AEQ metoda in nosečnost

Zakaj AEQ metoda koristi nosečnici in kako, kakšne dobrobiti ima na telo v tem obdobju?

AEQ metoda to razumljivo razloži in omogoči dojemanje resničnega stanja v ženski in njenega odnosa s partnerjem ter okolico. Tako je mogoče primerno vplivati na odnos do sebe in okolja ter se pripraviti na starševstvo. S tem povečamo možnosti za občutek zadovoljstva, ki bi ga nosečnost morala vsebovati, in dovolj močno povezanost med partnerjema, da bo vzdržala stresni test, ki ga rojstvo otroka vedno povzroči.

AEQ metoda ne ločuje osebe na telo in um, temveč človeka razume kot neločljivo povezano telo, podzavest in zavest. Zato imajo AEQ vaje zdravilen učinek na celoto, saj se zaradi boljše povezanosti bolj zavedano resničnega stanja in spomnimo vzrokov zanj.  Bolje ko se zavedamo vzrokov telesnih odzivov v določenih okoliščinah in bolj ko jih razumemo, lažje in jasneje se zavedamo neučinkovitih odzivov in s svojimi čustvi vedno manj otežujemo svoje življenje ali druga.

Neučinkovito izražanje čustev vodi v neučinkovitost urejanja odnosov, kar pripelje do slabega počutja in telesnih ali psihičnih bolečin in težav. To pa ni niti dobro niti primerno stanje za nosečnost, ko stanje matere odločilno vpliva na razvoj otroka in tako določa njegovo življenjsko pot.

AEQ vaje povečujejo sposobnost sprostitve mišic in telesa, ko za povišano napetost ni realnega razloga. Tako se poveča sposobnost počitka in umirjenosti, ki ni samo v umu, temveč v celotnem telesu. To omogoči manjšo entropijo telesa nosečnice in mirnejšo ter bolj zadovoljno nosečnost in odnos znotraj novonastajajoče družine.

 

Ali AEQ vaje koristijo tudi po porodu? Kako?

Vpliv AEQ metode na nosečnost je primerno ohraniti tudi po njej. Tako preprečimo, da se ženska telesno zatakne v nosečnosti, ker se zelo boji obdobja, ki sledi porodu. Veliko žensk čuti močan strah pred odgovornostjo biti mati in se telesno zaklene v drži in gibanju, značilnih za nosečnost. Tudi po porodu (to je še posebno pogosto, če je izveden epiduralno ali kot carski rez) ostane v pretirano ukrivljenem ledvenem delu hrbta, z nazaj potisnjeno medenico in nazaj potisnjenim ramenskim obročem.

Kakovost povezanosti matere z otrokom je odvisna od povezanosti njene zavesti z njenim telesom, saj se komunikacija z novorojenim otrokom dogaja le skozi telesi. In če ima mati med telesom in zavestjo senzorno motorično amnezijo, ki ju nezavedno ločuje, zelo pogosto napačno interpretira otrokove signale in se nanje napačno odzove. To pa zelo otežuje materinstvo in ustvarja vedno močnejši stres v družini in s tem onemogoča obstoj primernega okolja za razvoj otroka in odnosa otrok – mati.

Kaj so AEQ vaje®?

AEQ metoda® temelji na procesu povečanja zavestnega občutenja telesa in nadzora nad gibanjem, ki zajema temeljito samoopazovanje in spoznavanje samih sebe na podlagi vzorcev izvajanja AEQ vaj.
Ne spoznavamo tega, kar mislimo, da počnemo, ampak kar v resnici počnemo.
Spoznavamo torej svoj pravi jaz in razlikujemo gibe, ki so nam bolj naravni in normalni od tistih, ki so nam čudni in težki, čeprav za to ni pravega fizičnega razloga.
Metoda nam pomaga ugotoviti, kaj nam je všeč in kaj ne česa nas je strah in kaj nas jezi in zakaj se nam upira ta čustva izraziti v okolico.

Prvi korak do uresničitve želja in potreb je, da ugotovite, kdo ste trenutno in zakaj vam to ne omogoča želenih rezultatov.

  • Vse je odvisno od vas in samo vas.
    Ko izvajate AEQ vajo, je vse odvisno samo od vas. Nihče drug ne bo izvajal giba namesto vas.

To, da je vse odvisno od vas in samo vas, je lahko zastrašujoče, hkrati pa vam lahko vlije veliko moči. Lahko je reči, da vas nekdo nadzira oziroma da je odgovoren za vaš uspeh ali neuspeh.
To vzame odgovornost z vaših ramen.
V resnici ste zgolj vi razlog, da ste na tej točki v življenju, kjer ste.
Do tega lahko zavzamete negativno stališče ali pa se odločite, da je to nekaj najbolj pozitivnega, kar imate v življenju.
Pri tem, ali se želite pohvaliti ali si priznati poraz, gre predvsem za to, kako močno si to želite in ali želite prevzeti nadzor nad tem.

  • Zgolj dodajanje več moči in sile ni najboljša rešitev.
    Ko izvajate AEQ vajo, vam več sile prinese bolečino in utrujenost, več občutka in usklajenosti pa užitek in sprostitev, čeprav izvedete isti gib.

Dejstvo je, da se noben spor nikoli ne razreši tako, kot si želimo.
Zakaj? Pri sporu gre preprosto za to, da imata dve strani različni mnenji, obe pa želita prepričati druga drugo, da imata prav.
Redko je mogoče najti želeno rešitev.
Kaj torej običajno storimo? Še bolj silovito zagovarjamo svoje stališče.
V skladu z inercijo pa eni sili nasprotuje enaka sila, torej ko okrepimo svoje stališče, bo to storila tudi nasprotna stran, kar nas ne pripelje nikamor. Ko imate težave z več sile, običajno situacije ne vidite takšne, kakršna je v resnici.
Namesto da uporabite silo, poskusite uporabiti razum in telesni občutek in analizo situacije. Tako povezujete sebe v uporabno celoto, ki z močjo razuma in telesno intuicijo išče vedno boljše rešitve za ureditev problemov in zadovoljitev želja.

  • Vsako težavo ali vprašanje je lažje rešiti, če razmišljamo bolj zavestno in uporabimo v telesu in podzavesti shranjene izkušnje in modrost.
    Ko izvajamo AEQ vajo® z zavestno pozornostjo in željo povečati občutek in nadzor nad gibom, hitro odkrijemo, kako lahko isti gib (delo) izvedemo bolje, učinkoviteje in varneje.

Ali se hitro odzovete, ko vam kdo kaj reče? Težava je v tem, da lahko zamudite najboljše priložnosti, če si ne vzamete časa za razmislek o celotni situaciji. Ko se namesto z namero odzovemo z reakcijo, je težko doseči želeni odziv.
Kaj to pomeni? To pomeni, da si vzamemo čas za razmislek o dejanskem vprašanju ali situaciji, preden se odločimo reagirati.
S tem zmanjšamo vpliv potlačenih čustev in neustreznih pogojnih odzivov, da lahko ugotovimo, kaj je bistvo našega odziva in njegovo ustreznost, in poiščemo pravilnejšo rešitev.

AEQ vaje nam omogočajo simulacijo resničnih odzivov in učenje na uspehih in napakah brez dejanskih negativnih odzivov okolja na naša dejanja v vsakdanjem življenju.

Kako jih izvajati (v nosečnosti)? Od česa je odvisna učinkovitost, na kaj biti pozoren pri izvajanju?

AEQ metodo in AEQ vaje se je najprimerneje začeti učiti že pred nosečnostjo, da tako povečamo stik s telesom in zaznavanje telesnih stanj v zavesti. Tako ženska povečuje in povrne svojo bistveno lastnost, da se veliko bolj čuti in razume, kot lahko sebe čuti in razume moški. Na tak način lahko zaznava in urejuje občutek previsoke notranje napetosti, ki onemogoča primeren razvoj zarodka v njej. Previsoka notranja napetost je posledica neprimerne čustvene zrelosti in s tem premajhne zmožnosti vpliva na okolico, da spremeni odnos do bodoče mamice in ji omogoči notranji mir. V takem okolju trebušne votline je otežena tako zanositev kot tudi nosečnost, saj za razvoj otroka ni prostora in miru. Posledično lahko jasno opazujemo, kako se skladno z dviganjem hitrosti in kompleksnosti življenja dviga raven težav, povezanih z zanositvijo in nosečnostjo, ter težav odnosa med novorojenčkom in mamico.

Osnovni pogoj za primerno in učinkovito izvajanje vaj je obstoj viška časa in pozornosti. Če tega v življenju nimamo, ni realno pričakovati spremembe v pravo smer, zato je nujno poskrbeti za to, da ju ustvarimo in primerno spremenimo obremenitve in dejanja. Na dan je najprimerneje vložiti 30–40 minut v učenje AEQ metode in raziskovanje sebe z AEQ vajami.

Od petega meseca nosečnosti odsvetujem edino izvajanje vaj, pri katerih ležimo na trebuhu. Drugih omejitev ni.

 

Preberite še:

AEQ metoda to razumljivo razloži in omogoči dojemanje resničnega stanja v ženski in njenega odnosa s partnerjem ter okolico. Tako je mogoče primerno vplivati na odnos do sebe in okolja ter se pripraviti na starševstvo.