Mnenja o programu AEQ dihanja

Pozdravljen!
 
Pošiljam povratno informacijo o 60-dnevnem programu dihanja.
Po operativnem posegu pred 5 meseci se mi je pojavilo kar nekaj težav. Vse sem uspešno ublažila z manualno terapijo. Pred dobrim mesecem pa sem začela opažati težave z globokim vdihom. Čutila sem, da sem imela pod prsnico kepo, ki se ne sprosti in njena napetost je vlekla vse do grla. Napetost je popustila, če sem se rahlo spustila v fleksijo in s tem sprostila prednjo linijo. Začela sem iskati rešitev za svoj problem in po občutku se mi je zdelo, da bi tvoj 60-dnevni program bil zame koristen.
 
Nekajkrat sem med izvajanjem modulov začutila povečano napetost v predelu med prsnico in vratom. Občutek je bil znan, kot da bi me spominjal na dogodek v preteklosti.
 
Če zaradi napetosti ne moremo globoko vdihniti, ne moremo razviti močnih čustev. In obratno, da jeze ne izrazimo, moramo povečati napetost. Povečana napetost pa vodi v kronično zakrčenost. Vse to je osnova za pojav kronične bolečine.
Tekom programa sem dobila potrditev tvoji razlagi. V situaciji, kjer sem podzavestno začutila, da se v meni prebuja vzorec jeze, se mi je poznan občutek izrazito oglasil in ozavestila sem, kaj pomeni potlačena jeza.
 
Z moduli, ki so del programa, sem izboljšala možnost vdiha predvsem v stoječem položaju. Občutek zategovanja pod prsnico je manjši za polovico. Ne samo subjektivno, tudi objektivno je napetost fascije pod prsnico manjša. Lažje stojim vzravnano, brez da bi me stiskalo v grlu.
 
Spoznala sem, da imam v mišično-vezivnih strukturah prsnega dela ujete veliko energije, ki je nisem smela, znala ali zmogla sprostiti iz sebe.
 
Spoznavanje samega sebe je nepredvidljivo.
 
Barbara Peterlin
 

Aleš živjo!

Pošiljam ti povratno informacijo glede udeležbe za 60 dnevnem programu dihanja in zakaj sem se prijavila.
Na program sem se prijavila, ker so mi pol leta pred udeležbo programa postavili diagnozo astmo. že dobro leto nazaj pa se je pričelo z nenadnim dušenjem, na začetku sta bila kraj in čas čisto naključna. Kasneje se je to stopnjevalo, v službi je do tega prišlo veliko pogosteje kot doma. Stiskanje v prsnem košu in nezmožnost polnega vdiha, sta pri meni sprožila posledično še tesnobo in paniko. Na testu za astmo sem zelo hitro “padla”. 

Odkar nisem več v službi, so se napadi dušenja zmanjšali za cca 70%, vendar so se še pojavili ob kakšnih trenutkih, ko je bilo preveč vsega. Ko sem imela občutek, da nekaj ne bom zmogla. Iz mojega primera mi je bilo jasno, da moram zadeve urediti drugje. Pumpico za astmo, ki sem jo dobila, sem uporabljala cca 14 dni, sprememb ni bilo, zato sem jo nehala uporabljati. Hkrati mi ni bila to doživljenjska rešitev problema.

Na programu, sem imela na začetku velike probleme z vdihom, modul 1 mi ni delal težav, ostali moduli pa vsi. Dihalni predklon mi je bil izredno težak, predvsem del, kjer se vračamo, nikoli nisem mogla priti v stoječ položaj če nisem vsaj 5 krat vdihnila (zraven je bil občutek tesnobe). Danes pridem v pokončen položaj počasneje v cca 2-3 vdihih (brez tesnobe). Pri dihalni prekinitvi me je večkrat na začetku grabila panika in nisem mogla zdržati daljših prekinitev. zdaj mi večkrat uspe, zdržati daljše prekinitve, čisto sproščeno, brez panike, tesnobe.

Danes se znam bolj sprostiti, vajo ne izvajam v PREveč, kar sem na začetku delala. Grem toliko, da ni prezahtevno in da ni premalo, tudi panika me ne grabi, module sem delala na koncu čisto ok, tudi predklon in polmesec sta postala lahkotnejša. Pri polmescu imam še težave s sprostitvijo hrbta, ker me vedno ko delam vajo boli vrat. Veliko razliko sem tudi oprazila pri boljši sproščenosti trebušnih mišic. Na začetku programa, sem se pri polmescu težko usločila, ker me je po sprednjem delu trupa močno “zategovalo”, zdaj gre to veliko lažje. 

Če pomislim me je po 2 tednih programa nehalo dušiti in toliko časa nimam več problema s polnim vdihom (včasih sem se čisto pri koncu ustavilo, občutek, kot da ne morem “čez” nekaj, da bi prišla do polnega vdiha).

V glavnem, super zadeva!
 
Hvala!

 Mateja Šinkovec

60-dnevni program AEQ dihanja je že zaradi same dolžine programa zelo globoko vplival na mene in je zahtevalo veliko pozornosti, truda in discipline.

60 dni zapored ob isti uri biti prisoten na predavanjih in poslušati zelo globoke teme na temo: vpliva preteklosti na naše življenje, medsebojnih odnosov, vedenjskih vzorcev, funkcije podzavesti, zavesti in telesa, iskanje vzrokov za kronične nepravilnosti v gibanju in dihanju…

ni kar tako, vendar je pa pridobivanje znanja, višjega zavedanja, ustvarjanje zdravih rutin in  navad prvi korak, pri urejanju neravnovesja v nas samih.

Kot učitelju AEQ dihanja mi je program omogočil razvoj tako na osebnem kot na učiteljskem nivoju, za kar sem ti hvaležen.

Dobil sem odgovore in potrditve, da dihanje dojemam in učim pravilno, hkrati pa si mi dal za razmišljati, kje vse imam manjko, ter kje je potrebno vložiti čas, energijo in pozornost, da se bom lahko  dodatno izboljšal na tem področju.

Zelo koristno mi je bilo, da učiš;

-kako so AEQ vaje ‘le’ orodja, ki nam pomagajo  zmanjšati senzorično in motorno amnezijo, da pridemo do potrebnih ugotovitev in spoznanj  in da si s pomočjo vaj znamo vedno bolje definirati zaradi koga in česa smo bili primorani v preteklosti spremeniti in popačiti svoje dihanje in gibanje telesa.

-In potem postopoma in vedno bolj natančno definirati kaj vse nas še danes v življenju moti, ovira, ogroža ali omejuje in kje znova in znova ponavljamo enake ali podobne napake, ki so plod naših podzavestnih programov.

-ter kako s postopnim spreminjanjem našega vedenja ter dvigom čustvene zrelosti in učinkovitosti, vplivati na določene odnose ter jih spremeniti in si s tem ustvariti ravnovesje v življenju.

-Z višjo čustveno inteligenco si tako omogočimo manjši pritisk v okoljih, ki nam najbolj pomenijo in kjer smo tudi najbolj pogosto, zaradi česa lahko dihamo vedno bolj pravilno, tudi če vaj ne izvajamo ali jih izvajamo le za senzorno-motorno higieno, da ohranimo pretočno povezavo telesa in zavesti.

Tvoje poljudne razlage na programu so mi potrdile, da sem na pravi poti in mi pomagale sestaviti pomankjive koščke v svojem mozaiku, prav tiste koščke katere sem potreboval v tem obdobju.

Občutek imam tak, kot da se telesno vračam nazaj v otroško telo, v tistem obdobju ko se otrok nauči teči in gibati  in bi to nenehno počel z nasmehom na obrazu, igrivostjo in spontanostjo.

Na programu sem dobil veliko idej, kreativnosti in podrobnosti na kakšne vse načine lahko raziskujem sebe skozi AEQ gibalne in dihalne vaje.

Najbolj bi izpostavil 5. in 6. modul, preko katerih sem začutil povezanost z zgornjim delom trupa; trebušno prepono, psrnim košem, rokami, vratom in glavo.

Dihanje zaradi teh dveh modulov čutim še globlje in bolj polno, več življenjske energije s tem pa tudi več samozavesti in notranje moči.

Modula sta ostala del vsakodnevne prakse.

Na področju odnosov, so mi po programu stvari bolj jasne in se zavedam kam in kje bo potrebno usmerjati čas in pozornost, da se bodo nerazrešeni odnosi uredili in da se mi ne bodo na enak ali podoben način ponavljale napake.

Vesel sem, da sem lahko v stiku s svojo notranjo močjo in tudi agresivnimi-aktivnimi čustvi ter jih  uporabim takrat, ko je to potrebno, na način, ki je primeren za tisti trenutek in s tem ne škodujem ali delam krivice sebi ali okolju.

Seveda so vsakodnevne preizkušnje in vzponi in padci, ki so sestavni del življenja, vendar je dobro imeti orodja, ki ti pomagajo ohraniti zavedanje na pridobivanju izkušenj na podlagi katerih se učimo, rastemo in razvijamo.

Hvala za vodenje na programu in zdaj se še bolj veselim seminarja za učitelja AEQ dihanja 2.stopnje.

Lep pozdrav,

Karim Al Saleh

Aleš,

programa AEQ dihanja sem se udeležila drugič in obakrat je bila izkušnja zase. 
 
V prvem programu so mi bile vaje, ki smo jih izvajali v ležečem položaju užitek. Ko si napovedal, da bomo šli vajo stoje, pa so se mi začele tresti noge, ki so naenkrat postale mehke in hkrati sem postala živčna. Imela sem borbe sama s sabo. Zakaj z lahkoto delam vaje leže, stoje pa me dobesedno zablokira. 
 
Tekom drugega programa AEQ dihanja sem začela čutiti svoje telo. Pri vajah v stoječem položaju nisem imela več občutka strahu in panike, začutila sem moč. Moj vdih, ki je spomladi trajal max. 3 s, je nato trajal 10 s, na kar sem zelo ponosna. Čutila sem tudi samozavest in notranji mir. V življenje sem dala spremembe. Ljudem, ki me cenijo in imajo radi sem začela dajati svoj čas in energijo, vse ostale sem dobesedno odpikala. Tudi v partnerskem odnosu je komunikacija postala lahkotnejša. 
S tem je življenje postalo preprosto enostavnejše. 
 
Lep pozdrav, 
Meta
Če primerjam udeležbo na tem programu z preteklima dvema, sem na njemu prišel do več spoznanj in na globji ravni pa tudi v bolj jasni obliki (mi preprečuje, da bi si še naprej zatiskal oči). Kljub temu da je prišlo do več spoznanj, sem si po mojem mnenju pri udeležbi na prejšnjih dveh programih pripravil teren za zadnjega, tako da se mi zdita prav tako pomembna mejnika na poti do danes.
 
Največ sem odnesel od stoječih vaj, čeprav so mi hkrati tudi najbolj neprijetne in bi se v kritičnih momenith najraje povsem sesedel in šel nazaj lebdet v maternico ali pa povsem v drugo smer, da bi najraje prenehal z vajo in vpil na ves glas.
Prišel sem z namenom, da bi več vedel o svojem dihanju in ga znal primerno izboljšat. Delno tudi v želji po napredku, katerega želim dosegati na moji poti AEQ učitelja. Z izvedbo programa sem zadovoljen in je bil vreden nakupa.
 
Dogodek pri katerem sem prišel do najbolj jasnih soočanj z mojimi težavami, je bil pri stoječem izvajanju modula 5, ki smo ga kombinirali z dihalnim predklonom, med govorjenjem številk pa smo dodajali začimbo v obliki aktivnih čustev. Predvsem mi je pomagalo, da so se specifični občutki vedno pojavili v isti fazi pri vsaki ponovitvi vaje in sem tako še veliko lažje prepoznal, da je to vedenjski vzorec in ne nekaj naključnega. Občutek ki se mi je ponavljal in najbolj opominja na mojo neučinkovitost se je vsakič pričel ko smo zaključevali s plemenitenjem zraka v pljučih in pričeli s štetjem številk, in vedno samo pri štetju prvih petih do desetih številk. Takrat sem vsaki proti glavi dobil val vroče energije, zaradi katere sem deloma tudi izgubil vid in dobil občutek da bom padel v nezavest. Samo sem zaradi dobre podlage, varnega okolja in zaupanja vase, lahko ostal v stoječem položaju in šel skozi proces brez prekinitve. In se je splačalo, ker sem z vsako ponovitvijo bil v manjšem strahu in je bila negativna reakcija na začetek štetja vse manjša.
 
Res je, da še ne vem kaj natančno to pomeni in zaradi česa, pride do te reakcije ravno pri začetku štetja. Zdi se mi, da je to zato ker imam na začetku štetja največ energije in se podzavest prestraši, da bom s to energijo preveč vplival na okolje in napravil več škode kot koristi. Ta del bom še naprej raziskoval, tako pri vaji, kot tudi v odnosih z drugimi.
 
Všeč mi je bilo tudi da sem bolj dojel kako uporaben je lahko 1. in 2. dihalni modul za sproščanje in pomiritev v primeru, da sem zaradi česa v prevelikem stresu in da želim zmanjšati obremenitev na telo. To mi bo zagotovo prišlo prav, ko bom zavestno rabil da se želim pomiriti in pripraviti na spanje.
 
Hvala Aleš za kvalitetno odvoden program!
 
Klemen Žagar
Pozdravljen Aleš,
 
Kljub temu, da je minilo že 7 let od prvega obiska pri tebi, sem z intenzivnim programom 60 dni dihanja ozavestila veliko neodkritega o sebi.
 
Ozavestila sem da je desna stran telesa popolnoma v krču, da se na desni nogi ne počutim dobro, da me moti nagib v desno.
Ugotovila sem da mi je polmesec nemogoče izvesti, saj sta hrbet in trebuh popolnoma zategnjena in se ob izvajanju polmeseca počutim kot robot, ne vem kaj moram narediti, kaj sprostiti da bi gib izboljšala.
 
Ozavestila sem da nisem človek reda, da mi ne ustrezajo številke katere govorim v sekundah, da jih raje govorim po svoje.
Prav tako si mi pokazal da mi najbolj ustreza štetje v veselju, kot da bi lahko šla v nedogled, kar naprej imam še zrak in moč. V jezi nikakor ne gre, sem popolnoma zakrčena.
Pokazal si mi kako mi ustreza modul 6, kako me razveseli občutek in pomiri, da lahko svetu pokažem, povem, kar želim.
 
Sedaj razumem svoj razvoj, predvsem tega do leta 2014 ko so se začeli v meni veliki premiki. Od otroštva, srednje šole, fakultete, mlade žene in mamice je bilo stanje katerega nisem doumela. Doumela sem da iščem, a ne najdem sreče.
 
Od leta 2014, ko sem začutila da mi življenje daje novo priložnost, saj sem pričela od prvega obiska pri tebi naprej doživljati spoznanja, sem spreminjala svoj odnos do sebe in do okolice. A seveda je to proces. Veliko samo analize, veliko analize okolice.
 
Opazujem svoje otroke, kako se sporazumevajo, v jezi in v igri in razmišljam, kako bi sploh lahko vzgajala otroke, kako bi jih učila da bodo srečni in kako naj urejujejo sebe in okolico, če jo ne bi znala jaz.
 
V intenzivnem programu 60. dni dihanja sem diagnozirala največji krč – v mišicah okoli desne lopatice in se prijavila na naslednji program.
 
Intenziven program ob točno določeni uri vsak dan mi je omogočil, da sem v družini in službi svoje dneve prilagodila novi dejavnosti. Poslušanje odgovorov na vprašanja in razlage mi omogoča ponavljanje misli in poglobljeno analizo.
 
Intenziven program mi omogoča da upoštevam določeno konstanto v življenju in da se kljub boju podzavesti zavestno osredotočam na telo in raziskujem samo sebe.
 
Zavestno rezerviram uro časa v svojem dnevu, zavestno namenim teh ca. 7 eurov za svojo somo.
 
Pred menoj je še veliko časa in pozornosti ki jo nameravam nameniti v razumevanju sebe in moje okolice da dosežem pošten odnos.
 
Ivana
Aleš,
 
svoja razmišljanja o programu moram preliti v pisano besedo, čeprav še vedno to ni lahko in ne steče kot bi moralo…delujem kot pisatelj, ki je izgubil navdih ali rdečo nit zgodbe in mečka list za listom, ti pa se kopičijo pred košem za smeti….Gledam v steno in skušam zbrati misli, ob tem, da sem med programom in po koncu, skoraj vsak dan ob razmišljanju dobila kak nov preblisk, ki pa ga ta moment ne znam potegniti iz spomina.
 
Bom torej kratka.
 
Ob vseh dvomih, ki so se pojavljali pred pričetkom, predvsem, kako bom 60 dni ob točno določeni uri uspela bit prisotna, se je izkazalo, da ko se nečemu zavežeš in verjameš v učinkovitost, potem vse prilagodiš temu. Sprva je bilo malce nenavadno, saj je bil to moj prvi tak online program, a je hitro steklo in ne le, da sem samo enkrat zares zaprosila za posnetek, ampak sem se začela prav veseliti vsakega večera in druženja. Predvsem zato, ker do sedaj sama nisem bila tako disciplinirana, da bi se prav vsak večer zavestno odločila, da izvajam vaje in dihalne protokole.
 
Opazila sem, kako mi tak večerni ritual pomaga pri zaključku dneva in čeprav se je vedno med uro dogajalo marsikaj – zgodila se je jeza, nemoč, nelagodje, razočaranost… – sem na koncu občutila sproščenost, ki je lahko vodila v trden spanec.
Odločitev, da se pridružim programu, je bila zares pametna, kajti kljub temu, da smo se na seminarju za učitelje dihanja 1. Stopnje naučili veliko, je bil program povsem druga dimenzija. Pravzaprav, ne vem kako bi lahko brez osnovnega znanja o AEQ metodi sploh bila prisotna na tak način in odnesla toliko oz pridobila toliko. Še bolj, kot do sedaj sem se resnično zavedala, kako neprecenljiv pomen ima razlaga, torej odgovori na vprašanja, ki si jih zastavljaš in odgovori na tista, za katera sploh nisi vedel, da jih imaš.
 
Ne bom delala obnove, naj zaključim z dejstvom, ki pa ga ne znam prevesti v slovenščino: ALEŠ ERNST = game changer AEQ METODA = life saver
 
velik HVALA
 
P.S Spomnila sem se na legendarnega Tita in njegovega ” sam še eno kratko vprašanje* ….upam, da se premakne navzgor, res nima lahke naloge
 
Sonja Gerkman
 
Pozdravljen Aleš,
 
zahvaljujem se vam za poslani 2.del učbenika
učinki mesečne delavnice…
začela sem z novim učenjem, učim se dajati prednost notranjim občutkom, jih zaznavati, se zavedati in jim dajati prednost pred zunanjim..
 
To mi gre počasi … zavedam se da je čas na moji strani in dela v moj prid…saj so te vaje zame bile še pred mesecem
znanstvena fantastika…in razumem če bi pretiravala z razultati bi to pritegnilo veliko težav na katere še nisem pripravljena
Dobila sem širšo sliko.
 
Opažam tako napredek kot tudi nazadovanje.
 
Nazadovanje opažam pri dnevnih aktivnostih ki sem jih zmanjšala, saj sem opazila da so me določene aktivnosti izčrpavale, in mi niso nudile pravo osebno zadovoljstvo saj sem preobremenila svoj organizem. Trudim se delati stvari do te mere ko se moje telo počuti dobro.
 
Verjamem da je to nazadovanje prisotno v meni že cel čas ampak ga zaradi nevednosti in nesposobnosti notranjega opazovanja, čutenja nisem do sedaj zaznala. Ta telesna preobremenitev mi je prej pomenila bolj uspeh kot kaj drugega.
Torej delam gibe premišljeno in počasi ,ter skušam zaznavati spremembe.
 
Ovira ki se mi pojavlja pri učenju AEQ metode je povečano razbijanje srca in nenadni vroči oblivi v glavo.
V začetku vaj sem opazila prekomerno dobro energijo in počutje čez cel dan, sedaj v zadnjem tednu pa čutim čez dan pomanjkanje
 
tako energije kot dobrega počutja.. enostavno sem lena za vse..,
Med izvajanjem same vaje pa se počutim zelo trdno, pridobim veliko energije in tudi dobro spim.
Kot spodbuda in potrditev da program dela v moje dobro so solzne oči, v katerih čutim radost in napredek.
Napredek čutim tudi v medosebnih odnosih , kjer poteka odlična komunikacija in razumevanje tako na delovnem mestu kot
z domačimi bližnjimi.
 
Vesela in hvaležna sem, da mi je vaše znanje prišlo naproti, mislim da sem ujela zadnji vlak, ker si sicer niti predstavljati ne morem v kakšnem stanju bi bila čez kako leto če ne bi pravočasno zaznala spremembe ki so me vodile k izgorelosti.
 
Hvala vam tudi za odlično današnjo reprezentacijo AEQ dihanja na kateri sem prejela veliko vaših odgovorov na moja vprašanja.
 
Veselim se naprej dela z vami in vam želim lahko noč,
Jelka.
V programih se mi je odpiralo toliko vsebin, da sem jih težje ubesedila. Zato bom svoje občutke in spoznanja podala združene v spodnjem opisu.
 
Udeležila sem se vseh treh AEQ 30-dnevnih programih.
 
V prvem programu za spodnji del telesa sem začutila počasno odpiranje svojega telesa. Zavest in podzavest že dolgo nista šli po isti poti – to sem čutila – zato so se ob vajah začeli pojavljati potlačeni občutki, s katerimi sem se bala soočiti. Nisem znala z njimi. Sedaj ko sem jih spet bolje začutila, ko se je senzorno motorična amnezija začela zmanjševati, sem ob Aleševi podpori z razlagami na programu in preko maila končno stopila v stik z njimi. Vedela sem, da me to, da bom bolj čutila svoje telo, zna začasno upočasniti na dugih področjih, ker soočenje zahteva svoj čas. Tresenje noge in medenice zjutraj, ko sem se zbudila, je za nekaj časa postala stalna spremljevalka. Strah pred temi občutki. A bolje občutiti sebe je najbolj vredno, saj to omogoča, da vidimo realno stanje in ne živimo v prirejeni iluziji.
 
Odločena, da grem še bolj v globino, sem se prijavila na 30-dnevni seminar AEQ dihanja. Že pred tem sem delala druge dihalne vaje, občutke ki so se pojavljali ob njih, sem pustila ob strani. Tu pa tega enostavno ne moreš narediti. Ob različnih dihalnih modulih Aleš poda razlago, za kakšen namen je dihalni modul in kaj lahko pride na dan. Spoznala sem vpliv dihalne prepone in gibanja telesa med vdihom in izdihom.
 
Mišični oklep na prsih je začel popuščati in pojavila se je davno potlačena žalost.
 
Na tretjem modulu za zgornji del telesa je glavno spoznanje bilo to, da ne znam izražati jeze. Kako naj jo učinkovito izrazim, medtem ko vse kar čutim je zakrčenost v telesu, sploh v nogi, trebuhu, čeljusti? A vendar opažam male korake napredka vedno bolj, ko sem v stiku s svojim telesom.
 
Hvala, Aleš za neprecenljivo izkušnjo spozavanja telesa in taljenja senzorno-motorične amnezije. Bilo je precej turbolentno, a vredno vseh spoznanj, znanja in učenja pravilnega gibanja.
 
Učenje se nadaljuje… 🙂
 
Simona
Pozdravljen UČITELJ Aleš,
 
Za menoj je 2 meseca vsakodnevnih druženj on line s teboj in učenja ter spoznavanja samega sebe s tvojo pomočjo, kar je bilo zelo koristno. Že prej , kmalu bo štiri leta, sem se ukvarjala z AEQ somatskimi vajami, obe delavnici, še zlasti pa AEQ dihanje mi je zelo pomagalo , da sem se začela še bolj sproščati, da sem sprostila moja »zadrgnjena »rebra in pošteno zadihala. Še veliko je dela pred menoj, seveda jaz ne bom odnehala po koncu delavnice. Vse naučeno od dihalnih protokolov do AEQ vaj še naprej bom izvajala vse naučeno. Moja dihalna prekinitev trenutno znaša 20 sekund, spim s zalepljenimi ustnicami in nikoli nisem , vsaj zavestno ne, dihala na usta. Odkar imamo novo sodelavko, lahko, KONČNO upoštevam še tvoj nasvet, da enostavno in preprosto manj delam ( privatnica), saj res ne zmorem več toliko delati, razen izjemnih dni, ko moram zaradi administracije ob začetku meseca delati nekaj dni po cel dan, kar me zelo izmuči, ampak potem sledijo dnevi, da se lahko spočijem, in delam samo 7-12 ure, potem lepo doma in po počitku ( kratkem 20 min.) spet kaj lahko naredim doma , na vrtu ali v hiši v sozvočju z mojo notranjostjo, ki jo prilagajam, saj se spreminja tudi moje zaznavanje in vedenje. Ker doma ni več tašče, sva oba s možem veliko bolj sproščena, bolje sodelujeva tudi pri hišnih opravilih, kaj skupaj skuhava, prej sploh ni pogledal v kuhinjo… se pravi da spreminjava tradicijo in da vplivov iz groba na naju ni!!!
 
Meni je dobro, da sem premagala strah pred dihalnimi prekinitvami, da razumneje izvajam tudi modul 6, da me ne premetava več po stoječem polmesecu in da se dobro počutim, kar je še najbolj pomembno. Izražanje 3 Newtnovega zakona pri meni sploh ni več problem, sedaj bi uspela ravnati drugače, tudi, če bi bila z roparjem soočena iz oči v oči. Prej sem se ob konfliktu interesov drla na npr. sodelavca, potem sem se zelo slabo počutila kak dan brez energije ampak sedaj napolnim pljuča , se pripravim in zelo odločno povem kako in kaj, počutje po takem govoru pa je zmagovalno. Ravno ob tvojih psiholoških komentarjih sem se veliko naučila, spoznala, da nas je mnogo, in da sem sama že kar dobro napredovala in da moram delati naprej.
 
Metoda AEQ je zelo uspešna za ljudi, ki so spoznali, da se morajo za sebe potruditi , da bi se rešili bolečin, zato pa si morajo vzeti čas čas za sebe, in ko se pokažejo uspehi, potem spoznaš, da nobena minuta s teboj in na tvoji delavnice in ni bila zaman.
 
Aleš še enkrat: hvala za vse
 
Nina
Pozdravljeni,
 
program AEQ dihanja mi je odprl marsikaj, občutek pa imam, da se mi ima še veliko odpreti.
 
Vaje izvajam z zadržkom, na dva ali tri dni, saj se mi še vedno odpirajo predvsem žalostne stvari. Tako se mi dogaja, da tisti večer po vajah še tečejo solze, naslednji dan potem pridem k sebi. Sedaj, ko smo z otroki ves čas skupaj, ne bi rada bila kar naprej žalostna in slabe volje z njimi.
 
To je zelo intimno in se trudim držati stran od ostalih.
 
Sem pa začela po koščkih deliti kakšne dogodke in vsaj hčerka in mož zdaj moja razpoloženja bolje razumeta.
Nasploh se mi zdi, da je največja razlika v komunikaciji in nastopu do drugih. Predvsem povem na glas svoja stališča in opozarjam na stvari, ki se mi ne zdijo pravilne ali smiselne. Dostikrat navežem tudi na kakšen pretekli dogodek s podobno dinamiko in čutim, kako se naboj zmanjšuje. Zanimivo je tudi to, da ostali družinski člani drugače reagirajo. Zdi se mi, da se vsi učimo.
 
Rada bi tudi omenila pogovor, na katerega ste se mi pomagali pripraviti – odvil se je nad pričakovanji. In tudi sogovornik je spremenil svoj ton proti meni. Postal je bolj spoštljiv in pripravljen poslušati mojo stran gledanja na situacijo. Upošteval je moje predloge in ni silil z idejami, ki sem jih že prej odklanjala.
 
Zdaj delam na tem, da bom skomunicirala stvari, ki so pomembne tako, da bodo slišane kot je treba.
 
Z velikim veseljem pa se spomnim kakšnih detajlov iz delavnic, vaših reakcij, načina podajanja razlage, strpnosti in vztrajanja pri tem, da smo sami tisti, ki bomo premaknili stvari. Da tudi preko ekrana uspete ujeti način, na katerega bo nekdo bolje razumel povedano. Moja pedagoška žilica mi ne da miru in povezujem videno in slišano tudi s svojim delom. Zdite se mi izjemen učitelj!
 
Zdaj z vami dela tudi mož in veliko se pogovarjava o vajah in spremljajočih spremembah in odkritjih. Zanimivo se mi zdi, kako zelo različno sprejemamo vsi trije vaje in postopke. Vsak na svoj način reagira, ampak kot družina pa skupj s fanti delujemo veliko bolj ubrano in usklajeno.
 
Lep pozdrav,
Živjo Aleš,
 
malo poročila o dogajanju v času prvega in drugega programa.
V času programa aeq dihanja sem prvič zavestno začutil prepono, kako plitko je moje dihanje in predvsem, zaradi zategnjenosti trebuha, samo z zgornjim delom pljuč.
 
Čez dan sem opažal, kako ves čas ne samo da zategujem trebuh, ampak ga nenormalno vlečem notri (delno tudi posledica debelosti in sramu do konca najstniških let).
 
Spoznal sem, kako neučinkovit, pridušen, ne-poln je moj vdih, da bi naredil korak iz svoje nesamozavesti, da bi se postavil zase in si pridobil osnovno spoštovanje okolice, predvsem domačega okolja.
 
Proti koncu programa AEQ dihanja sem začel stopati v stik s svojim telesom, opažati kako se odzivam na svoje misli in na vplive okolice.
 
Da se na pozitivne in negativne dražljaje, kot je npr. že samo klic sodelavca brez da bi vedel kakšen je namen, odzovem z zakrčenjem telesa in popolnim odrezom čutenja kaj se v telesu dogaja. Največji izziv zame je bil dolg globok in kvaliteten vdih in nato kvaliteten izdih.
 
Skozi program sem po korakih skozi vaje in kvalitetne razlage ugotovil, da mi to močno omejuje kronična zakrčenost trebuha in ramenskega obroča, predvsem desne rame, ki ves časi sili iz nevtralne lege v potisnjeno naprej. Vsega tega zaradi senzorno motorične amnezije nisem čutil in se mi je začelo odpirati skozi bolečino, ki mi na trenutke preko dneva jemlje velik del pozornosti.
 
S koncem programa AEQ dihanja in začetkom programa za spodnji del telesa sem začel stopati v stik s svojimi nogami. Vedno sem kot dolgoletni kolesar mislil, da jih imam pod popolno kontrolo in jih dobro čutim. Pa se je izkazalo da temu ni tako in da je nedavna ponovna poškodba kolena odraz tega, da sem leta pretiraval, šel velikokrat čez zdrave meje telesa, saj zaradi potlačenih čustev in travm nisem imel realnega stika s svojim telesom. Skozi voden program učenja vaj sem začutil kakšen raztur je v telesu. Kljub temu da počivam, kot nisem še nikoli poprej, čutim težje in bolj utrujene noge, kot sem jih čutil po najtežjih treningih in tekmah.
 
Čez cel dan sem mi pojavljajo bolečine v pleksusu in spodnjem delu trebuha, stopnjuje se bolečina v desnih dimljah z občasnih zbadanjem, notranji stegenski mišici trenutno zaznavam preko bolečin, na desni mi še posebej na pripetju kolenskega sklepa čez dan večkrat močno trza. Zateguje me v zadnjo stegensko mišico in deloma ritnico, ki je še posebej opazno pri hoji in mi preprečuje daljši korak. Takrat opažam tudi slabše ravnotežje. V ‘sproščenem” ležanju se pojavlja tresenje desnega podplata, ki je očem vidno.
 
Stopnjuje se bolečina v desni rami, ki je največja takrat, ko popušča v trebuhu. Čez dan je včasih tako velika, da mi ali zateguje v vrat in vse do področja nad ušesom. Ali pa se seli po roki naprej v podlaht, katero spremlja trzanje bicepsa. Močno sem začet čutiti zategnjenost med obema lopaticama. Prvič sem to opazil v dihalnem predklonu. Nato pa vsakič, ko smo pri vajah potiskali posamezno ramo v tla. Tudi se je tudi pokazala močna amnezija, saj z veliko truda pri npr dvigu boka nasprotno ramo pustim sproščeno. Pri prenosu pozornosti na drug del telesa pa to sproščenost uide.
 
Še kot ena zadnjih ugotovitev. Včeraj sem pri modulu štetje v stoje prišel prišel do št 70, 3x zaporedoma. Še mesec nazaj je bila 40+ nedosegliva. Sem ponosno končal z modulom in nadaljeval z modulom močnega izdiha. Pri tretji ponovitvi je iz mene prišel zverinski glas, noge sem imel že konkretno pokrčene, levo stran trebuha in celotno nogo pa mi je tako zategnilo, kot bi me hotelo spraviti na kolena.
Zdravo Aleš!
 
30 dnevni program AEQ dihanja sem doživljal zelo intenzivno. Tvoj način podajanja snovi, odgovorov in vodenje dihalnih vaj ter modulov so mi bili zelo pri srcu.
 
Jasna navodila in veliko ponavljanj mi je bilo zelo dobrodošlo. Poleg vsakodnevnega skupnega dela sem enkrat na dan izvajal naučene vaje.
 
Med izvajanjem programa so se mi prebujali spomini iz ranega otroštva, ki so močno zaznamovali mojo komunikacijo z okoljem in s samim seboj.
 
Prepoznal sem se v svojih odzivih na zunanje situacije. Moje zgode in nezgode so dobile nove okvire, nove razlage.
Drugi dan po zaključku sem brez zunanjega razloga dobil oteklo grlo in mandlje, izkašljeval sem rumeno-zeleno sluz. Po desetih dneh se je stanje umirilo.
 
Imam občutek, da je bila to reakcija na vloženo delo.
Program je močno vplival na mojo telesno držo, ki je sedaj poravnana v obeh smereh (L, D in naprej – nazaj).
Tudi moje izražanje postaja še bolj jasno in bolj odločno.
Dihalne vaje in dihalne module izvajam 4 do 5x tedensko. Padem vanje, se umirim in se znajdem v polnosti zavedanja vsega dogajanja.
 
Aleš hvala, za vse trenutke, ki si jih delil z nami. Doživljal sem te kot pravo zakladnico znanja. Vse slišano je imelo svoj rep in glavo.
 
Lep pozdrav,

Pozdravljen Aleš,
počasi se zaključuje moj prvi program…
Z vašo pomočjo sem na dobri poti spoznavanja sebe.
Se zavedam da je pred menoj še veliko,veliko potrebne vztrajnosti da pridem vsaj do približno željenih rezultatov. (Močno upam da mi uspe, saj ravno vztrajnost je moja šibka točka )
Same vaje imajo na mene zelo dober učinek, čeprav se verjetno navzven tega ne vidi, čutim pa znotraj sebe, kar je trenutno najpomembnejše.
Najbolj čutim da se bo moj oklep začel počasi taliti pri vaji dihanje z prekinitvijo, kjer mi čisto malo manjka da privrejo moja čustva na dan in s tem mislim da bo tudi zavedanje vsega večje, lažje in boljše.
Ostale vaje delujejo name zelo sproščajoče in se v glavnem počutim dobro. Počasi spoznavam kako deluje naš sistem in čutim povezavo. Najbolj lahko izpostavim zakrčenost desne ritnice in navzdol tako pri vajah kot preko dneva ko delam kaj drugega.
Zdaj v zadnjem tednu opazim da me čez dan občasno spremljajo kake manjše bolečine ki pridejo in grejo..glava, kolena,vrat, zebe, vroče….največ težav imam z oblivi v glavo, ki se pojavijo kar iz lepega.
Pa me zanima ali je razlog teh bolečin zaradi napačnega izvajanja vaj ali gre pri teh bolečinah za zavedanje nečesa novega kar mi do sedaj ni bilo znano saj sem že celo življenje trda kot skala in zatiram svoje občutke. Sprva mi ni bilo dovoljeno izražati sebe, svoja mišljenja, čustva… kasneje pa sem se naučila to vse dobro prikrivati in opazovati življenje samo iz strani in nisem nikdar želela izraziti sebe kot osebo.
Sedaj sem v obdobju ko želim izboljšati svojo življenjsko energijo, svoje počutje, zdravje , svoje odnose , želim zadihati s polnimi pljuči.. in sem resnično vesela da sem našla vas program s pomočjo katerega se vsak dan počutim bolje.
Zato je dobrodošla vsaka vaša kritika, pojasnilo,kot tudi kakšna pohvala.
Se že veselim nove delavnice dihanja.

Iskrene čestitke za vaše delo in lep pozdrav,

Pozdravljen Aleš
 
Vaje izvajam redno in vem, da je ta čas namenjen samo meni, (30 min se mi sprva zdi dolgo-moj stari program se vklopi, a ko grem res počasi v vajo, minejo, kot bi trenil-nove izkušnje) in odkrivanju mojih globin, tako izvajam vajo drugače, ker vem, da imam čas za vse podrobnosti in ne na način, da le zadovoljim um, površno in temu primeren je bil tudi rezultat. Delam vaje iz programov, jih kombiniram z dihalnimi in se vedno večkrat počutim čudovito.
 
Opazila sem da potrebujem prvih 15 minut, da “padem” v vajo, da se lahko osredotočim le na to, kar počnem in nato v večji mirnosti nadaljujem, in če je le možno vajo podaljšam na 45 min ali celo eno uro. Tako sem začela delati tudi ostale vaje, ki mi prej niso bile po godu in jih počasi raziskujem, opazim, kje mi ne gre in v ta del vložim več pozornosti, sliši se mogoče izpeto, a sedaj jaz to drugače razumem na podlagi izkušenj.
 
Smo ravno na dopustu ter opažam veliko lekcij iz programov in iz izkušenj pri vajah. Moja dejanja so sedaj drugačna, bolj meni prijetna in prijazna. V sebi čutim več mirnosti, vzamem si čas zase, vedno manjkrat sem marioneta, ki mora vse zabavati in zadovoljiti. Ne teroriziram ne sebe in ne okolice, z aha sedaj gremo na kavo, sedaj na plazo, sedaj gremo jest, sedaj so na vrsti vaje, sedaj … vse natempirano.
 
Spoznavam spontanost in svobodo, ki sta mi bili ukradeni v otroštvu, občutim in na novo ju spoznavam ter si dovolim biti tako.
 
In v tem vedno bolj uživam ter razumem, o čem si na programu govoril, ko si govoril o “alergiji na sproščenost”
Tudi tebi nisem takoj odgovorila, kar drugače bi, ampak sem počakala na pravi trenutek v sebi.
 
Hvala ti
30-dnevni program AEQ metode za zgornji del trupa mi je bil zelo všeč. Morda še bolj kot 30 dnevi program AEQ dihanja, čeprav se mi zdi, da je program dihanja najbolj osnoven. Po programu zgornji del čutim precejšnjo razgibanost v zgornjem delu telesa. Vse vaje so mi bile všečne, koristne, skoraj ljube. Velikega pomena je red vadb, dvakrat dnevno vodenje pospeši zavestno delo na sebi.
 
Posebej sem užival v roži stoje in v vajah za vrat in glavo. Kot da sem prvič v življenju zares razmigal vratne mišice. Vesel sem, da se je programu pridružila žena in vesel sem, da nadaljujejo z dihanjem žena in še sin ter hči. Tudi se o vsebina precej doma pogovarjamo. Tekom obeh programom vsem ozavestil, kako pomembna je miofascialna povezanost telesa in kako sta naš čustveni svet in telesni, mišični svet dobesedno prepletena, spojena. Da, počutim se bolj živega zgoraj. Tekom dneva vsaj enkrat naredim neko vajo, še najrajši dihalne module, ker se mi na ta način ogrejejo noge. Zagotovo je najbolj očiten doprinos obeh programov učinek na moje noge. Učinek se je pričel kazati po približno 6 tednih programa. Noge še niso v celoti tople, vendar je 70% bolje. Skoraj ne nosim več volnenih nogavic. Predvsem pa imam orodje – redna vadba dihanja spremeni občutek mraza v toploto v nogah. Božansko lepo je – kot bi bil v savni ali na Jadranu, ko je zunaj 35. Kakšnih drugih drastičnih sprememb pri sebi do okolice ne opažam, morda še največ je to, da bolj jasno in večkrat izrazim jezo do žene (kar sva se tudi dogovorila, da to sedaj lahko pričakuje). No, to je vendarle velik premik, saj se moram za to še vedno zavestno odločiti.
 
Prepričan sem, da bo udeležba več članov naše družine na vaših programih še izboljšala počutje in vzdušje, zavedanje vsakega posameznika v naši družini, prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja in čutenja. Pri nas že sedaj nimamo ovir za pogovor o katerikoli temi. Zelo smo domači z izražanjem čustev in pogovoru o njih. Otrokom sva tudi jasno povedala, da lahko vedno izražajo jezo do naju in do najinih dejanj, tudi postavljanja meja in reda, čeprav ni rečeno, da na koncu ne bo obveljala moja usmeritev, navodilo. 
 
Pozitiven učinek moje udeležbe je tudi novo pridobljeno znanje, ki ga posredujete. Vaš pristop do človeka je drugačen kot moj psihoterapevtski način, hkrati se dotikava istih vsebin v človeku. In tudi usmeritev na rezultate pri klientih je precej podobna, le pot je drugačna. Tako da združujem vaše besede, znanje in način dela z mojim pristopom. Jeseni se vpišem še na izobraževanje za učitelja prve stopnje, da pridobim dodatno znanje in dovoljenje za uporabo AEQ metod (kolikor pač I. stopnja omogoča, dovoljuje). Posledica udeležbe na obeh delavnicah je moje spoznavanje klinične somatike, fascije in telesnega spomina v fascijah. Ni veliko znanstvenih člankov (z raziskavo) na to temo, nekaj jih je pa čudovito padlo na moj način dela in na spoznavanje samega sebe. Združevanje AEQ metode in telesno orientirane psihoterapije je prav gotovo velik dobrobit za klient. 
 
Bodite dobro!  Janez Logar

Aleš, pozdravljeni,

Najlepša hvala za poslane module dihanja.
Vse to, kar ste nam dali je pot do velikih sprememb, če bomo delali in delali po zdravi pameti, kot ste napisali.
Sem vesela, da sem bila vključena v program.
Težko je bilo, se mi je upiralo, a tako to gre, razumem, sem se opazovala…
Moja največja sprememba je, da sem začutila svoje noge. Spreminjam vedenje spodvijanja nog…opazim ničkolikokrat na dan in boli, ko jih postavim spet in spet nazaj na tla.
To so take stvari, da dobiš solze v oči…od veselja, hvaležnosti, pa čeprav je tako zelo težko….
Iskrena hvala za vse!
Simona

Dragi Aleš,
 
občutek imam, da sem z učenjem dihanja pri vas pridobila eno izmed najmočnejših orodjih v življenju, ki mi bo zelo pomagalo pri reševanju tako trenutnih kot kasnejših izzivov in bo z menoj do mojega zadnjega diha na Zemlji. Po 30-dnevnem programom dihanja sem iz telesa dobila prve izredno pomembne informacije, kako izredno zakrčeno je moje telo in kakšno stisko doživljam tako pri globokem vdihu kot izdihu, sedaj v nadaljnjem 30-dnevnem programu za zgornji del trupa pa sem začela rahlo sproščati zgornje hrbtne, prsne, ramenske in vratne mišice. Posledica tega je bila, da sem skoraj vsako vsako vajo čutila žarjenje mišic ob hrbtenici in občasno močno jezo preko celotnega dneva. Sama sem se smrtno bala jeze, saj je doma mama nekontrolirano in neučinkovito izražala jezo, posledično sem pa tak način prezirala in jezo v sebi v kali zatrla. Zaradi sproščanja mišic sem jo pa tokrat lahko občutila, zaradi vaših vsakodnevnih razlag pa sem jo znala sprejeti, predelati in najti v njej pravo sporočilo ter moč, da sem začela urejati dva zelo pomembna odnosa v mojem življenju. Zelo sem hvaležna vaših svaril, da moramo paziti, komu usmerimo svojo jezo, saj je velikokrat namenjena napačnim ljudem. Ta svarila so mi segla globoko v srce in posledično odnose urejam na korekten način, medtem ko je najbolj toksičen odnos s starši še na čakanju, da se stvari izkristalizirajo…
 
Ker sem vam in metodi izredno zaupala, sem se lahko bolj odprla. Zaznavam, da nisem več lutka, ki igra po pravilih drugih, vendar prebujajoča se oseba, ki je začela čutiti in se zavedati, kaj si želi in kje so meje, do katere želim, da gredo drugi. Trenutno čutim, da ne najdem besed, s katerimi bi lahko izrazila neizmerno hvaležnost za celotno izkušnjo, pridobljeno znanje in sporočila iz telesa. Naučila sem se zelo pomembne korake, kako iz bube nastati metulj. Vem, da sem še vedno globoko v kokonu, a trenutki, ko sem ozrla svobodno letenje so bili veličastni. Zato se vam iskreno zahvaljujem za ponovni čudovit program, ki me je pa dodatno prebudil in naučil pomembnih življenjskih lekcij. 
 
Špela
 
Dober dan,
 
Težko vam dam povratno info o učinkih sodelovanja v 30-dnevnem programu AEQ dihanja. Takoj sem se vpisal na zgornji del in težko razmejim med prvo in drugo delavnico.
 
Na delavnico dihanja sem prišel zaradi darila. Bolj iz radovednosti, saj me zanima vse kar je v povezavi z mojim telesom. Zelo dobro sem vas slišal, da prihajajo spremembe počasi. Moj edini zavestni problem so mrzle noge. Te še vztrajajo, čeprav po mnogih vajah opažam, da postanejo tople. Kar mi je v neizmerno veselje. Ta premik, čeprav le majhen in občasen, mi daje upanje za dodatne vaje, za novo delavnico, ki se je udeležujem.
 
Na vaših delavnicah spoznavam sebe kot se še nisem. Toliko preproste anatomije. In da smo tako zelo nesproščeni oz. se ne zavedamo, da smo v senzomotorični amneziji. Vzroki so mi zaradi študija in poklica znani. Do sedaj sem se pretežno osredotočal le na introspektivni pristop do telesa, zanemarjal propriocepcijo in skoraj nič vedel o senzomotorični amneziji. Vse kar razlagate in nas učite deluje zelo logično.  Kot da dobivam točno tisto znanje, ki sem ga pogrešal.
 
Z veseljem nadaljujem delavnico in spoznavam sebe. Hvala vam. In vam čestitam za razvoj metode AEQ. 
 
lp  janez 

Pozdravljen Aleš,
moje ugotovitve, občutki, spoznanja skozi Program učenja AEQ dihanja.

V ta program sem se vključila, ker sem skozi učenje vaj v prejšnjih programih ugotovila, občutila kako zelo sem zakrčena, začela se učiti sproščanja mišic, jih začutiti in se osredotočiti na pravilno izvajanje vaj ter vodenje. Pri tem pa spoznala kako je pomembno pravilno dihanje, kar pa moje ni bilo, skozi nos. Moje dihanje je bilo plitko, popačeno, uporabljala sem hiperventilacijo, kar ste mi povedal, da je to način dihanja, ki ga izvajam in ponoči večkrat diham skozi usta, kar mi je povzročalo težave.

Ker sta bila prejšnja programa odlična, dobro, strokovno pripravljena in vodena, obogatena z vašim znanjem in izkušnjami na naša vsakodnevna številna vprašanja, nasveti in mojimi ugotovitvami kaj vse potrebujem za svoje zdravje, kje so številni vzroki za moje težave, da si zmanjšam SMA, kako si pomagam, da se povrnem v ravnovesje, si izboljšam čustveno inteligenco.

V začetku programa pri učenju dihanja sem težko pravilno izvajala vaje, sprostila prsni koš, vdihnila vanj, si pomagala z rameni, globoko, polno vdihnila in izdihnila ter sledila metronomu. Kmalu so se začeli pojavljati čudni tesnobni občutki, na dan so prihajala močna čustva iz otroštva, že v učenju prvega modula, pa jok, nespečnost, glavoboli, skratka moje telo se je začelo sproščati, sproščati potlačena čustva v otroštvu in tista, ki sem jih kasneje pridobila. Učenje pravilnega dihanja mi je bil najbolj udaren, čustveno sproščujoč program. Začela sem se spreminjati, zavedati sebe, svojega telesa… Skozi učenje vaj 6-ih modulov sem pridobila znanje dihalnih tehnik, katerih se zdaj še učim in si skozi vaje izboljšujem svoje dihanje.

Počasi napredujem, saj je kakšen dan, ko se telo, podzavest preveč vmeša, oslabi ali onemogoči izvajanje vaj. Sicer pa so težave dolgotrajne.

Vesela sem, da sem vstopila v svet AEQ- ja , si z vami Aleš, z vašim učenjem, znanjem, vodenjem odpravljam, zmanjšujem SMA – kronične težave, katere medicina, ne zna, ne zmore. Zato z vso hvaležnostjo in zanimanjem nadaljujem v novem programu.
Bravo Aleš, ste pravi strokovnjak. Hvala za vsak nasvet, odgovor. Uspeva mi, sem na pravi poti in tudi hčerka.


Marija Tekavec

Pozdravljeni,

hvala za vse poslane materiale, ki lepo dopolnjujejo izvajanje modula. Zame je bil modul točno to, kar sem iskala v tem obdobju. Napetosti v telesu popuščajo in z njimi nekatere bolečine, na primer v križu ob ležanju na hrbtu s stegnjenimi nogami, bolečine za desno lopatico in nad levim bokom, ki so ostale kot posledica padca direkt “na ploh” na asfalt pred nekaj leti, glava se bistri. Za moj ustroj sta bila tempo in ritem vaj ravno pravšnja, dovolj novega in dovolj ponavljanja, da se je po enem mesecu telo privadilo. Kot sami ponavljate je to never ending story, ob vsaki ponovitvi se dogaja kaj drugega in se občutijo spremembe in včasih napetosti ali sproščanja, ki jih recimo nekaj dni prej ni bilo mogoče začutiti. Moja podzavest je zelo zadovoljna z vajami, z dihalnimi moduli pa malo manj, ampak se prijazno pogajam z njo, tako da se ne upira preveč – vsaj zaenkrat. Dihalne prekinitve se trenutno gibljejo med 8 in 14 sekund, odvisno od dneva, vaj, ki sem jih izvedla pred tem in razpoloženja. Sicer pri njih čutim morda neke vrste strah, morda je trenutno še najbližji opis, da pred odrekanjem. Včasih si predstavljam, da ležim v plitvi vodi na dnu in gledam skozi vodo navzgor proti soncu, morje me rahlo ziblje, jaz pa zvedavo opazujem gibanje vode nad sabo in se počutim povsem mirno in varno, takrat lahko prekinitev podaljšam tudi do 20 sekund.

Občasno se je pojavila telesna utrujenost, tako da sem si vzela tudi dovolj počitka, in vedno pogosteje čutim tudi gibanje energije pod kožo, zlasti po nogah in čez prsni koš, kar je zelo fajn. In čudovito mi je, da delam s telesom od znotraj navzven, kot pravite, ne pa z dodatnim obremenjevanjem že tako obremenjenih mišic.

Čeprav sem malo oklevala pred prijavo, ker nisem bila gotova, ali si želim naložiti enomesečno obveznost dvakrat na dan, je mesec minil, kot bi mignil in ni bilo absolutno nobenega upora po nekaj časa, ampak sem prilagodila tudi ostalo temu ritmu.

Zadovoljna sem, da sem najprej naredila dihalni modul in zdaj nadaljujem z zgornjim delom trupa, ker sem že pri prvem modulu veliko izvedela in se naućila, poleg tega se mi zdi dihanje bolj osnovno in mi je zdaj v podporo tudi pri tem modulu.

Kar pa se tiče delovanj in izražanja čustev, pa me to podpira pri tem, kar sem že zastavila, in opažam, da z manj zadrževanja ter bolj umirjeno in jasno skomuniciram, kar bi rada. Ampak tudi tukaj gre za tek na dolge proge in vse dokler vidim napredek v želeni smeri glede na počutje in razmere pred pol leta, sem zadovoljna.

Aleš, pozdravljeni,
 
rada bi vam napisala nekaj mojih vtisov s programa AEQ dihanje, v katerem sem bila udeležena v večernem terminu.
 
Tekom celotnega programa sem občutila različne spremembe na različnih ravneh – pojavili so se spomini iz zgodnjega otroštva (nekateri zelo živo) in tudi iz obdobja cca. 15 let nazaj. Zanimivo je, da se iz vmesnega časa spomini (še?) niso pojavili. Skozi vaje sem nadalje začudena opazovala odzive svojega telesa, ki jih nisem pričakovala. Moje telo je resnično spregovorilo. In večinoma mi ni bilo prav nič všeč to, kar je povedalo. Ozavestila sem, da s svojim telesom pogosto ravnam zelo mačehovsko – mora me ubogati takrat in tako, kot jaz z močjo svoje volje želim. Trenutno še ne vem, kako ravnati drugače. Čudim se tudi temu, koliko močnega strahu, jeze in žalosti nosim v sebi. Tvoje razlage mi pogosto odzvanjajo v ušesih in občasno kar slišim kakšen stavek, ki v meni sproži določeno reakcijo – v obliki spomina, kot opomnik v dani situaciji, da lahko ravnam drugače ali kot razlaga določenega čustva ali vedenja.
 
Rada bi poudarila, da sem izkusila različne metode, s pomočjo katerih sem želela spremeniti sebe – psihoterapija, čuječnost, vodene skupinske meditacije. Morda želja po spremembi ni bila tako močna kot je sedaj, morda pa gre za metodo, ki resnično deluje v smeri aktivne spremembe in ne le na ravni tega, da svoje vzorce zaznaš in jih poskušaš sprejeti. Verjetno pa gre za kombinacijo obojega 🙂 In še zlasti za to, da s pomočjo AEQ metode po mojem mnenju, res greš v jedro težave in jo skušaš razumeti z vidika njene funkcije. Dejstvo, da je AEQ metoda tako zelo telesna, fizična, konkretna, mislim, da me je to premaknilo. Kako bi si lahko ob tako jasnem telesnem odzivu oz. neodzivu še sploh zatiskala oči? 
 
Seveda je pot dolga. Opažam, da pogosto še kar ne želim stati na obeh nogah oz. stopalih ter jih odmikam. A predolgo sem to počela. Opažam, da mi okolica kaže, da sem vse do sedanjega trenutka v svojem jedru ohranila in skrbno čuvala podobo sebe, ki je nemočna in močno odvisna od potrditev Velikih Drugih. Poleg tega pa pogosto ta podoba še čisti – bom kar sočna – njihovo lastno sranje – preko tega, da v odnosu z njimi ustvarja takšne pogoje, ki preprečujejo, da bi se z njim tudi soočili. To svojo lastnost prevzemanja skrbi za dobro počutje drugih pa sem si povrh vsega razlagala kot svojo prednost v smislu širokosrčnosti in dobrote (močan vzorec staršev). 
 
Sedaj čutim globoko sočutje do tega majhnega otroka,  ki si je na pleča naložil skrb za dobro počutje vseh v petčlanski družini (letalo mama, podmornica oče, dve precej starejši sestri, od katerih je ena izrazit upornik v družini, druga pa podmornica na 2000 m pod vodo). K temu dodam še močno vpletenost staršev v svoji primarni družini. In potem sledi logično vprašanje: Kako naj bi si sploh upala izraziti se? Kako naj bi na to sploh pomislila? Starša sta še šibila pod lastnimi čustvenimi bremeni, jaz pa sem jima ”obljubila, da z mano ne bosta imela težav”. To sem obljubila tudi sebi in to obljubo zvesto držim vse do danes. Težko jo izpuščam. Težko priznam, da imam sama težave. Da sem jaz za druge težava? Kot da mi manjka ena pomembna meja med seboj in drugimi, ker sem bila tako zelo zlita s staršema, da se nisem videla ven iz tega odnosa. 
 
To so moja trenutna odkritja, do katerih sem prišla s pomočjo vaj AEQ dihanja, obogatenih z vašo razlago. Priznam, pogosto ni bilo prijetno slišati ”surove resnice”, ki je vsekakor niste nič olepšali – nič dodali in nič izpustili, temveč filigransko natančno ubesedili. Nisem vajena takšnega načina komuniciranja. Obenem pa naj poudarim, da je bila komunikacija vselej zelo spošljiva. Vodenje je bilo absolutno strokovno in ravno prav ”ljudsko” v primerih in občasno v besedišču, da smo lahko razlago povsem konkretno razumeli in se pogosto tudi nasmejali (sicer malo grenko;) Iskrene čestitke in globoka hvala!
 

 

Želim vam vse dobro in vas lepo pozdravljam,

Ales pozdravljen,

Program meni je bila res prijetno presenecenje in predvsem razlaga oz pogleda na tezave iz cisto druge perspektive. Upam da bom principe dojel v polnosti da se bo podzavest lahko spreminjala. Sedaj po enem tednu tudi vidim da je nekaj delati sam nekaj pa ko si nas vodil, skozi vaje… Definitivno je prisotnost mentorja v začetku zelo pomembna… Trenutno imam največ težav, pri osredotočanju ali na štetje metronoma ali občutenje določenega dela telesa… Kako zaznavam kaj čutim, ne čutim… V splošnem čutim da bo potrebno verjetno kar precej vaje in dela… Vendar z optimizmom…kot sem dejal upam, da dojamem in prenesem v življenje… Veselim se naslednjih programov in srečanja.
 
Hvala še enkrat.
 
Lep dan še naprej,
 
Gašper

Pozdravljeni Aleš,

na Facebooku sem videla, da kdaj objavite mnenja udeležencev glede delavnice in glede na svojo hvaležnost do vašega vodenja, sem ga iskreno želela izraziti.

Sama ne morem izraziti dovolj hvaležnosti, ki ga čutim do vašega 30-dnevnega programa dihanja. Zavedala sem se, da potrebujem nekaj, kar mi bo pomagalo pri večjem zavedanju telesa in čustev, druge metode pa so bile zame prehitre ali preveč abstraktne, saj je bilo moje zaznavanje telesa premajhno, zakrčenost prevelika in ogromna podzavestna želja, da bi bila le v razumu.

Res lahko rečem, da je zame AEQ metoda tisti manjkajoči košček, ki sem ga iskala. Morda mi je tako všeč, ker telo končno dobi pozornost, um pa je pri tem zaposlen, saj lahko analizira in je tu in sedaj. Na začetku me je presenetilo, kako hitro mi je minilo 30 minut vaj in kako sem se jih vsak dan veselila. Prav tako me je že prve dni pretreslo, kako močna čustva lahko občutim le z enim »preprostim« izdihom.

Srce vaj pa so bile vaše razlage, ki so mi izjemno pomagale, da začenjam razumeti, zakaj se telo odziva, kakor se. Izredno mi je všeč vaša realnost, da ne obljubljate hitrih sprememb in pomembnosti tako spreminjanja vedenja kot tudi, da ne delamo preveč intenzivno, pa naj gre to za vaje, delo, šport, spremembe ali kaj drugega. Ko mi je uspelo spremeniti vedenje v določeni situaciji in sem na večerni vaji opazila, da lahko naredim dve stvari z lahkoto, kar je bilo dan prej nemogoče, sem občutila resničnost vaših besed na svoji koži.

Iskreno najlepša hvala, saj se močno zavedam, da moje življenje s tem vedenjem nikoli več ne bo kot je bilo. Čeprav sem se prej trudila spremeniti določene vzorce, ni šlo, sedaj pa so se mi odprla vrata, skozi katera si želim hoditi počasi, a vztrajno naprej in v svoje globine. Z DNA SRCA – HVALA!

 

Špela

KOMBINIRANA KRATKA MNENJA

 

Opazil sem zadnje čase da imam recimo pred vajo totalno zaprt nos… obe nosnici potem pa se čez vajo nos dejansko odpre in se dihalna pot sprosti dober občutek glede na to da se nisem “useknil”

Aleš – hvala! Super program, hitro je minilo, neizmerno hvaležen.

hvala lepa za odlično izkušnjo. nadaljujemo jutri 🙂

Tudi jaz se pridružujem HVALAAAA jutri naprej 🙂

Tole zdajle je bilo spet odlično! Bolečina v hrbtu po nocojšnjih vajah je skoraj izginila!

Delam vaje, čeprav še velikokrat nepravilno ampak čutim, da sem na dobri poti, čez dan spreminjam in opazujem odnose, a zelo počasi, vendar bolečine sedajle po štetju med izdihom skoraj nisem čutil.

Rad bi bil evforičen vendar se bom veselil počasi, zato se učim zelo, zelo počasi veseliti tega napredka. HVALA!!!

Hvaležna za novo -drugačno raziskovanje svojega telesa.

Hvala, super je bilo! Jutri pa naprej, srečno vsem.

Hvala za še eno odlično vodeno delavnico, polno je bilo aha momentov.

Glede na to da se je skozi celi mesec obrnil “bližnjisvet” proti meni sem z težavo ampak z veseljem prihajal na vaje in ni mi žal zgodile in se dogajajo se spremembe 🙂 Aleš hvala

Hvala za zanimivo in poučno vodenje ter veliko dobrih nasvetov.

Jaz sem pa opazil, da se mi je živčnost ob dihalni prekinitvi potencirala, ob enem pa tudi malo napredka pri dolžini sekund. Pohvale tudi z moje strani glede programa, odlična izkušnja.

Srčna HVALA za vso pomoč pri odklepanju telesa, odpravljanju bolečin in spreminjanju življenja! Da lahko spet vdihnem! Hvala za vso strokovnost, potrpežljivost in širino ter globino vodenja… Odlično!

Najlepša hvala za vsa odgovorjena vprašanja in vodenje nazaj k sebi ter svojim potencialom. Lepšamo skupaj svet skozi spoznavanje samih sebe 🙂 SUPER JE!

Najlepša hvala tudi od mene. Prvič odkar pomnim lahko vdihnem in prvič po letih lahko sproščeno ležim na hrbtu. Hvala, da ste in da delite svoje znanje!

HVALA za vse “vav” trenutke in vso pomoč!!! 🙂

Iskrena hvala. Bilo je naporno a zelo poučno in izjemno zanimivo…

Pohvale tudi z moje strani za vso strokovnost, direktnost, iskrenost, potrpežljivost in vložen čas za vse nas. Cenim in spoštujem.

Najlepša hvala za vse. Lp Uroš

Hvala vam! Se vidimo 🙂

 

Zdravo Aleš! 

 
Ubesedila bom dogajajne  pred in med 30 dnevnim programom AEQ dihanja.
 
Imam atopijski dermatitis. V iskanju, kako si naj pomagam, ker me neznosno srbi in nisem več sposobna za normalno delo, pri 50 letih, naletim na AEQ klinično somatiko in na g. Aleša.
 

Rabim stalno vodenje,mi pove Aleš. Se ne zavedam. Poda mi statistiko,da sem mu v treh mesecih ,od kar sodelujeva, poslala čez 100 mejlov. Uf, to je res veliko.


Močno se zavem odvisnosti od mnenja drugega o sebi, zavem se občutka negotovosti, osamljenosti in zapuščenosti.
Dovolim si ta občutek, mešanico občutkov, čeprav je zelo težka, v telesu me premetava levo in desno, imam občutek izgube ravnotežja, na trenutke.
 
Po prvem obisku pri Alešu, pred tremi meseci me daje depresija, imam samomorilne misli. Aleš pove, da se v meni skriva ubijalski bes, močna jeza, ki terja utrujanje, ker bi sicer lahko butnila na plano. Povezana je z vzorci, ki sem jih pridobila v otroštvu. Zato tudi srbi. Dobim dve vaji za delo doma. Delam, vadim, se slabo počutim in pišem mejle. Ales vedno odgovori. 
 
Odlocim se, da se vključim v program AEQ dihanja, ki traja en mesec. 
 
Ob dihalnih protokolih in AEQ vajah,ki smo jih en mesec vsak večer izvajali, se vedno pomirim.
 
Aleš poda odgovore na naša vprašanja. V začetku ga težko razumem,  čeorav govori jasno ,izčrpno in počasi. Dobimo tudi izčrpno literaturo, ki je ob večkratnem branju, zame  vedno bolj razumljiva.
 Ob koncu enomesecnega programa, mi postaja počasi jasno,da imam zelo zakrčeno telo in s tem slab stik z realnostjo, zato je tudi razumevanje razlag oteženo. Fizika mi je bila vedno zanimiva,a nekako težko razumljiva, takšen obcutek sem imela tudi na zacetku, pri Aleševih razlagah. Razlage v zvezi s preteklostjo, otroštvom, starši, predniki, so mi bolj domače in razumljive.
Ko delam AEQ vaje ugotovim,da sploh ne čutim,kje so mišice podaljšane,kje skrajšane, čutim le bolečino in zategovanje. Bolečine sem navajena in ona je znak za napetost. Sama mišica ni znak za napetost,je ena mešanica občutkov.
Po koncu programa zaznam, da se mi je zelo odprl prsni koš in da lažje diham na nos. Prej sem večino časa imela poln nos in dihala na usta. Celo celo noč že prespim z zalepljenimi usti in dobro spim.
Urejati sem začela zame najbolj obremenjujoč odnos, odnos s hčerko. Opažam več odločnosti pri sebi. Imam več življenjske energije in veselim se zopet dela v službi. Pred tem programom sem imela obcutek, da ne zmorem in strahove,kako bom zmogla.
Koža je lepa in vedno več casa me ne srbi.
Nadaljevala bom vadbo doma in se v prihodnosti še sigurno udeležila kakšne individualne terapije in ali delavnice. 
Zdaj si bom dala čas, saj nas je Aleš naučil, da naj se spreminjamo počasi,sicer nas naša lastna podzavest lopne po glavi.
 
Hvala Aleš, opravljaš pomembno delo za človeštvo, saj  skoraj ni vec človeka, ki bil zdrav in zadovoljen, s tvojo pomočjo, pa se počasi zgodi ravno to, človek postane zdrav in zadovoljen.
 
Še enkrat hvala za potrpežljivost, tvoj čas in za dragoceno znanje, ki ga širiš med nas.
 
Špela