KAKO PREPREČITI IZGORELOST IN KRONIČNO UTRUJENOST Z AEQ METODO

Komu je program namenjen:

Program je namenjen vsem, ki se ne zmorete ali ne smete sprostiti. Od programa bodo imeli korist tisti, ki so pogosto utrujeni, cinični, ne znajo določiti kdaj je dovolj ali so odvisni od pretiravanja tako pri delu kot v športu. Če imate občutek, da ste od dela ali športa odvisni, ker lahko le dovolj utrujeni prenašate določeno okolje in odnose v njem, se boste na programu učili, zakaj je tako. Če opažate, da se ne morete sprostiti brez zunanje pomoči ali pa da se vam sproščeno stanje upira ali vas spravi v slabo počutje, boste v programu našli odgovore in orodja, kako to spremeniti na bolje.

Cilji programa:

-Zanesljivo prepoznati, v kateri od štirih faz izgorelosti ste, saj to omogoča natančnejšo in zanesljivejšo strategijo izhoda iz izgorelosti ali kronične utrujenosti.

-Razumeti razliko med distresom in eustresom, katerih razmerje najbolj vpliva na verjetnost izgorelosti. Stres, ki ga povzroči neučinkovitost in nemoč, se imenuje distres in uničujoče ter samodestruktivno vpliva na človeka. Stres, ki ga povzroči učinkovito delovanje in reševanje problemov, ali izpolnitev želja se imenuje eustres in na človeka deluje negativno le prehodno, dolgoročno pa mu eustres omogoča zadovoljstvo in občutek sreče, ko je delo dobro opravljeno in je urejenost okolja in odnosi v njem boljša. Program bo omogočil večjo sposobnost določanja vrste stresa in podal načine, kako zmanjševati količino distresa in povečevati količino eustresa v življenju ob hkratnem učenju, kako določiti meje, ki jih s količino eustresa ne smemo prestopati, saj preveč eustresa pomeni distres.

-Razumeti, kaj je Anhedonija in zakaj do nje pride. Predvsem zato, ker je stanje anhedonije in kronične utrujenosti neločljivo. Depresijo, ki je del anhedonije, večina poskuša zamaskirati v utrujenost in z utrujenostjo opravičuje nelagodno počutje obup in nezadovoljenost. S tem postane od utrujenosti odvisna in okoli doseganja utrujenosti organizira svoje življenje in dejavnosti. Od tu do izgorelosti in kronične utrujenosti je pa le še majhen korak.

-Poučili se boste, kako se v telesu hrana spreminja v biološko energijo, ki je osnova za občutke in čustva ter misli, odločitve in dejanja.

-Spoznali boste, kaj je senzorno motorna odtujitev in njeno vlogo vpliva in popačitve zavestnih procesov odločanja in delovanja; kako skozi to izločevanje in popačenje občutkov postopoma preidemo v zakrčenost in nerealen odnos do časa, energije in življenja – tu korenini vzrok za izgorelost, kronično utrujenost in nespečnost.

-Na programu boste delovanje avtonomnega živčnega sistema spoznali še drugače, kajti z njim so močno povezana zgoraj omenjena stanja; učili se bomo uravnotežiti in urediti živčevje in aktivirati parasimpatično stanje, kar omogoča izhod iz izgorelosti. Vse to bo omogočilo zmanjšanje mišične zakrčenosti.

-Delo nog pri vračanju sposobnosti samoregulacije in zaznavanju realnih pritiskov iz okolja odigra veliko vlogo.

-Učili se bomo zaznavanja počutja telesa in nepravilnega dihanja, da se boste znali pravočasno ustavili, po tem ko boste s hitenjem prestopili mejo zdravega življenja in vstopili v nenehen stres.

-Naučili se boste urediti in uskladiti potrebe in obveznosti ter tako dvigniti nadzor nad dejanji in s tem dvigniti verjetnost doseganja željenega rezultata.

Izgorelost

To stanje čustvene, kognitivne in telesne izčrpanosti se razvije zaradi dolgotrajnega stresa; počutimo se ujeti v zahteve, naloge, v občutek, da smo nesposobni tem zahtevam zadostiti. Posledice izgorelosti občutimo na vseh področjih, poklicnem, družinskem, partnerskem, socialnem. Zaradi padca odpornosti smo bolj izpostavljeni telesnim boleznim: prehladom, srčno-žilnim boleznim, boleznim prebavil, glavobolom, nespečnosti itd. Pojavljajo se nam motnje pozornosti in pozabljivost ter depresija. Naše čustvene reakcije postajajo impulzivne. Vse to vpliva na našo delovno ali študijsko uspešnost ter navsezadnje na kakovost življenja.

Namen delavnice je dobiti drugačen pogled na vzroke izgorelosti. Ta stanja so posledica pomanjkanja časa, prevelike hitrosti in plitkih odnosov, ki vse povzroči pomanjkanje časa in preveč opravil. Zato izgubimo živost, širino in globino izražanja čustev, vero vase ter svoje občutke. Raziskovalci fenomena izgorelosti ugotavljajo, da izgorelost ni zgolj izčrpanost zaradi preobremenjenosti, ampak vključuje tudi izgubo vere v to, kar delamo in kar smo.

Kronična utrujenost

Povečana aktivnost je presenetljiva posledica zmanjšane živosti, potlačenih čustev in preizkus, ali si zaslužimo ljubezen. Večina, ki so kot otroci občutili pomanjkanje ljubezni, živi v zavedanju ali pa imajo to v nezavednem, da je do te izgube prišlo zaradi napak, ki so jih storili, zato jih je bilo težko imeti rad. Starši sami so ta občutek še povečali z očitki o otrokovi prezahtevnosti, neubogljivosti, nezadovoljstvu, preveč živahnosti. Otrok tako hitro spozna da se mora prilagoditi starševskim zahtevam, če želi biti ljubljen. Prepričanje, da si mora ljubezen zaslužiti, pogosto prenese v odraslost, kar se običajno odraža v premočni želji po vidnih dosežkih. To pelje v samouničujoče vedenje in nezdrav odnos do telesa.

Anhedonija

Danes obstaja več glavnih vrst anhedonije:

1. Socialna anhedonija;

2. fizična anhedonija;

3. intelektualna in estetska anhedonija.

V prvem primeru oseba izgubi zanimanje za komunikacijo z drugimi – tudi s bližnjimi ljudmi in prijatelji. Njegove socialne interakcije začnejo hitro izginjati, ker ga ne veselijo niti pohvale niti pohvale na njegov račun niti uspehi v družbi. Človek si preneha prizadevati za postavljanje ciljev in njihovo doseganje ali vsaj kakovostno izboljšanje svojega življenja.

V drugem primeru človek preneha biti zadovoljen s stimulacijo svojih čutov – prijetnimi aromami, okusno hrano, dotikom in božanjem (vključno z intimnostjo – to se imenuje orgazmična anhedonija).

Tretja vrsta anhedonije prizadene vsa področja hobijev in hobijev, ki so bila prej bolniku zanimiva. Lahko se ukvarjate s katero koli umetnostjo, poslušate svojo najljubšo glasbo, berete knjige itd. Vse, kar je prej uživalo estetske občutke, jih neha boleti.

Vir vrst anhedonije: https://sl.griego-medical.com/angedonija-chto-jeto-takoe.htm

Glaven vzrok za izgorelost in kronično utrujenost sta maska in oklep, ki blokirata živost organizma. Oseba ne more dvigniti ravni energije zgolj z večjim vnosom hrane ali kisika. Povečanje osnovne energijske ravni dosežemo z resničnimi izrazi občutkov in čustev, pri tem nas blokirajo potlačena čustva in slabo dojemanje občutkov, kar pa hkrati povzroči, da se ne zavedamo dovolj pravočasno, da tonemo v izgorelost.

Hkrati pa zaradi neprimeno integrirane agresivnosti v osebnostno strukturo ne zmoremo reči, ”ne morem”, ”nočem”, ”nimam časa”, se pogajati kajti to bi pomenilo priznati poraz. Pa tudi da smo nevredni ljubezni.

Namen programa je omogočiti odkriti vzroke za težave in naučiti izvedbo  vaj, po katerih se bo izboljšala psihofizična povezava.

Program sestavlja 90-minutno predavanje, kjer bom razložil osnove fizikalnih zakonitosti, katerih nezavedno kršenje vodi v nastanek vnetij in bolečin dne 6. 5. 2023 od 18 do 19.30 ure. Uvodno predavanje bo posneto in ga bo mogoče še dvakrat pogledati med trajanjem programa.

Sledi 30 vodenj izbranih AEQ vaj in spoznavanja AEQ metode. Program bo trajal vsak dan razen petka  od 20 do 21 ure. 

Skupaj torej 30 dni po 60 minut dnevno. V 30 minut bom vodil izbrano vajo ter 40 minut namenil razlagi AEQ metode in odgovoril na nekaj vprašanj sodelujočih. V 30 dneh se boste naučili 4 AEQ vaje. Torej bomo vsaki vaji namenili 220 minut časa. Vajo bom vodil na več različnih načinov in zaporedij ter s tem povečal razumevanje vaje in njen vpliv na zmanjševanje SMA. V mesecu dni boste torej v učenje AEQ metode in AEQ vaj vložili 24 ur časa in pozornosti. Tako boste bistveno spremenili sposobnost osredotočanja na to kako ste in kako razumeti in spremeniti tisto, kar vam ne koristi ali pa vam celo škoduje.

Kronične bolečine nastanejo zaradi oklepa, ki blokira živost organizma. Oseba preprosto ne zmore zgolj z vnosom hrane dovolj dvigniti ravni energije. Povečanje osnovne energetske ravni posameznika je mogoče doseči z živostjo telesa in prostim izražanjem čustev. Pomanjkanje živosti je rezultat potlačenih čustev in občutkov, kar pa hkrati povzroči, da se dovolj dobro ne zavedamo telesnega stanja, kar lahko pripelje do izgorelosti.

Program sem sestavil na podlagi večletnih izkušenj ob delu z osebami s senzorno motorično amnezijo. Zasnoval sem ga tako, da omogoča dobro in postopno spreminjanje urejenosti in povezanosti, ki pri celovitem spreminjanju ne sme biti ne prehitra ne prepočasna. Glavna ovira pri stanjih kronične zakrčenosti je nerazložljiv odpor do AEQ vaj, ki se osebi upirajo, čeprav razume, koliko ji lahko pomagajo. Vsakodnevno izvajanje vaj pod vodstvom bo ta odpor bistveno zmanjšalo ter vam tako omogočilo primeren napredek. Ta se bo stopnjeval, ob vztrajanju pa ga boste nadgradili sami.

Naglica sodobnega življenja ne dopusti časa za posvečanje psihofizični kondiciji. Med izvajanjem vaj boste spoznavali, kako je, ko se povezujeta telo in razumsko delovanje.

Vaje bom vodil vsak dan, ob 20 uri . Za 60 minut se bomo povezali prek aplikacije ZOOM, da vas bom vodil skozi izbrano vajo, učil AEQ metodo ter odgovarjal na vaša vprašanja.

Če udeleženec zaradi nepredvidene situacije ne bo mogel prisostvovati vodenju vaje v živo, bo prejel dostop do posnetka, ki si ga bo lahko enkrat ogledal v naslednjih 24 urah. Dodelitev posnetka je urejena s pravilnikom, ki ga prejmete na začetku programa. V primeru, da se programa  večinoma ne morete udeleževati v živo, vam sodelovanja ne priporočam, saj učinek programa ne bo primeren. PRAVILA ZA POŠILJANJE POSNETKOV VODENJA VAJ.

Na ta način boste redno in pravilno izvajali vaje, kar je zelo pomembno za dovolj veliko spremembo odnosa do sebe.

Raznovrstno vodenje vaj zmanjša občutek začetne enoličnosti, ki je pogost razlog, da se v vas razvije odpor do vaj.

Pri 30-dnevnih programih je največ pozornosti namenjene vodenju vaj in je zato treba zagotoviti primerno kakovost slike, da bom lahko videl, kako izvajate vajo, ki jo vodim. Vodenje AEQ vaj bo raznovrstno in ne bo vedno vodeno po opisih vaj, ki jih prejmete v PDF obliki. Takšno vodenje vam bo omogočilo vedno boljše dojemanje smisla vaje in ohranjalo pozornost na vaji in telesu, kar je tudi namen vaje in programa. Zato ne bo mogoče preko ene kamere spremljati več kot enega udeleženca, saj je takrat pogled na izvajalca preveč oddaljen ter razpršen in ne omogoča primernega vodenja. Pred ali po vodneju vaje bom nekaj minut namenil razlagi smisla in namena vaje ali odzivov in sprememb ki jih lahko med vajo čutite. Tako bo zagotovljeno najboljše mogoče celostno učenje AEQ metode.

Skupen čas programa je 32 ur.

Zaradi vedno večje inflacije, se bo cena programa do 6. 4. 2023 lahko spremenila.

V programu prejmete tudi učbenik in podrobne opise 4 AEQ vaj.

Program vodim Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stopnje, učitelj AEQ odnosov 5. stopnje.

Cena programa je 320 €.

V primeru, da v prvih štirih dnevih programa ugotovite, da za vas ni primeren, vam vrnemo celoten znesek vplačane prijavnine. Po tem datumu vračilo denarja ali prenos na drug program ni več mogoč. Zato dobro premislite ali boste lahko posvetili mesec dni časa med 20. in 21. uro sodelovanju v programu in v njem vztrajali  do konca. Način vodenja vaj, ki ga uporabljam na programih, lahko najdete v opisih AEQ programov.

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Date

Maj 06 2023 - Jun 10 2023

Cena

320.00€

Lokacija

Zoom on line program
Kategorije
Aleš Ernst

Organizator

Aleš Ernst
Phone
+38630322396
Email
info@aeq.si