IZKUŠNJE | Jana Špeh

Prizemljitev skozi razumevanje

 

Mineva že več kot eno leto odkar sem se začela učiti AEQ  metodo ob usmerjanju in razlagi učitelja AEQ metode Aleša Ernst.

Skozi redno izvajanje AEQ vaj vse bolj razumem celostno povezanost. Razumem tudi, da je sprememba možna le celostno kakor to velja tudi za prevzemanje odgovornosti.

 

Občutki danes zame niso več nekaj, kar držim v sebi in prikrivam temveč jemljem jih kot pomemben del procesa soočanja z realnostjo ter soočanja s seboj bolj realno.

Razumem, da delujem celostno in tako danes ob analizi in soočanju

 

- razumem bolečine in raziskujem vzroke le teh. Skozi razumevanje lahko v sebi predelam in analiziram kaj se v meni dogaja. Spremenim, kar čutim, da je potrebno spremeniti in tako razumem, da so vzroki bolečin, ki sem jih nekoč dojemala predvsem in zgolj kot nekaj zunanjega.. V resnici nekaj, kar prihaja iz mene. Iz tega, kar živim globoko v sebi... Kar je moja trenutna notranja urejenost. Skozi to, kar je mnenje, ki sem si ga v sebi ustvarila.. Skozi čas, skozi mišljenje in prepričanja..

 

- tudi občutke danes razumem povsem drugače in so le ti zame danes pokazatelj mojega realnega stanja.

 

Danes skozi občutke in analizo v sebi ozaveščam svoje korenine in vse bolj razumem vzroke s katerimi je pomembno, da se v sebi soočam ter kadar razumem tudi spremenim. Razumem pomembnost vračanja v svojo preteklost, da sem lahko raziskala pomembne vzorce in predvsem čemu sem izbrala pot ki sem jo ubrala, prevzemam odgovornost zase in za svoje izbire. Čemu sem odrezala komunikacijo s telesom? Preprosto, ker sem dojela, da je resnica lahko boleča. Nisem se znala soočati z bolečino v sebi in tako danes razumem, da je bila zame najlažja pot izbira, da občutke preziram. Takrat še brez zavedanja, da tako občutke tlačim v sebi.

 

V procesu pa sem tudi ozavestila, da sem potrebovala vračanje v preteklost in danes razumen, da je to bil pomemben del, da se povežem s seboj in razumem kaj vse sem zanikala in česa nisem hotela videti, da sem prerezala komunikacijo s telesom.

Če ne čutim telesa, ne občutim občutkov, ki v meni vzbujajo bolečino in če ne čutim nobene bolečine se s tem ne rabim ukvarjati. Sedaj v procesu pa je potrebno, da se ukvarjam in soočam z vsemi tistimi skritimi vsebinami.

 

Prevzemanje odgovornosti je težko in že kot otrok nisem imela orodij, da razumem tako kot razumem danes kot odrasla oseba.

Skozi izvajanje vaj se vse bolj odpiram ozaveščanju sebe v sebi. Na dan prihajajo stvari, ki sem jih v sebi tako globoko potlačila, da na začetku sploh nisem mogla  verjeti, da so del mene.

 

Danes razumem pomembnost soočanja in prevzemam odgovornost do sebe. Do tega, kar je moj podzavestni program, ki sem ga skozi odraščanje v sebi zgradila in z razumevanjem vzrokov danes prevzemam odgovornost do tega, da edino sama lahko vplivam na to, da svoj program tudi spremenim.

 

Ni lahko sploh ne. Uporabila bom pogovorni izraz, ki morda ne zveni najboljša a vem da bo vsem  jasno.. Za vse to mora človek imeti "jajca"!

Vse bolj se zavedam realnosti in vse bolj dojemam kaj so realni vzroki za fizično stanje, ki ga trenutno živim.

 

Vse bolj razumem, kar v meni vzbuja ponos hkrati pa v sebi občutim močan strah pred prevzemanje odgovornosti in spremembo.
Razumem, da je potrebno občutke izraziti in danes sem ponosna, ker sem jasna in direktna. Ponosna, ker zato ne obsojam več sebe oziroma delam na tem, da v sebi razumem in nato živim brez občutka krivde.

 

Imela sem obdobje v katerem sem občutila težo odgovornosti in nato sem opazila, da sem šla v iskanje drugih odgovornih. Skratka prelaganje odgovornosti, kar danes razumem tudi in predvsem, da je predajanje sebe in odgovornosti zase nekomu drugemu samo beg..

V celotnem procesu sem naredila veliko majhnih korakov in prav vsak korak me vodi v odkrivanje novega dela s katerim se moram v sebi soočati, da bi lahko napredovala

 

Občutim kako na fizični ravni AEQ vaje vplivajo na odpiranje kar je tesno povezano z ozaveščanjem.

Še vedno naredim kakšno napako.. Še vedno opazim, da bi včasih najraje zbežala. Zbežala od polnega prevzemanja odgovornosti zase. Za razliko, da sedaj to razumem kot poziv ega in razmejim.

 

Ni bilo lahko a danes ob ozaveščanju občutim in razumem čemu vse sem potrebovala in potrebujem bolezen in simptome. To je vendar bila najenostavnejša izbira iz vidika predajanja odgovornosti   Saj karkoli že se je dogajalo je vedno bila kriva bolezen.

Očitna sprememba, ki sem jo v sebi sprejela je ta, da se sedaj jasno izražam in ni me več strah obsojanja ali zavrnitve. To sem sedaj jaz, ki sprejemam sebe.

 

Vse bolj razumem in si vse bolj naravno razlagam sebe in svoje izbire.

 

Razumem kako pomembno je, da prevzamem odgovornost zase in, ker razumem kako je to težko mi postaja jasno čemu sem se vse življenje temu izogibala.

 

Jana Špeh, Izola

tel. : 00386(0)90 7676
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor