AEQ METODA® | Dobro je vedeti | Joga gib, ki vam poveča samozavest

Joga gib, ki vam poveča samozavest?

Splošno prepričanje med učitelji pravilne drže in terapevti je, da so prešibke mišice hrbta in vratu krive za pogrbljeno držo.


Običajen vzrok za takšno držo so pa preveč napete mišice sprednje strani telesa. To je navada, ki je naučena skozi pretirano in prepogosto aktivacijo teh mišic skozi stres, dolgo sedenje in gledanje v ekran. Primeren način povrnitve lahkotne vzravnane drže je skozi učenje ter odpravo nenadzorovane aktivacije mišic sprednje strani telesa. Z povrnitvijo sposobnosti sprostitve odpade tudi potreba za močnejšimi mišicami hrbta saj že te, ki jih imamo z lahkoto vzdržujejo vzravnano držo. Toda samo če z zavestnim nadzorom odpravimo podzavestno napetost sprednjega dela telesa.


Video v linku spodaj je tipičen napačen nasvet tistim ki želijo stati pravilno, vzravnano in zakaj je težko, imeti ramena nevtralno mestu nad kolki. Učitelj v posnetku uči gledalca da stori, kar možgani v resnici ne želijo, narediti: zategnite ramena nazaj, lopatice stisnite skupaj, dvignite glavo, ampak sprostite zadnjico. Ampak mišice zadnjice se naravno usklajujejo z mišicami hrbta in ramen. Možgani, ki nas organizirajo kot sistem, napnejo vse mišice na zadnji strani telesa, ko želimo da je glava dvignjena in ramena napeta.

 

Jasno pa je da samo ta pristop, kot ga opisuje članek in video ne reši težave, ki jo opisuje. Trebuh ostane še vedno prenapet, in močnejše mišice hrbta samo še povečajo pritisk na vretenca ter dolgoročno povečajo tećave v ledvenem delu hrbtenice, vratu ter kolenih. Ključ je v spreminjanju delovanja celotnega sistema in ne samo nekaterih njegovih delov, Ključ je v izboljševanju sposobnosti daljšanja določenih mišic in ne v poizkušanju odpravljanja težav z še več krajšanja, kar vodi v dvig notranjega pritiska in obrab struktur. 

 

https://www.huffingtonpost.com/2015/01/21/yoga-move-for-confidence_n_6515830.html

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stopnje

Yoga

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor