprej z AEQ.

Samo Šinik, Kranj, učitelj AEQ metode® 2. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 00.35.44

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

Šolanje za pridobitev naziva učitelj 3 stopnje je razdeljeno v 5 enotedenskih modulov v razmaku 6 mesecev in torej traja 2 leti. Trenutno smo tik pred začetkom 3 enotedenskega modula.

Posebnost 3 stopnje je prehod iz zgolj verbalnega v aktivno delo s stranko, takoimenovano aktivno učenje, ki temelji predvsem na stiku učiteljeve roke z membrano klienta. Na tak način klient dobi več kvalitetnih senzorskih podatkov v svojem telesu iz specifičnega področja svoje membrane, v primerjavi s samostojnim izvajanjem aeq vaj. Ta dvig senzorskih podatkov iz telesa v zavest pa vodi v večji učinek zmanjšanja senzorne amnezije.  Na strankino membrano se vršijo natančno usmerjeni, jakostno optimalni pritiski v dinamičnem smislu, zato so tankočutnost, dobre »rokodelske« sposobnosti in resnično nizka stopnja senzorno-motorne amnezije v učitelju po mojem mnenju nujne lastnosti kandidatov za to izobraževanje.

Poleg navedenega je po mojem mnenju nujno dobro poznavanje vsaj osnov biomehanike in funkcionalne anatomije. Aleš ima zares veliko kvalitetnih izkušenj, teoretičnega znanja in odlične sposobnosti povezovanja obojega in je temu primerno tudi nivo podajanja znanja na visoki ravni. Zato brez dobrega temelja skoraj ni mogoče slediti programu izobraževanja. Kandidati z dobrim predznanjem dobijo ogromno.

V primerjavi z 2 stopnjo so še nadgrajene vaje in teorija. Oboje še globje učinkuje ne le v membrano temveč tudi v tisti del znotraj nje, ki ga »varuje«. Posledično so pozitivni učinki na klienta večji, s tem pa tudi odgovornost učitelja resno naraste. Tukaj za polovičarstvo ni prostora! Ta stopnja zahteva celega, prizemljenega in odgovornega človeka. Popolno predanost tako v poslovnem kot tudi v raziskovalnem in osebnem smislu. Potenciali ki te lastnosti premorejo se lahko na tej stopnji ogromno naučijo.

Tedenski moduli so energijsko zahtevni, kajti poleg učenja v vlogi učitelja prejmeš tudi veliko količino aktivnega učenja kot klient (ko se kolegi na tvoji membrani učijo) in se tako soočaš z globjimi sloji SMA-ja v lastni membrani. To pa zopet zahteva energijo in ustrezno regeneracijo. Zato se izkaže da je pomembno priti spočit, v dobri psihofizični kondiciji ter si organizirati dobre pogoje za počitek.  

Seminar je odlično organiziran; gostoljubje, pogostitev in splošno vzdušje so na enako visokem nivoju kot metoda sama – vrhunskem!

Zame osebno je nadgradnja prejšnjih stopenj popolnoma zadostila pričakovanja in opravičila investicijo časa, energije in denarja ki jih namenjam AEQ izobraževanju. Vse to se jasno odraža na učinku mojega osebnega in poslovnega življenja.

Uroš Petan, učitelj AEQ metode® 2. stopnje, učenec AEQ metode 3. stopnje 2/5

Untitled design - 2020-06-02T003349.569

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

Mnenje o dosedanji izkušnji šolanja na 3 stopnji AEQ metode

Kot vsa šolanja, seminarji in delavnice v režiji Aleša Ernsta je tudi šolanje za učitelja 3. stopnje organizirano in izvajano na izdelan, premišljen in zelo učinkovit način. Šolanje je razdeljeno na 5 modulov, ki si sledijo na pol leta. Na vsakem od modulov se učimo tehnik in protokolov, ki nam omogočajo naš lastni razvoj in večjo učinkovitost dela s strankami. Na prvih dveh stopnjah smo pridobili znanja za vodenje AEQ delavnic® in učenje AEQ vaj®. S 3. stopnjo pa pridobivamo znanja, ki razkrivajo veliko večjo globino in širino AEQ metode®. Vsak modul pričnemo z deljenjem naših izkušenj in spoznanj, s čimer zelo jasno lahko vidimo napredek samega sebe in vsakega posameznika v procesu izobraževanja za učitelja 3. stopnje. Nadaljujemo s teorijo, ki nam takoj naznani novo globino in širino, ki jo bo potrebno osvojiti, se je naučiti v času trajanja modula in nato poglobiti in ponotranjiti v naslednje pol leta. Teorijo dopolnjujemo s praktičnim delom, učenjem posameznih protokolov, ki jih uporabljamo ob izvajanju aktivnega učenja. V procesu učenja se izmenjujmo v treh vlogah: od opazovalca, učitelja (izvajalca) do vloge stranke. Skozi vse tri vloge pridobimo potrebne izkušnje, ki jih kot učitelji nujno potrebujemo, da znanje učinkoviteje prenašamo naprej na naše stranke, tako na delavnicah, predvsem pa skozi aktivna učenja, kjer gredo stranke skozi bolj globoke procese zorenja in spreminjanja.

Skozi vsak modul posebej nas Aleš popelje skozi potrebne faze učenja, zorenja in spreminjanja, kar ni vedno ravno najbolj prijetno, saj se soočamo s samim sabo, svojimi gibalnimi omejitvami in vzroki za to, ki so v nas globoko zasidrani v obliki fizičnih in čustvenih travm. Skupinsko in skoncentrirano v en intenziven teden, so spremembe res velike. Po končanem modulu včasih nedojemljivo velike, kar pa skozi čas, ki je v vsakem procesu učenja nujno potreben, počasi in z razumevanjem uredimo, se spremenimo. Skupaj s »sošolci« in Alešem se učimo, rastemo, spreminjamo in omogočamo, da smo pri učenju in pomoči drugim vedno bolj učinkoviti, AEQ metoda® postaja bolj prepoznana in priznana.

Vesel sem, da sem se odločil za AEQ metodo®.

Hvala Aleš!

Samo Šinik, učitelj AEQ metode® 2. stopnje, učenec AEQ metode 3. stopnje 2/5

Screenshot 2020-06-04 at 00.35.44

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

Tako kot se pri Aikidu učijo prvih pet let samo “plesati” in spoznavati gibanje, predenj se začnejo učiti dejansko samoobrambo, se tudi pri izobraževanju za učitelja AEQ metode®, najprej 2 leti skozi prvo in drugo stopnjo učimo predvsem teoretičnega znanja, AEQ modela razmišljanja, kako učiti posamezne vaje predvsem z govorom. Hkrati vedno bolj spoznavate in čutite tudi sebe, kar je izjemno pomembno za učenje 3. stopnje.

Na 1. modulu za učitelja 3. stopnje se začnemo učiti bolj praktičnega znanja in sicer kako izvajati in učiti prva dva protokola aktivne terapije. Sam modul je odlično zastavljen; Aktivno terapijo najprej vidite in se učite z opazovanjem Mojstra AEQ gospoda Ernsta, potem nekdo od sošolcev izvaja terapijo na vas, nato se vi učite izvajati na drugem sošolcu in na koncu še gledate kako tretji sošolec izvaja terapijo. Tako pokrijete 3 aspekte sprejemanja in dojemanja občutkov in informacij: skozi oči in sluh, skozi občutke iz membrane (vaše in terapevtove) skozi dejansko praktično izvedbo. Vse skupaj se še nadgradi z neprestanimi povratnimi informacijami s strani sošolcev in učitelja.

V sedmih kar intenzivnih dnevih počasi pridobivate nove informacije, ki so ravno prav dozirane, kot da bi se prvič učili AEQ vajo®. Seveda je potrebno, kakor pri 1. in 2. stopnji, znanje utrditi skozi prakso in ustvarjanje svojih izkušenj.

Aktivna terapija zelo poveča učinkovitost dojemanja gibov in zmanjšanje mišičnega tonusa stranki. Z novo pridobljenim znanjem lahko ljudem pomagam veliko učinkoviteje in kvalitetnejše.

Izjemno sem hvaležen, da sem del AEQ metode in da imam izjemnega učitelja g. Aleša Ernsta.

Žiga Božič Žagar, učenec 3. stopnje AEQ metode® 1/5 in učitelj AEQ metode® 2.stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 01.30.01

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

Minila so že dobra tri leta, odkar sem se prvič srečala z Alešem in z njegovo terapijo – tedaj še klinično somatiko, ki jo je kasneje razvil in nadgradil v AEQ metodo®. Iskala sem nekoga, ki bi mi pokazal način, me naučil, kako naj si ob vse večjih težavah z vratnim delom hrbtenice pomagam sama. In kdor išče, ta najde…

Ob aktivnih terapijah in redni domači vadbi sem pričela počasi sproščati mišice z neprimerno povečanim tonusom. Spoznavala in ozaveščala sem vzroke, ki so me privedli do obstoječega stanja ter jih pričela odpravljati, začela sem drugače razmišljati. Tako so problemi pričeli kopneti, moje navdušenje in zaupanje v metodo pa se je krepilo in raslo. Bila sem mnenja, da bi to moral poskusiti prav vsak, saj bi se mu kakovost gibanja in življenja nasploh precej povečala.

In ravno ko sem razmišljala o tem, je Aleš pričel s šolanjem učiteljev v AEQ metode®. Kljub temu, da sem si že pred časom rekla, da sem z izobraževanji zaključila, saj da imam zadosti znanja, ki ga lahko sama nadgrajujem, sem se prijavila na šolanje za učitelja 1. stopnje. Začutila sem, da je to znanje predobro, preveč pomembno, da bi šlo mimo mene.

Prvi stopnji je sledilo izobraževanje za učitelja 2. stopnje AEQ metode®. Ob vsem posredovanem znanju in modrosti, realnem pogledu na življenje, vlaganju energije, časa in pozornosti v razumevanje metode, sem lahko le rasla in se razvijala, ob tem pa pomagala tudi drugim z vodenjem delavnic AEQ vaj.

Če je pred tremi leti AEQ sramežljivo potrkal na vrata mojega življenja in leto kasneje pogumno vstopil, pa lahko sedaj rečem, da sem z njim napojena, na vse več stvari skušam gledati na AEQ način, v iskanju ravnovesja, z mehkobo in občutkom.

Ker želim ljudem pomagati na način, ki sem si ga ob omenjenih težavah želela sama in sem ga tudi izkusila, sem se odločila, da z izobraževanjem nadaljujem na tretji stopnji, ki omogoča izvajanje aktivnih terapij. In tako se je pričelo…

Aleš nas je že pred prvim modulom pričel pripravljati: komentiranje prispevkov, branje člankov, komunikacija z drugimi učenci. Potem pa smo se z raznih koncev Slovenije zbrali v Brežicah. Zgodil se je preplet teorije in prakse, izkušnja voditi vaje, biti voden. Občutili smo, kako aktivno terapijo po delih izvede mojster, kakšni so občutki in učinki, če jo izvedejo sošolci, oziroma če jo ti narediš drugim. Postavili smo se v vloge učiteljev, terapevtov, opazovalcev in klientov. Sedem polnih dni pozornega poslušanja, opazovanja, delovanja, občutenja, pa tudi smeha, hudomušnosti, tkanja novih vezi. Na kratko pa – bilo je super!

Moja pot je sedaj jasno začrtana. Izvajanje terapij, vodenje vaj, učenje, izboljševanje občutenja, osebna rast, izvajanje terapij, vodenje vaj, učenje… in tako naprej s ciljem postajati vse boljša.

Hvala Aleš za tvojo pripravljenost deliti znanje, nas učiti, voditi in nuditi pomoč.

Jasmina Rome, učitelj AEQ metode® 2. stopnje, učenec AEQ metode 3. stopnje 1/5

Screenshot 2020-06-04 at 01.25.03

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

Izobraževanje za učiteljico tretje stopnje, ki skozi aktivne terapije posameznika uči večjega čutno gibalnega zavedanja, je bila nekako izbira, ki je izbrala mene.

 
Že prva stopnja je v meni vzbudila vznemirjenje, ki ga čutiš v telesu, ko najdeš tisto PRAVO. Poglabljanje vase skozi učenje AEQ metode, izvajanje AEQ vaj in opazovanje lastnega spreminjanja so bili začetki. Prepletanje novih spoznanj o somatiki ter znanj in vedenj, do katerih sem prišla pri svojem delu s strankami, je nato zame postajalo vedno bolj naravno in spontano. Vodenje delavnic AEQ metode in učenje AEQ vaj mi je preraslo v užitek. Zato odločitev za triletno šolanje ni bila več vprašanje. 


Že prvi modul me je prepričal, da bo globina in širina naučenega prinesla spremembe. Učili smo se na praktičnih vajah, po korakih, skozi opazovanje, občutenje ter z aktivnim sodelovanjem vsakega učečega. Tokrat so bile roke učitelja na posamezniku tiste, ki so vodile skozi spremembe v čutenju, izvedbi in razumevanju pomena zavestnega nadzora nad gibanjem in čutenjem. Širili smo razumevanje somatskih procesov in delovanje aktivne terapije z razlago fizioloških sprememb v delovanju možganov in njihovim vplivom zavestnega nadzora nad mišicami.

Teden je minil v procesu novih zaznav, ki so nas še dodatno omehčale in ozaveščale področja, kjer imamo največ čutno gibalnih blokad in podzavestnih mišičnih napetosti. To nam je omogočalo dotakniti se globokih čustev, prepričanj, ki so nas omejevala in nehotno višala mišično napetost. Spremembe sem občutila znotraj lastne some in jih zaznavala pri izvajanju AEQ vaj ob zaključku vsakega študijskega dneva. Po tednu dni izkustvenega učenja aktivne terapije sem domov odšla globoko ozaveščena, z veliko mero miru in tišine, iz katere sem črpala moč ter energijo še daleč v delovne dni.

Hvala Aleš, da sem del tega, da si ti naš učitelj, in da je to šele začetek

Petra Šmid Seljak, Vrhnika, učenka 3. stopnje AEQ metode® 1/5

Screenshot 2020-06-04 at 01.32.41

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

… in moje potovanje po poti AEQ se nadaljuje na 3. stopnjo, skozi modul 1.


Pred začetkom sem čutila nekakšno strahospoštovanje do 3.stopnje; imela sem pričakovanja, saj sem že iz 1. in 2. stopnje, ter drugih Aleševih seminarjev vedela, da Aleš vedno preseneti z nečim neznanim, novim, kompleksnim, a hkrati enostavnim, sprejemljivim, razumljivim, logičnim in tudi tokrat je bilo tako. Nova raziskovanja, znanja, informacije, spoznanja, občutki…so spremljali moj 1.modul.

Pristala sem na lastnih nogah, nekaj zelo nenavadnega. ZMOREM, naredila sem prve, zahtevne, trdne korake, katere je spremljala cela paleta čustev, občutkov, zavozlank, razvozlank, od jeze, žalosti, do veselja, radosti, sreče.


Naučila sem se drugačnega dojemanja časa – imeti čas zase, koliko prijetnih trenutkov, kako dobro izkoriščen čas, ki prinaša veliko zadovoljstva, notranje izpolnjenosti… Celo življenje sem čutila pritisk okolice, ki je bil zame stresen in sem težko resonirala s tem: pomanjkanje časa, časa ni, kaj lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri, vrvež,… hitro, hitro in posledično je bilo vse ostalo neprimerno bolj pomembno kot jaz. Vzeti si čas zase je bila potrata, zapravljanje časa… tako sem prišla do točke da sem sebe dala na stran in nisem razumela, kaj pomeni, da si vzameš čas zase, to mi je bil tuj termin. Slišala sem ga velikokrat, njegov dejanski pomen, občutek pa mi je bil povsem tuj. Na modulu 1 pa sem prišla do spoznanja, da imamo časa vedno dovolj, pomembne so le naše prioritete. Na voljo imamo samo ta trenutek, in od nas je odvisno kaj bomo z njim. Bomo pozornost, energijo, dragocene trenutke namenili sebi v prid in rasli, ali bomo dovolili raznoraznim ‘motilcem’ oz. ‘tatovom’ naše pozornosti (TV, računalniki, telefoni, …) da nas odpeljejo stran od sebe in bomo izgubili stik sami s seboj, s svojim telesom, pa tudi z okolico, ljudmi okrog nas. Kje je naša pozornost, ko namenimo trenutke pogovoru z otroci, družino, prijatelji. Je naš um v tem trenutku, slišimo, vidimo sogovorca, njegove besede, zaznavamo govorico telesa, ali je naš um v tem trenutku nekje v preteklosti ali prihodnosti, skratka v iluziji. Današnji čas je za slednje idealen, zato bodimo budni.

Pomembno in novo spoznanje zame je tudi bilo, dojemanje človeka, ljudi, kot some. Da je človek časovna kapsula, v kateri so zajeti vsi preživeti dogodki, izkušnje, čustva, občutki, travme, vzorci; skratka vse, zaradi česar smo v tem trenutku natanko takšni kot smo, pa se tega zavedamo ali pa smo mogli, da smo v preteklosti lahko preživeli, vse to globoko potisniti, ker je bilo prehudo in se tega ne zavedamo. Smo pa presenečeni, kako se odzovemo na določeno situacijo, dogodek in se sprašujemo zakaj nas je ‘vrglo iz tira’ in smo odreagirali na določen način – odgovor se nahaja v naši kapsuli.

‘Čudež’ tako bi poimenovala P1 in P2A, ki sem se ju naučila na modulu 1, ki mi omogočata, da znam svojim klientom vedno bolj olajšati njihove težave, ter jim tako skrajšati, narediti enostavnejšo, dojemljivejšo, bolj razumljivo njihovo pot spoznavanja, analiziranja, spreminjanja in sprejemanja njihove časovne kapsule.

Hvaležna sem Alešu, da mi je, seveda pod določenimi zahtevami, pogoji, skrbnim nadzorom, ter svojo podporo omogočil moje potovanje in raziskovanje AEQ poti. Tako postaja vsak moj korak lahkotnejši, razumljivejši, enostavnejši a hkrati kompleksnejši.

Ponosna sem, da sem lahko učenka 3. stopnje AEQ, saj bolj kot spoznavam to metodo, bolj me navdušuje.

Hvala

Lidija Jakljevič, Učiteljica AEQ metode 2. stopnje, Učenka AEQ 3. stopnje 1/5

Screenshot 2020-06-04 at 00.17.20

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

3. stopnja
 
… in moja pot se je nadaljevala. Z željo po novem znanju, sem se vpisala na 3. stopnjo AEQ metode. Tri leta se mi niso zdela taka reč, bom že nekako. A to so bila tri ključna in zahtevna leta v mojem življenju. Leta novih, globokih, težkih spoznanj. Kdo sem, kam grem, zakaj jaz, zakaj se to mora dogajati ravno meni, ali bo kdaj tega pekla konec, …? Vedno bolj sem prepoznavala svoje omejitve. Svoboda ni imela prostora v meni, saj jo je izrinil strah, jeza, žalost, tesnoba. Od modula do modula sem šla v večje globine in širine. V meni se je dogajala prava Dantejeva Božanska komedija prvi nivo – Pekel. Iz iluzije, da sem imela lepo otroštvo, da imam urejene, kvalitetne odnose, sem skozi šolanje padala na realna tla in prepoznavala, da temu ni tako, da je to le iluzija mojega ega, ki sem jo ustvarila, da sem lahko preživela strah in nemoč. Realnost je povsem drugačna, sedaj urejam in vem koliko imam še za urediti, koliko dela me čaka, da bom lahko imela kvalitetne odnose in življenje. Nisem mogla verjeti, da je v meni toliko sil, toliko nasprotujočih si smeri. Zavest si želi nekaj, gre v eno smer, podzavestni program ji nasprotuje, zavije v nasprotno smer (neželeno) in kar naprej zmaguje. Težko mi je bilo opazovati, kako mi nekaj ne gre, mi ne uspeva tako kot bi jaz želela, a nisem vedela zakaj. Vrtela sem se v začaranem krogu. Halooooo…, pa kaj se to dogaja??? Sem sploh še normalna???… in tu je posvetil AEQ žarek, ki mi je pokazal kako, kam, zakaj.
 
Moduli so bili zahtevni, domov sem se vračala jezna, žalostna, depresivna,… ker tu ni bilo ujčkanja, olepševanja, … bila je kvalitetna podpora za prepoznavanje ene in edine resnice, ki zna biti zelo boleča. Skozi bolečine sem počasi prodirala v svobodo. Božanska komedija v meni se nadaljuje, dobro poznam Pekel, vem kako je tu, a sedaj poznam pot, kako priti ven iz njega in nadaljevati proti Vicam in Nebesom. Vedno bolje znam usklajevati mojo zavest in podzavest, da potujeta v isti smeri, kamor želim.
 
Bila sem že na mnogih izobraževanjih, pridobila že kar nekaj diplom, a toliko življenjskih resnic in s tem povezane svobode, mi ni dala nobena druga. To je najpomembnejša diploma v mojem življenju in ponosna sem nase, da sem uspela prehoditi trnovo pot do nje. Sedaj vem, da je bil povod za vpis na 3. stopnjo – pridobivanje novega znanja le naivna želja, dobila sem mnogo več kot le novo znanje, dobila sem nazaj SEBE, svojo svobodo, svoje življenje.
 
Z velikim veseljem in častjo bom svoje znanje in izkušnje prenašala naprej na svoje kliente in jih učila, kako iz bolečin najti pot v svobodo.
 
Lidija Jakljevič  učitelj AEQ metode 3. stopnje
Screenshot 2020-06-04 at 00.17.20

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

Moja pot do učitelja AEQ metode ® 3. stopnje
 
Teče že šesto leto, odkar sem spoznala Aleša in njegovo delo na področju povezovanja uma in telesa, raziskovanja some, iskanja resničnih občutkov in čustev ter postopnega spreminjanja, ki omogoča življenje z manj bolečine, ki je srečnejše, bolj spontano in svobodno.
 
Dolga leta življenja pod velikim pritiskom, stres, potlačena čustva, podzavestni vzorci, ki niso služili več namenu biti učinkovita, so prinesla rezultat – kronične bolečine v vratu. Takrat se njihovega pomena še nisem dobro zavedala. Dojemala sem jih kot neprijetnost, ki se pač zgodi in jo je treba odpraviti. Ker nisem ravno ljubiteljica zdravil, le-teh nisem uporabljala, razen, ko je bilo zelo hudo. Poskušala sem bolj z alternativnimi metodami, z masažami, s pozitivno naravnanostjo, a pravega uspeha ni bilo. Prišla sem do točke, ko sem se zavedala, da bom morala ukrepati, narediti spremembo. In ko je učenec pripravljen, se pojavi tudi učitelj. Pričela sem z aktivnim učenjem, takrat še klinične somatike pri Alešu. Pogovori in posledično vse boljše razumevanje zakaj do bolečin sploh pride, izvajanje zavestnih gibov, več čutenja in zavedanja sebe, so vodili v vse boljše počutje in stanje, ki ga prej na druge načine nisem mogla doseči.
 
Nad metodo, ki je na osnovi Aleševih izkušenj ter spoznanj rasla in se razvila v AEQ metodo®, sem bila tako navdušena, da sem se odločila za šolanje. Prva stopnja učenja mi je omogočila globje in temeljitejše spoznavanje AEQ metode. Hkrati pa sem pričela bolje spoznavati sebe, svoje odzive, zakaj sem takšna, kot sem. To je bil samo začetek, saj proces odkrivanja in spreminjanja še vedno traja in se bo zagotovo še odvijal. Velikokrat nad spoznanim in dojetim nisem ravno navdušena, a sprejeti to in postopoma spremeniti, je edina pot, ki vodi v razvoj integrirane, čustveno zrele osebnosti. Takšna oseba se svobodno izraža, kompetentno izvaja akcije in se ne boji reakcij okolice.
 
Vsaka nadaljnja stopnja učenja mi je dala več globine, a hkrati tudi širši pogled na problematiko. V vseh teh letih je bilo veliko AHA-jev, trenutkov, ko se je iz megle sladke iluzije razkrila kruta jasnost realnosti.
 
Izobraževanje na 3. stopnji je trajalo tri leta. Udeležili smo se petih modulov, kjer smo pridobivali nova in razširjena teoretična znanja. Na vsakem modulu, ki je trajal po sedem dni, smo se učili dva protokola aktivne terapije oziroma aktivnega učenja za delo s stranko na mizi – od odpravljanja povišanega tonusa refleksa zelene luči, refleksa travme, refleksa rdeče luči, do urejevanja izgube občutka in nadzora nad nogami ter urejanja težav z rameni, rokami, vratom in čeljustjo. Učenje protokolov je vedno potekalo preko izkušnje, saj smo po delih vsi prejemali aktivno terapijo, potem pa jo izvajali na drugih udeležencih in tudi na učitelju. Aleš je ves čas bdel nad nami, nam dajal povratne informacije o našem delu, nas popravljal, svetoval, pohvalil.
Med delom smo ves čas menjavali vloge – bili smo izvajalci aktivnih terapij in vodili smo vaje, bili pa smo tudi prejemniki in opazovalci. Tako je bilo učenje zelo učinkovito.
 
Seveda pa izobraževanje na tretji stopnji ne pomeni le udeležbo in sodelovanje na petih modulih, ampak pomeni triletno opazovanje, čutenje, dojemanje sebe, osebnostno transformacijo, vodenje individualnih in skupinskih vaj, vodenje delavnic, izvajanje aktivnih terapij ter opravljanje domačih nalog.
 
V vseh teh letih nikoli nisem podvomila v pravilnost izbire začrtane AEQ poti. Ponosna sem nase, na svoje pridobljeno znanje in izkušnje, na svojo rast. Hkrati pa sem neizmerno hvaležna, da obstaja človek, ki nam vse to znanje podaja, nas uči in nam pomaga. Aleš, še enkrat – iskrena hvala.
 
Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode ® 3. stopnje
 

 

Screenshot 2020-06-04 at 01.25.03

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

Z AEQ seminarjem 1. stopnje sem našla svojo močno točko. Vsekakor je to zelo spodbudno in motivirajoče.

Največje zadovoljstvo mi je, ko mi uspe na tečajih ali pri individualnih obravnavah začutiti tečajnike, da jim lahko na njim primeren način razložim AEQ metodo®. Ugotavljam, da ta ni več takšna, kot si nas jo učil ti, ampak verjetno vsak izmed nas – tvojih učencev dodamo vanjo del sebe in jo na ta način podajamo v svet malo drugačno.

Opazujem svoja predavanja, kako so vedno malo drugačna, kako so izbrane besede vedno različne, prilagojene publiki, ki me posluša. Navadno opazujem ljudi, ki so prišli k meni, njihovo gibanje, govor in se jim poskušam čim bolj približati. Včasih to pomeni, da so moje besede bolj odločne, drugič bolj mile, čisto odvisne od sogovornika in mojega občutka kaj on res potrebuje. Opazujem tudi kako niti ene vaje ne odvodim dvakrat enako, ampak vedno malo drugače. Opazujem gibanje ljudi, njihovo zavedanje telesa in po potrebi vaje še razparceliram na še manjše gibe in jim na ta način poskusim omogočiti pravo občutenje giba. Opazujem tudi zadovoljstvo ljudi, ko res začutijo gib in se v njem sprostijo, kako jim odleže. Kar mimika na obrazu se jim spremeni.

Trudim se, da da stranke do tega občutenja pripeljem že pri svoji obravnavi, saj s tem začutijo glaven namen vaj, da to ni monotono ponavljanje gibov, ampak občutenje, raziskovanje, užitek. Zadnjič mi je neka gospa rekla, da to je pa kot meditacija. Ja, res je kot meditacija, le da se za razliko od običajne meditacije, ko se ljudje povezujejo z nečim nevidnim in so večji del časa v glavi, tu povezujemo sami s seboj. Na ta način ljudje začutijo, kako se lahko pomirjeni počutijo v svojem telesu, začnejo mu veliko bolj zaupati in posledično ne iščejo več odgovorov na razna vprašanja v nadnaravnih silah, ampak v sebi. V zakladu svojega lastnega telesa.

Morda še pomen učenja učitelja. Če želi biti učitelj res dober in kvalitetno predajati svoje znanje naprej, ne sme nikdar zaspati na lastnih lovorikah, ampak mu morajo biti le spodbuda za nadaljne učenje in rast. Čeprav gibe že poznamo, veliko plitveje odvodimo vaje, če jih ne vadimo tudi sami vsak dan. Ko vodim vajo jo namreč istočasno v mislih izvajam skupaj s tečajniki in v svojem telesu občutim premik najmanjšega dela telesa mojih tečajnikov. Šele na ta način lahko zagotovim varen občutek ob izvajanju vaj in jim omogočim dojeti njihovo pravo globino.

Veronika Lovšin, Vodice, učiteljica AEQ metode® 1. stopnje, učiteljica AEQ dihanja® 1. stopnje

veronika

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

Spomnim se prvega srečanja z Alešom, ko je razlagal o posledicah kronično zakrčenih mišicah, na telo in psiho. Vse takrat se mi je zdelo, kot znanstvena fantastika, da pretirava pri vsem skupaj. Sedaj skozi prakso, razumem, da ni.

Tri leta nazaj, ko sem se prvič udeležil AEQ izobraževanja, sem spoznal globino AEQ metode in vpliv psihe na telo. Na vse skupaj sem začel gledati drugače. 

Kot zadnje tri leta, sem tudi letos, nadgradil AEQ znanje z udeležbo na 3. stopnji. To sem si želel od trenutka, odkar sem vstopil v svet AEQ-ja. Občutek sem imel kot, da sem se vpisal na željeni faks. Z eno razliko, da moje navdušanje ni že po prvem tednu minilo:)

Ko le iz verbalnega vodenja AEQ vaj, prestopiš v aktivno delo s stranko na mizi je občutek popolnoma drugačen. Za stranko in učitelja. Stranka dobi več kvalitetnih povratnih informacij iz svojega telesa, kar ji omogoča hitrejši napredek, manj bolečin in večjo kvaliteto življenja na vseh področjih. 

Podajanje informacij, teoretičnih in praktičnih je vrhunsko. Glede na šolanje 1 in 2 stopnje je precejšni preskok v globini informaciji in še večjem razumevanjem s katerimi se tradicionalno telo/človek, srečuje v sodobnem načinu življenja. 

Z večjim znanjem in dvigovanjem lastne kompetentnosti, strankam vedno bolje pomagam pri razumevanju njihovih težav in kako iz navidezno začaranega kroga, stopiti ven.

Osebno je AEQ izobraževanje izpolnilo pričakovanja, ves čas, energijo in denarj, ki jo namenjam. Pozitivno vpliva na moje zasebno in poslovno življenje.

Blaž Jurečič, Učitelj AEQ metode 2. stopnje, Učenec AEQ metode 3. stopnje 1/5

Screenshot 2020-07-09 at 22.58.12

Mnenja udeležencev izobraževanja AEQ dihanje® 1. stopnje

Mnenje o AEQ dihanje® 1. stopnje

Vtisi s seminarja za učitelja AEQ DIHANJE

Rojstvo zaznamuje vdih, smrt pa izdih – vmes je življenje. Življenje pomeni dihanje, dihanje je življenje. Zakaj potem dihanju ne dajemo večje pozornosti? Ker je samoumevno!

Tudi zame je bilo. Dihanju nisem pripisovala večjega pomena, sicer sem se ga zavedala pri vadbi, pozornost usmerjena v pravilen trodimenzionalni vdih s trebušno prepono in izdih z aktivacijo trebušne mišice se mi je zdela več kot dovolj ukvarjanja z dihanjem. V zadnjih letih se je začelo pojavljati čedalje več informacij, predvsem člankov na temo dihanja, kako pomembno je in kakšne koristi prinaša pravilno dihanje. Ampak kakšno pa je pravilno dihanje? Na spletu sem zasledila kar nekaj različnih tehnik dihanja, vsak učitelj je zagovarjal svojo, kako izbrati pravo in na koncu – zakaj jo sploh izbrati. Ker če kaj res znam, znam dihati! Tako sem po naključju slišala, da je pri založbi MK izšla v slovenšćino prevedena knjiga Oxygen advantage.  Sem si prebrala nekaj o avtorju, prelistala sem jo v knjigarni, se odločila za nakup, jo doma odložila na polico, kjer bi počakala na »pravi čas«, in je čakala.

 Medtem sem opravila izobraževanje za učitelja AEQ metode 1. stopnje in si pridobljeno znanje nestrpno želela nadgraditi, a nasvet učitelja Aleša Ernsta je bil, naj se, preden nadaljujem, udeležim 1. stopnje šolanja za učitelja AEQ dihanja. Čeprav njegovi presoji popolnoma zaupam in sem ga modro upoštevala, sem bila skeptična do konca. Pravzaprav do tistega trenutka, ko sem v roke končno vzela knjigo, ki je eno leto ležala na polici. Ker se je bližal datum seminarja, sem si rekla, da to pa je pravi čas, da se posvetim knjigi, saj jo tudi sam učitelj priporoča. Knjiga je odlična in zbistri pogled na dihanje. Razbije kar nekaj mitov in prepričanj, zame je bil največji kisikov paradoks, tudi to, kako dihanje vpliva na razvoj človeka, zanimivo je bilo prebrati tudi vsa dognanja in raziskave na področju športa.

Pa vendar je pravo razsvetljenje prineslo šele šolanje. Način podajanja znanja, razložene povezave, ki te popeljejo veliko globje v razumevanje pomena dihanja. Zakaj začnemo dihati nepravilno, kakšni so razlogi za prilagoditev dihanja, na kaj vse vpliva napačno dihanje. Odgovori na marsikatero vprašanje so tako logični in odkrijejo povezave med načinom našega dihanja in potlačenimi čustvi, ki so vzrok za slabo počutje, kronične bolečine v telesu in nasplošno slabo kvaliteto življenja. Dihalne protokole, ki smo se jih naučili, so v celoto povezale in nadgradile vaje, ki so unikatne, njihov učinek pa je takojšen.

Domov sem se vrnila ne le polna novega znanja in zavedanja, tudi neverjetno spočita in polna energije.

Sonja Gerkman, Ljubljana, Učiteljica AEQ dihanja 1. stopnje

13512043_1155558537820112_1769051065233381035_n