Kako se izogniti izgorelosti, odpraviti nespečnost in preprečiti, da postanemo kronični utrujeni

Izgorelost

To stanje čustvene, kognitivne in telesne izčrpanosti se razvije zaradi dolgotrajnega stresa; počutimo se ujeti v zahteve, naloge, v občutek, da smo nesposobni tem zahtevam zadostiti. Posledice izgorelosti občutimo na vseh področjih, poklicnem, družinskem, partnerskem, socialnem. Zaradi padca odpornosti smo bolj izpostavljeni telesnim boleznim: prehladom, srčno-žilnim boleznim, boleznim prebavil, glavobolom, nespečnosti itd. Pojavljajo se nam motnje pozornosti in pozabljivost ter depresija. Naše čustvene reakcije postajajo impulzivne. Vse to vpliva na našo delovno ali študijsko uspešnost ter navsezadnje na kakovost življenja.

Namen delavnice je dobiti drugačen pogled na vzroke izgorelosti. Ta stanja so posledica pomanjkanja časa, prevelike hitrosti in plitkih odnosov, ki vse povzroči pomanjkanje časa in preveč opravil. Zato izgubimo živost, širino in globino izražanja čustev, vero vase ter svoje občutke. Raziskovalci fenomena izgorelosti ugotavljajo, da izgorelost ni zgolj izčrpanost zaradi preobremenjenosti, ampak vključuje tudi izgubo vere v to, kar delamo in kar smo.

 

Kronična utrujenost

Povečana aktivnost je presenetljiva posledica zmanjšane živosti, potlačenih čustev in preizkus, ali si zaslužimo ljubezen. Večina, ki so kot otroci občutili pomanjkanje ljubezni, živi v zavedanju ali pa imajo to v nezavednem, da je do te izgube prišlo zaradi napak, ki so jih storili, zato jih je bilo težko imeti rad. Starši sami so ta občutek še povečali z očitki o otrokovi prezahtevnosti, neubogljivosti, nezadovoljstvu, preveč živahnosti. Otrok tako hitro spozna da se mora prilagoditi starševskim zahtevam, če želi biti ljubljen. Prepričanje, da si mora ljubezen zaslužiti, pogosto prenese v odraslost, kar se običajno odraža v premočni želji po vidnih dosežkih. To pelje v samouničujoče vedenje in nezdrav odnos do telesa.

Našteto je razlog za kronično zakrčenost mišic, kajti to pripomore k omejevanju premočnih občutkov in čustev.

 

Nespečnost

Na lepem ne znamo več sprostiti mišične napetosti in notranje napetosti. Spanec postaja nemiren, spimo le še po kosih oz. ko je utrujenost tolikšna, da ne moremo drugače. Zjutraj se zbudimo z glavo, polno misli in obveznosti, hkrati čutimo napetost in utrujenost, ki je po spanju ne bi smelo biti. V dan vstopimo zaskrbljeni.

 

-Poučili se boste, kako se v telesu hrana spreminja v biološko energijo, ki je osnova za občutke in čustva ter misli, odločitve in dejanja.

-Spoznali boste, kaj je membrana in njeno vlogo ter zakaj sodobni način življenja membrano izloča iz zavestnih procesov odločanja in delovanja; kako skozi to izločevanje in popačenje občutkov postopoma preidemo v zakrčenost in nerealen odnos do časa, energije in življenja – tu korenini vzrok za izgorelost, kronično utrujenost in nespečnost.

-Na delavnici boste delovanje avtonomnega živčnega sistema spoznali še drugače, kajti z njim so močno povezana zgoraj omenjena stanja; učili se bomo uravnotežiti in urediti živčevje in aktivirati parasimpatično stanje, kar omogoča izhod iz izgorelosti. Vse to bo omogočilo zmanjšanje mišične zakrčenosti.

-Delo nog pri vračanju sposobnosti samoregulacije in zaznavanju realnih pritiskov iz okolja odigra veliko vlogo.

-Učili se bomo zaznavanja počutja telesa in nepravilnega dihanja, da se boste znali pravočasno ustavili, po tem ko boste s hitenjem prestopili mejo zdravega življenja in vstopili v nenehen stres.

-Naučili se boste urediti in uskladiti potrebe in obveznosti ter tako dvigniti nadzor nad dejanji in s tem dvigniti verjetnost doseganja željenega rezultata.

-Ponudil vam bom AEQ vaje in AEQ dihalne vaje, ki vam bodo z raziskovanjem telesa in občutkov omogočile povezavo telesa in uma.

 

Da se bomo s stresom spoprijeli uspešno, moramo spremeniti odnos do dihanja; tako bomo zmanjšali nepotrebno porabo energije.

 

Glaven vzrok za izgorelost sta maska in oklep, ki blokirata živost organizma. Oseba ne more dvigniti ravni energije zgolj z večjim vnosom hrane ali kisika. Povečanje osnovne energijske ravni dosežemo z resničnimi izrazi občutkov in čustev, pri tem nas blokirajo potlačena čustva in slabo dojemanje občutkov, kar pa hkrati povzroči, da se ne zavedamo dovolj pravočasno, da tonemo v izgorelost.

Veliko jih ne zmore reči, ”ne morem”, ”nočem”, ”nimam časa”, kajti to bi pomenilo priznati poraz. Pa tudi da smo nevredni ljubezni.

 

Delavnico vodim Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stopnje in učitelj AEQ dihanja 3. stopnje.

 

 

 

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Book Event

Available Karte: 49
The ticket is sold out. You can try another ticket or another date.

Date

Jun 20 2021 - Jun 27 2021

Time

5:00 pm - 8:00 pm

Cena

100.00€
REGISTRACIJA
QR Code

Dodaj odgovor