IZKUŠNJE | Žiga Božič Žagar

Zakaj nikoli ne recite »saj bo v redu« ali »saj bo bolje«

 

 

Zaradi pomanjkanja časa ljudje vedno bolj hitijo. Hitreje kot opravljate neko opravilo, več je možnosti za površnost in napake. Čas je neposredno povezan z energijo in pozornostjo oziroma koncentracijo. Več kot porabljate enega, manj morate porabljati drugega. Če je časa malo oziroma je preveč pomemben, mora oseba porabljati veliko energije in pozornosti, ter zakrčiti svoj mišični sistem, da zdrži ta pritisk.

Manj kot ima oseba energije, manj ima pozornosti oziroma koncentracije, kar privede do večje možnosti za napako in površnost. Poleg tega posameznik pri opravljanju dela znatno spusti svoja pričakovanja in cilje, ker se mu več ne da, zaradi utrujenosti ali polne glave. Začetni cilj perfektno bom opravil delo/nalogo, se spremeni v opravil bom delo/nalogo. Površnost in napake privedejo do težav in bolečine.

 

Če glede neke težave ali problema ne storimo nič, bo s časom problem vedno slabši in večji zaradi vpliva entropije. Entropija je časovno in gravitacijsko pogojen pojav, ki vpliva na vsa bitja in vse stvari na svetu, ter jih počasi vodi v degeneracijo proti kaosu, propadu. Iz tega sledi, da več časa kot poteče, večji je vpliv entropije in težava je vedno slabša, če oseba nič ne stori glede težave. Entropije se ne da ustaviti, da se jo znatno upočasniti in v neki meri spremeniti v sintropijo. To je možno le z vlaganjem časa, energije in pozitivne pozornosti v stvar, ki se ne odvija po naših načrtih.

 

Ljudje velikokrat čutijo majhne bolečine v kolenih, ramenih, križu ali vratu. Odziv velike večine je »ah saj bo s časom bolje« in nadaljujejo s svojo rutino. Kratkoročno je včasih res bolje, vendar to je le iluzija, ker se mišični sistem prerazporedi na način, da zmanjša obremenitev dela telesa, v katerem se pojavlja bolečina. Posledica se prikrije, glavni vzrok za težavo je še vedno prisoten. K temu dodamo še vpliv entropije in rek »saj bo bolje« ne drži več, ter privede veliko več škode kot koristi. Dlje kot čakate in odlašate, več časa kot preteče, slabši/večji bo problem.

 

Bolečina, neprijetni občutki in težave so v našem življenju prisotni z namenom, da nas učijo, da nekaj v našem življenju delamo narobe oziroma, da nekaj izvajamo preveč ali premalo. Poleg tega nas opozarja ne neučinkovitost našega delovanja in razmišljanja, ter nas ustavlja in umirja. Ignoriranje bolečine, trmasto vztrajanje v bolečini in poslušanje ega, namesto znakov iz telesa privede do vedno večjih težav. Kot sem že omenil je bolečina sporočilo in če um ne dojame prvega sporočila na primer v obliki blage bolečine v križu, bo drugo sporočilo močnejše na primer, da osebo preseka in prisili v počitek in ležanje za teden ali dva. Če ego še vedno ni nič spremenil in še kar trmasto vztraja pri istem delovanju, bo seveda tretje sporočilo še močnejše. Mlajša kot je težava, lažje jo je rešiti. Ignoriranje bolečine privede do samo še več bolečin, kar je odličen recept za obrabe, hernije, artroze in vse t.i. bolezni modernega časa.

 

Prenehajte misliti in govoriti »ah saj bo bolje« in začnite čim prej vlagati pozitivno pozornost, čas in energijo, ki so potrebni za zmanjšanje vpliva entropije in odpravljanja bolečin. Z AEQ metodo® in AEQ vajami® vlagate pozitivno pozornost, čas in energijo v zakrčene in boleče dele telesa. Na ta način odpravljate vzrok za težave ne samo posledice. AEQ metoda® je lahkoten, prijeten, neškodljiv, celostni pristop k odpravljanju težav in bolečin v telesu. Hkrati pa lahko AEQ model razmišljanja uporabite pri vsakdanjih opravilih in si olajšate, ter izboljšate kvaliteto življenja.

 

Žiga Božič Žagar, certificiran učitelj AEQ metode® 2. stopnje

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor