IZKUŠNJE | Družina Tabor - Zmanjšanje in odprava skolioze

Zmanjšanje in odprava skolioze

Čeprav je lahko (pri nekaterih) skolioza povezana tudi z genetsko sliko, je zelo pomemben dejavnik pri idiopatski skoliozi okolje. Okolje se tu ne nanaša na drevesa in vodo okoli nas, temveč na stres, ki nas obkroža in ki povzroči razvoj takšnega stanja.

 

Vrnimo se k osnovam:

• Naši možgani nadzorujejo mišice.

• Mišice so pritrjene na kosti.

• Kosti se premikajo zaradi mišic; ko se mišica skrči oziroma raztegne, se premakne tudi kost, na katero je ta mišica pritrjena. (Razen pri bolezenskih procesih, kot je otroška paraliza, se kosti nikoli ne premikajo neodvisno od mišičnega gibanja).

• Naši možgani se na stres v okolju odzivajo z napenjanjem mišičnih skupin v posameznih vzorcih. Skoliozo običajno povzročijo poškodbe v mladosti Obravnaval sem tako posameznike, pri katerih je bila skolioza družinsko( genetsko) pogojena, še mnogo več pa tistih, ki so imeli to stanje edini v družini. Vsi so imeli skupni imenovalec: močan negativen čustven dogodek, travmatično nesrečo / zdrs / padec/ pred ali med adolescenco.

 

Mnogo žensk, pri katerih se je kasneje v življenju razvila blaga skolioza, je v mladosti doživelo travmatičen padec ali nesrečo oziroma jih je kasneje zaznamovalo desetletje skrbi za otroke: z leti so razvile svojevrstno ‘pručko’ na boku za otroka, ki so ga vedno dvigovale na isto stran medenice. Ko utrpimo poškodbo, naši možgani takoj zategnejo mišice pasu in obračalke trupa ter s tem preprečijo nadaljnje bolečine in poškodbe. Ta refleks lahko ustvari vzorec mišične napetosti, skladen z obliko skoliozne krivulje, ki je lahko blaga ali huda. Mnogi najstniki se vpričo takšne diagnoze odločijo za operacijo z vstavitvijo Harrington palic v hrbtenico, medtem ko drugi začnejo z redno vadbo in tehnikami raztezanja. Klinično somatsko izobraževanje je varen, enostaven in učinkovit način obravnave težav, povezanih s skoliozo. Lajša in odpravi tudi bolečine v hrbtu, povezane s tem stanjem.

 

Skozi aktivne terapije klinične somatike se boste naučili, kako sprostiti mišice, ki so obtičale v podzavestni povratni zanki senzorno-motorične amnezije. Senzorno-motorična amnezija je razlog, da na zavedni ravni pozabimo zaznavati in čutiti premikanje mišic. Z aktivno terapijo na novo umerimo senzorne in motorične centre v možganih, povečamo notranjo ozaveščenost o mišicah in se naučimo, kako jih sprostiti. Hkrati se pa pravilno naučimo izvajati somatske gibe in jih tudi razumemo da lahko obdržimo in povečamo sposobnost čutenja in nadzora nad mišičnimi kontrakcijami tudi v prihodnosti. Pravilna senzorno-motorična funkcija se na ta način obnavlja, kar uravnava skeletna neravnovesja ter jih počasi odpravi, telesu pa povrne pravilno držo.

 

 

Pred dobrim letom smo se soočili z zelo neprijetno diagnozo pri 13 letni hčeri, skolioza. Po prvem šoku, ko nam je ortoped povedal, da je to okvara hrbtenice, ki se jo ne da odpraviti in s katero bo hčera morala živeti, je sledil še večji šok. Specialist ortoped na Ortopedski kliniki je še enkrat pregledal hčerko in izmeril »ukrivljenost« njene hrbtenice ter nam povedal, da je njena hrbtenica ukrivljena pod kotom 42 stopinj, pri 45 stopinjski ukrivljenosti hrbtenice pa je že potreben kirurški poseg. Hči, ki je aktivna plesalka in športnica se je v zadnjih treh letih zelo pogosto srečevala z bolečinami v hrbtenici, posledično tudi hudimi bolečinami v kolenih.

 

Poskušali smo ji omiliti bolečine, vozili smo jo na masaže, preko spleta iskali načine kako odpraviti težave. Vendar so se bolečine stopnjevale iz treninga v trening. Kljub vsemu se nismo vdali v usodo in smo iskali rešitve in načine, kako pomagati hčeri tudi izven okvirjev klasične medicinske pomoči. Usoda je hotela, da se je mož srečal z Alešem Ernst in je njun pogovor nanesel na klinično somatiko. Zadeva se nam je zdela takoj zanimiva in kmalu smo poklicali Aleša, če bi se lahko naša hči oglasila pri njemu.

 

Že na prvem srečanju nam je Aleš v grobem povedal, da obstaja rešitev za hčerino težavo. In tako smo začeli z aktivnimi terapijami klinične somatike, kjer nam je Aleš razložil zakaj je prišlo do težav in ukrivljenosti hrbtenice in kako se spoprijeti s težavo. Kmalu smo skupaj s hčerko ugotovili, da je težava rešljiva, da ji vaje klinične somatike pomagajo ne samo pri »ravnanju« njene hrbtenice, in v boju z bolečinami, ampak so ji v veliko pomoč v življenju nasploh. Hči še vedno zelo aktivno pleše, bolečin v hrbtenici in kolenih praktično ni več, če se že pojavijo, jih s pravilnim izvajanjem somatskih vaj hitro odpravi.

 

Hči je neskončno hvaležna Alešu za vse nasvete , kajti že na oko, je njena hrbtenica bolj ravna, bolečin nima več, njena drža je pokončna, končno se dobro počuti v svojem telesu, ki ga s pomočjo somatskih vaj zna voditi. Poleg praktičnih vaj, pa je Aleš hčeri pomagal tudi z mnogimi življenjskimi modrostmi in nasveti, ki ji zelo koristijo na njeni plesno tekmovalni poti kot tudi pri čisto vsakdanjih odločitvah. Z največjim veseljem tudi ostali v družini izvajamo somatske vaje, prebiramo Aleševo knjigo »Lahkotno iz kroničnih bolečin« ter vsakemu, ki se sooča s podobnimi težavami svetujemo posvet z Alešem Ernst, učiteljem klinične somatike.

 

Družina Tabor, Brežice

 

Hrbtenica

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor